Ciemnogród

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Ciemnogród

Post 31 gru 2008, o 12:49

Doxa pisze: 15 latki? Nie WiS, nie są. Oni są dopiero w jakimś tam etapie rozwoju (w zależności od organizmu).
Istotna różnica.
Mój syn właśnie kończy 16... Dziewczyny z którymi się zadaje, plus-minus tyle samo. Twierdzę, że są dorośli - w sensie fizycznym. Owszem, pewne zmiany jeszcze będą się w organizmach działy - i to przez kilka lat - ale te najważniejsze mają za sobą.
Doxa pisze: Dziś każda nastolatka wie, że kiedy zachodzi cień podejrzenia zajścia w ciążę, to łyka się pigułkę poronną. Jak sama nie nosi w torebce, to na pewno jakaś koleżanka obok w ławce ma. Lekarze wypisują na ten lek recepty bez zmrużenia oka
No i własnie tego nie pochwalam, tego chciałem uniknąć - jak się okazało, młodzi sami zrobili to, co trzeba, i dlatego jestem z nich dumny.
Doxa pisze: Ale jak już zapytasz o profilaktykę związaną z innymi chorobami (...)
To też okazuje się, w tym wypadku, że wiedzą co i jak. A w dodatku usłyszałem, że "ważne jest przede wszystkim, aby nie mieć innych partnerów". :cofee:

Drodzy obyczajowi konserwatyści - ja nie mówię o pieprzeniu się na lewo i prawo ze wszystkim co się rusza, ja piszę o uroczym seksie, jako uzupełnieniu romantycznej miłości...

Ech, się wzruszyłem 8-)
LouCyphre pisze: A żebym miał jakieś nowe zwoje odnaleźć to Ci udowodnię
:-)
Powodzenia... a jak już znajdziesz i mnie przekonasz, to seks pozamałżeński między nami zostanie ostatecznie wykluczony ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 31 gru 2008, o 12:58

WiS pisze:
LouCyphre pisze: Bo że sex przedmałżeński jest grzechem to się chyba zgodzimy ?
Na jakiej podstawie...? Pytam z zaciekawieniem, nie jestem mocny w teologii.
Chwila .. a "Nie cudzołóż" ? To czasem nie odnosi się też do seksu przedmałżeńskiego ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 31 gru 2008, o 13:12

WRC fan pisze: Chwila .. a "Nie cudzołóż" ? To czasem nie odnosi się też do seksu przedmałżeńskiego ?
Obawiam się, że wszystko jest kwestią interpretacji.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 13:14

WRC fan, cudzołóstwo jest grzechem (grzechem ciężkim wyłącznie w KK), ale pytanie, co to jest to "cudzołóstwo".
"Nie cudzołóż" podyktował Pan Mojżeszowi, ale nie wyjaśnił dokładnie znaczenia słowa. Dlatego do dziś teologowie spierają się, co to znaczy... Są takie interpretacje, że nie wolno spać z nikim, kto nie został Ci zaślubiony - ale są i takie, że tylko osoba zaślubiona komu innemu jest zakazana. Archeolingwiści wskazują raczej na drugą interpretację słowa.
W Nowym Testamencie jedną z nielicznych wskazówek jest:
"We czci niech będzie małżeństwo pod każdym względem i łoże nieskalane, gdyż rozpustników i cudzołożników osądzi Bóg" (List do Hebrajczyków 13:4).
Jak dla mnie - istotna wskazówka, że małżeństwo daje szczególny obowiązek monogamiczny. Natomiast o osobach przed zawarciem związku małżeńskiego, nihuhu.
"Zadajcie więc śmierć temu, co jest przyziemne w waszych członkach: rozpuście, nieczystości, lubieżności, złej żądzy i chciwości, bo ona jest bałwochwalstwem" (List do Kolosan 3:5) - badacze ówczesnej obyczajowości są dość zgodni, że pomiędzy cielesną miłością dwojga zakochanych młodych ludzi - a powszechnymi orgiami hetero- bi i homoseksualnymi, połączonymi z elementami sadomaso, jest jednak spory dystans. I że granica "rozpusty, lubieżności i złej żądzy" nie jest całkiem jasna.
Niektórzy teologowie dodają, że skoro jest "zła żądza" - to może zapewne być także "dobra" lub choć "neutralna".
I z innych wersetów wnioskują, że Bóg kocha swoje dzieci i niekoniecznie odmawia im drobnych przyjemności... oczekuje natomiast rozsądku, odpowiedzialności i szacunku dla bliźniego...

PS. O nadużywaniu alkoholu jest w Biblii dużo wyraźniej, o kradzieżach (czyli przywłaszczaniu rzeczy nienależnych) też... że o roli życia w ubóstwie nie wspomnę... tu jakoś szok i poczucie grzechu jest dziś zdecydowanie mniejsze ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 gru 2008, o 13:20

WiS pisze: "Nie cudzołóż"
Mój kolega zwykł mawiać:

Jeżeli w swoje łoże złożę cudzą żonę, to czy cudzołożę?

:-d
Dolce far niente ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 31 gru 2008, o 13:24

WiS pisze: Drodzy obyczajowi konserwatyści - (...) ja piszę o uroczym seksie, jako uzupełnieniu romantycznej miłości...
O! Witaj w klubie :giggle:
WiS pisze: Ech, się wzruszyłem 8-)
Ja też Obrazek
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 gru 2008, o 14:47

WiS pisze:
Konto usunięte pisze: Gdybym się dowiedział, że ojciec chłopaka mojej córki wysyła ją do ginekologa w ramach edukacji seksualnej swojego syna (bo prezerwatywy są z poprzedniego pokolenia), to elagancko bym do niego wpadł i spuścił mu tęgi łomot. W ramach edukacji
Wiem.
Dlatego nawet nie próbuję informować o tym rodziców dziewczyny.
Bo podejrzewam, że wolą żyć w błogim przeświadczeniu, że córeczka wierzy w bociana. I OK, ich prawo. A w swoim sumieniu czuję się fair - bo gdyby trafili na innego chłopaka z innym ojcem, to może za parę miesięcy byliby dziadkami...
Komu wtedy, na ich miejscu, spuściłbyś łomot?
Moim zdaniem - jedynie słuszne byłoby wtedy obicie mordy sobie. Bo to oni powinni sami zaprowadzić nastolatkę do ginekologa, upewniwszy się wcześniej w szczerej i bez wypieków rozmowie, że już pora...
Czym innym jest wskazanie młodym drogi, a czym innym próba finansowania wizyty u ginekologa nieswojego dziecka. Dobrze, że dziewczyna skończyła 15 lat, bo to mogłoby nawet podpaść pod paragraf chyba ;-)

Reasumując chwała im, że zrobili to we własnym zakresie. Choć spore wątpliwości może budzić terapia hormonalna w tak młodym wieku (akurat jestem świeżo po problemie zakrzepicy w rodzinie - mam nadzieję, że dziewczyna nie ma problemów na tle układu krążenia). Potem się burzymy, że państwo chce finansować in vitro. A ze statystyk wynika, że bardzo dużo problemów z zajściem w ciążę mają kobiety, które w przeszłości łykały tabletki hormonalne.

Ciekaw jestem ilu facetów zechciałoby stosować męską terapię hormonalną wiedząc, że może to w przyszłości skutkować np bezpłodnością.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 31 gru 2008, o 14:58

Konto usunięte pisze: Ciekaw jestem ilu facetów zechciałoby stosować męską terapię hormonalną wiedząc, że może to w przyszłości skutkować np bezpłodnością.
Podejrzewam ,że na forum ogólnym to wielu , ale w rzeczywistości to nie wielu :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 15:06

Konto usunięte pisze: Czym innym jest wskazanie młodym drogi, a czym innym próba finansowania wizyty u ginekologa nieswojego dziecka.
Naprawdę czym innym? IMO, jedno jest prostą konsekwencją drugiego... Bajdełej, dziecko może i nie moje, ale wnuki byłyby moje ;-)
Uznawanie, że ewentualna ciąża to sprawa i problem tylko dziewczyny - a chłopakowi i jego rodzinie nic do tego - to jeden z fatalniejszych przejawów seksizmu, moim zdaniem...
W dzisiejszych newsach zauważyłem notkę o tym, jak to 19-latek przeleciał 15-tkę, a gdy zaszła - udusił.
Podejrzewam, że rodzice obojga dziś daliby dużo za to, żeby cofnąć czas i żeby jakiś dobry (nawet obcy) wujek zawczasu zadbał i o edukację dzieciaków, i o sfinansowanie wizyty u ginekologa...
Reasumując - gdyby rodzice dziewczyny sami zadbali o bezpieczeństwo córki, chętnie oddałbym im pierwszeństwo. Młodzi zadbali sami - OK, nie ma problemu. Gdyby nie zadbali - uważam, że powinien to zrobić ojciec chłopaka.
Konto usunięte pisze: spore wątpliwości może budzić terapia hormonalna w tak młodym wieku
Spox, akurat w tym przypadku lekarz, po badaniach i dłuuugiej rozmowie - z tego co wiem - zalecił przede wszystkim środki plemnikobójcze, a w dalszej kolejności spiralkę. 8-)
Ale słyszałem (w rozmowie ginekologów) że są przypadki stosowania hormonów przez nastolatki - podobno dzisiejsza medycyna potrafi już to robić bezpiecznie... :roll:
Konto usunięte pisze: Ciekaw jestem ilu facetów zechciałoby stosować męską terapię hormonalną wiedząc, że może to w przyszłości skutkować np bezpłodnością
Ja bez problemu. Od jakichś siedemnastu lat... :evilgrin:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 31 gru 2008, o 15:08

FIDO_ ale to dziewczyny zachodza w ciaze - glupie, hipokrytyczne, prymitywne matki nie rozmawiaja z corkami o tym. Corki czesto same musza sobie radzc z pierwszym okresem. Roznie to bywa. Jednej miary do wszystkiego nie przylozysz.
Moj syn rzyprowadzal panny do domu i spali tu razem chyba jak mial 17 a moze 18 lat. Nie pamietam za dobrze. Uznalismy, ze lepiej, zeby to robili w domu niz gdzies na trawie w lasku. I tak by to robili.

Dostawalo ode mnie biedactwo prezerwatywy. Chetnie bede dawal je tez corce, z ktora rozmawiamy bardzo czesto.
I nie ma co sie oszukiwac, promiskuityzm jest dzis szalony. Nie ma mowy, moim zdaniem o zaufaniu, ze maja dzieci jednego artnera. Dzis nie wierzylbym nikomu, tylko zalozylbym, ze nie jestem jedyny.
Co wiecej, powstaje interesujacy problem prostytucji. Podobno - dane z jednego z uniwerkow - podobno jakies 50% studentel zaocznych uprawia proceder. W tym francuski bez. Czyli jesli jest AIDS to sie biedula zaraza.

O tm ile jest dziewczyn pracujacych swiadcza wydawnictwa prasowe typu ODLOTY, strony intenetowe, i skala zarobkow.
Ile zarabia prostytutka w dzisiejszych czasach.
powiedzmy ze srednio 200. 200x4x27 - 21600. Ale to jest niska cena. sa i po 1000 i po 700.
a jaki jest obrot miesieczny w warszawie. Same odloty to 700 sztuk. powiedzmy ze srednia jest 300zl. Dziennie srednio 800.000 obrot. razy 30 =25milionow. Chyba nie dziwi to, ze sie "miasto" to kontroluje. Zaznaczam, to tylko z jednego portalu.
Mozliwe, ze przesadzam z urobkiem, policzylem srednio x4 partnerow.
I teraz ja sie pytam, czy dziewczyna na studiach, ma udzielac lekcji, meczyc sie za 1500 miesiecznie, czy jej prosciej albo znalezc sponsora stalego, starszego - nagminne, lub zarobic duza kase jako profi? Takie pieniadze kusza bardzo. I jesli dziewucha jest nieglupia przy tym, to nie wydaje na cicuhy tylko oszczedza, i jest na dluzej ustawiona. Gorzej jak pozniej w pracy trafi na szefa, ktory na nia trafil;) ale moze nie.
Gorzej jak ktrys kolega wyzna mezowi, ze byl u niej trzy lata wczesniej.

I co tu w ogole dyskutowac o moralnosci pigulanej. To jakis bezsens.
Mlodzi rypia sie jak kroliki, bez zabiezpieczen. Nie ma co wkladac glowy w piasek. Pjdzcie do klubu i zobaczcie.
Jeden klubowicz z tamtego forum, wyznal mi kiedys, ze nie zawsze w zabezpieczeniu. Jak sie czlowiek napije, wezmie jakies prochi...
Dlatego warto uswiadamiac, a nie jedynie z nauka kosciola i zakladac ze siotra Natanaela uswiadomi nasze dzieciatko na lekcji religii.
Zyjemy istotnie w ciemnogrodzie, gdzie bajki pastuszkow z mezopotamii przepisane i zaadaptowane nieco pojawily sie potem jako pismo, dyktuja naszym poslom jak glosowac w powaznych kwestiach p.t. uswiadomienie seksualne w szkole.
Sredniowiecze
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 31 gru 2008, o 16:35

Drogie Arno!

Uczyniłeś sobie z permisywizmu religię zastępczą. "Rypią się jak króliki"? No to "pigułka" dla każdej trzynastolatki!! I udostępnić jej sypialnię w domu, żeby nie rypała się po krzakach! A rano, zapytać przy rodzinnym śniadaniu o wrażenia; czy satysfakcję miała i czy partner zadowolony...? A jak "Bravo" wytłumaczy również dziesięciolatkom, że zrobić laskę koledze jest cosi, to poprosisz żonę by nauczyła córeczkę - co ma dziecko wyjść na nieobytą w środowsku...

Daliście z WiS-em koncert na cztery fajerki.

A inicjacja seksualna w Polsce wygląda tak:
- średnio około 18-19 roku życia
- wierzący i praktykujący póżniej
- inteligentniejsi później
- lepiej wykształceni później
- ze środowisk patologicznych wcześniej
Co warto pamiętać, wiek inicjacji określany jest na podstawie deklaracji badanych - dlatego chłopcy mają srednio o rok wcześniejszy ;-) (pewnie większość zaczyna ze starsza sąsiadką, zgodnie z hasłem "Nie da ci siostra, nie da ci matka tego, co dać ci może sąsiadka!" :mrgreen: )

Najwcześniej zaczyna rypać się:
- Frania z czworaków z okolic Ząbkowskiej
- aspirująca do szkoły gastronomicznej (jak się uda zrobić karierę)
- iloraz inteligencji 90 (w porywach uniesienia)
- mamusia i tatuś nie pracują, a żyją (i tak już od trzech pokoleń)

Wychowanie dzieci nie polega na wręczaniu im pierwszego opakowania pigułek, a piętnastolatka to dziecko. Zupełne dziecko.

Rewerencje.

PS. A moralność to w ogóle problem elitarny...

WiS!!!
Z Konto usunięte byś sobie może poradził (bo to dobrze wychowany i uprzejmy człowiek), ale ja bym Cię zabił na 100% jakbyś spróbował wychowywać moją córkę. Cała idea w tym, że swoje dzieci wychowuję ja, a innym wara od tego.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 17:58

Gal pisze: inicjacja seksualna w Polsce wygląda tak:
- (...)
- inteligentniejsi później
- lepiej wykształceni później
- ze środowisk patologicznych wcześniej
O, to, to. Na to też czekałem - jako mający "od zawsze" kontakt z dziwnymi środowiskami (artyści jacyś, dziennikarze i inne niebieskie ptaki, cyganeria znaczy) przyznaję się, żem patologia i wrzód na zdrowym ciele.
Nie to, co wielkoprzemysłowa klasa robotnicza, zdrowy chłop polski i starsi radcy tudzież subiekci oraz inni ludzie pracy (niepatologicznej).
Dyplom Wyższej Szkoły Marketingu w Ciećkach Dolnych zapewne awansowałby mnie nieco w hierarchii, ale niestety - nie posiadam :razz:
Podobnie jak IQ na poziomie Dody (nie mierzyłem, ale przypuszczam, że mam mniejsze - i stąd skłonność do wczesnej inicjacji, zapewne).
Gal pisze:Najwcześniej zaczyna rypać się:
- (...)
- mamusia i tatuś nie pracują, a żyją
No, jako żywo o mnie :-d :mrgreen:
Gal pisze: Wychowanie dzieci nie polega na wręczaniu im pierwszego opakowania pigułek,
Dodaj po "polega" słowo "wyłącznie" - i możemy się zgodzić. 8-)
Gal pisze: piętnastolatka to dziecko, zupełne dziecko.
Marzyciel... ;-)
Poza tym nieśmialo przypominam, że dyskusja jest o siedemnastolatce (prawie). Zmienia to postać rzeczy, Twoim zdaniem, czy nie?
Gal pisze: ja bym Cię zabił na 100% jakbyś zaczął wychowywać moją córkę.
Teoretyk się odezwał... :mrgreen:
No dobra, zakładając, że masz córkę - wychowywać Ci jej nie zamierzam. Ale jesli byś jej nie dawał jeść, to bym ją nakarmił. A gdyby zamierzała się kochać z MOIM dzieckim, i nie miała na lekarza, to bym zapłacił.
Naprawdę uważasz, że warto byłoby mnie za to zabić...? Trudno.
Alternatywą jest tylko zabronienie młodym spotkań i seksu.
Niezwykle realistyczne.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 18:16

Gal, swoim synkom, trzem podwiazales oczywiscie jajowody, fiuty zawiazales na supel i generalnie podajesz im brom?
mówisz Gal, jakbyś żył w jakiejś utopii. Popatrz na to, co się dzieje dookoła i wtedy może dostosuj, lub nie, swój światopogląd.
U mnie w liceum zaczynano w pierwszej, drugiej lub trzeciej klasie. teraz zaczyna sie w szkolach wczesniej. I masz racje zwlaszcza dziewczynki zdajace do ekonomika i z blokowisk. Ale dotyczy to rowniez wielu koelzanek mojej corki, ktore naleza do kategorri krolice.
I nic na to nie poradzimy, to moze lepiej gdyby ktos, kazdemu dziecku powiedzial jak sie zaklada prezerwatywe, co sie dzieje kiedy sie jej nie zaklada.... jakie sa zagrozenia wynikajace ze skrobanki,
Bo jak sam napisales BRAVO mowi jak robic laske. I dzieci maja do tego dostep.
I juz sie tego nie zmieni. I wszyscy maja internet.
Wiec moze jednak lepiej uswiadamiac??? Instytucjonalnie? A nie liczyc na to, ze jakas matka moze powie corce a tatko synalkowi?
BO NIE MOWIA>
Ciekawe jaki przerob maja po pijaku twoi synkowie.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 31 gru 2008, o 18:43

No nie! :-d Co za wątek!

Ja na szczęście mam "chwilkę czasu" jeszcze do tych dylematów. A podobnie jak Arno będę miał obustronny' znaczy męski i żeński...
Czy wkurzyłbym się gdyby mi ktoś córkę do ginekologa posłał? Pewnie tak ale podejrzewam, że wyślę ją tam sam - mam nadzieję, że wyczuję moment :o
Z synem też porozmawiam - choć nie wiem czy to będzie konieczne...
Z tego co pamiętam (a pamięć mam dość dziurawą) ze mną nikt nie rozmawiał jakoś specjalnie... Rodzice gdzieś po drodze zorientowali się, że rozsądny ze mnie chłopak :evilgrin: i wcześniej niż przed skończeniem przeze mnie 29 lat nie ma co oczekiwać wnuków... :-)

Kwestia wychowania myślę...(a może farta do rozsądnej pociechy...sam już nie wiem...)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 31 gru 2008, o 18:47

Bilex pisze: Rodzice gdzieś po drodze zorientowali się, że rozsądny ze mnie chłopak i wcześniej niż przed skończeniem przeze mnie 29 lat nie ma co oczekiwać wnuków...

Duzo było takich co tak myśleli i co o nich myślano w ten sposób, a potem byly chrzciny....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 gru 2008, o 18:51

Mam kolegę, ma córkę, który oddycha z ulgą, jak podpaski w określonym czasie z pólki ubywają. Panna ponad 20 lat. Zabezpieczona na 3 spusty...
Dolce far niente ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 31 gru 2008, o 18:52

Azrael pisze:
Bilex pisze: Rodzice gdzieś po drodze zorientowali się, że rozsądny ze mnie chłopak i wcześniej niż przed skończeniem przeze mnie 29 lat nie ma co oczekiwać wnuków...

Duzo było takich co tak myśleli i co o nich myślano w ten sposób, a potem byly chrzciny....
Widocznie na stwierdzenie mojego ojca: "żebyś czegoś nie zmajstrował" odpowiadałem: "wiem, wiem" :lol:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 18:55

WiS pisze: O, to, to. Na to też czekałem - jako mający "od zawsze" kontakt z dziwnymi środowiskami (artyści jacyś, dziennikarze i inne niebieskie ptaki, cyganeria znaczy) przyznaję się, żem patologia i wrzód na zdrowym ciele.
Nie to, co wielkoprzemysłowa klasa robotnicza, zdrowy chłop polski i starsi radcy tudzież subiekci oraz inni ludzie pracy (niepatologicznej).
Dyplom Wyższej Szkoły Marketingu w Ciećkach Dolnych zapewne awansowałby mnie nieco w hierarchii, ale niestety - nie posiadam
Podobnie jak IQ na poziomie Dody (nie mierzyłem, ale przypuszczam, że mam mniejsze - i stąd skłonność do wczesnej inicjacji, zapewne).
Środowiska typu "cyganeria" stanowią ile, 0,1-0,2% populacji ? Całkowicie pomijalne statystycznie. (I proszę nie mylić cyganerii z elitą 8-) )
IQ Dody (certyfikowane) wynosi zdaje się coś koło 160. Tacy ludzie podejmują życie seksulne w razem z Billem Gatesem, więc i Ty powinieneś zacząć przed czterdziestką ;-)
Ciećki Dolne to clou! Ile teraz młodzieży studiuje - 40%? 20 lat temu rozpiętość między wiekiem inicjacji seksualnej osób z wykształceniem podstawowym, a wyższym była dużo większa, teraz się zmniejszyła. A rewolucji w rozkładzie IQ w populacji nie było.
Naprawdę hormony to nie wszystko...
(przynajmniej u człowieka)

Taka myśl, którą usiłowałem przemycić w cytowanej statystyce, to związek między myśleniem, wychowaniem, a rypaniem się po krzakach w wieku piętnastu lat. Wbrew niektórym opiniom, taki związek istnieje i statystyki go całkiem nieźle wychwytują.
WiS pisze: Dodaj po "polega" słowo "wyłącznie" - i możemy się zgodzić.
Niestety nie. Wręczanie pigułek nie ma nic wspólnego z wychowaniem. To taki "plaster na zaniedbania wychowawcze"
WiS pisze: Marzyciel...
Też nie.
Realista. Biolog.
Pragmatyk - jeżeli musi.
W odniesieniu do własnych dzieci nie muszę być pragmatyczny - powinienem i mogę je wychowywać. I na to stawiać, a nie na "plaster".
WiS pisze: A gdyby zamierzała się kochać z MOIM dzieckim, i nie miała na lekarza, to bym zapłacił.
Żeby "się zabezpieczyła"..?
Twoje dziecko może kochać się z kim chce - jego wybór i wychowanie. Jeżeli panienka z którą się chce kochać nie bierze pigułki, to ma on tylko dwa wyjścia; zdecydować się, lub zrezygnować. Ty nie masz żadnego prawa w to ingerować. To znaczy możesz swojemu synowi tłumaczyć co chcesz, ale od mojej córki Ci wara. O to mi chodzi - Ty wychowujesz swoje dzieci - nie moje.
A córka czy syn - to naprawdę bez znaczenia.
WiS pisze: Alternatywą jest tylko zabronienie młodym spotkań i seksu.
A wyobrażasz sobie sytuację, że niczego im nie zabraniasz, a mimo to nie rypią się po krzakach, kiblach lub w specjalnie do tego celu udostępnionej przez rodziców sypialni, z pełnym zestawem środków antykoncepcyjnych i akcesoriów erotycznych (nie bądźmy przecież pruderyjni, nie takie biczyki się stosowało :-d ) w wieku piętnastu lat?
Bo ja tak.

Drodzy moi koledzy bezpruderyjni!
Dzieci nie są głupsze od Was i nie pójdą w krzaki bo im "Bravo" kazało. Same mają wyczucie wyniesione z wychowania i inteligencji.
A jak Was zrobią szybko dziadkami... no cóż, bywają większe nieszczęścia... :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 18:59

Bilex pisze: Rodzice gdzieś po drodze zorientowali się, że rozsądny ze mnie chłopak
Bilex pisze: Kwestia wychowania myślę...(
DITTO!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 gru 2008, o 19:02

Tak się właśnie zastanawiam, czy jedyny problem z sexem (niezależnie od wieku) to manie, albo niemanie dzieci? :o
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 19:05

U mnie w liceum byly ze dwie ciaze. A moze trzy, w calym przez 5 lat. Ciekawe czy to sie zmienia.
Ale nie chodzi jedynie o ciaze, ale takze o choroby. I to jest o wiele wieksze zagrozenie, bo o ile ciaza, choc poza malzenska, to jest woda na mlyn co poniektorych, bo szybko slubik, ewentualnie, to aids nie jest chyba bardzo oczekiwanym lub dopuszczalnym dopustem.
Z ciaza sobie tak czy inaczej poradza a z aidsem nie. I tego brak. Tego nie ma w szkole.
Nie ma nigdzie. Ciemnota na wsi, ciemnota w miescie.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 19:13

Arno pisze:U mnie w liceum byly ze dwie ciaze. A moze trzy, w calym przez 5 lat. Ciekawe czy to sie zmienia.
Ale nie chodzi jedynie o ciaze, ale takze o choroby. I to jest o wiele wieksze zagrozenie, bo o ile ciaza, choc poza malzenska, to jest woda na mlyn co poniektorych, bo szybko slubik, ewentualnie, to aids nie jest chyba bardzo oczekiwanym lub dopuszczalnym dopustem.
Z ciaza sobie tak czy inaczej poradza a z aidsem nie. I tego brak. Tego nie ma w szkole.
Nie ma nigdzie. Ciemnota na wsi, ciemnota w miescie.
Co Ty opowiadasz za bajki!! O AIDS "nigdzie nie ma"?!! A w domu się o tym nie mówi, że musisz na szkołę liczyć?
Ciemnota normalnie...
:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 31 gru 2008, o 19:15

A co to AIDS? Jakiś nowy system przeciwpoślizgowy?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 19:20

Azrael pisze:A co to AIDS? Jakiś nowy system przeciwpoślizgowy?
Advanced Inteligence Deceleration System.
Bardzo niebezpieczny.
Utrudnia jazdę bez trzymanki.
:-d

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 19:21

Grzesiu, U ciebie sie mowi, u mnie sie mowi... Ale wszedzie jakos sie nie mowi.
I jesli znajomi nam obu obywatele pukaja sie bez kondomow, to o czyms to swiadczy.
A jak se wypija zwykle chlopaki i im sperma do lbow na gazie uderzy i nie beda mieli akurat gumy a panna bedzie nieprzygotowana.... kto wie co zrobia.
Pomimo wpajania od dziecka.

ODPOWIEDZ