Chodzi mi po głoie sprowadzenie Forestera z USA mogę to zrobić na mienie przesiedleńcze.
Pytanie tylko czy i jak dużo kosztuje przerobienie go pod europę. Mam tu na myśli światła przednie - czy podejdą cale klosze z odpowiedników polskich?
Oświetlenie tylne tu ponoć są jakieś schody?
Jak wygląda sprawa z zawieszeniami samopoziomującymi w wersjach US 2,5 są czy ich nie ma? Pewnie oczywiście automat.
Oczywiście jeśli ktoś orientuje się jakie sa koszta i formalności w PL to byłbym wdzięczny też i za tą info.
Sprowadzenie Forestera z USA
Re: Sprowadzenie Forestera z USA
Prawdopodobnie chodzi o brak światła przeciwmgielnego - można założyć klosz z wersji EU i pociągnąć kabelek (jak nie ma). Koszt lampy to pewnie jakieś 300-500zł (zamiennik-oryginał).Axit pisze: Oświetlenie tylne tu ponoć są jakieś schody?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Znacznie częściej, ale niekoniecznie.Axit pisze: Pewnie oczywiście automat.
Jeśli wolisz manuala - to bywają.
Axit pisze: Oczywiście jeśli ktoś orientuje się jakie sa koszta i formalności w PL to byłbym wdzięczny też i za tą info.
może ten link Ci pomoże:
http://www.bankier.pl/wiadomosci/multia ... adnik.html
a akcyza na silnik powyżej 2000 cm3 to 18.6%
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
najważniejsze rzeczy, na które trzeba się przygotować po sprowadzeniu:
- Eurotax w Urzędzie Celnym (nie patrzą na fakturę zakupu)
- Eurotax w Urzędzie Skarbowym
od razu najlepiej zrobić wycenę przez rzeczoznawcę bo dla polskiego urzędnika silnik 2.5L to jest wg Eurotaxu Turbo
- Eurotax w Urzędzie Celnym (nie patrzą na fakturę zakupu)
- Eurotax w Urzędzie Skarbowym
od razu najlepiej zrobić wycenę przez rzeczoznawcę bo dla polskiego urzędnika silnik 2.5L to jest wg Eurotaxu Turbo

W B-towie w US policzyli mnie za STI.naLeśnik pisze: bo dla polskiego urzędnika silnik 2.5L to jest wg Eurotaxu Turbo

ja od razu uzbroiłem się w tarczę od rzeczoznawcy PZMot bo wiedziałem że mi zaraz z 2.5XT wyskoczącitan pisze:W B-towie w US policzyli mnie za STI.naLeśnik pisze: bo dla polskiego urzędnika silnik 2.5L to jest wg Eurotaxu TurboChociaż wtedy nie było mi do śmiechu.