Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
BiP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: outbacki dwa, starex
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 30 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 18:50

Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.



stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 104 razy
Polubione posty: 93 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:16

BiP pisze:Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.
No to poproszę przepis :-)
Ile to kruszeje?
KONSTYTUCJA

BiP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: outbacki dwa, starex
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 30 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:30

Nie ma przepisu.
Jest pręga jelenia i boczek ze świni 50/50. Jeleń obrany z błon z precyzją zegarmistrza. Wszystko siekane, część grubo, część jak najdrobniej.
Doprawiam cząbrem, majerankiem, jałowcem i duuużą ilością czosnku.
Soli niewiele, poniżej 9g/kg
Przeraźliwie długo wyrabiane, Wisi surowa tydzień. Potem liznąłem zimnym dymem chwilę. Znowu wisiała tydzień, ale już była podjadana. Dzisiaj to już tylko resztki...

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 104 razy
Polubione posty: 93 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:49

A w co napychałeś?
KONSTYTUCJA

BiP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: outbacki dwa, starex
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 30 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:54

cienkie 18-28. Jedyna opcja w sklepie.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 2
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 104 razy
Polubione posty: 93 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 20:04

Ok dzięki. Może się zbiorę.
KONSTYTUCJA

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 35 razy
Polubione posty: 62 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 22:14

Gal pisze:
9 lut 2019, o 20:24
Można go też na koniec uwędzić i masz doskonały boczek wędzony.
I to jest dobra opcja, na wiosnę trzeba odpalić wędzarnię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 35 razy
Polubione posty: 62 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 22:01

Gal pisze:
10 lut 2019, o 09:58
GN powinien być 1/3, a nie 1/4
I jeszcze takie dodatkowe pytanie - masz na myśli te pojemniki stalowe? Mi zawsze mówiono żeby do takich operacji używać naczyń z plastiku, emaliowanych czy innych, ale nie stalowych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 3
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 71 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 22:51

Plastik może wchodzić w reakcję.
Inox ok.
Dolce far niente ;-)

BiP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: outbacki dwa, starex
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 30 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 23:36

plastik do spożywki nie powinien wchodzić.
Kamionka rzondzi!
Podobno beczka akacjowa też dobra, daje fajny smak. Jakbym miał to z białym winem by robiła.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: mam tyle gwiazdek
Auto: H10
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 16 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 lut 2019, o 00:20

Może być z polipropylenu. Przeznaczony do kontaktu z żywnością (musi mieć odpowiednie oznaczenie: https://domowa.tv/oznaczenia-na-plastik ... kowaniach/)
np. coś takiego https://stalgast.com/przechowywanie-i-t ... lipropylen

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 0
Polubione posty: 4 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lut 2019, o 17:45

inquiz pisze:
11 lut 2019, o 22:01
Gal pisze:
10 lut 2019, o 09:58
GN powinien być 1/3, a nie 1/4
I jeszcze takie dodatkowe pytanie - masz na myśli te pojemniki stalowe? Mi zawsze mówiono żeby do takich operacji używać naczyń z plastiku, emaliowanych czy innych, ale nie stalowych.
Tak jak pisałem wcześniej - PP (polipropylen) albo PW (poliwęglan). PP są mleczne a PW przeźroczyste, więc widać przez ściankę co się dzieje wewnątrz ;-)
Ani PP ani PW nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, powinny być tylko produkowane bez użycia BPA ale GNy są z natury rzeczy produkowane do kontaktu z żywnością i "BPA free". Stal nierdzewna też powinna być OK, ale jakoś nie lubię robić suchego peklowania w stali - za dużo soli. Ostatnim sposobem są worki z PE z zipem; dobry sposób, bo łatwo usunąć z nich powietrze, ale i tak trzeba ten worek wcisnąć do GNa żeby plastry się nie rozjeżdżały. No i trochę więcej pieprzenia z przewracaniem w worku.

BiP! Nie mam prostokątnej kamionki... ;-(
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ