Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 5 maja 2025, o 19:53

stach22 pisze:
5 maja 2025, o 18:20
No i jak wrażenia, fajnie jest cofnąć się w czasie? ;-)
W połączeniu z ruchem lewostronnym na drogach bez krawężników kończących się "urwiskiem" zaraz przy krawędzi asfaltu, rondami na autostradach i tubylcami nieużywającymi świateł po zmroku jest naprawdę ciekawie. :mrgreen:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Post 5 maja 2025, o 20:06

rrosiak pisze:
stach22 pisze:
5 maja 2025, o 18:20
No i jak wrażenia, fajnie jest cofnąć się w czasie? ;-)
W połączeniu z ruchem lewostronnym na drogach bez krawężników kończących się "urwiskiem" zaraz przy krawędzi asfaltu, rondami na autostradach i tubylcami nieużywającymi świateł po zmroku jest naprawdę ciekawie. :mrgreen:
Stawiam na Afrykę
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
rrosiak (5 maja 2025, o 20:23)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 230 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 maja 2025, o 07:15

stach22 pisze:
5 maja 2025, o 17:28
Fux, miło by było gdybyś w swoich wypowiedziach używał takich słów jak:”wydaje mi się”, „moim zdaniem”, lub chociażby „mam wrażenie”;-)
Wtedy może stopy nie zwijałyby się w pięści jak się to czyta ;-)
A dlaczego uważasz, że mam zmiękczać przekaz, bo Tobie się tak "wydaje"?
Piszę jak jest i nie jest to tylko moja opinia.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 10:17

FUX pisze:
stach22 pisze:
5 maja 2025, o 17:28
Fux, miło by było gdybyś w swoich wypowiedziach używał takich słów jak:”wydaje mi się”, „moim zdaniem”, lub chociażby „mam wrażenie”;-)
Wtedy może stopy nie zwijałyby się w pięści jak się to czyta ;-)
A dlaczego uważasz, że mam zmiękczać przekaz, bo Tobie się tak "wydaje"?
Piszę jak jest i nie jest to tylko moja opinia.
No to już gorzej jeśli nie potrafisz pojąć, że to co Ty mówisz nie jest prawdą obiektywną tylko jednym z wielu różnych opinii.
Wykazujesz megalomańskie cechy aroganckiego narcyza.
Coś jak Trump.

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: IS 200t, MS 1260
Polubił: 360 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 6 maja 2025, o 10:32

Wszyscy umrzemy z gorąca. :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 10:39

stach22, wymiękam. Nie potrafisz zrozumieć, że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty? Nie mogę uwierzyć.
To co piszę jest obiektywne bo tak jest :mrgreen: i tego nie odczarujesz.
Potrafię dostrzec wady i zalety, które opisuję. Ty nie.
Dolce far niente ;-)

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 10:53

Wersja testowanego egzemplarza to xDrive 23i, co oznacza, że mamy do czynienia z dwulitrowym silnikiem benzynowym, a także napędem na cztery koła. Elastyczność benzynowej jednostki zasługuje na pochwałę, motor wystarczy „kręcić” do 2500–3000 obr./min, żeby jechać żwawo. Co ciekawe, wyższe obroty nawet mu nie służą, bo powyżej 4000 obr./min traci wigor i aż się prosi o zmianę bieguzupełnie jak w silniku wysokoprężnym.
Przekładnia ma siedem przełożeń i dwa sprzęgła, ale czasami potrafi złapać zadyszkę i długo się namyśla nad zmianą biegu. Mamy wrażenie, że nie nadąża za żwawym motorem.
Najmniejszy X BMW jest bardzo komfortowy, świetnie wykonany i praktyczny. Pomimo że to najmniejszy crossover w ofercie, jest pełnoprawny i prawie kompletny. No właśnie, jadąc nim czuć, że brakuje tu czynnika BMW. O co konkretnie chodzi? O Freude am Fahre – radość z jazdy, którą niegdyś można było poczuć w każdym modelu tej marki, i to nawet ze słabszym silnikiem. Wspomaganie działa zbyt lekko i czasami nie do końca wiemy, co dzieje się z kołami. Zawieszenie jest miękko zestrojone i czasami mocno wychyla auto w zakrętach.

W zasadzie, gdyby zakryć znaczek na kierownicy, można by mieć kłopot z określeniem, jakie auto prowadzimy. W przypadku BMW to dość spora wada.
CBDU. :-p

https://trends.com.pl/test-bmw-x1-23i-u11-prawie-ideal/

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 11:57

FUX pisze: To co piszę jest obiektywne bo tak jest
Oczywiście ObrazekObrazekObrazekObrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 11:59

Jaca68 pisze:Jak jest taki super to czemu po roku za pół ceny oddają?
https://configure.bmw.pl/pl_PL/configur ... 09T1,S09T2

https://bmw-uzywane.com.pl/pl/samochod/ ... 1-u11-2022
Nie wiem, ja bym nie oddał za żadną cenę ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 12:06

Jaca68 pisze:
Wersja testowanego egzemplarza to xDrive 23i, co oznacza, że mamy do czynienia z dwulitrowym silnikiem benzynowym, a także napędem na cztery koła. Elastyczność benzynowej jednostki zasługuje na pochwałę, motor wystarczy „kręcić” do 2500–3000 obr./min, żeby jechać żwawo. Co ciekawe, wyższe obroty nawet mu nie służą, bo powyżej 4000 obr./min traci wigor i aż się prosi o zmianę bieguzupełnie jak w silniku wysokoprężnym.
Przekładnia ma siedem przełożeń i dwa sprzęgła, ale czasami potrafi złapać zadyszkę i długo się namyśla nad zmianą biegu. Mamy wrażenie, że nie nadąża za żwawym motorem.
Najmniejszy X BMW jest bardzo komfortowy, świetnie wykonany i praktyczny. Pomimo że to najmniejszy crossover w ofercie, jest pełnoprawny i prawie kompletny. No właśnie, jadąc nim czuć, że brakuje tu czynnika BMW. O co konkretnie chodzi? O Freude am Fahre – radość z jazdy, którą niegdyś można było poczuć w każdym modelu tej marki, i to nawet ze słabszym silnikiem. Wspomaganie działa zbyt lekko i czasami nie do końca wiemy, co dzieje się z kołami. Zawieszenie jest miękko zestrojone i czasami mocno wychyla auto w zakrętach.

W zasadzie, gdyby zakryć znaczek na kierownicy, można by mieć kłopot z określeniem, jakie auto prowadzimy. W przypadku BMW to dość spora wada.
CBDU. :-p

https://trends.com.pl/test-bmw-x1-23i-u11-prawie-ideal/
„Zawieszenie działa zbyt miękko” ObrazekObrazekObrazek
Jasne, szczególnie z pakietem Msport Obrazek
Jesteś nieuczciwy, bo to opis bez Mpakietu, choć nawet bez niego zawieszenie jest przewidywalne, wystarczy zobaczyć testy łosia, jest taki podkast na YT ale już naprawdę nie chce mi się szukać.

Weź Ty się chłopie ogarnij, zamów sobie jazdę testową a nie oceniaj na podstawie wyrwanych z kontekstu niewielu wzmianek o negatywach.
„Nie wiem, nie próbowałem, ale się wypowiem”Obrazek
PS. To nawet chat GPT wie że ten zawias jest twardy i ujmuje to jako lekki negatyw ;-)
Swoją drogą Twoje obsesyjne wyszukiwanie negatywów każe mi przypuszczać, że sam siebie przekonujesz o słuszności swoich wyborów, trzymam kciuki żeby ci się udało, wtedy osiągniesz motoryzacyjną nirwanę ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 241 razy
Polubione posty: 519 razy

Post 6 maja 2025, o 12:31

stach22 pisze:
6 maja 2025, o 12:06
PS. To nawet chat GPT wie że ten zawias jest twardy
Myślę, że Chat GPT tak samo jak Ty nigdy nie jechał autem z naprawdę twardym zawieszeniem. Chociaż co do Chata GPT nie mam pewności. :giggle: :razz: :mrgreen:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
FUX (6 maja 2025, o 12:53)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 14:09

Chloru pisze:
stach22 pisze:
PS. To nawet chat GPT wie że ten zawias jest twardy
Myślę, że Chat GPT tak samo jak Ty nigdy nie jechał autem z naprawdę twardym zawieszeniem. Chociaż co do Chata GPT nie mam pewności. :giggle: :razz: :mrgreen:
Chlor, skoro Ty twierdzisz, że nigdy nie jeździłem autem z naprawdę twardym zawiasem to z pewnością masz rację :-)
PS. Macie jakieś wspólne geny z FUXem?Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 6 maja 2025, o 15:13

Gdybyś jeździł to byś takich głupot nie pisał o małym damskim suvie z mpakietem czy bez bo żaden z nich nie jest twardy. Co najwyżej mniej miękki. No ale każdy ma taką twardość na jaką sobie zasłużył. :-> :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 15:37

stach22 pisze:
6 maja 2025, o 14:09
PS. Macie jakieś wspólne geny z FUXem?
W jednym pokoju chyba spaliśmy.
:mrgreen:

A poważniej, to Chlora auto ma lepszy zawias w kombi od pozostałych Niemców.
Wzór w klasie.
Poszukaj sobie Pertyna, jak robił kiedyś test V60.

CC jest o te kilka cm wyższy, więc już tego nie osiągnę.
Nadal jednak wygodniejszy od deski do prasowania w bmw 3 z M-pakietem przy podobnych właściwościach jezdnych.
Nawet Chińczycy odrobili lekcje...

Ale i tak nie uwierzysz.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2025, o 15:40 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 15:38

Chlor,
Zawieszenie Mpakietowe znacząco i odczuwalnie utwardza BMW X1, tyle i tylko tyle.
Nigdzie nie twierdziłem, że jest to NAPRAWDĘ w pełni sportowe zawieszenie co próbujesz mi insynuować a następnie rozwijać własne imaginacje oraz wręcz się z nimi zgadzać
:-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 15:45

stach22 pisze:
6 maja 2025, o 15:38
Nigdzie nie twierdziłem, że jest to NAPRAWDĘ w pełni sportowe zawieszenie co próbujesz mi insynuować a następnie rozwijać własne imaginacje oraz wręcz się z nimi zgadzać
Nigdzie nie napisałem, że ma być sportowe.
stach22 pisze:
PS. To nawet chat GPT wie że ten zawias jest twardy i ujmuje to jako lekki negatyw
Nigdy też nie twierdziłeś, że jest twarde. Tak samo jak nie wymyśliłeś w dyskusji M1 oraz nie popieprzyłeś wymiarów X1 i M2.
stach22 pisze:
6 maja 2025, o 15:38
Zawieszenie Mpakietowe znacząco i odczuwalnie utwardza BMW X1, tyle i tylko tyle.
Znowu się raczkiem wycofujesz... wcześniej pisałeś, że jest twarde. Teraz, że utwardza z czym można się zgodzić ale do twardego to mu jeszcze dużo brakuje.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 16:04

Chlor, ja użyłem słowa „twarde”, Ty użyłeś wyrażenia „naprawdę twarde”, więc założyłem, że rozróżniasz stopnie utwardzenia zawiasów.
Ale tak po prawdzie to zmanipulowałeś moje określenie- „twarde zawieszenie” wkładając mi w usta narrację że nie wiem co to „naprawdę twarde zawieszenie” kompletnie zmieniając sens mojej wypowiedzi.
Jesteś zwykłym intrygantem i manipulatorem.
Potem rozwijasz te fałszywe narracje i starasz się zniszczyć oponenta rozwijając dowolnie te wątki.
Masz też obsesję pokazywania na każdym kroku swojej wyższości a to już jest jakaś chorobliwa obsesja, która może wynikać z głębokich kompleksów.

Podsumowując.
BMW X1 z Mpakietem ma znacząco i odczuwalnie utwardzone zawieszenie co powoduje TWARDE ZAWIESZENIE JAK NA TĄ KLASĘ AUT.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 16:29

FUX pisze:
stach22 pisze:
6 maja 2025, o 14:09
PS. Macie jakieś wspólne geny z FUXem?
W jednym pokoju chyba spaliśmy.
:mrgreen:

A poważniej, to Chlora auto ma lepszy zawias w kombi od pozostałych Niemców.
Wzór w klasie.
Poszukaj sobie Pertyna, jak robił kiedyś test V60.

CC jest o te kilka cm wyższy, więc już tego nie osiągnę.
Nadal jednak wygodniejszy od deski do prasowania w bmw 3 z M-pakietem przy podobnych właściwościach jezdnych.
Nawet Chińczycy odrobili lekcje...

Ale i tak nie uwierzysz.
Hehe, spoko ważne, że mieliście oddzielne kołderki :D
Choć w sumie genetyka nie jest przenoszona drogą płciową a z dwojga złego wole pogadać z lajtowym arogantem niż intrygantem ;-)
Co do zawieszeń z volvo to się nie wypowiem bo tymi modelami nie jeździłem ale skoro twierdzisz że są ok to ci wierzę. Ale gdybym miał wybierać sedana to i tak bym wybrał BMW 3 z wielu względów i na koniec tego że mi się zwyczajnie podoba i lubię markę.
Co do wyświetlacza w X1 to nie da się na nim prasować, gdyż jest solidnie profilowany :-)
Co do postępów które czynią na rynku motoryzacyjnym to absolutnie jestem w stanie w to uwierzyć.
Edycja- oczywiście genetyka przenosi się drogą płciową, chodziło mi bardziej o zarażenie drogą kropelkową ;-)
Prostuje bo zapewne za moment chlor to wykorzysta i wysnuje odpowiednie wnioski Obrazek
Ostatnio zmieniony 6 maja 2025, o 16:29 przez stach22, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2025, o 16:31

stach22 pisze:
6 maja 2025, o 16:04
Potem rozwijasz te fałszywe narracje i starasz się zniszczyć oponenta rozwijając dowolnie te wątki.
Ja tam nie widzę tu oponenta, po prostu interlokutora. Wszędzie widzisz spisek... tylko nie zauważasz bzdur oraz nieścisłości które tu produkujesz.
stach22 pisze:
Masz też obsesję pokazywania na każdym kroku swojej wyższości a to już jest jakaś chorobliwa obsesja, która może wynikać z głębokich kompleksów.
Ciekawe skąd więc taka dogłębna znajomość zagadnień związanych z motoryzacją, LLMami, oprogramowaniem a teraz jeszcze psychoanaliza... człowiek renesansu normalnie. :giggle:
stach22 pisze:
6 maja 2025, o 16:29
Hehe, spoko ważne, że mieliście oddzielne kołderki :D
Nie mierz każdego swoją miarą. Było kilka łóżek. :evilgrin:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 7 maja 2025, o 12:20

nie znam się to się wypowiem ;-)

X1 jak pamiętam ma bardzo wysokie miejsce w rankingu bezawaryjności w pierwszych latach od produkcji
to by mi się zgadzało z jednym z opisów z wcześniejszych postów - że nie daje frajdy z jazdy, nie zachowuje się jak BMW, nie jest to typowe BMW... no i dlatego tak mało awaryjne :-)
:whistle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 maja 2025, o 12:55

busik pisze:nie znam się to się wypowiem ;-)

X1 jak pamiętam ma bardzo wysokie miejsce w rankingu bezawaryjności w pierwszych latach od produkcji
to by mi się zgadzało z jednym z opisów z wcześniejszych postów - że nie daje frajdy z jazdy, nie zachowuje się jak BMW, nie jest to typowe BMW... no i dlatego tak mało awaryjne :-)
:whistle:
No to jakby do tego co mi pasuje w tym „nietypowym BMW” dorzucić ponadstandardową bezawaryjność to już byłby komplet szczęścia ;-)
Ale obecny model chyba jest jeszcze za świeży żeby mówić o długoterminowej niezawodności, no zobaczymy :-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 7 maja 2025, o 13:03

Stach, znowu nie czytasz ze zrozumieniem
X1 ma niska awaryjność w pierwszych latach od produkcji
Im starsze tym spada w rankingu
Najwyżej chyba było 1 lub 2 w rankingu aut do 5 lat.
Wraz z wiekiem zaczyna zachowywać się jak typowe BMW
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post wczoraj, o 07:56

stach22 pisze:
Weź Ty się chłopie ogarnij, zamów sobie jazdę testową a nie oceniaj na podstawie wyrwanych z kontekstu niewielu wzmianek o negatywach.
„Nie wiem, nie próbowałem, ale się wypowiem”
Zostaw już ten "twardy" zawias, który i tak nie ma znaczenia przy wykastrowanym z mocy silniku.
2 litry w turbo benzynie powinny mieć około 250 KM, ba włosi w Alfie zrobili 280 KM. Ten twój wykastrowany silnik ma raptem 218 KM. Taki to "sport" by BMW.
I to są fakty.
Nic dziwnego że powyżej 4 tys obrotów nie ciągnie jak było w teście. I ja rozumiem że tym się może przyjemnie jeździć, sam w swoich turbo benzynach rzadko kręcę powyżej 4 tys, bo w normalnej jeździe nie jest to potrzebne, ale ja nie udowadniam całemu światu że mam sportowe doznania z jazdy. :-p

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 08:07

Jaca68 pisze:
stach22 pisze:
„Nie wiem, nie próbowałem, ale się wypowiem”
Zostaw już ten "twardy" zawias, który i tak nie ma znaczenia przy wykastrowanym z mocy silniku.
2 litry w turbo benzynie powinny mieć około 250 KM, ba włosi w Alfie zrobili 280 KM. Ten twój wykastrowany silnik ma raptem 218 KM. Taki to "sport" by BMW.
I to są fakty.
Nic dziwnego że powyżej 4 tys obrotów nie ciągnie jak było w teście. I ja rozumiem że tym się może przyjemnie jeździć, sam w swoich turbo benzynach rzadko kręcę powyżej 4 tys, bo w normalnej jeździe nie jest to potrzebne, ale ja nie udowadniam całemu światu że mam sportowe doznania z jazdy. :-p
BMW X1 M35i xDrive ma 300KM,(silnik jest ten sam), czy w związku z tym firma BMW spełniła Twoje wysokie oczekiwania? Obrazek
PS. Nie wziąłem tej wersji, choć pokusa była spora a dopłata nie aż tak wielka, tyle, że nigdy nie wykorzystałbym jego osiągów a spalanie znacząco by wzrosło.
Aha, nigdzie przy wersji X1 23i Xdrive nie ma dopisku „sport”, to już tylko Twoja imaginacja” :-)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2025, o 08:07 przez stach22, łącznie zmieniany 2 razy.

Jaca68
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post wczoraj, o 08:11

stach22 pisze:
BMW X1 z Mpakietem ma znacząco i odczuwalnie utwardzone zawieszenie co powoduje TWARDE ZAWIESZENIE JAK NA TĄ KLASĘ AUT.
Stachu - Mpakiet to takie tanie oszustwo dla januszy.
Chciałeś sportowe wrażenia BMW było brać BMW X1 M35i xDrive.
Albo Formentora VZ jeśli ma być taniej. :-p

ODPOWIEDZ