Oleje LOTOS... rekomendowane przez Subaru...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Oleje LOTOS... rekomendowane przez Subaru...
No Panowie i Panie. Zmieniamy, zmieniamy. Wylewać te wszystkie Motule...
Właśnie na TVN widziałem reklamę LOTOSa z hasłem przewodnim "Rekomendowane przez Subaru"
Właśnie na TVN widziałem reklamę LOTOSa z hasłem przewodnim "Rekomendowane przez Subaru"
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Oleje LOTOS... rekomendowane przez Subaru...
Też widziałem, ale już w ubiegłym tygodniu słyszałem u Adamskiego, że SIP przechodzi na Lotos.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Już kawałek czasu krążą o tym plotki.
IMO fajnie. Przynajmniej rodzimy przemysł będzie wspierany
A to, że Lotos ma taką opinię a nie inną? Castrol też ma złą prasę od jakiegoś czasu.
IMO fajnie. Przynajmniej rodzimy przemysł będzie wspierany

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a czy w nieupalanym aucie ma to jakiekolwiek znaczenie?
Poza tym, że jak strzeli tłok to silnik będzie czysty od Motula, albo brudny od Castrola 
Zapewne 95% remontowanych silników Subaru jeździło na motulu
ps. leję motula
nic do niego nie mam. Fajnie pachnie :)

Zapewne 95% remontowanych silników Subaru jeździło na motulu

ps. leję motula

- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
- Polubił: 0
Prawda jest taka, że oleje Lotos powstają z tych samych syntetycznych (importowanych) baz olejowych, co Shell, Valvoline czy Castrol, czy inne marki (do sprawdzenia
). Ba, często powstają w tych samych zakładach produkcyjnych, a różnica polega tylko na podstawieniu pod nalewak bańki z innym nadrukiem 

Ale nie wszystkie. Wciąż są jeszcze firmy, które jak Castrol kilkanaście lat temu, żyją ze środków smarnych, a nie są oddziałem wielkiego koncernu chemicznego, dla którego produkcja petrochemiczna to raptem kilka % przychodów. I nie chodzi tu o to, że wielki koncern nie potrafi wyprodukować dobrej bazy estrowej, tylko o to, że bardziej opłaca mu wpompować morze dolarów w prawników po to by potem nazywać olej na bazie HC olejem syntetycznym.tzd pisze: Prawda jest taka, że oleje Lotos powstają z tych samych syntetycznych (importowanych) baz olejowych, co Shell, Valvoline czy Castrol, czy inne marki (do sprawdzenia).
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
ky pisze: Wciąż są jeszcze firmy, które jak Castrol kilkanaście lat temu, żyją ze środków smarnych, a nie są oddziałem wielkiego koncernu chemicznego, dla którego produkcja petrochemiczna to raptem kilka % przychodów.
Które to są te firmy, którym się jeszcze chce?
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Azrael, kiedyś pisałeś, że jakieś testy tedexa 10w60 planujecie czy coś w tym stylu. Coś już wiesz o tym oleju? Co to warte?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Tedex na swojej stronie pisze, że bierze oleje bazowe z Orlenu i Lotosu. Jakoś mnie ta rekomendacja nie zachęcaAzrael pisze:Motul...Tedex ;)

Nie chodzi o to, skąd bierze bazy. Chodzi o to, co dalej z nimi robi i jak nazywa produkty finalne. BP potrafi wyprodukować bazę PAO, a mimo to Castrol zmienił recepturę RS-a, a chyba wszystkie oleje BP oznaczone jako syntetyczne są olejami na bazach HC.
r.
PS. AmsOil jest takim olejowym AmWayem ;)
Royal Purple, Fuchs, Red Line, AmsOil pewnie coś by się jeszcze znalazło.Azrael pisze: Motul...Tedex ;)
r.
PS. AmsOil jest takim olejowym AmWayem ;)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
ky pisze: Nie chodzi o to, skąd bierze bazy. Chodzi o to, co dalej z nimi robi i jak nazywa produkty finalne
A to nie jest tak, że różne firmy produkują różne bazy? Gdzieś czytałem, że niektórzy na bazach półsyntetycznych robią oleje "syntetyczne". A my klienci to łykamy...
A nie jest też tak, że różnią się jakościowo bazy wyprodukowane np. z ropy bliskowschodniej i ropy rosyjskiej czy azerskiej?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, to wlasnie napisal ky 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru, no właśnie średnio zrozumiałem to co napisał 

Baza HC to baza hydrokrakowana. Kraking to, w dużym uproszczeniu, proces modyfikacji łańcuchów (rozrywania na krótsze) węglowodorów pochodzenia organicznego.
r.
Pochodzenie ropy napewno ma znaczenie w kwestii składu frakcyjnego (których frakcji jest mniej, a których więcej) i w kwestii zanieczyszczeń. Ale po to są bazy syntetyczne, by sobie tym głowy nie zaprzątać :)Konto usunięte pisze: A nie jest też tak, że różnią się jakościowo bazy wyprodukowane np. z ropy bliskowschodniej i ropy rosyjskiej czy azerskiej?
r.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
hmm tylko czy dla zwykłego śmiertelnika ma to jeszcze jakieś znaczenie co leją do naszego silnika ,przecież teraz nikt (prawie nikt) nie użytkuje auta dłuzej jak 5-6 lat, a to co się z nim dalej dzieje to ........
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
danikl, są elementy silnika które mogą klęknąć w ciągu 5-6 lat przy braku dbania o terminy wymian i jakość oleju. Ot np. napinacze hydrauliczne w Micrach, prawda Roburze ? 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
zgadzam się jeśli chodzi o terminy wymiany ,to jest podstawa ,ale jesli mamy olej o tych samych parametrach ( teoretycznie ) to czy to bedzie Castrol ,Lotos ,czy inny Mobil to dla większości różnica będzie tylko w cenie .Powiem więcej znam takich co nawet nie wiedzą na jakim oleju jeżdźą 

Rzecz w tym, że syf pozostawiany przez niektóre Castrole, wymieniane o czasie, był nieziemski.
r.
r.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ky,
Przeca dobrze wiemy, że olej może przedłużyć agonię, ale jak ma walnąć to i tak walnie
W autach nieupalanych moim zdaniem nie ma żadnej różnicy, nawet w 2.5l turbo.
remek pisze: Poza tym, że jak strzeli tłok to silnik będzie czysty od Motula, albo brudny od Castrola

Przeca dobrze wiemy, że olej może przedłużyć agonię, ale jak ma walnąć to i tak walnie

Cośtam rozmawiamy z Tedexem, na razie nic z tego konkretnego od strony technicznej dla mnie nie wynikło.Azrael, kiedyś pisałeś, że jakieś testy tedexa 10w60 planujecie czy coś w tym stylu. Coś już wiesz o tym oleju? Co to warte?
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
lucza, jeszcze nie złapałeś, że zakres tematyczny tego forum jest raczej luźno związany z subaru? I sięga od poezji do rozbioru mięsa w masarni
Ja też niewiele skumałem, ale zawsze jest jakaś szansa, żeby sobie wiedzę uzupełnić

Ja też niewiele skumałem, ale zawsze jest jakaś szansa, żeby sobie wiedzę uzupełnić

- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
yyyyy a ile flaszek już ""pękło""Cośtam rozmawiamy z Tedexem, na razie nic z tego konkretnego od strony technicznej dla mnie nie wynikło

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Co by tu nie pisać , dla mnie to kolejny strzał ze strony SIP , we własną stopę