Jak do dziś daję sobie radę z marką VW i Audi... zawsze ( jak do tej pory było to Quattro lub 4Motion ) ale teraz po tym jak kilku moich znajomych przesiadło się do Subaru - pełen szacun... W związku z tym mam serię pytań, ponieważ patrzę teraz w kierunku Subaru i szukam Cudeńka dla siebie z roku od 2005 ... Ale nie wiem nic o zależnościach panujących w tej marce...
Auto ma być eksploatowane w normalnych (drogowych) warunkach, nie sądzę żeby zdarzyło się polatać na torze...

Będzie przejeżdżało ok 15.000 km rocznie, garażowane. Nie ukrywam że spalanie ma jakieś tam znaczenie, ale bardziej jednak patrząc pod kontem całkowitych kosztów eksploatacji - nie chciałbym żeby mnie zeżarło...

Słyszałem już różne historie zaczynając od tego że STI jest DUŻO droższe w utrzymaniu ze względu na wszystkie podzespoły zawieszenia zaczynając od wahaczy, poprzez drążki i łączniki stabilizatora. Podobno w STI są wykonane z innych materiałów i są dużo droższe - i SPECJALNE do STI...
Takich historii jest multum...
Przeleciałem już chyba wszystkie posty i ciągle niedosyt informacji..... Będę zobowiązany za wnoszące wartość dodaną odpowiedzi...

Jakie są podstawowe różnice pomiędzy STI i WRX poza mocą szilnika ?
Jakie są różnice w prowadzeniu auta ?
Czy jest jakaś różnica w napędzie ( inna skrzynia/przełożenia, inny wał, inny dyfer ?
Czy w WRX tez jest możliwość ustawienia czułości dyferencjału ?
Jaka jest różnica w spalaniu pomiędzy WRX i STI ?
Ile te auta w ogóle palą - przy normalnej jeździe ?
Jak czesto trzeba wymieniać oleje ? w skrzyni ? silniku ? dyfer ?
Jak często trzeba robić przeglady ?
Jaka jest moc WRX ? i czy można go podkręcić ?
Jakie są nastawy zawiesznia w WRX a jakie w STI - komfort jazdy / koszty eksplatacji ?
Panie i Panowie.... będę wdzięczny za te odpowiedzi ...
Nie mam pojęcia czy dobrze umieściłem swój post ale tak naprawdę nie znalazłem tych info na tym forum...
Bardzo dzięki i do miłego..
Mario28