Witam.
Chciałbym się poradzić nt. Forestera. Otóż mam okazję kupić Forestera 2.0 wolnossącego z 98r. z automatem. Gdzieś wyczytałem, że ta wersja jest bez reduktora, zgadza się? Czyli na klasyczną wieś z polną drogą w zimie nadaje się gorzej niż wersja z manualem? Jak z trwałością takich skrzyń? Raczej do tej wersji problemu nie ma, żeby zainstalować gaz? Przebieg 220tys.
pozdrawiam
Proszę o poradę nt. Forestera
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Proszę o poradę nt. Forestera
regees pisze: Gdzieś wyczytałem, że ta wersja jest bez reduktora, zgadza się?
Tak, żadne Subaru z AT nie ma reduktora.
regees pisze: Czyli na klasyczną wieś z polną drogą w zimie nadaje się gorzej niż wersja z manualem?
Reduktor w Subaru to trochę taki gadżet, a w AT przynajmniej sprzęgła nie przypalisz

O LPG więcej tutajregees pisze: Raczej do tej wersji problemu nie ma, żeby zainstalować gaz?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Dzięki za poradę, zdecydowałem się i czekam teraz na tablice. Fajna wersja ma chyba wszystko co dostępne z tego rocznika :) Czeka mnie teraz wymiana przedniej szyby, hamulców przednich (bo coś się grzeje) i założenie gazu gdzieś w Łodzi, ale o tym jeszcze poczytam na forum.
pozdrawiam wszystkich Subaromaniaków
pozdrawiam wszystkich Subaromaniaków
ponieważ wątek pojawił się w ogólnym, a nie technicznym, pozwolę sobie na nie merytoryczną uwagę.rrosiak pisze:Reduktor w Subaru to trochę taki gadżet, a w AT przynajmniej sprzęgła nie przypalisz
nie znasz się.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Jeśli przełożenie reduktora 1:1,2 nie jest gadżetem, a w AT można przypalić sprzęgło to masz racjędamaz pisze: nie znasz się.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

no już dałbyś spokój z tym sprzęgłem w AT, co?
a reduktor robi różnicę. wyraźną. dokładnie tam gdzie trzeba, czyli przy ruszaniu/toczeniu w trudnych nawierzchniowo sytuacjach. poza tym AT ma na środku sprzęgło po prostu. a MT nie.
o.

a reduktor robi różnicę. wyraźną. dokładnie tam gdzie trzeba, czyli przy ruszaniu/toczeniu w trudnych nawierzchniowo sytuacjach. poza tym AT ma na środku sprzęgło po prostu. a MT nie.
o.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
To Ty zacząłeś sie czepiaćdamaz pisze: no już dałbyś spokój z tym sprzęgłem w AT, co?![]()

Być może, ale nadal pozostaje "terenowym" gadżetem.damaz pisze: reduktor robi różnicę. wyraźną. dokładnie tam gdzie trzeba, czyli przy ruszaniu/toczeniu w trudnych nawierzchniowo sytuacjach.
Możesz rozwinąć, bo chyba nie kumamdamaz pisze: poza tym AT ma na środku sprzęgło po prostu. a MT nie

ztcp AT dołącza tylną oś czymś podobnym do haldexa. sprzęgłem, znaczy.rrosiak pisze:Możesz rozwinąć, bo chyba nie kumam
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ten reduktor nie jest taki zly. Juz w Legacu mi sie podobal i dawal rade jak trzeba sie bylo wolno toczyc po jakichs kamienach. A najbardziej mi sie przydal jak wjezdzalem na Równice po glebokim sniegu. Rewelacja. Takze cos tam on daje. Nie tylko dobre samopoczucie