Forester żarówki deski rozdzielczej
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forester żarówki deski rozdzielczej
Witam,
Forester 2004 2.0 125kM
Padło oświetlenie obrotościomierza wraz ze wskaźnikiem oraz samego wskaźnika dla prędkościomierza (tarcza świeci).
Zkładam, że są to odrębne żarówki (tarczy i wskaźnika).
Tylko jakie: w5w? T5? A może jeszcze jakieś inne...
I czy ich specyfikacja to 12V, 1W?
Nie mam pod ręką żadnej wiarygodnej informacji, więc zwracam się do Was z prośbą o info.
I czy ogólnie na coś zwracać uwagę przy zakupie.
pozdrawiam.
Forester 2004 2.0 125kM
Padło oświetlenie obrotościomierza wraz ze wskaźnikiem oraz samego wskaźnika dla prędkościomierza (tarcza świeci).
Zkładam, że są to odrębne żarówki (tarczy i wskaźnika).
Tylko jakie: w5w? T5? A może jeszcze jakieś inne...
I czy ich specyfikacja to 12V, 1W?
Nie mam pod ręką żadnej wiarygodnej informacji, więc zwracam się do Was z prośbą o info.
I czy ogólnie na coś zwracać uwagę przy zakupie.
pozdrawiam.
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Forester żarówki deski rozdzielczej
Chętnie podepnę się pod temat. Może ktoś wie jakie są żarówki/diody do Imprezy? Tylko proszę o niesugerowanie zestawu z 4T 

Wyglada to na jakies standardowe. Nalepiej rozebrac, co bedzie chyba najtudniejszym zadaniem, wyjac spalona i pobiec do sklepu motoryzacyjnego. Ew. mozna tryknac do ASO i zapytac.freediver pisze: Tylko proszę o niesugerowanie zestawu z 4T
-
kaarolekkk
- 2 gwiazdki
- Auto: impreza gt my97
Mam takie żarówki wraz z oprawkami. Mogę podesłać na maila ich zdjęcia ale najlepiej jakbyście wyciągneli swoje i porównali je do tych co ja mam.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Oznaczenie tych żarówek to chyba W3W. Ale są też T5.
Przejrzyjcie poniższe dwa wątki, jest tam dużo informacji. Dotyczą głównie Imprezy, ale podejrzewam że żarówki są te same. Ja też się przymierzam od dłuższego czasu do wymiany przepalonych żaróweczek w GTku, ale jakoś czasu brak. A nawet kupiłem już 2 garście żarówek :)
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... ntry857744
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... ntry857127
Przejrzyjcie poniższe dwa wątki, jest tam dużo informacji. Dotyczą głównie Imprezy, ale podejrzewam że żarówki są te same. Ja też się przymierzam od dłuższego czasu do wymiany przepalonych żaróweczek w GTku, ale jakoś czasu brak. A nawet kupiłem już 2 garście żarówek :)
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... ntry857744
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... ntry857127
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Godlik dzięki za przydatne linki. Macie racje, chyba trzeba to w końcu rozłożyć, wymontować żarówki i szukać.
-
tomunia
- 0 gwiazdek
- Auto: Ostatni z Foresterów, ktory nie przeleciał Brooke.
Jaki ma być kolor żaróweczek do Forestera MY'03? chodzi o podswietlenie predkościomierza - z góry dziękuję
p.s. już po wymianie, a jak działa to stwierdzę dopiero po zmroku:) teraz nic nie widać. Żarówki od podswietlenia zegarów są wielkości i kształtu W5W czyli takie np. jak do oswietlenia tablicy rejestr... ja kupiłem białą W1,2W ale oryginalne są wszystkie przydymione:_( zobaczymy co z tego będzie. TYch żarówek jest 3 sztuki pozostałe to mniejsze "bańki" chyba tez 1,2W - nie ma na żadnej kompletnie zadnych oznaczeń. Ceny 1 złotek za dużą i 2 złotka za małą. Demontaż identyczny jak w wątku Demontaż konsoli środkowej i tunelu w MY99 na forum z kropką przez Xionc
p.s.2 auto bez zegarów działa:) czyli mozna je zdemontowac i jechac
p.s.3 żarówka W1,2W jest jednak minimalnie jaśniejsza od oryginalnych przydymionych - trzeba kupic słabszą (lub przydymioną) lub wszystkie 3 wymienić na nowe
p.s. już po wymianie, a jak działa to stwierdzę dopiero po zmroku:) teraz nic nie widać. Żarówki od podswietlenia zegarów są wielkości i kształtu W5W czyli takie np. jak do oswietlenia tablicy rejestr... ja kupiłem białą W1,2W ale oryginalne są wszystkie przydymione:_( zobaczymy co z tego będzie. TYch żarówek jest 3 sztuki pozostałe to mniejsze "bańki" chyba tez 1,2W - nie ma na żadnej kompletnie zadnych oznaczeń. Ceny 1 złotek za dużą i 2 złotka za małą. Demontaż identyczny jak w wątku Demontaż konsoli środkowej i tunelu w MY99 na forum z kropką przez Xionc
p.s.2 auto bez zegarów działa:) czyli mozna je zdemontowac i jechac
p.s.3 żarówka W1,2W jest jednak minimalnie jaśniejsza od oryginalnych przydymionych - trzeba kupic słabszą (lub przydymioną) lub wszystkie 3 wymienić na nowe
Zdecydowanie odmawiam walki na rozum z kimś nieuzbrojonym.
-
tomunia
- 0 gwiazdek
Mam pytanie do właścicieli Forester MY'03 czy oba przyciski halogenów powinny świecić? u mnie swieci tylko jeden - ten prawy
-
scypok
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester MY 03 2.0X
Witam, świecą oba, jeden ma dodatkową żarówkę która zaświeca się po włączeniu halogenów. U mnie po włączeniu tylnych przeciwmgielnych pojawia się nad zegarami kontrolka, a jak włączę przednie nic nie świeci, chociaż taka kontrolka istnieje ( i ma sprawną żarówkę). 

-
tomunia
- 0 gwiazdek
dzieki za odpowiedź ja już żarówkę wyjąłem i jutro bede takiej szukał w motoryzacyjnych - to bańka o wymiarach fi 3, dł. 10 mm z wąsamiscypok pisze:Witam, świecą oba, jeden ma dodatkową żarówkę która zaświeca się po włączeniu halogenów. U mnie po włączeniu tylnych przeciwmgielnych pojawia się nad zegarami kontrolka, a jak włączę przednie nic nie świeci, chociaż taka kontrolka istnieje ( i ma sprawną żarówkę).
u mnie tez po włączeniu przednich halogenów nie świeci żadna kontrolka poza tą na przycisku - jutro wybadam czy rzeczywiscie na blacie jakaś jest, czy ma żarówkę i czy przychodzi tam napięcie
-
scypok
- 0 gwiazdek
Na pewno jest ;) ostatnio wymieniałem u siebie wszystkie żarówki ( zegar i przyciski) . Nie sprawdzałem dojścia napięcia. Napisz czy u Ciebie takowe dochodzi to może i ja coś z tym zrobię.
-
tomunia
- 0 gwiazdek
nie masz kontrolki na przycisku?scypok pisze: a jak włączę przednie nic nie świeci, chociaż taka kontrolka istnieje ( i ma sprawną żarówkę).
-
scypok
- 0 gwiazdek
Na przycisku wszystko działa, mówię o kontrolce na desce obok zegarów. Ostatnio wymieniałem żarówki prędkościomierza i z jego lewej strony jest kontrolka od przednich przeciwmgłowych. U mnie nie działa - jak jest u Was??tomunia pisze:nie masz kontrolki na przycisku?scypok pisze: a jak włączę przednie nic nie świeci, chociaż taka kontrolka istnieje ( i ma sprawną żarówkę).
-
tomunia
- 0 gwiazdek
Kontrolka na blacie rzeczywiście jest, u mnie żarówki brak,ale i tak nie dochodzi tam napiecie. Może i jest w tym jakas logika bo skoro jest kontrolka na przycisku to po co jeszcze jedna na blaciescypok pisze:Na pewno jest ;) ostatnio wymieniałem u siebie wszystkie żarówki ( zegar i przyciski) . Nie sprawdzałem dojścia napięcia. Napisz czy u Ciebie takowe dochodzi to może i ja coś z tym zrobię.
Żarówkę podświetlenia przycisku tylnego przeciwmgielnego wymieniłem kupiłem podobną w motoryzacyjnym za 5zł
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 11:51 przez tomunia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
scypok
- 0 gwiazdek
Wolałbym żeby była to kontrolka na blacie ;) Pomyślę nad przeróbką metodą domową, lutować umiem, obsługa miernika też nie jest problemem - może coś wymyślę. U mnie po wymianie żarówek nie zauważyłem specjalnych zmian ( po za tym że świecątomunia pisze:scypok pisze: Kontrolka na blacie rzeczywiście jest, u mnie żarówki brak,ale i tak nie dochodzi tam napiecie. Może i jest w tym jakas logika bo skoro jest kontrolka na przycisku to po co jeszcze jedna na blacie
Żarówkę podświetlenia przycisku tylnego przeciwmgielnego wymieniłem kupiłem podobną w motoryzacyjnym za 5zł ale jest jaśniejsza od oryginału mimo założenia zielonego gumowego kapturka, który był na oryginale