Przelew do Hiszpanii - HELP

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Przelew do Hiszpanii - HELP

Post 23 lut 2012, o 13:34

Potrzebuję przelać do Hiszpanii 1200 Euro. Skąd najlepiej zrobić przelew? Z banku, w którym mam konto (choć nie mam walutowego), przez PayPal, czy jeszcze jakieś inne opcje?
Myślałem też, żeby wykorzystać znajomych, którzy mają konta zagraniczne konta w Euro, ale jednak wolałbym nie angażować do tego całej armii ludzi.
Wiadomo, że chodzi o jak najniższy kurs, i jak najmniejsze opłaty.... :roll:

Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Przelew do Hiszpanii - HELP

Post 23 lut 2012, o 14:05

Na pewno nie przez paypal jak ma być tanio. Paradoksalnie możesz zrobić z banku w którym nie masz konta, normalnie płacąc gotówką w kasie, na pewno robiłem tak z PKO BP. Pewnie da się z innych. Sprawdź najpierw jakie stawki oferuje Twój bank.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 lut 2012, o 14:07

pawlaswrc, najpierw sprawdź w swoim banku. ja nie mam konta walutowego ale przelew do ES robiłem miesiąc temu. mam akurat dawnego Lukasa. jak robiłem przelew to NBP średni był po 4,3111 a ja płaciłem po 4,45. Oprócz SWIFT mają jeszcze tańsze SEPA, cała operacja kosztowała parę złotych prowizji oprócz oczywiście tego co bank na przewalutowaniu zyskał. przelewy także działały w mbanku. paypal też może być, teraz można na konto paypal zrobić przelew z polskiego banku więc nie potrzeba karty używać. trzeba tylko wysłać kasę jako gift bo inaczej odbierający zapłaci prowizję dla paypala. jak masz konto w mbanku to warto zamówić wirtualną kartę z delfinkiem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 23 lut 2012, o 21:17

PayPal przy takiej sumie się chyba nie opłaca /mają dość niekorzystne przeliczenia/ Raczej kasę kupiłbym w kantorze i przelał przelewem bankowym tylko trzeba zobaczyć jaką prowizję sobie bank bierze. W różnych bankach są różne sumy. PayPal stosuję do drobnych transakcji na ebay-u. Zaletą jest to że kasa jest szybko odbiorcy

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 21:38

tak tylko ostrzegam, ze z Hiszpanii przychodza maile nastepujace
Czesc Mariusz/Mary/Zofio/Grzegorz, jestem w Barcelonie/Madrycie sluzbowo i okradziono mnie, nie mam jak zaplacic za hotel. Przyslij mi przez western union 1700 euro na hotel i powrot.

Moja matka dostala rok temu a ja tydzien temu ( ta sama tresc).
maile przychodza z kont mailowych osob, ktore sie dobrze zna Matka dostala od znajomej z MOngolii ja z Chorwacji (przypadek, ze do nas obojga trafilo)
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 23 lut 2012, o 22:01

A na dodatek często z tego rejonu można kupić auto "okazyjnie " . Facet tłumaczy że jest w innym kraju i nie może dać więcej zdjęć , ale jak mu wyślesz kasę to uwierzy że jesteś wiarygodny klient i on wtedy sie zjawi na spotkanie . Jeśli to tego typu transakcja to zapewne przekręt .

Ja wysyłam do Hiszpanii kasę przez Rajffeisen bank , bo maja dobry przelicznik .

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 23 lut 2012, o 22:05

Kubik pisze: Jeśli to tego typu transakcja to zapewne przekręt .
Nic z tych rzeczy. Transakcja ma być z normalną, poważną firmą.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 lut 2012, o 23:39

Jeżeli ma ktoś kartę w euro to by najlepiej było skorzystać z jego pomocy jeżeli musiałby być paypal, stawki za przewalutowanie faktycznie nie są super. ja kiedyś jeszcze korzystałem z moneybookers i wychodziło całkiem znośnie http://moneybookers.com/app/?l=PL
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 24 lut 2012, o 02:36

Można też skorzystać z kantorów internetowych. Koszty przelewu są minimalne,lub nie ma ich wcale. Kurs jest też nie najgorszy. Musisz sobie poprzeliczać, co jest dla Ciebie bardziej opłacalne.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 24 lut 2012, o 12:59

Jeśli to ma być jednorazowa transakcja to nie bawiłbym się w żadne skomplikowane akcje. 1200 euro x 0,1 zł różnicy na kursie w Banku to 120 zl.

Ja korzystam z walutowego codziennie, przelew w SEPA kosztuje 5 zł niezależnie od kwoty- ja płacę do granicy i podobna oplate pobiera bank odbiorcy.
Gdy chcesz wziąć na sebie koszty przelewu to od 1200 euro będzie ok. 80 zł ...

Wiele Banków prowadzi konta walutowe za free, zalożenie to 5 min. Wymienisz w kantorze i przelejesz za 5 zeta.

Oczywiście jest jeszcze platforma do sprzedaży i kupna walut na giełdzie - to juz 50 -100 zł/ m-ac :-)
Life is a Joke !

ODPOWIEDZ