Przepisy i przypisy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Przepisy i przypisy
Nie wiem czy to po dalmatyńsku, wygląda na standardowy przepis (zawsze takie robiłem)
Sent from iPhone using Tapatalk
Sent from iPhone using Tapatalk
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
ale zauważyłeś, że Klorian ta szalotkę to już dodawał i skoro proponuje to mu smakowało?FUX pisze: Gwarantuję, że ta z cebula będzie .
A skoro smakowało, to znaczy, że dobry (dla niego) przepis.
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!, w cro cebulę szkloną/smażona rzadko widywałem.
W sałatkach, pizzy bywała.
Pomidor, cebula, oliwa...
Mniam.....
W sałatkach, pizzy bywała.
Pomidor, cebula, oliwa...
Mniam.....
Dobro bylo?Konto usunięte pisze:Nie wiem czy to po dalmatyńsku, wygląda na standardowy przepis (zawsze takie robiłem)
Sent from iPhone using Tapatalk
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
Trzeba sobie w życiu zadać jedno bardzo ważne pytanie. Czy trzymamy przepisu, czy smaku.FUX pisze: Alan, Alan, Alan!, w cro cebulę szkloną/smażona rzadko widywałem.
Ja wolę to drugie, chociaż smakoszem nie jestem.
Jak jest mięso, sól, pieprz i czosnek to już jest dobrze - ale to, podobnie jak rosół uważam za jedno z trudniejszych (niewykwintnych dań) do przygotowania
Takie mój ojciec robi. Nie mam bladego pojęcia czy dodaje cebulę, ale jest absolutnym mistrzem świata (a ja robali z wody zwykle unikam) A jak chcecie dobrą przystawkę to Kilpatrick jest super.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
FUX, 3 różne przepisy, cebula/szalotka występuje.
http://kuchennyblat.pl/mule-w-bialym-wi ... qAMYCrhC5g
http://ugotuj.to/ugotuj/161238469/mule+ ... m+winie/p/
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoc ... zepis.html
Ja strzelam, że masło jest do chleba bo przecież trzeba zagryzać Skorupy natomiast są pewnie w jakimś sosie szafranowym czy coś w ten deseń.
http://kuchennyblat.pl/mule-w-bialym-wi ... qAMYCrhC5g
http://ugotuj.to/ugotuj/161238469/mule+ ... m+winie/p/
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoc ... zepis.html
FUX pisze: Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.
Ja strzelam, że masło jest do chleba bo przecież trzeba zagryzać Skorupy natomiast są pewnie w jakimś sosie szafranowym czy coś w ten deseń.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
Zupa bez chleba to nie zupa. Oprócz rosołu.
A to na zdjęciu to w sumie zupa ;)
A to na zdjęciu to w sumie zupa ;)
Re: Przepisy i przypisy
Cebula drobno pokrojona , zeszklona a później poddana obróbce np w zupie czy sobie ,może "zniknąć" Doda trochę słodyczy i zagęści wywar ,zupę sos,etc . Dlatego nie koniecznie ją widać.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.Alan, Alan, Alan! pisze:?FUX pisze: Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.
Ja podawałem przepis z cro.
Takie były mniam mniam.
Z pomidorami czy z makaronem raczej nie smakowały.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
wiesz co? ze trzy razy asystowałem, żeby się nauczyć, ale nie pamiętam tych wieczorów zbyt dobrze.FUX pisze:
Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
Ostatnie co pamiętam, to że jak się nie otworzyła muszelka to trup i wywalić.
Logiczne, jakby mnie gotowali to też bym próbował nawiać
Re: Przepisy i przypisy
Nie ma żadnej śmietany.FUX pisze: Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
Szalotka/cebula zeszkliwiona na maśle + zioła + białe wino. Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
Kruszyn gada z sensem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
ja, jak jeszcze nie wiedziałem co to cholesterolGal pisze: Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan! pisze: co to cholesterol
cholesterol to przyprawa poprawiająca smak potraw
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
W Dalmacji masła nie używają.Gal pisze:Nie ma żadnej śmietany.FUX pisze: Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
Szalotka/cebula zeszkliwiona na maśle + zioła + białe wino. Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
Kruszyn gada z sensem.
Oliwa jest bardziej trendy.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
FUX pisze: W Dalmacji masła nie używają.
Do czego nie używają? Do muli, być może. Do innych potraw z owocami morza - jak najbardziej używają. Ot choćby risotto. No i tak poza konkursem to dobre jedzenie występuje także poza Chorwacją ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Chloru, małży akurat tam najwięcej pojedliśmy.
Każdy Kraj ma sie czym pochwalić.
Np. w Rzymie niesamowita była kuchnia hinduska.
Każdy Kraj ma sie czym pochwalić.
Np. w Rzymie niesamowita była kuchnia hinduska.
Re: Przepisy i przypisy
Jaka temperatura pieczenia?FUX pisze:Chleb razowy z ziarnami dyni i słonecznika. Mniam.
Bo skórka trochę blada.
Można na przykład piec w temp max jaką wyciąga dany piekarnik przez 15 minut, a potem obniżyć temperaturę do 190-200 stC przez pozostały czas wypieku.
Re: Przepisy i przypisy
My wypraktykowaliśmy dla chleba razowego w blaszanej formie (bochenek ok. 1,5 kg): rozgrzanie piekarnika do 200 st, włożenie chleba, pieczenie w 200 st przez 15 minut, ponowne przesmarowanie powierzchni bochenka olejem i pieczenie przez dalsze 60 minut w 190 st.FUX pisze:Około 50' 180 pieczenie tradycyjne, 10' termoobieg przy tej samej temp.
Ale niestety termometry nie zawsze wskazują dokładnie w tych piekarnikach, więc najlepiej dopracować procedurę samemu indywidualnie.
Z Twojego zdjęcia wydaje mi się, że chleb się dopiekł prawidłowo.
Wyższa temperatura, szczególnie początkowa, ma za zadanie poprawić wybarwienie i chrupkość skórki, a olej nadać jej połysk (może też trochę ograniczyć parowanie, czyli wysychanie).
Re: Przepisy i przypisy
Ależ proszę bardzobarbie pisze:Natomiast chleb Dido był taki, że jeśli to nie jest tajemna tajemnica od pokoleń, to błagam o przepis
Przepis na "coś, co wygląda jak ciasto a ciastem nie jest" czyli pieczywo czosnkowo-ziołowe:
Składniki:
Ciasto:
-600g mąki pszennej,
-300ml ciepłej wody,
-50g świeżych drożdży,
-50ml oliwy lub oleju (co kto lubi i uważa za słuszne),
-1 czubata łyżeczka soli,
Masło czosnkowo-ziołowe:
-200g masła (do posmarowania wystarczy połowa, reszta luzem na stół),
-3 duże ząbki czosnku,
-1 mała cebula (ok.60g),
-świeże zioła (ile dacie tyle będzie): bazylia, natka pietruszki, koperek, oregano i inne ulubione,
-kilka suszonych pomidorów w wersji na bogato (taka była ),
-szczypta soli,
1. Do miski wsypujemy mąkę i sól , kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę i sprytnymi paluszkami lub małym sprzętem AGD wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (kilka minut). Ciasto jest dośyć luźne i elastyczne (takie jak na pizzę), więc łatwo wyrobić. Jak za bardzo się klei dosypujemy mąki.
2. Wałkujemy ciasto na prostokątny placek grubości ok.5mm.
3. Robimy smarowidło (a ciasto odpoczywa): drobniutko siekamy wszystkie zioła, czosnek, cebulę, pomidory i co tam jeszcze chcemy (ręcznie lub blenderem), solimy i miksujemy z masłem.
4. Smarujemy placek tym masłem (nie za grubo, bo będzie wyciekać) i kroimy go w paski szerokości ok.5cm. Każdy pasek składamy w harmonijkę (dokładnie tak, jak w przedszkolu robiło się wachlarzyki) i układamy pionowo, trochę rozciągnięte w tortownicy lub innej formie do ciasta. Zwinięte paski ciasta układamy w dowolnych kierunkach, wyżywając się artystycznie i wypełniając całą blaszkę.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 40 min (termoobieg - 190st. i 30 min). Uwaga- z tortownicy, w czasie pieczenia, moźe wyciec trochę tłuszczu, więc warto postawić ją w piekarniku na pełnej blasze a nie na ruszcie.
6. Lekko przestudzony ciastochlebek stawiamy na stole, obok pozostałe masło ziołowe i delektujemy się prostą i smaczną przystawką.
Smacznego!
Re: Przepisy i przypisy
Chleb np. kukurydziany lub domowy razowy, masło, pomidor gruntowy, sól, pieprz, espresso.
Mniam.
Smacznego.
Mniam.
Smacznego.