Kupno wrx my01 co robić??
Kupno wrx my01 co robić??
Witka dla wszystkich forumowiczów
Jestem tu nowy i to mój pierwszy wpisik więc z góry proszę nie irytujcie się jesli forum ogólne to nieodpowiednie miejsce na zadanie pytania.
Jestem bardzo blisko spełnienia marzenia z młodzieńczych lat kiedy to byłem pierwszy raz na rajdzie polski i zakochałem się w dzwięku boksera wydobywającego się z imprezy.Znalazłem właśnie zadbany egzemplarz od entuzjasty i wybieram się pojutrze na jazdę próbną i mam nadzieję,że również finalizacje transakcji.Problemem jest to ,ze bedzie to moje 1wsze subaru i zupełnie nie mam pojecia na co głownie zwrócić uwagę podczas jazdy próbnej i ogledzin.Jest to jak w temacie wrx z 2001 z potwierdzonym przebiegiem 140000 km,który został zmapowany do 270 km przez pure racing .Gdzieś wyczytałem,że zblizanie zwykłego wrx do osiągów sti nie bardzo służy silnikowi w związku z tym mam prosbe o kilka informacji o tym do obeznanych w temacie i chcących pomóc " wujków dobra rada". Link do ogłoszenia dla chcących wiedzieć o czym dokładnie mowa: http://www.finn.no/finn/car/used/object ... e=35982558 .Prosze o kilka tipsów na co głownie zwrócic uwagę, wzglednie opisania najwiekszych bolączek tego modelu. Nie znam tu (norwegia ) żadnego mechanika ani fanatyka marki,którego mógłbym poprosić o pomoc,a nieuleczalna choroba zwana subaru ogarneła mną całkowicie.Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Kuprylis
Jestem tu nowy i to mój pierwszy wpisik więc z góry proszę nie irytujcie się jesli forum ogólne to nieodpowiednie miejsce na zadanie pytania.
Jestem bardzo blisko spełnienia marzenia z młodzieńczych lat kiedy to byłem pierwszy raz na rajdzie polski i zakochałem się w dzwięku boksera wydobywającego się z imprezy.Znalazłem właśnie zadbany egzemplarz od entuzjasty i wybieram się pojutrze na jazdę próbną i mam nadzieję,że również finalizacje transakcji.Problemem jest to ,ze bedzie to moje 1wsze subaru i zupełnie nie mam pojecia na co głownie zwrócić uwagę podczas jazdy próbnej i ogledzin.Jest to jak w temacie wrx z 2001 z potwierdzonym przebiegiem 140000 km,który został zmapowany do 270 km przez pure racing .Gdzieś wyczytałem,że zblizanie zwykłego wrx do osiągów sti nie bardzo służy silnikowi w związku z tym mam prosbe o kilka informacji o tym do obeznanych w temacie i chcących pomóc " wujków dobra rada". Link do ogłoszenia dla chcących wiedzieć o czym dokładnie mowa: http://www.finn.no/finn/car/used/object ... e=35982558 .Prosze o kilka tipsów na co głownie zwrócic uwagę, wzglednie opisania najwiekszych bolączek tego modelu. Nie znam tu (norwegia ) żadnego mechanika ani fanatyka marki,którego mógłbym poprosić o pomoc,a nieuleczalna choroba zwana subaru ogarneła mną całkowicie.Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Kuprylis
Re: Kupno wrx my01 co robić??
Eee to słabo. Kolega, który kiedyś pracował w 4Turbo mieszka w Bergen i może by się dał namówić, ale tak to nie wiem jak pomóc.
bo pewno lubi walić gwiazdy

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

czemu dymam gwiazde? taki żarcik sytuacyjny ? jestem od 14 lat posiadaczem wszelakiej maści BMW i zdania ,że m power jest lepszy od amg, brabusa ,carlssona itp. proszę nie brać tego do siebie to tylko moje prywatne odczucia i avatar
zalogowałam się na tutejszym forum by uzyskać informację na temat bolączek danego modelu wrx,a nie tłumaczenia czemu to,czemu tamto.Czy moze mi ktoś udzielić jakiejś rady ,a nie pytać o nieistotne bzdury?To tylko 2 dni i kupa pieniedzy i chcę miec to auto tak bardzo.Czy może ktokolwiek w kilku punktach krótko opisać na co głównie zwrócić uwagę przy zakupie? wyczytałem,że sprzęgło to element eksploatacyjny taki sam jak klocki hamulcowe,że nie można zaciągać łapy bez wciśniętego sprzęgła,jeździć na niewymiarowym zapasie itp oraz, ze silnik nie lubi podkręcania (czytaj)zbliżania osiągów do STI. Nie jestem tu po to by się wykłócać co jest lepsze,a co gorsze to są prywatne odczucia każdego kierowcy.Chciałbym kupić auto którym będę się cieszył latami jadąc w górach serpentynami pełnym piecem z gęsią skórką na całym ciele, w zimie na deskę.I nie chciałabym się wpakować na minę i żałować zmiany marki z tylno pędnego BMW na 4ro butowe autko moich młodzieńczych marzeń.pzdr

to takie forum, że offtop częściej widać niż konkret - przyzwyczaj się 
Impreza to nie moja domena - ale... zorientuj się gdzie masz w Oslo ASO i podjedź do nich niech obejrzą, sprawdzą historię po nr VIN i będziesz spokojniejszy.
Wydasz trochę kasy, ale zaoszczędzić możesz więcej.
Kupujesz auto, w które kasę będziesz ładował - więc nie licz na to, że będziesz lał benzynę, wymieniał olej co 10 000 km i tyle.
Jazda z napędem na cztery łapy - w wersji subaru - to nie to samo co RWD - więc wrażenia gwarantowane.
Dlaczego to auto ma tak czysto pod maską? w PL bym się martwił, ale w skandynawii możliwe że to normalne.
Jak bedziesz o nie dbał, regularnie serwisował i nie zalewał olejami z reklam typu castrole i inne pierdoły - to będzie Ci służył.
pozdro i powodzenia
Editka: w książce serwisowej są pieczątki serwisów - przekręć do paru i potwierdź, czy faktycznie było to auto u nich.

Impreza to nie moja domena - ale... zorientuj się gdzie masz w Oslo ASO i podjedź do nich niech obejrzą, sprawdzą historię po nr VIN i będziesz spokojniejszy.
Wydasz trochę kasy, ale zaoszczędzić możesz więcej.
Kupujesz auto, w które kasę będziesz ładował - więc nie licz na to, że będziesz lał benzynę, wymieniał olej co 10 000 km i tyle.
Jazda z napędem na cztery łapy - w wersji subaru - to nie to samo co RWD - więc wrażenia gwarantowane.
Dlaczego to auto ma tak czysto pod maską? w PL bym się martwił, ale w skandynawii możliwe że to normalne.
Jak bedziesz o nie dbał, regularnie serwisował i nie zalewał olejami z reklam typu castrole i inne pierdoły - to będzie Ci służył.
pozdro i powodzenia
Editka: w książce serwisowej są pieczątki serwisów - przekręć do paru i potwierdź, czy faktycznie było to auto u nich.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Tu podstawowa rada weź ze sobą kogoś kto tak bardzo tego auta nie chce i sprowadzi cie na ziemię w razie czego bo człowiek napalony nie widzi mankamentów które dla postronnego rzucają się w oczykuprylis pisze: chcę miec to auto tak bardzo

Ze zdjęć to nic ci z nas nic nie powie ,auto sprawdzaj jak każde inne ,wygląda ładnie ale to na pewno może powiedzieć jakiś warsztat który je obejrzy czy nic nie wyje nic nie puka nie spotkało się z TIRem kiedyś. Przede wszystkim zobacz jak poprzedni właściciel je traktuje i poproś żeby auto jak przyjedziesz było "zimne"( jak go odpalisz posłuchasz jak chodzi zimn silnik)
Podstawa przy tych samochodach ,że nie należy pod żadnym pozorem na zimnym go "pałować" bo to najprostsza droga do remontu silnika (bolesnego w kosztach)
Wydaje mi się że te 270 KM z seryjnego silnika to trochę dużo ale pierwsza przy tej mocy może poddać się WRXowa skrzynia biegów nie słynąca ponoć z trwałości przy większej mocy
Tyle ode mnie i wcale się nikomu nie musisz tłumaczyć ale i nikt nie jest tu zobligowany żeby ci pomóc to wszystko jest tylko kwestia chęci i specyfiki tego forum

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Zależy jak auto było/będzie używane.burat pisze: Wydaje mi się że te 270 KM z seryjnego silnika to trochę dużo ale pierwsza przy tej mocy może poddać się WRXowa skrzynia biegów nie słynąca ponoć z trwałości przy większej mocy
Jeżeli tak, jak przeciętnie jazda w Skandynawii wygląda, to bez problemu i dwa razy tyle KM by wytrzymała

kuprylis, bez zaangażowania kogoś znającego się na Subaru, a jeszcze lepiej warsztatu, gdzie np można by filtr oleju przeciąć, korek ze skrzyni biegów odkręcić, szczelność cylindrów sprawdzić, itp, itd. Sam nie sprawdzisz wiele poza podstawowymi sprawami, czyli czy auto prawidłowo się prowadzi, czy zawieszenie nie tłucze się, czy prawidłowo wkręca się na obroty, jak biegi chodzą itp.
Jedyne co możesz dokładniej sprawdzić, to czy nie zaczyna padać centralna wiskoza. Skręć maksymalnie koła, rusz powoli i jedź wolno po okręgu. Jak będziesz czuł szarpanie autem, coś jakby przeskakiwanie "kwadratowego" koła, to oznacza że umiera wisko.
Tyle, że jak już całkiem wiskoza padła i nie trzyma, to tak też nic nie wyjdzie.
kuprylis, to możnaby książkę napisać niestety, raczej nie da się tego prosto opisać.
Thx Jarmaj właśnie tego typu informacje mnie interesują.Niby nic,ale właśnie tego typu bolączek poszukuje.Dziękuję
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Czy to jest problemkuprylis pisze: do Bergen mam ok 180 km znaczy się 3 godziny drogi

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
-
Sławek
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Jeżeli nie jesteś choćby początkującym mechanikiem to tym bardziej doradzam Bergen. Koszty serwisów (ewentualne naprawy) w Norwegii są b.wysokie a specjalistów mało bo tam to Subaru jest zdecydowanie niszową marką. Napisz coś o historii auta bo takie mapowanie silnika jak na Norwegię (surowe restrykcje za przekroczenie prędkości) nie wygląda na normalne. Tak czy siak wszyscy życzymy udanego zakupu. 

O historii autka:
Kupił je nowe w salonie w 2001 dentysta z Fredrikstad,a w 2008 roku odkupiła 50cio letnia pani i uzywała sporadycznie na zakupy.Obecny właściciel jest w jego posiadaniu od grudnia 2010 roku i sprzedaje gdyż kupił porsche,pracuje w austrii od pon do piątku,i przejechał nim ok 15000 km.Podkrecone jak wczesniej pisałem do 270km/311Nm w pure racing w norge w czerwcu zeszłego roku i od tamtej pory przejechane ok 10000km.Wiecej szczególów bede wiedział wieczorem po 21 kiedy to kolega wróci z oględzin/jazdy próbnej
Kupił je nowe w salonie w 2001 dentysta z Fredrikstad,a w 2008 roku odkupiła 50cio letnia pani i uzywała sporadycznie na zakupy.Obecny właściciel jest w jego posiadaniu od grudnia 2010 roku i sprzedaje gdyż kupił porsche,pracuje w austrii od pon do piątku,i przejechał nim ok 15000 km.Podkrecone jak wczesniej pisałem do 270km/311Nm w pure racing w norge w czerwcu zeszłego roku i od tamtej pory przejechane ok 10000km.Wiecej szczególów bede wiedział wieczorem po 21 kiedy to kolega wróci z oględzin/jazdy próbnej
kuprylis, no to brzmi fajnie potwierdzić tylko stan techniczny w jakimś warsztacie i się cieszyć z jazdy

W Skandynawii praktycznie nie da się fałszować dokumentów . Takim dokumentem jest książka serwisowa . Każda naprawa lakiernicza jest w zapisana w centralnym rejestrze . System ochrony konsumenta jest na takim poziomie że wszystkiego dowiesz się przez internet . Jeśli nie wiesz jak to poproś kogoś .
Witam Wszystkich i Pozdrawiam. W odpowiedzi na twoje pytanie apr. WRX z oslo. Wymieniona byla przednia lewa lampa, malowany blotnik pp. i pp.drzwi.Wymieniona p.szyba po kamieniu.Oleje i servis fult.Tak jak pisales wczesniej byl mapowany w P.R. Auli. Ponizej 3t obr.min kicha prycha., ale powyzej zaczyna sie piekna muza.Wydech cały od turbiny az do konca 3 inch.Troche glosny ale jest do koncowego tłumika mała redukcja i juz tak nie przeszkadza.Ogolnie mowiac auto w dobrym stanie,ma male ogniska korozji, ale bez paniki do zrobienia we wlasnym zakresie.Srodek ladny,czysty.Jest tu kilka subaryn ale ciezko ustrzelic lale.To jest prawie oryginal tylko motor dłubniety.Wczesniej ogladalem MY03 blue miala 93tkm.ale byla umordowana, praktycznie caly do malowania.Pozdrawiam jur.
Thx jur za zainteresowanie
od wtorku jestem szczesliwym posiadaczem tego cacka http://imprezadriver.com/phpBB3/viewtop ... =9&t=24520
pzdr i do zobaczenia na jakiejs kretej,sliskiej drodze
od wtorku jestem szczesliwym posiadaczem tego cacka http://imprezadriver.com/phpBB3/viewtop ... =9&t=24520
pzdr i do zobaczenia na jakiejs kretej,sliskiej drodze