OSZUST !!! Bananowy i Cinowy88 to ta SAMA osoba !!!
-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza Wrx Sti V2 555 Limited Edition
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
OSZUST !!! Bananowy i Cinowy88 to ta SAMA osoba !!!
Witam wszystkich !
Pózniej wyjaśnię o co chodzi a na ta chwile chciałbym wiedzieć czy ktoś z forumowiczow wie cos na ich temat ? Jakies dane typu numer tel, adres itp.
Proszę na PW
Ja zostałem oszukany na 1600zl !!!
Bardzo proszę o pomoc w sprawie !!!
Pózniej wyjaśnię o co chodzi a na ta chwile chciałbym wiedzieć czy ktoś z forumowiczow wie cos na ich temat ? Jakies dane typu numer tel, adres itp.
Proszę na PW
Ja zostałem oszukany na 1600zl !!!
Bardzo proszę o pomoc w sprawie !!!
-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Re: OSZUST !!! Bananowy i Cinowy88 to ta SAMA osoba !!!
Osoba ta rownież posługiwala sie pseudonimem Marcinrw na kilku innych forach.
Wystarczy wrzucic w Google - marcinrw, Cinowy88
Szkoda, ze tego nie zrobiłem zanim przelalem pieniadze
Wystarczy wrzucic w Google - marcinrw, Cinowy88
Szkoda, ze tego nie zrobiłem zanim przelalem pieniadze

-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Bananowy podawał sie za osobę - Marcin Jabłoński i nawet otrzymałem kopie dowodu osobistego na takie dane !
Cinowy88 - Marcin Jędrzejczak
Cinowy88 - Marcin Jędrzejczak
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
ScoobyBoy, przykre. Zgłoś sprawę na policję, niech sprawdzą dane połączenia.
Skoro przelałeś pieniądze, to ktoś musiał założyć konto w banku - robiłeś przelew bez żadnych danych? Możesz zgłosić te dane również policji, a oni się zwrócą do banku o potwierdzenie tożsamości osoby, która zakładała konto.
Skoro przelałeś pieniądze, to ktoś musiał założyć konto w banku - robiłeś przelew bez żadnych danych? Możesz zgłosić te dane również policji, a oni się zwrócą do banku o potwierdzenie tożsamości osoby, która zakładała konto.
-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Tak. Wszystkie dane mam ale czy są prawdziwe ? WATPIE !!!
Nie problem założyć konto, prawda ?!
Mam pewne ślady i trop ale nie chce póki co ujawniać publicznie.
Proszę o pomoc ludzi, którzy mieli jaki kolwiek kontakt z ta osoba w celu potwierdzenia kilku rzeczy, które juz wiem.
Nawet mail otrzymany od Cinowy88 lub Bananowy NAPRAWDĘ pomoże.
Ja moge udostępnić wszystkie treści rozmów, wiadomości na PW i SMS-ów jeżeli ktoś potrzebuje.
Na Policję juz zgłosiłem i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam Paweł
Nie problem założyć konto, prawda ?!
Mam pewne ślady i trop ale nie chce póki co ujawniać publicznie.
Proszę o pomoc ludzi, którzy mieli jaki kolwiek kontakt z ta osoba w celu potwierdzenia kilku rzeczy, które juz wiem.
Nawet mail otrzymany od Cinowy88 lub Bananowy NAPRAWDĘ pomoże.
Ja moge udostępnić wszystkie treści rozmów, wiadomości na PW i SMS-ów jeżeli ktoś potrzebuje.
Na Policję juz zgłosiłem i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam Paweł
Mnie drażniło od dawna na kropce że jak ktoś użył brzydkiego słowa to dostał pasek albo urlop . Jak kilka osób robiło przekręty to przyciszali sprawę i pytali o dowody . Dziwna ta nasza kraj , ponieważ ktoś kogoś wzywał publicznie o oddanie kasy to znaleźli sie obrońcy co pytali o dowody . Dlatego mamy co jakiś czas takie sprawy wyłudzenia ! 

ScoobyBoy, pamiętaj tylko, że dochodzeniem kim jest ten człowiek powinna zająć się policja. I nie dlatego, że mam coś przeciwko, tylko dlatego, że nie warto się pakować w problemy w związku z ochroną danych osobowych i ich rozpowszechnianiem (np. IP do nich należy), podczas gdy policja ma wszelkie uprawnienia do ich sprawdzania.
-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Barbie,
Rozumiem i nie mam do was żadnych pretensji. Wiem, ze dane osobowe to bardzo ważne zagadnienie i w pełni szanuje wasza postawę o nie ujawnienie mi takich danych jak IP.
Wiem, ze to jest jak najbardziej sprawa dla Policji, która juz została powiadomiona, tylko z "autopsji" wiem jak dziala Policja w Polsce i dlatego właśnie robie dochodzenie na własna rękę bo czasami zeby dociec prawdy trzeba troche nagiąć prawo.
Szczerze mówiąc to myslalem, ze weryfikujecie lub chociaz sprawdzacie adresy IP pod kątem używania tego samego IP lub adresu email dla dwóch rożnych użytkowników ?!
Chodzi mi o to dlaczego nikt nie zauważył, ze Cinowy88 i Bananowy to ta sama osoba ?
W wątku o sprzedaz opon (Toyo r888) zamieszczonego przez Bananowy, Cinowy88 wyslal mu PW w sprawie zakupy tych ze opon. Czyli krótko mówiąc SAM do SIEBIE napisał !!!
Napewno Policja w niedługim czasie bedzie sie z wami kontaktować gdyż ja tej sprawy nie odpuszcze gdyż milionerem nie jestem i na 1600zl muszę równie cieżko pracować jak inni, to po pierwsze.
A po drugie dla innych ludzi, którzy mogli by sie znaleźć w podobnej sytuacji jak ja.
A teraz krótka wiadomość dla oszusta bo jestem przekonany na 100%, ze z czystej ciekawości czyta to moze nawet jako jeden z użytkowników ??!!
Cimowy88, Bananowy, Marcinrw, Marcin Jabłoński, Marcin Jędrzejczak czy jak tam sie zwiesz.
Prędzej czy pózniej zostaniesz złapany i będziesz miał DUŻE problemy bo oszustwa na tle finansowym, podszywanie sie pod rożne osoby i najważniejsze, używanie fałszywego lub skradzionego dowodu osobistego to BARDZO poważne przestępstwo !!!
Jeżeli zdecydujesz sie oddać pieniadze to napewno kara bedzie mniejsza a z tego co pamietam z naszej rozmowy telefonicznej to rodzine juz masz i chyba nie fajnie bedzie dzieciom lub dziecku na widzenia do tatusia przychodzić, prawda ?!
A skad mowiles, ze jesteś ??
Kryszyn, SZCZECIN, Mrągowo, Bornemouth ??
Jak widzisz wiem troche na twoj temat (a nie wszystko jeszcze ujawnilem) i jest tylko kwestia czasu kiedy Ja lub Policja Cię znajdzie. Lepiej dla Ciebie zeby Policja była pierwsza.
Chłopaku oddaj pieniadze a lepiej na tym wyjdziesz !!!
To by było tyle. Raz jeszcze proszę o pomoc ludzi, którzy mieli z nim cos wspólnego i ludzi, którzy moze mu pomagali w jakiś sposób - współudział to tez przestępstwo !!!
Paweł
Rozumiem i nie mam do was żadnych pretensji. Wiem, ze dane osobowe to bardzo ważne zagadnienie i w pełni szanuje wasza postawę o nie ujawnienie mi takich danych jak IP.
Wiem, ze to jest jak najbardziej sprawa dla Policji, która juz została powiadomiona, tylko z "autopsji" wiem jak dziala Policja w Polsce i dlatego właśnie robie dochodzenie na własna rękę bo czasami zeby dociec prawdy trzeba troche nagiąć prawo.
Szczerze mówiąc to myslalem, ze weryfikujecie lub chociaz sprawdzacie adresy IP pod kątem używania tego samego IP lub adresu email dla dwóch rożnych użytkowników ?!
Chodzi mi o to dlaczego nikt nie zauważył, ze Cinowy88 i Bananowy to ta sama osoba ?
W wątku o sprzedaz opon (Toyo r888) zamieszczonego przez Bananowy, Cinowy88 wyslal mu PW w sprawie zakupy tych ze opon. Czyli krótko mówiąc SAM do SIEBIE napisał !!!
Napewno Policja w niedługim czasie bedzie sie z wami kontaktować gdyż ja tej sprawy nie odpuszcze gdyż milionerem nie jestem i na 1600zl muszę równie cieżko pracować jak inni, to po pierwsze.
A po drugie dla innych ludzi, którzy mogli by sie znaleźć w podobnej sytuacji jak ja.
A teraz krótka wiadomość dla oszusta bo jestem przekonany na 100%, ze z czystej ciekawości czyta to moze nawet jako jeden z użytkowników ??!!
Cimowy88, Bananowy, Marcinrw, Marcin Jabłoński, Marcin Jędrzejczak czy jak tam sie zwiesz.
Prędzej czy pózniej zostaniesz złapany i będziesz miał DUŻE problemy bo oszustwa na tle finansowym, podszywanie sie pod rożne osoby i najważniejsze, używanie fałszywego lub skradzionego dowodu osobistego to BARDZO poważne przestępstwo !!!
Jeżeli zdecydujesz sie oddać pieniadze to napewno kara bedzie mniejsza a z tego co pamietam z naszej rozmowy telefonicznej to rodzine juz masz i chyba nie fajnie bedzie dzieciom lub dziecku na widzenia do tatusia przychodzić, prawda ?!
A skad mowiles, ze jesteś ??
Kryszyn, SZCZECIN, Mrągowo, Bornemouth ??
Jak widzisz wiem troche na twoj temat (a nie wszystko jeszcze ujawnilem) i jest tylko kwestia czasu kiedy Ja lub Policja Cię znajdzie. Lepiej dla Ciebie zeby Policja była pierwsza.
Chłopaku oddaj pieniadze a lepiej na tym wyjdziesz !!!
To by było tyle. Raz jeszcze proszę o pomoc ludzi, którzy mieli z nim cos wspólnego i ludzi, którzy moze mu pomagali w jakiś sposób - współudział to tez przestępstwo !!!
Paweł
Nie jest naszą rolą weryfikowanie czy z jednego IP rejestruje się wiele osób, mało tego, nie ma w tym niczego nielegalnego, więc nie wiem czemu mielibyśmy tego zabraniać.ScoobyBoy pisze:Barbie,
Nie jest też naszą rolą sprawdzanie czy użytkownik nie rozmawia sam ze sobą. Jako administratorzy/moderatorzy forum nie mamy obowiązku przekopywać każdego wpisu i sprawdzania tego. Mało tego, nawet gdyby rozmawiał sam ze sobą, to nadal nie jest przestępstwo.
W żaden sposób nie ręczymy za ludzi, którzy się ogłaszają na forum, jest to miejsce jak każde inne w Internecie. Jeżeli decydujesz się na przelanie pieniędzy komuś, kogo nie znasz, podejmujesz ryzyko.
Oczywiście życzę Ci, żeby udało się sprawę rozwiązać i żebyś odzyskał swoje pieniądze. Mam nadzieję, że nie czeka nas wiele fascynujących godzin na Policji z tego powodu

-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Oczywiście, ze nie ma w tym nic złego, ze ktoś sam ze sobą rozmawia ale jeżeli z zapisu takiej rozmowy ewidentnie widać do czego ona zmierza i w jakim celu jest prowadzona to wydaje mi sie, ze administrator powinien sie tym chyba zainteresować. O ile rzeczywiscie wiedział o tym. Myslalem, ze moze automatycznie dostajecie jakiś komunikat lub cos w rodzaju alarmu jeżeli taka sytuacja sie dzieje i kontaktujecie sie z taka osoba z zapytaniem o co chodzi ?
Ja was nie obwinam w żadnym wypadku, tylko po prostu miałem inne wyobrażenie na ten temat.
A jeżeli chodzi o wysyłanie pieniedzy nieznajomemu to rzeczywiscie nie jest to zbyt mądre, przyznaje. Kazdy jednak z nas wie, ze takie ryzyko czasami trzeba podjac i robi to - do czasu. Jak dobrze wiesz z treści moich ostatnich PW z Cinowy88, wyczulem przekręt i mu o tym wprost powiedziałem po czym on zrobił z siebie ofiarę mówiąc, ze nie ocenia sie ludzi po tym skad pochodzą i ze nie mozna tak szybko oceniać ludzi bla bla bla... Po czym ja go przeprosilem i przelalem pieniadze
Muszę przyznać, ze całkiem mądrze to rozegrał.
No cóż, DOBRA lekcja na przyszłość zeby ograniczyć ufnosc do ludzi.
Pozdrawiam Paweł
Ja was nie obwinam w żadnym wypadku, tylko po prostu miałem inne wyobrażenie na ten temat.
A jeżeli chodzi o wysyłanie pieniedzy nieznajomemu to rzeczywiscie nie jest to zbyt mądre, przyznaje. Kazdy jednak z nas wie, ze takie ryzyko czasami trzeba podjac i robi to - do czasu. Jak dobrze wiesz z treści moich ostatnich PW z Cinowy88, wyczulem przekręt i mu o tym wprost powiedziałem po czym on zrobił z siebie ofiarę mówiąc, ze nie ocenia sie ludzi po tym skad pochodzą i ze nie mozna tak szybko oceniać ludzi bla bla bla... Po czym ja go przeprosilem i przelalem pieniadze

Pozdrawiam Paweł
Nie znam treści Twoich PW, nie mam dostępu do takich rzeczy. To tak dla jasności.ScoobyBoy pisze: Jak dobrze wiesz z treści moich ostatnich PW z Cinowy88, wyczulem przekręt i mu o tym wprost powiedziałem po czym on zrobił z siebie ofiarę mówiąc, ze nie ocenia sie ludzi po tym skad pochodzą i ze nie mozna tak szybko oceniać ludzi bla bla bla... Po czym ja go przeprosilem i przelalem pieniadze![]()
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
niestety nie mamy takich narzędzi, nie siedzimy także i "ręcznie" tego nie sprawdzamy. I nie zamierzamy tego stanu zmieniać. A i tak jakby ktoś bardzo chciał oszukiwać to byłoby trudno nam to wyłapać.ScoobyBoy pisze: wydaje mi sie, ze administrator powinien sie tym chyba zainteresować. O ile rzeczywiscie wiedział o tym. Myslalem, ze moze automatycznie dostajecie jakiś komunikat lub cos w rodzaju alarmu jeżeli taka sytuacja sie dzieje i kontaktujecie sie z taka osoba z zapytaniem o co chodzi ?
ScoobyBoy, sam się prosiłeś, jaka była różnica w cenie ? podejrzewam że była jak przelałeś mu kasę. Nic mu nie zrobisz a jak znam policje to też nie , pewnie leży już w szufladzie do umorzenia. Niestety to jest straszne ale pewnie będę miał rację.ScoobyBoy pisze: A jeżeli chodzi o wysyłanie pieniedzy nieznajomemu to rzeczywiscie nie jest to zbyt mądre, przyznaje. Kazdy jednak z nas wie, ze takie ryzyko czasami trzeba podjac i robi to - do czasu. Jak dobrze wiesz z treści moich ostatnich PW z Cinowy88, wyczulem przekręt i mu o tym wprost powiedziałem po czym on zrobił z siebie ofiarę mówiąc, ze nie ocenia sie ludzi po tym skad pochodzą i ze nie mozna tak szybko oceniać ludzi bla bla bla... Po czym ja go przeprosilem i przelalem pieniadze
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Trudno mi pisać o czymś, w co sam nie wkładam pracy i za co nie odpowiadam, więc tylko napiszę o tym "co bym chciał i dlaczego bym chciał";barbie pisze: Nie jest naszą rolą weryfikowanie czy z jednego IP rejestruje się wiele osób, mało tego, nie ma w tym niczego nielegalnego, więc nie wiem czemu mielibyśmy tego zabraniać.
"Polinickowcy" to zmora internetu - oszuści okradający innych - tacy jak ten powyżej - i inni, okradający innych mniej bezpośrednio, ale równie skutecznie.
Ten "Cinowy" jest (prawdopodobnie) po prostu złodziejem. Inni, występujący pod wieloma nickami, są złodziejami mniej wprost, ale nadal oszustami.
Nick w internecie jest jak imię i nazwisko w realu. Ktoś, kto raz się przedstawia jako Jan Nowak, a innym razem jako Adam Kowalski, prawdopodobnie ma powód żeby tak robić.
IP jest swego rodzaju dowodem osobistym (jestem świadom ograniczeń), więc gdyby dało się choćby identyfikować różne nicki z tego samego IP i wystosować odpowiednie ostrzeżenie, mogłoby to pomóc zwykłemu userowi.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Neostrada, UPC, internety mobilne - wszystkie mają zmienne IP. Kilka razy, kiedy sprawdzałam, czy dana osoba nie ma wielu osobowości, okazywało się że osoboy, które znam na żywo i wiem że nie są tą samą osobąGal pisze:IP jest swego rodzaju dowodem osobistym (jestem świadom ograniczeń), więc gdyby dało się choćby identyfikować różne nicki z tego samego IP i wystosować odpowiednie ostrzeżenie, mogłoby to pomóc zwykłemu userowi.

IP jest dowodem osobistym o tyle, że we współpracy z operatorem można dojść kto danego dnia nadawał z danego IP - to fakt. Ale bazowanie na samym IP (bez danych od operatora) w celu identyfikacji człowieka jest bardzo mało dokładne.
Niestety, Internet ma te same parametry co wszelkie inne "sprzedaże wysyłkowe", czy targowiska. Nie należy kupować kota w worku. Trzeba być ostrożnym, bo jak dojdziesz do domu i otworzysz worek, to sobie swojego sprzedawcy możesz szukać

Przemek,bardzo przykra sprawa,mam nadzieje ze sie sprostuje
Dolacz sie na Facebooku-ScoobyParts4U
-
kacy
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
Hej,ScoobyBoy pisze: No cóż, DOBRA lekcja na przyszłość zeby ograniczyć ufnosc do ludzi.
Paweł napisze jako że robimy pewien "interes"

W internecie bez zaufania mało da się zrobić , w Twoim przypadku jest kilka pozytywnych opinii na forum wiec jest już łatwiej.
Zawsze jednak ktoś coś wystawia pierwszy raz albo poprostu sprzedaje okazjonalnie i tu weryfikacja jest praktycznie niemożliwa.
Co do odnalezienia gościa to jest to kwestia czasu , mając IP , maila i telefon sprawa jest w miarę prosta. Kwota o której piszesz tez już nie jest najmniejsza wiec niska szkodliwość czynu już chyba tu nie zadziała.
Ja powiem tylko że kiedyś skradziono mi telefon , spedziłem poł wieczoru na komisariacie zdając obszerne wyjasnienia

Policja znalazła go po 6 latach

Życze powodzenia w odzyskaniu kasy bo złodziejstwo trzeba zdecydowanie zwalczać
Paczka od Ciebie przyszła i tłumik był tak zapakowany że nawet jak by to była porcelanowa waza to by nie miała szansy się stłuc.
-
ScoobyBoy
- 2 gwiazdki
Czesc Grzesiek.
Dziekuje za dobre slowo. Ja rownież mam nadzieje, ze odzyskam swoje pieniadze. Troche informacji na jego temat mam takze nadzieja jest.
Cieszę sie, ze paczka doszła w dobrym stanie.
Pozdrawiam
Dziekuje za dobre slowo. Ja rownież mam nadzieje, ze odzyskam swoje pieniadze. Troche informacji na jego temat mam takze nadzieja jest.
Cieszę sie, ze paczka doszła w dobrym stanie.
Pozdrawiam
kacy pisze: W internecie bez zaufania mało da się zrobić
ale ryzyko trzeba rozkładać w miare równo, sprzedający chce sprzedać kupujący kupić, wpłata na konto całej kwoty przed wysałniem towaru to jakby jednostronnie ograniczone zaufanie

załóżmy że wyslemy pieniądze a sprzedającemu nie zła wola ale los spłata brzydkiego figla, zachoruje, wsadzą go, straci pamięc itd...............całe ryzyko po stronie nabywcy, niby dlaczego ?
wysyłka za pobraniem to idealna opcja, widzimy towar :płacimy bo inaczej nie dostaniemy go do ręki, to sprzedający ma inters finansowy w sprzedazy
"stala" współpraca to inny temat
Wszystko zależy od tego, w jakim aspekcie to rozpatrujemy;esilon pisze: ale ryzyko trzeba rozkładać w miare równo, sprzedający chce sprzedać kupujący kupić, wpłata na konto całej kwoty przed wysałniem towaru to jakby jednostronnie ograniczone zaufanie
- moralnie - wpłata pieniędzy z góry to najtańsza opcja dla obu stron, a jeżeli kontrahent jest uczciwy (co zakładamy), to po prostu najprostsza. Tak robi większość normalnych ludzi. Ocena "kto zawinił" jeżeli transakcja nie dojdzie do skutku jest oczywista i zgodna z moralnością białego człowieka (żeby nie napisać - chrześcijańską).
- realistycznie - masz rację.
Tu zrobiłeś ładną woltę w stylu GW. Owszem, sytuacja możliwa, ale ekstremalnie rzadka. Tak naprawdę, nawet jeżeli taka sytuacja zaistnieje, to niemal zawsze są spadkobiercy, są maile, transakcja się przedłuży, ale jeżeli wszyscy stosują moralność białego człowieka, wszystko dojdzie do skutku tak jak powinno. Na końcu jest policja i sądy.esilon pisze: załóżmy że wyslemy pieniądze a sprzedającemu nie zła wola ale los spłata brzydkiego figla, zachoruje, wsadzą go, straci pamięc itd...............całe ryzyko po stronie nabywcy, niby dlaczego ?
Zmienianie zasady ogólnej z powodu promillowych wyjątków jest demoralizujące.
Wysyłka za pobraniem w najmniejszym stopniu jest rozwiązaniem idealnymesilon pisze: wysyłka za pobraniem to idealna opcja, widzimy towar :płacimy bo inaczej nie dostaniemy go do ręki, to sprzedający ma inters finansowy w sprzedazy
- wymaga czyjejś obecności w domu (jak jest "bez pobrania" to kurier zostawia w pobliskim sklepie, ale sklep nie jest na tyle uprzejmy by płacić pobranie).
- wymaga gotówki w domu, a znacznie łatwiej mi zrobić przelew przez internet niż udać się do bankomatu (niestety jestem wieśniakiem)
Reasumując - masz rację w praktyce (mimo niedogodności), ale ja i tak będę się trzymał zasad - płacił z góry i oczekiwał dostawy tego co ustalone. I będę pisał opinie na temat kontrahenta - warto czytać.

BTW: Profi24.pl - serdecznie odradzam. Towar dostarczony po trzech tygodniach. Przez trzy tygodnie żadnej reakcji na maile, telefon nie odpowiada. Z opinii w internecie (przeczytanych za późno) wynika, że to standard.
Gal pisze: - wymaga czyjejś obecności w domu
Awizo, dnia następnego idziemy do placówki PP, koniec.
Nie jest to problem.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Placówki PP pracują zwykle w godzinach najbardziej dogodnych dla pracujących ludzi.leon pisze:Awizo, dnia następnego idziemy do placówki PP, koniec.
Nie jest to problem.

czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Zazwyczaj 8-20. Kurierzy rozwożą w bardziej dogodnych godzinach?vibowit pisze: Placówki PP pracują zwykle w godzinach najbardziej dogodnych dla pracujących ludzi.![]()
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

vibowit pisze:
Placówki PP pracują zwykle w godzinach najbardziej dogodnych dla pracujących ludzi.![]()
Racja.
Ale kto każe pracować 25h na dobę ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Problem - trzeba pójść (w moim przypadku , pojechać - bo mi pocztę we wsi zlikwidowali).leon pisze:Gal pisze: - wymaga czyjejś obecności w domu
Awizo, dnia następnego idziemy do placówki PP, koniec.
Nie jest to problem.
Kurier ma dostarczyć do rąk własnych.