WRX Amerykaniec w automacie?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Pustynna Burza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

WRX Amerykaniec w automacie?

Post 21 maja 2010, o 14:48

Witam,

Jak niektórzy wiedzą, w chwili obecnej jeżdżę OBK 3.0 w automacie. Z jednej strony brakuje mi turbo, z drugiej szkoda mi automatycznej skrzyni, która mi bardzo odpowiada (i proszę zwolenników wajchowania o przemilczenie tematu, z gustami się nie dyskutuje). No i dzisiaj padła propozycja zamiany mojego OBK na WRX'a w automacie (amerykaniec), całkowicie seryjnego 218KM, rok 2002 (rok młodsze auto) z przebiegiem 60tys mniej. Szczerze, co sądzicie o temacie - iść na to, czy nie? I proszę o pominięcie kwestii automatycznej skrzyni w WRXie, dokładnie wiem, co poniektórzy o tym sądzą :evilgrin: Interesują mnie różnice w spalaniu, osiągach i generalnie jak tam z zaoceaniczną technologią (problem z radiem znam) i czy Wy byście na to poszli, czy nie. Temat jest całkiem luźny, ani ja się jeszcze nie zdecydowałem, ani drugi kierownik - po prostu przypadkiem na siebie wpadliśmy i tak od słowa do słowa dotarliśmy do tematu zamiany :)

pozdrawiam

Szymon Wilczyński
Obrazek

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: WRX Amerykaniec w automacie?

Post 21 maja 2010, o 15:25

wil3, citan narzeka na zachowanie auta w zakrętach przy szybszej jeździe - właśnie przez automat, a ma Imprezę i nowszą i bez turbo. WRXy są raczej dla osób, które nie lubią automatów... ciszy w aucie, przesadnej wygody (w porównaniu z OBK, bo źle naprawdę nie jest). O różnice w spalaniu chyba będzie ciężko, bo nie wiem czy ktoś na forum miał do czynienia z WRXami a/t. Może Jarmaj coś poradzi. :mrgreen:

Dlaczego założyłeś ten temat w Subaropedii? :?

j33mbo
5 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 15:28

ile ma przełożeń ten automat w WRXie?

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 15:32

Witek, sorry z pośpiechu zły link kliknąwszy, jakby ktoś mógł przenieść do właściwego działu, to poproszę. Natomiast dzięki za uwagi.

j33mbo, to 4 biegowy automat, a co?
Szymon Wilczyński
Obrazek

j33mbo
5 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 15:37

wil3 pisze: j33mbo, to 4 biegowy automat, a co?

a nic, 5-cio biegowy moim zdaniem miałby większy sens.
wiem, że nie ma co porównywać silników z turbiną i bez, ale mój 2.0 N/A 4EAT to padaka

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 maja 2010, o 15:48

Witek pisze: wil3, citan narzeka na zachowanie auta w zakrętach przy szybszej jeździe - właśnie przez automat, a ma Imprezę i nowszą i bez turbo.
No marudzę, marudzę - przydałoby się mocniejsze hamowanie silnikiem (na 1 jest ok, na reszcie mizernie), skoro mowa o zakrętach. Ale jak ktoś sobie ceni wygodę. wil3, przejedź się. Masz już doświadczenie z 4EAT, więc pewnie szybko zauważysz jakieś różnice. Tutaj chyba nikt nie miał do czynienia z taką egzotyką. O różnicach EU/US poczytasz tutaj: http://www.4impreza.pl/, ale specjalnie bym się nie przejmował. Co do spalania, to chyba będzie mniejsze niż dla 3l OBKa. :)

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 15:55

Citan, no właśnie tak jak mówisz, koło 4 czerwca chcę się spotkać z gościem na dłużej, pojeździć sprawdzić w jakimś serwisie itp. Trochę mnie martwi faktycznie czterobiegówka, w OBK mam 5 biegów :) Ale autko powinno być zrywniejsze od mojej H6tki. Dzięki za linka
Szymon Wilczyński
Obrazek

citan
5 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 16:13

wil3, myślałem, że masz 4EAT. To różnice mogą być większe, tzn. u Ciebie powinien być centralny dyferencjał, którego nie ma w tej Imprezie. No, to na pewno musisz się przejechać.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 maja 2010, o 16:27

wil3 pisze: Szczerze, co sądzicie o temacie - iść na to, czy nie?

Twój OBK nie potrzebuje turbo ,on jest naprawde dynamiczny a propozycja zamiany dowodzi, że taki WRX jest bardzo "trudno" sprzedawalny,

ja bym się nie zamienił ;-)

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 17:47

esilon pisze:
wil3 pisze: Szczerze, co sądzicie o temacie - iść na to, czy nie?

Twój OBK nie potrzebuje turbo ,on jest naprawde dynamiczny a propozycja zamiany dowodzi, że taki WRX jest bardzo "trudno" sprzedawalny,

ja bym się nie zamienił ;-)
Taki, czyli A/T? No to też muszę brać pod uwagę, na przyszłość. Co do dynamizmu mojej H6tki to po prostu mi już zaczyna czegoś brakować :-> Ale tak jest zawsze (podobno). A chodzi mi po głowie jakiś WRX strasznie, i to z podobnego rocznika lub niewiele młodszy (finanse).
Szymon Wilczyński
Obrazek

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2010, o 18:20

wil3, te 218km w WRXie się szybko znudzi, a przez automat, to podnoszenie mocy może być ryzykowne. Zresztą WRX, jeszcze z A/T jakoś dużo szybszy od H6 nie będzie - w serii ma odczuwalną, zwłaszcza przy miejskiej i/lub wygodnej jeździe, turbodziurę.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 maja 2010, o 19:18

wil3 pisze:I proszę o pominięcie kwestii automatycznej skrzyni w WRXie, dokładnie wiem, co poniektórzy o tym sądzą
Prorok jaki, czy co? :?

Dobrze, to zamilknę więc :mrgreen:

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 maja 2010, o 19:35

Witek pisze:wil3, te 218km w WRXie się szybko znudzi, a przez automat, to podnoszenie mocy może być ryzykowne. Zresztą WRX, jeszcze z A/T jakoś dużo szybszy od H6 nie będzie - w serii ma odczuwalną, zwłaszcza przy miejskiej i/lub wygodnej jeździe, turbodziurę.
Powoli mnie zniechęcacie... Pozatym tak sobie dzisiaj jechałem i się zastanawiałem, jak by to było przesiąść się z "czołgu" do "osobówki" (przesiadając się z Legacy II do obecnego OBK miałem odwrotne wrażenie). I trochę mi szkoda tej gruboskórności prawie-SUV'a ;-)

Jarmaj, :x :lol:
Szymon Wilczyński
Obrazek

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 maja 2010, o 23:10

Tak naprawdę musisz sobie odpowiedzieć do czego potrzebujesz auto i jak bardzo chcesz je pokochać .
Jeśli nie kręci cię ostre przyśpieszanie , hamowanie na granicy a za to lubisz ten spokój kanapy OBK , skrzynię automatyczną , jakieś tam możliwości wjazdu w teren to nie ma się nad czym zastanawiać :arrow: Twoim przeznaczeniem jest Nowa Skoda Fabia Scout :mrgreen:

A tak poważnie to OBK :idea:

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 maja 2010, o 12:04

Piter 35 pisze: Jeśli nie kręci cię ostre przyśpieszanie , hamowanie na granicy a za to lubisz ten spokój kanapy OBK , skrzynię automatyczną , jakieś tam możliwości wjazdu w teren to nie ma się nad czym zastanawiać
Kręci mnie ostre przyspieszanie, lubię skrzynię automatyczną i jakieś tam możliwości wjazdu w teren. Nie muszę mieć spokojnej kanapy, a hamulce mają być wystarczające, ale bez wyczynów. I co ja, biedny żuczek, mam teraz zrobić? :wall: :-) Pod ten opis w sumie pasuje tylko jedno auto, i nie jest to WRX.
Piter 35 pisze: Twoim przeznaczeniem jest Nowa Skoda Fabia Scout :mrgreen:
Miałem na myśli Forestera XT, ale skoro tak twierdzisz, to zacznę rozglądać się za kapeluszem :cofee: A tak poważnie, przemyślałem sobie temat, pooglądałem swojego OBK i rezygnuję z zamianki 8-)

Dzięki wszystkim za uwagi
Szymon Wilczyński
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 maja 2010, o 12:08

wil3 pisze: Kręci mnie ostre przyspieszanie, lubię skrzynię automatyczną i jakieś tam możliwości wjazdu w teren. Nie muszę mieć spokojnej kanapy, a hamulce mają być wystarczające, ale bez wyczynów. I co ja, biedny żuczek, mam teraz zrobić?

Kupić Range Rovera V8?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2010, o 12:12

wil3 pisze: a hamulce mają być wystarczające

Amerykański WRX na pewno tutaj nie pasuje. ;-)
wil3 pisze: jakieś tam możliwości wjazdu w teren.

Ale tutaj tak.

I to ma być sportowy auto? Lepiej sobie radzi z wjazdem w teren niż hamowaniem? :giggle:

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 maja 2010, o 12:24

Witek pisze:I to ma być sportowy auto? Lepiej sobie radzi z wjazdem w teren niż hamowaniem? :giggle:
Nie mówiłem, że chcę sportowy samochód. W sumie sam nie wiem co chcę, jak baba normalnie :giggle:

Azrael, nie odpowiada mi wygląd ;-)
Szymon Wilczyński
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 maja 2010, o 12:44

wil3 pisze: Azrael, nie odpowiada mi wygląd ;-)

No to jakiś amerykański wynalazek V8 lub V10

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H

Post 23 maja 2010, o 10:03

wil3, Jeździłem z Grzesiem_67 jego forkiem s turbo a/t. Dla mnie tragedia jak ta skrzynia marnuje potencjał silnika :-/

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 maja 2010, o 12:29

LouCyphre,
o żesz Ty...Batonie :-p
Jak zacząłem mocniej cisnąć, to żeś paniory narobił, że młody jest na pokładzie i...miałeś rację :-)
Lucuś, to nie jest tak, że AT marnuje potencjał, silnik mam obecnie w słabym stanie, popodpierane zawory w głowicy, ładuje z wielkim wysiłkiem do 0,9 br, kompresja również zaczyna powoli siadać (zawory !).

wil3, AT fajna sprawa i w pełni Cię rozumiem ale żeby z 2,0T wycisnąć jakieś wrażenia godne tej jednostki należy AT traktować, jak zwykły manuall czyli wachlować nim.

Ppzdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

citan
5 gwiazdek

Post 23 maja 2010, o 21:42

Grzesiek_67 pisze: wycisnąć jakieś wrażenia godne tej jednostki należy AT traktować, jak zwykły manuall czyli wachlować nim.
N/A też się to tyczy. Czasami strach przejechać kawałek bez wachlowania. Jak się człowiek przyzwyczai, to jest OK, ale hydrokinetyka zżera swoje, inaczej się w tym wydaniu nie da.
Oczywiście O/T.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 maja 2010, o 21:47

Eeeeeee. :o :? Nie rozumiem. Po jaką cholerę, automat, który:

-zwiększa spalanie,
-przeokrótnie spowalnia reakcję na gaz (pedał nie ten od kuchenek),
-zabiera jeden dyfer,
-znacznie pogarsza właściwości jezdne,
-zmniejsza osiągi auta,
-zwiększa cenę auta,

skoro i tak trzeba nim wachlować?

Trzeba chyba być po amputacji mózgu, aby sobie taki automat sprawić... przynajmniej tak wynika z tego co piszecie. :whistle:

citan
5 gwiazdek

Post 23 maja 2010, o 22:05

Witek pisze: przynajmniej tak wynika z tego co piszecie.
Witku drogi, jak by Ci to... wyłóż na swoje wymarzone auto na co dzień i od święta, to pogadamy. Bo to nie jest do końca tak, że wejszłem do salonu i wziąłem co chciałem... wiem, straszne. :mrgreen:
Kompromisy, kompromisy. Ale zawsze jest coś jeszcze - przede mną. :razz:

Piter35, ale wiesz, jak byś się chciał zamienić na to czarne COŚ, to możemy pogadać. :mrgreen: Mam nowy, kozacki felunek. :mrgreen:

PS. Kurde, nie widzę. Nie mów, że poszło. ;-(

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 23 maja 2010, o 22:19

citan pisze:PS. Kurde, nie widzę. Nie mów, że poszło. ;-(
citan spoko jest, tylko ukrył go na 5 stronie ;-)
http://www.22b.eu/index.php?s=dosprowadzenia&k=5
Czarownica prawdę Ci powie :D

ODPOWIEDZ