tarcza

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: tarcza

Post 18 sie 2008, o 18:42

Ciekawi mnie czemu EterycznyŻołądź się tu nie wypowiada :whistle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 sie 2008, o 19:16

Konto usunięte, przeglądnąłem wątek i stwierdziłem, że się jednak wypowiada. Nie czytałem wprawdzie jego postu, po powtórnym przeglądnięciu wątku potwierdzam, że coś-tam napisał :giggle:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 18 sie 2008, o 19:41

Wiedziałem, że zawsze mogę na Was liczyć. Wy na mnie i mój nowy gwoźdź do lakieru też. :mrgreen:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 18 sie 2008, o 23:30

WiS pisze:
So What! pisze: WiS pięknie o tym napisał

Bo mnie mądrzy mistrzowie uczyli... 8-) ;-)
Mowisz o Ketmanie?

g.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 10:30

Tarcza? Jaka tarcza? Ta jedna wyrzutnia?

Ale wielkie ajwaj. :?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 19 sie 2008, o 18:40

WiS pisze: gruby napisał(a):Szwajcarii nikt nie atakowal nie z powodu tych wspanialych zolnierzy czajacych sie za kazdym winklem, tylko z powodu wlasnych kont.

O, przepraszam - własnie nie tylko. Niemcy i w czasie I, i II wojny robili bardzo szczegółowe analizy czysto wojskowe - i wyszło im, że własnie wojskowy koszt operacji przeciwko Szwajcarii (starty w ludziach i sprzęcie, wielkość sił zaangażowanych do zdobycia i utrzymania terenu) jest absurdalnie wysoki - gdyby był to kraik bogaty i ważny dla międzynarodwej gospodarki, a słabo broniony, łyknęliby go zapewne z przyjemnością.
Ostatni raz, to Szwajcarzy wojny powąchali w 14.w. Od tego czasu nikt ich najechać nie chciał. Mój szwajcarski przyjaciel (nietypowy Szwajcar) mówi, że to dlatego, że nikomu na tej kupie kamieni nie zależało (w przeciwieństwie do żyznych równin) i tak się uchowali. Jak by nie było, to w XIV w. kont w Szwajcarii reszta Europy nie miała, a i tak Szwajcarię, armie innych państw omijały szerokim łukiem.

Ale my nie mamy takiego szczęścia geograficznego, więc musimy sobie radzić inaczej.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 19 sie 2008, o 21:49

piotruś pisze: - Kiedy i gdzie USA rozpoczęły działania zbrojne w obronie suwerenności jakiegokolwiek kraju na świecie,
i przy tym nie były powodowane jakimś partykularnym interesem (politycznym, wojskowym, gospodarczym itp),
a jedynie "wspierały" bratni naród?
Jest idiotyzmem pakowanie się w wojne kiedy nie jest to w interesie danego kraju.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 19 sie 2008, o 23:58

minimus, problemem jest wykazanie i udowodnienie co jest a co nie jest w interesie danego kraju.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 20 sie 2008, o 11:59

gruby pisze: Mowisz o Ketmanie?
Akurat nie (SoWhat wie o kim, i wystarczy ;-)) - ale co do LM vel Ketmana, to bardzo dobry nauczyciel (nie dotyczy etyki :mrgreen: ) - wszak spod tej samej ręki i z tego samego pokoju szkoleń wyszły takie perły, jak jeden członek zarządu TVP z ramienia PiS oraz jedna minister od bezpieczeństwa i służb w kancelarii Prezydenta LK 8-)
Więc chyba nie podważasz jakości kształcenia? ;-)
Konto usunięte pisze: Tarcza? Jaka tarcza? Ta jedna wyrzutnia?

Ale wielkie ajwaj.
No dyć to też MÓWIŁEM ( :razz: ) na początku. Wiele hałasu o nic.
Baza interceptorów to malutki fragment systemu, który dopiero ma powstać - w bliżej nieokreślonej przyszłości; jego operacyjność jest póki co żadna.
Jedna bateria patriotów - to pryszcz w morzu potrzeb, w dodatku wcale nie pryszcz najbardziej ważny.
Krótko mówiąc, teatr dla ludu...

gruby
5 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 12:29

WiS pisze:Więc chyba nie podważasz jakości kształcenia? ;-)

Ja nie, ale ty nie raz ;)

g.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 12:58

gruby pisze:
WiS pisze:Więc chyba nie podważasz jakości kształcenia? ;-)

Ja nie, ale ty nie raz ;)

g.
Może to upał, a może ta niezainstalowana tarcza już mi szkodzi swoim promieniowaniem :wall: - ale teraz to już nie chytam, o co biega...

gruby
5 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 13:02

WiS pisze:Może to upał, a może ta niezainstalowana tarcza już mi szkodzi swoim promieniowaniem :wall: - ale teraz to już nie chytam, o co biega...
A zebys to raz krytykowal czlonkow z ramienia wysuwanych na czolo...

g.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 13:04

Tych dwoje w/w - akurat NIGDY nie krytykowałem. A reszta ekipy kaczorowej... cóż, nie każdy wraz ze mną ćwiczył się pod leszkowym okiem... 8-)

gruby
5 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 13:05

WiS pisze:Tych dwoje w/w - akurat NIGDY nie krytykowałem. A reszta ekipy kaczorowej... cóż, nie każdy wraz ze mną ćwiczył się pod leszkowym okiem... 8-)

Dzieki temu poznalismy klucz wg. ktorego ktos jest krytykowany, a ktos nie ;)

g.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 13:21

Gruby, no właśnie, klucz mój ulubiony jest taki: "kumaci vs kretyni" 8-)

Zwróc uwagę, że to jest podział idący w poprzek podziału "PO vs PiS", "Tuskowi vs Kaczorowi", "prawicowi vs lewicowi", "obrzezani vs nieobrzezani", a nawet "solidaruchy vs komuchy" czy "święci vs agenci".

I to chyba zasadniczo dobrze, nie...? Przynajmniej z punktu widzenia polityki państwowej, bo prywatnie to oczywiście nierzadko wolę iść na piwo z poczciwym idiotą niż z inteligentnym skurwielem ;-)

gruby
5 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 13:30

WiS pisze:Gruby, no właśnie, klucz mój ulubiony jest taki: "kumaci vs kretyni" 8-)
Czy ja wiem... ;)

Nie nazwalbym twojego kandydata kumatym. No chyba, ze sie nie przyznaje :P

g.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sie 2008, o 14:09

Gruby, ciąg dalszy rozważań się nie nadaje na pjublik, nie zamierzam tu tworzyć "Alfabetu WiS-a" (acz pokusa jest, nie przeczę ;-)). PW w związku z tym... 8-)

A odnośnie tarczy.

Oglądam dziś w tiwi jakiegoś miejscowego aktywistę z Redzikowa, przedstawionego jako były żołnierz zawodowy, czyli gość, co przez 30 lat PeeRelu obsługiwał w tej okolicy instalacje (także nuklearne) Układu Warszawskiego.
I ciul teraz mówi, że mieszkańcy mają prawo do "spokoju i bezpieczeństwa", tak jak kiedyś bywało... No bo ta baza amerykańska, panie, to może być czyimś celem. A skażenie środowiska może nastąpić. A nie będą nam się tu obce żołdaki pałętać...

Za Sowietów polskie Pomorze oczywiście nie było niczyim celem, środowiska Ruskie nie niszczyły, ani się nie pałętały...

Ile w gadaniu takiego palanta głupoty i hipokryzji, a ile płatnej agentury?

:whistle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 20 sie 2008, o 14:50

Bo Boys to są mniej cywilizowane niż soldaty z głębi matki Rosji....

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 20 sie 2008, o 19:13

WiS pisze: Ile w gadaniu takiego palanta głupoty i hipokryzji, a ile płatnej agentury?
Dajmy spokój teoriom spiskowym. To musiał być palant. :-)

EDIT: A tak naprawde to najbardziej wkurzające jest to, że ktokolwiek takiego palanta pyta o zdanie.

ODPOWIEDZ