Jak przepalacie filtry cząstek stałych?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jak przepalacie filtry cząstek stałych?

Post 10 wrz 2011, o 20:07

U mnie w Mercedesie jest zamontowany wynalazek ekologiczny, czyli Filtr Cząstek Stałych. Z tego, co opowiadają różni koledzy, to auta ktore mają wyczyniają różne sztuki. Najgorzej się żali obywatle od Accorda. Bez przerwy problemy. Volvo - jakieś smrody przy przepalaniu, tak że wie kiedy. A u mnie nie ma ANI JEDNEGO SŁOWA o istnieniu tego filtra w intsrukcji. Serwis mówi: pan się w ogóle nie przejmuje, to się samo zrobi. - A jak ma się zrobić po dwóch miechach zamulania w mieście?

Kolega mój znajomy mówi: raz na jakiś czas dać w palnik na trasie, dość długo stałą prędkością.
Ale dziś dałęm w palnik to pu okolicy jakieś 4000 obrotó∑ przez pół godziny, ale niestety ze względu na warunki, różnymi prędkościami ale z przyśpieszeniami. To ja się pytam - przepaliło się?

Jak wy to robita?
Nie ma przed tym ucieczki zdaje się, może trza brać benzyniaki?

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Re: Jak przepalacie filtry cząstek stałych?

Post 10 wrz 2011, o 20:28

Motoryzacja idzie w dziwnym kierunku. W sumie łatwiej było by zrobić auto na B100i wtedy nie potrzeba by PDF.
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2011, o 20:33

W sumie to nalepiej rozwinąć energię atomową i robić auata elektryczne. Wtedy żadnego CO2 nie budiet. No ale to jest niepoprawne politycznie.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 10 wrz 2011, o 20:37

Arno, masz filtr otwarty czy zamknięty ?.Z tego co piszesz wygląda ,że masz otwarty i wtedy faktycznie od czasu do czasu rura i wywali wszystko.U mnie tak jest i faktycznie od czasu do czasu jak przycisnę to pojawia się czarna chmurka .Żadnych zapalających się kontrolek ,procedur wypalania.Po prostu samo wywala

SPRUCH
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza/Fiat CCTurbo/Mb 190E

Post 10 wrz 2011, o 21:14

Arno, spokojna twoja rozczochrana procedure masz przeprowadzona prawidlowo i na jakis czas spokój w mieczyslawach wystarczy to rozgrzac i przedmuchac spalinami tak jak to zrobiles problem pojawia sie jak jezdzi sie krotkie odcinki po dziadkowemu wtedy nie ma sie jak przedmuchac

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2011, o 21:22

Dzięki, panowla.

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 12 wrz 2011, o 14:30

Dodam tylko, że po 2 latach użytkowania o filtrze owym wiem tylko (z instrukcji), że coś takiego jest.

ODPOWIEDZ