polityka, polityka... tym razem kreska głosuje

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.

sejm 2011 według kreski

Czas głosowania minął 21 paź 2011, o 12:50

PIS
8
14%
PJN
2
4%
SLD
0
Brak głosów
WRPalikota
12
21%
PSL
1
2%
PPP
0
Brak głosów
PO
17
30%
głosuję na innych, nie wymienionych
5
9%
NIE głosuję
11
20%

Liczba głosów: 56

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: polityka, polityka... tym razem kreska głosuje

Post 13 paź 2011, o 19:36

WiS, to glosowaliśmy tak samo ;-)

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 13 paź 2011, o 21:03

WiS pisze: No ale przyznaj, nie musiało tak być - gdyby tylko maf1 i inni zwolennicy "nowości" i "młodych zdolnych" się zmobilizowali...
Sorry Winetou, ja głosowałem na całkiem młoda Iwonę Guzowską. A z innej strony. Jakie to ma znaczenie na kogo zagłosuję jak i tak do sejmu wejdą nie zawsze ci, na których głosowałem :wall: Jedynie okręgi jednomandatowe mogą to zmienić.

Aha! Guzowska weszła :thumb:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 21:05

maf1, no nie do końca popatrz na wynik Blanika ,a okręgi jednomandatowe są według mnie totalną porażką
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 21:08

Fakt w przypadku Blanika. Ale to jest uzależnione od ogólnego wyniku partii. Z SLD w gdańskim okręgu nie wszedł NIKT! Nawet gościu, który startował z pierwszego miejsca.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 paź 2011, o 21:11

burat pisze: okręgi jednomandatowe są według mnie totalną porażką

Bo?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 21:18

Azrael, kiedyś gdzieś słuchałem mądrych ludzi i z grubsza wyszło ,że jak będziesz mieszkał w okolicy powiedzmy PiSowskiej to nigdy nie będziesz miał swojego reprezentanta w sejmie na przykład.
W tym roku mieliśmy przecież tak w wyborach do Senatu coś się zmieniło jeśli chodzi o podział sił ,chyba nie.
Będzie fama ,że trzeba głosować tylko na tego bo inni nie mają szans i zostaną nam w ten sposób tylko dwie partie w sejmie bo na innych nie będzie sensu głosować. Do tego panowie przytaczali jeszcze jakieś przykłady państw w których była taka ordynacja ale dość szybko się z tego wycofali.(sorki nie pamiętam już o jakim kraju mówili było to jakiś już czas temu :oops: )

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 13 paź 2011, o 21:36

Alan, Alan, Alan! pisze: Dodajmy jeszcze jakąś opcję. Król Julian Barthola brzmi sensownie. Będę głosować.
:mrgreen:

No nie wiem. Jego tok myślowy przypomina mi pewnego polityka. :giggle:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=S88jzqaQ4pE

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 paź 2011, o 21:46

burat pisze: Będzie fama ,że trzeba głosować tylko na tego bo inni nie mają szans i zostaną nam w ten sposób tylko dwie partie w sejmie bo na innych nie będzie sensu głosować. Do tego panowie przytaczali jeszcze jakieś przykłady państw w których była taka ordynacja ale dość szybko się z tego wycofali.(sorki nie pamiętam już o jakim kraju mówili było to jakiś już czas temu :oops: )
obecny system za to powoduje, iż liderzy układający listy mają 90% pewności że wejdą ci których oni wyznaczą. przy jednomandatowych jednak trzeba mieć jakieś oparcie w terenie gdyby to weszło na stałe, no i daje to troszkę większą niezależność parlamentarzyście. mogłoby być np jeden poseł na powiat a i tak by ich było za dużo.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 paź 2011, o 21:49

maf1 pisze: Sorry Winetou, ja głosowałem na całkiem młoda Iwonę Guzowską
No problem, Old Shatterhand ;-)

burat, zasadniczo prawda, ale diabel tkwi w szczególach. Z grubsza, najwazniejsze z tych szczegółów to:
- wielkość okręgu (im większy, tym mniejsza szansa "niezaleznych");
- wymóg zdobycia większości bezwzględnej (czyli głosowanie w dwóch turach) lub nie (tak jak tym razem u nas) - oba rozwiązania mocno róznią się mechanizmem selekcji elit i funkcjonowania wybranych cial.

W naszych wyborach senackich nałozyły się tym razem dwie rzeczy, IMO negatywne:
- konstrukcja prawna, na rózne sposoby preferujaca duże partie,
- odruch wyborców, którzy dość bezrefleksyjnie (chyba) powatzrali swój wybór sejmowy także w wyborach do drugiej izby (mniej więcej w okregach tyle procent ile padało na PO lub PiS na listy sejmowe, tyle proc. oddawano także na kandydatów senackich); logika ordynacji zrobiła resztę.
Krótko mowiąc, faktycznie porażka - bo wybrano izbę bez sensu, nie za bardzo wiadomo co mającą robić, poza łatwym przyklepywaniem tego, co PO z trudem przepchnie w sejmie.
Ale to nie znaczy, ze JOW to pomysł zły zawsze, wszędzie i w kazdej sytuacji. IMO, swoje zalety ma. Ale to temat na dłuższe seminarium.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 21:52

WiS pisze: Ale to temat na dłuższe seminarium
Chętnie zajrzę na ten wykład, ja ogólnie jestem za ale kilka dziur też widzę w tym systemie więc chętnie poczytam. Fajnie w temacie pisze prof. Przystawa ale nie widzi plusów ujemnych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 paź 2011, o 22:19

inquiz, jeśli czytujesz Przystawę, to większości rzeczy nie muszę Ci tłumaczyć, plusy znasz.
Minusy są natomiast takie, ze:
- wybrane ciało jest mało reprezentatywne dla realnego rozkładu sił wśród wybierających, co sprzyja alienacji władzy od ludu;
- wchodzą lokalni liderzy i "załatwiacze", niekoniecznie mający szersze spojrzenie;
- nie za bardzo jest jak wprowadzić do parlamentu fachowców, nie mających zmysłu marketingowo-kampanijnego (zakładam optymistycznie, że tacy bywają w izbie też potrzebni ;-)).
Jakimś złotym środkiem jest wybieranie dwóch izb, wedle różnych ordynacji - w wariancie optymalnym dokładnie odwrotnie niż u nas.
To znaczy: Sejm, czyli miejsce kształtowania stabilnego i w miarę jednolitego ideowo rządu, powinien być wybrany w okregach jednomandatowych (co, przy paru prostych mykach, zapewnia obecnosć tam dwóch partii i zero kłopotów z zawieraniem/rozpadaniem koalicji, ucieraniem programow, etc). Senat natomiast wybieramy wtedy proporcjonalnie, i to najlepiej z list ogólnopolskich, ew. z nieduzym progiem. I mamy izbę wyższa, w której "kwitnie sto kwiatów", gdzie brylują liderzy zwolnieni od codziennej młócki w sejmie, od żmudnego pisania ustaw, gdzie mądre partie wprowadzą też ekspertów, i gdzie rząd (mający łatwą większość w sejmie) w sprawach kluczowych (ale nie wszystkich) musi szukać poparcia także mniejszych partii.
A przy okazji, wyborca ma szanse dostrzec alternatywę dla partii dominujących i ewentualnie wymienić którąś z nich, raz na jakiś czas, na "rezerwową", ćwiczącą się w ramach sytsemu, w Senacie, a nie na ulicy.
Mam wymieniać przyczyny, dla których taka reforma nie zostanie nigdy przegłosowana, ani nawet zaproponowana w realnym życiu? ;-)

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 22:37

WiS pisze: Mam wymieniać przyczyny, dla których taka reforma nie zostanie nigdy przegłosowana, ani nawet zaproponowana w realnym życiu? ;-)
Mi nie musisz :thumb:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2011, o 22:56

maf1 pisze: Mam wymieniać przyczyny, dla których taka reforma nie zostanie nigdy przegłosowana, ani nawet zaproponowana w realnym życiu? ;-)
Jak przedmówca napisał ;-)
Ja bym widział taki system ale w wersji amerykańskiej czyli realna władza prezydenta i parlament od budżetu i ustaw. Na monarchię nie ma co liczyć, no i to już nie ci ludzie co kiedyś.
Živela Jugoslavija!

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 13 paź 2011, o 23:02

inquiz pisze: Na monarchię nie ma co liczyć

A szkoda. Tak sobie gdybam, że król na obecnym miejscu prezydenta byłby ciekawym rozwiązaniem.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 16 paź 2011, o 23:51

WiS pisze:
Azrael pisze:WiS, Ty jesteś taki prawicowiec jak ze mnie baletnica.
Hmmm, policzmy:
- antykomunizm,
LOL
WiS pisze:- wolnorynkowośc,
ROFL

g.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 17 paź 2011, o 09:39

gruby pisze:
WiS pisze:
Azrael pisze:WiS, Ty jesteś taki prawicowiec jak ze mnie baletnica.
Hmmm, policzmy:
- antykomunizm,
LOL
WiS pisze:- wolnorynkowośc,
ROFL

g.
To jakieś nowe partie?

ODPOWIEDZ