Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 21:19

Nie wiem czy to po dalmatyńsku, wygląda na standardowy przepis (zawsze takie robiłem)


Sent from iPhone using Tapatalk



Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 21:21

FUX pisze: Gwarantuję, że ta z cebula będzie .
ale zauważyłeś, że Klorian ta szalotkę to już dodawał i skoro proponuje to mu smakowało? ;-)
A skoro smakowało, to znaczy, że dobry (dla niego) przepis. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 21:57

Alan, Alan, Alan!, w cro cebulę szkloną/smażona rzadko widywałem.
W sałatkach, pizzy bywała.
Pomidor, cebula, oliwa...
Mniam.....
Konto usunięte pisze:Nie wiem czy to po dalmatyńsku, wygląda na standardowy przepis (zawsze takie robiłem)


Sent from iPhone using Tapatalk
Dobro bylo?
;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 21:59

FUX pisze: Alan, Alan, Alan!, w cro cebulę szkloną/smażona rzadko widywałem.
Trzeba sobie w życiu zadać jedno bardzo ważne pytanie. Czy trzymamy przepisu, czy smaku.

Ja wolę to drugie, chociaż smakoszem nie jestem.
Jak jest mięso, sól, pieprz i czosnek to już jest dobrze - ale to, podobnie jak rosół uważam za jedno z trudniejszych (niewykwintnych dań) do przygotowania ;-)

Takie mój ojciec robi. Nie mam bladego pojęcia czy dodaje cebulę, ale jest absolutnym mistrzem świata (a ja robali z wody zwykle unikam)
2013-05-12 01.30.22.jpg
A jak chcecie dobrą przystawkę to Kilpatrick jest super.
2013-05-03 18.38.53.jpg

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 22:08

Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2016, o 22:11

FUX pisze: Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.
?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 213 razy
Polubione posty: 492 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 00:40

FUX, 3 różne przepisy, cebula/szalotka występuje.

http://kuchennyblat.pl/mule-w-bialym-wi ... qAMYCrhC5g

http://ugotuj.to/ugotuj/161238469/mule+ ... m+winie/p/

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoc ... zepis.html
FUX pisze: Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.

Ja strzelam, że masło jest do chleba bo przecież trzeba zagryzać ;-) Skorupy natomiast są pewnie w jakimś sosie szafranowym czy coś w ten deseń.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 00:43

Zupa bez chleba to nie zupa. Oprócz rosołu.
A to na zdjęciu to w sumie zupa ;)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 13:25

Cebula drobno pokrojona , zeszklona a później poddana obróbce np w zupie czy sobie ,może "zniknąć" :-) Doda trochę słodyczy i zagęści wywar ,zupę sos,etc . Dlatego nie koniecznie ją widać.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 16:02

Alan, Alan, Alan! pisze:
FUX pisze: Masz małże ze śmietana i masłem. Nie testowałem.
?
Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.

Ja podawałem przepis z cro.
Takie były mniam mniam.

Z pomidorami czy z makaronem raczej nie smakowały.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 16:15

FUX pisze:
Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
wiesz co? ze trzy razy asystowałem, żeby się nauczyć, ale nie pamiętam tych wieczorów zbyt dobrze. ;-)
Ostatnie co pamiętam, to że jak się nie otworzyła muszelka to trup i wywalić.

Logiczne, jakby mnie gotowali to też bym próbował nawiać :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 18:03

:lol:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 18:13

FUX pisze: Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
Nie ma żadnej śmietany.
Szalotka/cebula zeszkliwiona na maśle + zioła + białe wino. Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
Kruszyn gada z sensem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 19:30

Gal pisze: Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
ja, jak jeszcze nie wiedziałem co to cholesterol ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 i Niepsujące się.
Polubił: 206 razy
Polubione posty: 282 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 19:34

Alan, Alan, Alan! pisze: co to cholesterol

cholesterol to przyprawa poprawiająca smak potraw :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 19:43

Gal pisze:
FUX pisze: Pierwsza fota. Wygląda na zaciągnięcie masłem i śmietaną.
Nie ma żadnej śmietany.
Szalotka/cebula zeszkliwiona na maśle + zioła + białe wino. Na focie widać tylko, że ktoś nie żałuje masła.
Kruszyn gada z sensem.
W Dalmacji masła nie używają.

Oliwa jest bardziej trendy.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 213 razy
Polubione posty: 492 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 20:25

FUX pisze: W Dalmacji masła nie używają.

Do czego nie używają? Do muli, być może. Do innych potraw z owocami morza - jak najbardziej używają. Ot choćby risotto. No i tak poza konkursem to dobre jedzenie występuje także poza Chorwacją ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2016, o 21:38

Chloru, małży akurat tam najwięcej pojedliśmy.
Każdy Kraj ma sie czym pochwalić.
Np. w Rzymie niesamowita była kuchnia hinduska. :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2016, o 20:08

Chleb razowy z ziarnami dyni i słonecznika. Mniam.

Obrazek

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2016, o 20:19

FUX pisze:Chleb razowy z ziarnami dyni i słonecznika. Mniam.
Jaka temperatura pieczenia?
Bo skórka trochę blada.

Można na przykład piec w temp max jaką wyciąga dany piekarnik przez 15 minut, a potem obniżyć temperaturę do 190-200 stC przez pozostały czas wypieku.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2016, o 20:37

Około 50' 180 pieczenie tradycyjne, 10' termoobieg przy tej samej temp.


Obrazek

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2016, o 21:03

FUX pisze:Około 50' 180 pieczenie tradycyjne, 10' termoobieg przy tej samej temp.
My wypraktykowaliśmy dla chleba razowego w blaszanej formie (bochenek ok. 1,5 kg): rozgrzanie piekarnika do 200 st, włożenie chleba, pieczenie w 200 st przez 15 minut, ponowne przesmarowanie powierzchni bochenka olejem i pieczenie przez dalsze 60 minut w 190 st.

Ale niestety termometry nie zawsze wskazują dokładnie w tych piekarnikach, więc najlepiej dopracować procedurę samemu indywidualnie.

Z Twojego zdjęcia wydaje mi się, że chleb się dopiekł prawidłowo.
Wyższa temperatura, szczególnie początkowa, ma za zadanie poprawić wybarwienie i chrupkość skórki, a olej nadać jej połysk (może też trochę ograniczyć parowanie, czyli wysychanie).

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 cze 2016, o 21:08


Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 sie 2016, o 05:01

barbie pisze:Natomiast chleb Dido był taki, że jeśli to nie jest tajemna tajemnica od pokoleń, to błagam o przepis :oops:
Ależ proszę bardzo :-)
Przepis na "coś, co wygląda jak ciasto a ciastem nie jest" czyli pieczywo czosnkowo-ziołowe:

Składniki:

Ciasto:
-600g mąki pszennej,
-300ml ciepłej wody,
-50g świeżych drożdży,
-50ml oliwy lub oleju (co kto lubi i uważa za słuszne),
-1 czubata łyżeczka soli,

Masło czosnkowo-ziołowe:
-200g masła (do posmarowania wystarczy połowa, reszta luzem na stół),
-3 duże ząbki czosnku,
-1 mała cebula (ok.60g),
-świeże zioła (ile dacie tyle będzie): bazylia, natka pietruszki, koperek, oregano i inne ulubione,
-kilka suszonych pomidorów w wersji na bogato (taka była ;-) ),
-szczypta soli,

1. Do miski wsypujemy mąkę i sól , kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę i sprytnymi paluszkami lub małym sprzętem AGD wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (kilka minut). Ciasto jest dośyć luźne i elastyczne (takie jak na pizzę), więc łatwo wyrobić. Jak za bardzo się klei dosypujemy mąki.
2. Wałkujemy ciasto na prostokątny placek grubości ok.5mm.
3. Robimy smarowidło (a ciasto odpoczywa): drobniutko siekamy wszystkie zioła, czosnek, cebulę, pomidory i co tam jeszcze chcemy (ręcznie lub blenderem), solimy i miksujemy z masłem.
4. Smarujemy placek tym masłem (nie za grubo, bo będzie wyciekać) i kroimy go w paski szerokości ok.5cm. Każdy pasek składamy w harmonijkę (dokładnie tak, jak w przedszkolu robiło się wachlarzyki) i układamy pionowo, trochę rozciągnięte w tortownicy lub innej formie do ciasta. Zwinięte paski ciasta układamy w dowolnych kierunkach, wyżywając się artystycznie i wypełniając całą blaszkę.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 40 min (termoobieg - 190st. i 30 min). Uwaga- z tortownicy, w czasie pieczenia, moźe wyciec trochę tłuszczu, więc warto postawić ją w piekarniku na pełnej blasze a nie na ruszcie.
6. Lekko przestudzony ciastochlebek stawiamy na stole, obok pozostałe masło ziołowe i delektujemy się prostą i smaczną przystawką.
Smacznego! :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 sie 2016, o 09:02

Chleb np. kukurydziany lub domowy razowy, masło, pomidor gruntowy, sól, pieprz, espresso.
Mniam.

Smacznego.

ODPOWIEDZ