Gratuluję choć ciężko uwierzyć...
Przepisy i przypisy
Przepisy i przypisy
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Kruszyn, a Ty co uwazasz? Kupic jedna za milion na lata czy wymieniac te tansze?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Przepisy i przypisy
Doxa, jak z nożami....jedna.... Ogólnie to nie wiem o co chodzi z deskami. Mam chyba trzy każda z jakiejś promocji ...margaryny czy innych warzyw mrożonych... Kiedyś faktycznie jedna mi pękała ale wtedy chyba tłukłem na chlejady parę kilo karkówki.... Nie mam pojęcia co robicie i ile ,że Wam się wypaczają deski..... catering.... ? Jak tak to polecam pieniek rzeźnicki czy jak kto woli kloc masarski. Już nie wspomnę o jakiś korytkach czy odpływach z deski....Przepraszam ale kurwa to jest nie do wiary co ludzie wymyślają..... 10 pomidorów i musi być odpływ..... Chyba jak ktoś to pisał MIAŁ ODPŁYW KRWI OD MÓZGU ...SORRY
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- bojar (13 maja 2021, o 01:47)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Ja pytałem.
Gadałem o tym z Marcinem.
I nie jest to głupi pomysł, jak serwujesz mięcho krwiste, kroisz w plastry i sok Ci leci na stół, przykryty białym obrusem a pod spodem blat drewniany...
I co? Lepiej ten obrus potem wypierdolić czy na wierzch folie budowlaną położyć.
Będzie za to oryginalnie.
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
Ja mam większość z fisslera. Najstarsza ma naście lat kupowana w makro czyli nie z najwyższej półki. Dobre są też te z tytanową powłoką, marka ma mniejsze znaczenie. Tyle że ja mam dużo patelni a nie jedną do wszystkiego więc zużycie też się rozkłada.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
Bez przesady....może nie przeżyć ....Chociaż teraz to nie prawdziwe chlejady tylko jakieś spotkanie w typu bingo w domu spokojnej starości .
Miałem a raczej rodzice mieli taką patelnie i po latach upaliła się rączka. Ta była kupiona zaraz po wojnie , materiał nie wytrzymał po prostu tylu lat. Minimum 40 lat służyła aż nie do wiary. Ale to był smutek jak się skończyła.
Folię a pod folię sianko...
FUX, , deska do serwowania to raczej co innego niż do pracy. Stek jak odpowiednio odpocznie nie powinien zalać stołu. Tak czy tak wszelkiego rodzaju rowki,rynienki, dziurki cy inne wynalazki do wyrzucania " śmieci " z deski to jest jest składowisko bakterii. Deski powinno sie konserwować co jakiś czas. Kiedyś po skończonej pracy pieniek był myty gorącą wodą później "ścierany" ostrym nożem czy tasakiem , następnie zasypany solą i czekał na następną pracę. Dobra deska to podstawa jak posiadasz dobre noże... tu fajny artykuł
https://vianto.pl/a/poradnik-dla-wybier ... nm4BhyYtBk
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
No i masz deski z rowkami.
Ale.
Deska, po której się NIE TRZASKA TASAKIEM, nie wymaga takich zabiegów.
Pieniek z założenia służy do rąbania tasakiem czy toporem, raczej tym ostatnim.
Ale.
Deska, po której się NIE TRZASKA TASAKIEM, nie wymaga takich zabiegów.
Pieniek z założenia służy do rąbania tasakiem czy toporem, raczej tym ostatnim.
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
Pieniek wykorzystuje się te do rozbijania mięsa. Nie ma nic wygodniejszego. Deski z rowkiem są do zdjęcia Jasne ,że są dechy z rowkiem ale nie jest naprawdę nic co musi być.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
FUX, masz przekrój desek ;) pierwsza najfajniejsza
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
A jak konserwować drewniane rączki od noży? Też olejem?Kruszyn pisze: ↑13 maja 2021, o 14:47Deski powinno sie konserwować co jakiś czas. Kiedyś po skończonej pracy pieniek był myty gorącą wodą później "ścierany" ostrym nożem czy tasakiem , następnie zasypany solą i czekał na następną pracę. Dobra deska to podstawa jak posiadasz dobre noże... tu fajny artykuł
https://vianto.pl/a/poradnik-dla-wybier ... nm4BhyYtBk
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Przepisy i przypisy
stach22, pytanie jest tendencyjne....Jasne ,że chorwacki i z Webera
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Aha, No bo zrozumiałem, że skoro pytasz o przepis to nie mogłeś próbować
A czym się różni przepis chorwacki, to może za moment dokonam porównania
A czym się różni przepis chorwacki, to może za moment dokonam porównania
KONIEC PISLANDU
Przepisy i przypisy
Jadłem kiedyś coś podobnego w Cro. Nie pamiętam, gdzie.
Z pomidorami mnie nie podchodzi to danie.
Te "moje", to oliwa na dno, podgrzać, kilka ząbków czosnku chwilę zeszklić ale nie zbrązowić, podkręcić temperaturę, wrzucić z 1kg małży, wlać pół/szklankę białego wina, temperatura na maksa, aż się zagotuje, zmniejszyć ogień, posypać bułką tartą, posiekaną pietruszką, wstrząsnąć kilka razy aby się wszystko wymieszało, poczekać aż się otworzą.
Podawać z białym pieczywem i winem.
Smacznego.
Dolce far niente
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Jedyna różnica to bułka tarta i brak pomidorów i papryki, pozostanę przy hiszpańskiej wersji, bo pomidory tu są obłędne dosyć ;)FUX pisze: ↑4 lip 2021, o 19:28Jadłem kiedyś coś podobnego w Cro. Nie pamiętam, gdzie.
Z pomidorami mnie nie podchodzi to danie.
Te "moje", to oliwa na dno, podgrzać, kilka ząbków czosnku chwilę zeszklić ale nie zbrązowić, podkręcić temperaturę, wrzucić z 1kg małży, wlać pół/szklankę białego wina, temperatura na maksa, aż się zagotuje, zmniejszyć ogień, posypać bułką tartą, posiekaną pietruszką, wstrząsnąć kilka razy aby się wszystko wymieszało, poczekać aż się otworzą.
Podawać z białym pieczywem i winem.
Smacznego.
KONIEC PISLANDU
Przepisy i przypisy
W Makaronach pomidory także inne.
Pół kg koktajlowych/gałązka/truskawkowe, pod 2 €
Pół kg koktajlowych/gałązka/truskawkowe, pod 2 €
Dolce far niente
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
A to muszę aż zwrócić uwagę jaka tu cena. Murcja to ogólnie warzywno owocowe zagłębie Europy.
KONIEC PISLANDU