Pierwsze własnoręcznie zrobione sery (podobno) żuławskie.
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:11
autor: So What!
danikl
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:11
autor: inquiz
danikl, pięknie i jak smakują, założyłeś hodowlę albo masz dostęp do dobrego mleka?
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:21
autor: danikl
inquiz, na razie eksperymentuję z twardością, soleniem i przyprawami ale efekty podobno są niezłe. Robiłem z mleka sklepowego, ale pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Mleka od krowy zacznę szukać na wiosnę jak zaczną jeść normalną trawę a nie jakieś chemiczne pasze.
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:28
autor: inquiz
danikl, no to próbuj, ja z tych robionych u nas lubię korycińskie z czosnkiem niedźwiedzim. samemu zdarzyło się smażone, z kminkiem albo suszonymi płatkami papryki. może by zrobić jakieś chlejady gastronomiczne gdzie wpisowym będzie własnoręcznie zrobione żarcie?
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:37
autor: So What!
inquiz pisze:
danikl, no to próbuj, ja z tych robionych u nas lubię korycińskie z czosnkiem niedźwiedzim. samemu zdarzyło się smażone, z kminkiem albo suszonymi płatkami papryki. może by zrobić jakieś chlejady gastronomiczne gdzie wpisowym będzie własnoręcznie zrobione żarcie?
A jakbym po prostu chciał spędzić czas w miłym towarzystwie, to mogę przyjechać?
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:39
autor: danikl
Do korycińskich będę się niedługo przymierzał. Chlejady gastronomiczne już kiedyś były ( WiS chyba takie organizował)
So What!
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:42
autor: danikl
So What!, jak będziesz jechał to kupisz po drodze puszkę tuńczyka albo śledzia i wstęp masz załatwiony
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 00:48
autor: So What!
danikl, jak można przynieść coś, co nie pływa w wodzie, to ok
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 14:18
autor: Alan, Alan, Alan!
danikl pisze:
Robiłem z mleka sklepowego, ale pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Mleka od krowy zacznę szukać na wiosnę jak zaczną jeść normalną trawę a nie jakieś chemiczne pasze.
Mamy tu jakąś gospodynię co ma ponoć (tak mówią) prawdziwe mleko i jajka. Jak coś daj znać, daleko nie masz
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 17:57
autor: danikl
Alan, Alan, Alan!, chętnie przetestuję takie mleko. Przy okazji zobaczymy Wasze nowe włości. Dam znać
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 21:41
autor: geos
danikl, jaki jest przepis aby zrobić taki ser? jakieś specjalne składniki?
Re: Przepisy i przypisy
: 16 lis 2016, o 23:26
autor: danikl
geos, ze specjalnych składników potrzeba bakterii strartowych, podpuszczki, chlorku wapnia i w zależności od rodzaju sera np. pleśni do Camemberta. Jeśli chodzi o przepisy to jest książka polecana przez serowarów " Domowy wyrób serów" R. Caroll która w przystępny sposób wyjaśnia proces tworzenia serów oraz zawiera sporo przepisów. Oprócz tego warto się wybrać na warsztaty prowadzone przez doświadczonych serowarów ( ja właśnie na takich byłem)
Re: Przepisy i przypisy
: 2 wrz 2017, o 07:59
autor: Konto usunięte
Szybki omlet po indyjsku. Fajny, egzotyczny smak w 5 minut
Składniki
2 łyżki oleju
Pół łyżeczki kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
2 jajka
Proszek curry
Ćwiartka cebuli
Opcjonalnie papryczka chilli
Odrobina mleka
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić kmin, żeby się lekko sprażył.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić z jajkiem do kubeczka i dobrze zbełtać dodając odrobinę mleka, proszek chilli (wg uznania, ja dodaje ćwierć łyżeczki), sól.
Papryczkę chilli posiekać i wrzucić do prażącego się kminu dosłownie na chwilę tuż przed zbełtanym jajkiem
Jajko smażyć chwilę pod przykryciem, przerzucić jak góra zacznie się ścinać.
Opcjonalnie zaraz po wlaniu jajka na patelnię można posypać świeżą kolendrą.
Pycha
Re: Przepisy i przypisy
: 3 paź 2017, o 16:02
autor: busik
większość pewnie wie, że istnieją 3 rodzaje czekolady - gorzka, mleczna i biała
Szwajcarzy wynaleźli 4ty gatunek - czekolada rubinowa
Marnotrawstwo energii. Właśnie zjadłem kolacje. Siekany tatarek i browarek ;)
Re: Przepisy i przypisy
: 28 paź 2017, o 20:40
autor: FUX
Bon apetit.
Re: Przepisy i przypisy
: 13 lis 2017, o 23:17
autor: inquiz
Myślę nad zakupem maszynki do mięsa z dodatkami do kiełbasy, czegoś pośredniego a nie solidnego wilka i nadziewarki. Na gabaryt zwykłego mieszkania bo mam inne sprzęty, przemysłowo robić nie będę.
Opcja to hendi jak takie http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia- ... 84456.html albo też zestawienie jakiegoś zelmera z dodatkowymi akcesoriami. Chcę żeby to było coś standardowego, z opcją dokupu akcesoriów albo części jak padnie bo będę mielić psa razem z budą.
Gala nie pytam bo ma zaplecze, ale ktoś może znalazł rozsądny kompromis do rzadkiego użytku?
Re: Przepisy i przypisy
: 13 lis 2017, o 23:33
autor: FUX
Pooglądaj filmiki lub na forum wedlinydomowe.pl zaglądnij.