Impreza-auto na zimę?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
umberto
1 gwiazdka
Auto: zielona wanna
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Impreza-auto na zimę?

Post 14 lis 2012, o 19:56

Witam,

Jestem tu nowy (przywitałem się w odpowiednim miejscu).
Sprowadziła mnie chęć zdobycia wiedzy o Subaru, a w szczególności o Imrezce (tak z 1996-1998), której dla siebie poszukuję.
Co możecie mi poradzić w poszukiwaniach? Na co zwracać uwagę? Jaki silnik brać pod uwagę?
Czy w Trójmieście są jakieś nieautoryzowane warsztaty, które ogarniają Subaru?

Pozdrawiam

PS. nie chciałbym wydać więcej niż 8 tys. na autko...

Roberto555
0 gwiazdek
Auto: był WRX 04 EU

Re: Impreza-auto na zimę?

Post 14 lis 2012, o 19:59

Nic niżej 2.0 bym nie szukał, chociaż nie wiem jak ten temat wygląda w Twoim budżecie.
Na zimę impreza to chyba najlepsze auto jakie może być :)
W Gdyni z serwisów nieautoryzowanych działa choćby Technologic, sporo imprez z Trójmiasta się tam serwisuje.
A poza tym to chyba tylko ASO, jeśli chodzi o typowe czynności serwisowe, nie powiązane z tuningiem.
2004 WRX EU Spec - total seria.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 14 lis 2012, o 21:40

Szukać 2.0 125KM

umberto
1 gwiazdka

Post 15 lis 2012, o 11:43

cyqan pisze:Szukać 2.0 125KM
pewnie na tę zimę nie znajdę sensownego auta....trochę za późno się za to zabrałem...

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 15 lis 2012, o 12:05

Z tego co pisałeś to szukasz auta ok 97 r. Tak więc nie szukaj silnika 2.0 125KM bo w tych rocznikach takiego auta nie znajdziesz. Pogrzeb w ofertach i szukaj Imprezki na którą Cie stać z silnikiem 2.0 115KM. Od biedy może też być silnik 1.8. Ale ten znowu występuje raczej w starszych rocznikach. :razz:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 lis 2012, o 12:46

125KM jest znacznie fajniejszy od 115KM, szczególnie po zeszłorocznych testach i podmianach wkładek mięsnych w Srebrzanie Żemola i porównaniu tego do Strzały Kijka :razz: :razz: :razz:

115 - nie jedzie
125 - jedzie (zimą)

oba nie jadą na suchym nawet jeśli właścicielowi się tak wydaje, to z zewnątrz wygląda to jak "lament ch... nad przepaścią".
Spalanie przy upalaniu wg. Kijka 20l/100km, czyli zwykłemu śmiertelnikwi przy upalaniu spali 16-18. Więc ew. wszelkie nadzieje, że będzie taniej od GT, czy JDM można przekreślić na starcie.

Doskładałbym do co najmniej do 125-konnego w tym budżecie - wiele nie brakuje.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 17:40 przez cyqan, łącznie zmieniany 1 raz.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lis 2012, o 16:02

cyqan pisze:oba nie jadą na suchym nawet jeśli właścicielowi się tak wydaje, to z zewnątrz wygląda to jak "lament ch... nad przepaścią".
Czy ja wiem....

Jak goniliśmy z Niuńkiem kiedyś za Artim na Chlejadach, to lekko nie było. ;-)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 17:02 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 lis 2012, o 16:58

cyqan, Prosta sprawa, że lepiej mieć 125KM (Sam tyle mam), a najlepiej to mieć GT. Ale kolega w wątku powitania napisał, że szuka Imprezy z miej więcej 97r. Domyślam się, że na tle pozwalają jego fundusze. No więc jeżeli Impra z ok 97 to tylko 115KM. 125KM zaczyna się od rocznika 99.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 15 lis 2012, o 17:32

No to niech chociaż szuka kombi bo ma reduktor ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 lis 2012, o 17:38

jarmaj, ale ja pamiętam, że WRX'a goniliście z 4 osobami na pokładzie i doganialiście do momentu aż Arti postanowił wyrzucić balast w postaci właściciela samochodu za nietrafne dyktowanie i zbyt częste oddawanie moczu :giggle:

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 lis 2012, o 18:51

Chloru pisze:No to niech chociaż szuka kombi bo ma reduktor ;-)
Fakt Reduktor super sprawa no i zawsze można coś większego wpakować do kufra. ;-)
Ale z 2 strony sedan jest trochę lżejszy i ma odrobinę lepszy sprint do 100. Można gdybać co lepsze. :whistle:

(Oczywiście, że wanna :!: :-p )

umberto
1 gwiazdka

Post 15 lis 2012, o 19:01

Klema pisze:
Chloru pisze:No to niech chociaż szuka kombi bo ma reduktor ;-)
Fakt Reduktor super sprawa no i zawsze można coś większego wpakować do kufra. ;-)
Ale z 2 strony sedan jest trochę lżejszy i ma odrobinę lepszy sprint do 100. Można gdybać co lepsze. :whistle:

(Oczywiście, że wanna :!: :-p )
ważne to trafić na dobry egzemplarz...mieszczący się w budżecie :)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lis 2012, o 20:49

cyqan pisze:jarmaj, ale ja pamiętam, że WRX'a goniliście
Nie, wtedy był to wolny ssak.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 15 lis 2012, o 22:14

Lepiej dołożyć ze 2 tysiące i można upolować zdrową wolnossącą 99-00 (125KM)
Moją kupiłem w lutym 2011 za 9500 zł i śmiga jak ta lala.
Może była tańsza bo zagazowana :mrgreen:
Jeżeli już kupować to przed zakupem obejrzeć wizualnie czy nie różnią się mocno odcieniami poszczególne ćzęści karoserii, a potem do jakiegoś warsztatu subarowego na przegląd
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

betun
1 gwiazdka
Auto: Impreza GF '99 N/A AT

Post 16 lis 2012, o 00:27

Jako, że od czerwca jestem w posiadaniu imprezki 99' z wolnossącym tyle że A/T mogę powiedzieć tylko tyle że lepiej dołożyć 2-3klocki i cieszyć się lepszym i pewniejszym egzemplarzem. Szukaj, może na forum ktoś ma na sprzedaż ;). Ważne jest by był dostęp do jakiś papierów z zakupu części / ew przeglądów / zdjęć z przeszłości, czyli kupno od handlorza to moim zdaniem kiepski pomysł, bo oni jak zawsze gwarantują wymianę wszystkich płynów (oglądałem u handlorza 99' i mnie zapewniał, poprosiłem by sprecyzował to powiedział że olej w silniku oraz płyn hamulcowy...tylni most bezobsługowy ^^).
Ja ustrzeliłem egzemplarz z lekką blacharską przeszłością (lekki gong na przód - tak przyjechał z holandii, rysa prawa poprzedni właściciel wjeżdżając do garażu zahaczył o jakieś szpejo). Kosztował mnie 8K, do tej pory wrzuciłem jakieś 3,5k (najdroższa wymiana parownika klimy + odgrzybianie i nabicie + dorabianie przewodów - zjedzone przez gryzonie 500zł, nadkola tył L+P 1000zł). Przyjemność z jazdy zajebista, mimo 270kkm przebiegu silnik chodzi ładnie (podtlenek LPG), automat wbija biegi poprawnie.
Przez ten czas nastukałem 10kkm, LPG - ok 11,5L (9,5minimum, 15max), benzynki ok 10l.

Jak masz pytania to śmiało - chętnie odpowiem :)

ODPOWIEDZ