Pomocy Laik kupuje Impreze.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
HoJoS
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pomocy Laik kupuje Impreze.

Post 23 sty 2013, o 21:00

Witam tak jak w temacie , mam nie wiele czasu gdyż niedlugo nadchodzi ten czas a mianowicie sobota kiedy jade oglądać Subaru Impreze GD z 01r z silnikiem 2.0 125KM , nie wiem na co zwrocic uwagę i nie wiem czy jestem przygotowany na wydatki związane z utrzymaniem samochodu. Wczesniej miałem Toyote Celice z 98r i teraz mam Audi B4 Cabrio. Wiec nie linczujcie jesli taki temat był czy jest tylko prosze o rzetelne podpowiedzi . I mniej wiecej koszty eksploatacyjne takiego subaru.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Pomocy Laik kupuje Impreze.

Post 23 sty 2013, o 21:28

HoJoS pisze: nie linczujcie jesli taki temat był
W wątkach sprzedażowych często ludzie pytają, "na co zwrócić uwagę przy kupnie". Użyj szukajki, a masz szanse znaleźć standardowe odpowiedzi.
Warto też poprzeglądać dział "nasze subaru" - to często historia tego, co się po kupnie w aucie moze wysypać.
HoJoS pisze: mniej wiecej koszty eksploatacyjne takiego subaru
Benzyna, oczywiście.
Przyjmij dla takiego auta średnio 9-11 trasa i 12-15 miasto (widełki zależne od stylu jazdy, stanu technicznego auta, stopnia zakorkowania tras i procentu jazdy na zimnym silniku, etc.).
A poza paliwem?
Kolega kupił bodaj trzy lata temu takie auto jak twoje potencjalne, od zaprzyjaźnionego forumowego importera (Piter35). Piotrek mówił, ze auto jest OK - i przez te trzy lata kolega leje benzynę i jeździ. Raz padła jakaś duperelka za stówkę, teraz zacząl mu rdzewieć zbiornik paliwa (dopust boski, malo zależny od marki i modelu).
Ja przez rok nie dolożyłem żadnej nadprogramowej złotówki do Forestera, teoretycznie bardziej wysilonego (turbo), wzietego z przebiegiem 155 tys. km - z tego samego źródła.
Ale bywa inaczej... Dużo zalezy od tego, czy auto zadbane, czy skatowane i zapuszczone. No i od jakości ewentualnych napraw powypadkowych.
Na minę łatwo wdepnąć :whistle:
Tak czy siak, poza kwotą na zakup, przy ponad dziesięcioletnim Subaru miej te 5-10 tys. w rezerwie.
Jak masz, to się pewnie akurat nie przyda, ale jak nie masz... :cofee:

HoJoS
0 gwiazdek

Post 27 sty 2013, o 13:11

Dobra jestem juz po oględzinach i jedyne do czego moge sie przyczepic , to słabo wchodzi wsteczny pytanie czy mam sie czego bać? rdza na tylnych błotnikach no ale tego sie spodziewałem. No i największa zagadka to za wysoka temperatura płynu , na wskaźniku jest troche ponad połową. Właściciel mówi mi że to na 100% jakaś turbinka w pompie wody ale to troche dziwne. Jak myślicie co to może być?

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 27 sty 2013, o 15:42

Jeśli jesteś "laikiem", nie zdecydowałeś się na przegląd przedzakupowy, to jakiekolwiek znalezione "niespodzianki" powinny dyskwalifikować egzemplarz...
Nikt Ci z fusów nie wywróży jak mocno błotnik jest zardzewiały z drugiej strony lub jak mocno ktoś ugotował silnik i czy jest to z winy niewymienionej podczas zmiany rozrządu pompy wody, padniętego termostatu, czy zgniłej chłodnicy. Tak więc albo szukać dalej, albo wyciągnąć pińćset złotych i do ASO :razz:

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 27 sty 2013, o 21:00

Poszukaj jakiegoś Forumowicza w pobliżu to może Ci coś wstepnie pomoże. W tych samochodach b.łatwo o minę.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 sty 2013, o 23:24

HoJoS, będę miał za parę dnie taką imprezę w granacie kombi 125 ps jak chcesz to napisz maila i tel na pw to Ci podeślę :idea:

ODPOWIEDZ