jak ruszać
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: jak ruszać
Witam
Widze ze paru z Was ma pojecie o czym pisze wiec mam pytanko.
Chcialbym sie stac szczesliwym posiadaczem "Imprezki"STI 2005-2008r i nie bylo by problemu gdyby nie multum ogloszen aut z USA.
Czy wszystkie czesci pasuja do wersji Europejskiej a co najwazniejsze czy elektronika jest taka sama czy inna?
Pytam sie bo jezeli ewentualnie cos "sie spsuje" z elektronika lub mechanika to czy nie zostane z raczke w nocniku?( a nie mam zamieru czekac na czesci pol roku czy jakos tak)
Chcialbym autkiem troszke pojezdzic a nie zeby stalo w garazu
Pozdrawiam i z gory dzieki za odp.
Widze ze paru z Was ma pojecie o czym pisze wiec mam pytanko.
Chcialbym sie stac szczesliwym posiadaczem "Imprezki"STI 2005-2008r i nie bylo by problemu gdyby nie multum ogloszen aut z USA.
Czy wszystkie czesci pasuja do wersji Europejskiej a co najwazniejsze czy elektronika jest taka sama czy inna?
Pytam sie bo jezeli ewentualnie cos "sie spsuje" z elektronika lub mechanika to czy nie zostane z raczke w nocniku?( a nie mam zamieru czekac na czesci pol roku czy jakos tak)
Chcialbym autkiem troszke pojezdzic a nie zeby stalo w garazu
Pozdrawiam i z gory dzieki za odp.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Zacma, zdaje sie ze nie ma problemu z serwisowaniem* aut z USA. Calkiem tego sporo w Polsce. Z czesciami jest podobnie.
Pod warunkiem, ze nie bedziesz robic tego w ASO, bo tam (przynajmniej do niedawna) nawet nie mieli katalogu czesci US specow - przy czym mam wrazenie, ze US roznia sie znowu nie tak bardzo od EU.
Pod warunkiem, ze nie bedziesz robic tego w ASO, bo tam (przynajmniej do niedawna) nawet nie mieli katalogu czesci US specow - przy czym mam wrazenie, ze US roznia sie znowu nie tak bardzo od EU.
remek,
Ja mieszkam w Pile i nie bardzo widzialem tam Salon Subaru wiec moge miec nie lada zagadke jak mi sie cos hmmmm spsuje
A Ty osobiscie gdzie naprawiasz autko? Jest mozliwosc naprawienia subarki gdzies indziej niz w ASO?
Pytam sie bo troszke jezdze ( min 700km/tydzien)
A czy to prawda ze jak sie zrobi remap kompa w Imprezie to wtedy mniej pali (oczywiscie przy spokojnej jezdzie)?
Dzieki i pozdrawiam
Ja mieszkam w Pile i nie bardzo widzialem tam Salon Subaru wiec moge miec nie lada zagadke jak mi sie cos hmmmm spsuje

A Ty osobiscie gdzie naprawiasz autko? Jest mozliwosc naprawienia subarki gdzies indziej niz w ASO?
Pytam sie bo troszke jezdze ( min 700km/tydzien)
A czy to prawda ze jak sie zrobi remap kompa w Imprezie to wtedy mniej pali (oczywiscie przy spokojnej jezdzie)?
Dzieki i pozdrawiam
FUX,
No wlasnie tego sie obawiam.
Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.
Ale mimo to dzieki za odp.
Pozdrawiam
Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.
Pozdrawiam
Zacma - to nie prom kosmiczny ostatecznie - jak masz zaufanego, w miare pedantycznego, mechanika i wiesz, ze drutowal nie bedzie, to tez sobie z wiekszoscia rzeczy pewnie poradzi.
Ale faktem jest, ze tak do pierwszego lepszego mechanika raczej bym nie wstawial, bo druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.
Ale faktem jest, ze tak do pierwszego lepszego mechanika raczej bym nie wstawial, bo druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.
Jacek "AMI" Rudowski
Zawsze mozesz coś u carfita lub 4turbo zamówić...Zacma pisze:FUX,
Pozdrawiam
Dolce far niente 

Zacma pisze: Smigac za kazdym razem do Poznania z byle usterka to bedzie maly problem zwlaszcza ze pewnie niektore czesci trzeba bedzie zamowic no i czekac.
ja śmigam z Kielc do Wawy jak trzeba i też nie jestem szczęśliwy ale wiedziałem przed zakupem Subaraka, że do każdego "serwisu" trzeba doliczyć prawie cały bak paliwa
jednak chyba warto bo
AMI pisze: druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.

esilon,
Druciarstwo odpada bo w koncu chodzi o moje bezpieczenstwo.
Dzieki wielkie Panowie za odp.
Pozdrawiam
Druciarstwo odpada bo w koncu chodzi o moje bezpieczenstwo.
Dzieki wielkie Panowie za odp.
Pozdrawiam
Zaryzykuję stwierdzenie, że pierwszy lepszy mechanik nie podejmie się grzebania w boxerze, ba! w subaru ogólnie, bo się zwyczajnie na tym nie zna. Miałam takie 2 przypadki w trasie i pamiętam jak mnie odsyłano to tu, to tamAMI pisze: le faktem jest, ze tak do pierwszego lepszego mechanika raczej bym nie wstawial, bo druciarstwo sie potem moze pewnie w turbowozkach brzydko zemscic.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Doxa pisze: że pierwszy lepszy mechanik nie podejmie się grzebania w boxerze, ba! w subaru ogólnie, bo się zwyczajnie na tym nie zna
no to kiedys jak prawie dwa lata temu robiłem rozpoznanie w Kielcach to moje auto chciało serwisowac dwóch speców, odpadli z konkurekcji jak zapytali czy to diesel
to faktWiS pisze:A to prorocy byli...

ale ja chciałem tylko dobrze ogarniającego temat Subaru mechanika znaleźć

ale teraz to ASO mamy w Kielcach więc jakby co to blisko

Aaaaaby Subaru Ogarnąć......esilon pisze: ale teraz to ASO
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A czy ktokolwiek używa STi do spokojnej jazdy? Tym bardziej po mapie?Zacma pisze:A czy to prawda ze jak sie zrobi remap kompa w Imprezie to wtedy mniej pali (oczywiscie przy spokojnej jezdzie)?

Przy normalnej jeździe pali więcej.

Widziałem takich, co jadąc STI z Mikołajek, pół drogi się kłócili jak jechać by spalił mniej. Myślałem, że ktoś mi grzebnął w Matrixie.jarmaj pisze:A czy ktokolwiek używa STi do spokojnej jazdy?

czarne jest piękne...
-
stankiew STI
- 1 gwiazdka
- Auto: Impreza STi 96 JAPAN IMPORT LIKE NEW
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witam
chciałem coś dodać co do wersji:
09/96 - 08/97 JDM WRX GC8D48D z silnikiem EJ20K to mapowana jest na 98 oktanów i ma 280 kunia
Jestem w posiadaniu tego modelu i na 100 oktanach ma ponad 300 kunia i nie wiem czy dobrze pamietam ma 352 NM i jest o 5 KG. Problem z tym silnikiem jest taki ze niestety ale bardzo latwo doprowadzic do spalania stukowego na naszym paliwie. Różnica między moim STI a europejskim GT jest naprawde duża.
to taka wzmianka co do jednego postu.
pozdrawaim
chciałem coś dodać co do wersji:
09/96 - 08/97 JDM WRX GC8D48D z silnikiem EJ20K to mapowana jest na 98 oktanów i ma 280 kunia
Jestem w posiadaniu tego modelu i na 100 oktanach ma ponad 300 kunia i nie wiem czy dobrze pamietam ma 352 NM i jest o 5 KG. Problem z tym silnikiem jest taki ze niestety ale bardzo latwo doprowadzic do spalania stukowego na naszym paliwie. Różnica między moim STI a europejskim GT jest naprawde duża.
to taka wzmianka co do jednego postu.
pozdrawaim
-
kitewinger
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT
Czytam i czytam i głupieję.... Wiadomo, że jak rusza się z wysokich obrotów to jak najkrócej półsprzęgło żeby go nie uszkodzić ale jak ruszać w takim bądź razie np w korku ? Przecież w korku, w mieście na co dzień jeżdzę w ten sposób, że albo wogóle ruszanie bez gazu albo max na chwilę 1,5 krpm. Czy mam rozumieć, że w przypadku Subaru jest to błąd?
pierwsze boczury:)-http://www.youtube.com/watch?v=Bp2WSeH68IY
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ja robie tak + szybkie puszczenie sprzegla (ale bez przesady) I dalej ewentualnie tocze sie praktycznie bez gazu. Zeby sie zatrzymac wrzuam luz i hamulec.kitewinger pisze: max na chwilę 1,5 krpm
Narazie sprzeglo nie strajkuje.
Oczywiscie mowa o korku, bo normalnie hamuje biegami.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
W ruszaniu z okolic 1,5k nie ma nic złego, wręcz przeciwnie. Od razu trzeba zasprzęglić bo końca i jazda.
To właśnie starty z wyższych obrotów męczą sprzęgło, bo chwilę musi iść wtedy na półsprzęgle (no chyba, że to strzał ze sprzęgła przy 6k obr
).
To właśnie starty z wyższych obrotów męczą sprzęgło, bo chwilę musi iść wtedy na półsprzęgle (no chyba, że to strzał ze sprzęgła przy 6k obr

- fitush
- 2 gwiazdki
- Auto: wrx 01 tuned by MRT/S&J , rex gt'96 jdm
hehe no i wlasnie znalazla sie odpowiedz do tematu po 5 stronach walki czy edm to edm i co na to jdmjarmaj pisze:W ruszaniu z okolic 1,5k nie ma nic złego, wręcz przeciwnie. Od razu trzeba zasprzęglić bo końca i jazda.
To właśnie starty z wyższych obrotów męczą sprzęgło, bo chwilę musi iść wtedy na półsprzęgle (no chyba, że to strzał ze sprzęgła przy 6k obr).

" A REX THAT CAN PULL JESUS OFF THE CROSS" (c) T.H.
- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
- Auto: potForek 2.0X
Coś za coś. Offtopowe pogawędki są fajne ale potem znalezienie konkretnej informacji w długaśnym wątku wymaga sporego samozaparciafitush pisze: hehe no i wlasnie znalazla sie odpowiedz do tematu po 5 stronach walki czy edm to edm i co na to jdm![]()

no właśnie jak to jest przy startach z 6 tyś, sprzęgło w podłodze i strzał czy sprzęgło w połowie i strzał?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191