Najlepsze auto terenowe

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Najlepsze auto terenowe

Post 14 lut 2010, o 12:50

Wczoraj, na szlaku z Łabowca na Halę Łabową (Beskid Sądecki). Ciężko się szło, bo śnieg mokry i klejący się do butów i spodni a na drodze leśnej pod spodem często firn lub lód. I tam spotkałem maluszka, prawdopodobnie jakiś pracownik ALP. Fakt, droga nie była ekstremalna, a opony założone na koła wyglądały solidnie, ale i tak poczułem szacun dla leśniczego, który odważył się w taką pogodę pchać się w las maluchem.

Lata temu, gdy pracowałem w lesie, sam zimą poruszałem się "po terenie" maluchem (latem rowerkiem), ale to były raczej płaskie tereny (miejscami wydmy polodowcowe) a nie górskie! Ale okazało się, że leśnicy w górach są twardsi ;-)
maluch1.jpg
maluch2.jpg
maluch3.jpg
Wracając z góry maluszka już nie zastaliśmy. Natomiast jadąc trasą z Łabowej do Nowego Sącza spotkaliśmy po drodze Volvo stojącego (właściwie wiszącego) tylnymi kołami w rowie i przednimi sterczącymi nad poboczem. Zastanawiałem się jak on tam wjechał tyłem? :o Musiało go obrócić dookoła, droga była naprawdę paskudna.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Re: Najlepsze auto terenowe

Post 14 lut 2010, o 13:59

mario kartoflez, akurat maluch vel poczwar ,w takich warunkach w zimę nadaje się idealnie , sprawdzone swego czasu w miejscach gdzie inne auta się poddawały , mały szedł jak zły :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lut 2010, o 14:01

Prawda. W latach 80-tych po karpaczu, Szklarskiej szalały maluchy z łańcuchami. Poldki, Fiaty, Łady mogly sobie :whistle:
Dolce far niente ;-)

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 14 lut 2010, o 14:38

Zgadzam się, jeśli chodzi o tereny nizinne. Tam, gdzie pracowałem większość pracowników ALP jeździła maluszkami. Natomiast jazda nim zimą po górach to dla mnie hardkor. Najeździłem się tym sprzętem sporo po lesie. Jego "właściwości terenowe" objawiały się w tym, że był mały i nawet między drzewami dawało się przeciskać, oraz tym, że jak wpadłem w zaspę/błoto, z którego nie mogłem wyjechać to wysiadałem, samochód sam wypychałem z kłopotliwej sytuacji, po czym wsiadałem i jechałem dalej. Z takim klocem jak Forester ta sztuka by się nie udała :-)

Natomiast parking pod naszym blokiem odśnieża taki oto pług:
uaz.jpg
Zdjęcie zrobione w piątek rano, więc chodnik jeszcze nie zasypany.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 14 lut 2010, o 19:50

mario kartoflez, u nas tak całkiem płasko to nie jest ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 lut 2010, o 21:42

po tytule się ciekawy wątek zapowiadał, taki w którym trochę się pokłócimy, a tutaj o maluchu :o
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 14 lut 2010, o 22:03

inquiz pisze:po tytule się ciekawy wątek zapowiadał, taki w którym trochę się pokłócimy, a tutaj o maluchu :o
Nie zauważyłeś emotki przy temacie? :mrgreen:

A tytuł to po prostu słowa znajomego leśniczego o maluchu ;-)

ODPOWIEDZ