Radio i liczniki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Mistral
2 gwiazdki
Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Radio i liczniki

Post 4 lis 2009, o 20:21

Witam,

kupiłem przed kilkoma dniami Forestera z 2004, wersję USA.
Chciałem zapytac, czy istnieje możliwośc ( jak to ewentualnie zrobic bądź kto może to zrobic?), aby zmienic wyświetlanie przebiegu z mil/h na km/h oraz temperaturę zewnętrzną z Faranheitów na Celsjusze, a także jak przeprogramowac radio (radio w specyfikacji USA łapie tylko nieparzyste częstotliwości).

Będę wdzięczny za wszelkie info!

P.S.
Przepraszam, jesli ten wątejk był już gdzieś poruszany. Od jakiegoś czasu dośc rególarnie odwiedzam forum i szukam różnej wiedzy, a nigdzie tego wątku nie znalazłem.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Radio i liczniki

Post 4 lis 2009, o 20:23

Radio można np. tutaj: Adam Rybak 602288905

Zegary na pewno można zmienić na te od wersji EU, czy można prościej - nie spotkałem się dotąd.

Mistral
2 gwiazdki

Post 5 lis 2009, o 09:36

Dzięki serdeczne w sprawie radia!

Natomiast jeśli chodzi o wyświetlanie, to raczej chodzi mi nie o tarcze prędkościomierza, a o wyświetlane dane na cyfrowym zegarze przebiegu i temperatury... czy na prawdę trzeba zieniac całe bebechy deski rozdzielczej?

pantomas
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK

Post 5 lis 2009, o 15:21

Moim zdaniem poza radiem to nie ma większego sensu, dla mnie to byłby zbędny wydatek. Radio - możesz wymienić na EU albo założyć nie-subaru 1DIN + 1DIN kieszeń, ja słucham na tyle rzadko, że zostawiłem. Reszta - farenheity przelicza się szybko na celsjusze: (F-30) /2 = C , zresztą chyba czujesz, kiedy jest Ci zimno czy gorąco. Czy będziesz liczyć odległość w kilometrach czy milach - przejedziesz tyle samo, w razie czego szybko sobie przeliczysz, tak jak i zużycie paliwa - najlepiej przy dystrybutorze, choć zastanów się, czy na pewno chcesz je znać ...
Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!
More Geese than Swans now live, more Fools than Wise.

szczur75
3 gwiazdki

Post 5 lis 2009, o 16:09

pantomas pisze: czy na pewno chcesz je znać ...

:lol:

I tu prawda. Ostatnio jak przeliczyłem ile mi wyszło spalanie w obk'u to zamarłem - 20l/100 w mieście przy dojazdach do pracy co trochę tłumaczy. A to jeszcze śniegu nie ma. :wall:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 lis 2009, o 16:36

szczur75 pisze: spalanie w obk'u to zamarłem - 20l/100 w mieście

No to przecież norma, a ile się spodziewałeś :?:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 5 lis 2009, o 17:50

pantomas, ja też zostawiłem wszystko jak jest (radio, przez durne reklamy, nie wytrzymuje dłużej niż 15 minut). Na termometr spoglądam gdy zbliża się w okolice 32F (0C), nie wiedziałem nawet, że to urządzenie tak bardzo przydaje się zimą.

szczur75
3 gwiazdki

Post 5 lis 2009, o 17:55

Konto usunięte pisze:
szczur75 pisze: spalanie w obk'u to zamarłem - 20l/100 w mieście

No to przecież norma, a ile się spodziewałeś :?:
Na letnich kółkach spalał nieco mniej, a może nie liczyłem wtedy... ;-)

pantomas
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK

Post 6 lis 2009, o 00:00

szczur75 pisze: Ostatnio jak przeliczyłem ile mi wyszło spalanie w obk'u to zamarłem - 20l/100 w mieście przy dojazdach do pracy co trochę tłumaczy. A to jeszcze śniegu nie ma. :wall:
Jak kupowałem obk, czytałem że pali 11, żonie powiedziałem że będzie w mieście łykać 13, sam myślałem że nie więcej niż 14. Jak zobaczyłem niedawno 16 przestałem liczyć i nie jeżdżę z żoną na stację, szanuję jej nerwy, muszą jeszcze na długo starczyć.
citan pisze:ja też zostawiłem wszystko jak jest (radio, przez durne reklamy, nie wytrzymuje dłużej niż 15 minut)
No cóż, ja wioząc rano prezesów słucham wiadomości PR2 albo RMF Classic, choć przyznaję że to drugie rzadziej ze względu na idiotyczną reklamę płynu do pielęgnacji okolic intymnych z Jeanette Kalyta która powoduje u mnie natychmiastowy odruch przełączenia na cd. Tylna kanapa mnie popiera.
Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!
More Geese than Swans now live, more Fools than Wise.

Mistral
2 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 09:55

Chłopaki rozumiem wszystkie za i przeciw... ja też miałbym wylane na to, że pokazuje w F i milach, ale obiecałem swojej drugiej połówce, że jeśli kupimy Foresterka, to dopieszcze go tak, jak będzie chciała... Ja na ogół słucham CD, ale ona lubi radio, więc chocby RMF FM na 98,4 przydało by się...

A co do spalania, to Forka mam jakiś tydzień i w trasie z Wrocławia na Wybrzeże podczas w miare spokojnej jazdy tylko z deptaniem przy wyprzedzaniu spalił 11,3!!! Sam byłem pozytywnie zaskoczony, zwłaszcza, że to 2,5 Turbo. Przy spokojnej jeździe po Trójmieście i okolicach bez ładowania się w największe korki (na szczęście mam taką możliwośc!) spalił ostatnio 15,4 a potem 14,3, więc tragedii nie ma!

Ale wracając do tematu... jeśli ktoś miałby niepotrzebną tarczę prędkościomierza wyskalowaną w km/h, to z chęcią ją przytulę...

Oczywiście jeśli ktoś zna jaiś patent na przeskalowanie wyświetlaczy temp. i przebiegu będę ogromnie wdzięczny za info, jak tego dokonac!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 6 lis 2009, o 11:14

zobacz tych gości http://stores.shop.ebay.com.au/Cruizin- ... ec0Q2em322

poza tym można spróbować podjechać do jakiegoś zdolnego gościa od liczników, żeby rozebrał i zrobić tfuning, albo zadzwonić do któregoś z gości co sprzedają to
http://allegro.pl/item805076898_subaru_ ... ejska.html albo to
http://allegro.pl/item789127827_konsola ... letna.html
http://allegro.pl/item777498764_radio_c ... r_06r.html i pogadać.

Mistral
2 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 13:09

Dzięki serdeczne!

Jest to jakaś opcja, chociaż szczesze mówiąc wierzyłem, że można w jakiś sposób po prostu zmienic opcję wyświetlania temp. i przebiegu w innej skali.

ODPOWIEDZ