Ile pali 2.0T ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ile pali 2.0T ?

Post 4 sie 2009, o 11:15

Niedźwiedź,
ja mam A/T i dzięki wynalazkowi elektronicznie sterowanego sprzęgła wiskoleptycznego nie muszę trzymać obrotów - mam takiego pośrednika co to eliminuje bezpośrednie naprężenia na zespole wał-korby.
A/T bez załączonego powera oraz przy delikatnym obchodzeniu z gazem zmienia se biegi w okolicach 2 k rpm. I kij mu w twarz :-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Niedzwiedziu, no mówię Ci, nie ma co pisać, masz luks fajnego Forka w serii i zostaw go takim, jaki jest. Słuchaj Wuja Dobra Rada i nie wnikaj :mrgreen:

Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 4 sie 2009, o 11:52

Grzesiek_67 pisze: PS. Niedzwiedziu, no mówię Ci, nie ma co pisać, masz luks fajnego Forka w serii i zostaw go takim, jaki jest. Słuchaj Wuja Dobra Rada i nie wnikaj
ale ja nie chcę dłubać. Zwłaszcza, że auto ma być u nas na dożywociu, więc musi pozostać serią. Moje pytania są bardziej w kierunku - "jeżdżę Subaru i będę wiedział co to remap" :-)
Jedyne co mnie tak naprawdę interere (reszta to tylko pytania zaczepno-edukacyjne :razz: ) to zwiększenie bezpieczeństwa jazdy - czyli wymiana zawiasu - in progress na nowy seria - i wymiana hamulców - jeśli są jakieś bardziej wydajne i nie wymagają montowania kół tysiąc cali to dlaczego nie. Tarcze zaczynają powoli się kończyć więc badam temat , czy ładować serię, czy może jakieś tam inne tłoczki czy coś.
Moje pytania też są o to jak jeździć - żeby było zdrowo dla auta, zdrowo dla banana i zdrowo dla kieszeni (oczywiście nie wszystko na raz !!)

Ot tyle.
Obrazek
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 sie 2009, o 16:15

Niedźwiedź pisze:Tarcze zaczynają powoli się kończyć więc badam temat , czy ładować serię, czy może jakieś tam inne tłoczki czy coś.
eeee, na to, to bardzo prosta odpowiedź jest :
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

:evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 sie 2009, o 16:19

Największy możliwy hamulec pod felgę jakiej używasz to najlepsze rozwiązanie.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 sie 2009, o 20:45

Azrael pisze: Największy możliwy hamulec pod felgę jakiej używasz to najlepsze rozwiązanie.

tia...ale czy to znaczy , że muszę te tłoczki czy co tam jest wymieniać? Do moich 16'' felg fabrycznych to jaki
Największy możliwy hamulec
jest?

a to ? http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=2435
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:08

Niedźwiedź,
obawiam, się, że pod seryjną felgę nic ponad standardową 277mm tarczę (a to jest tarcza, jak w rowerze) nie podejdzie. Ja zmieniałem felgi na 17'.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 4 sie 2009, o 21:09

A nie wejdzie tam hamulec z WRX-a?
Przecież jeździ się na nim na 16". A nawet są 15" które na niego wchodzą.

Niedźwiedź pisze:
tia...ale czy to znaczy , że muszę te tłoczki czy co tam jest wymieniać?
Zmienić trzeba zaciski, tarcze i klocki.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:20

jarmaj pisze:A nie wejdzie tam hamulec z WRX-a?
Przecież jeździ się na nim na 16". A nawet są 15" które na niego wchodzą.
Nie Jarku, nie wejdzie. Przy seryjnym ET forkowym nie wejdzie.
Jedyne co można zrobić, bez zmiany felg, to luks tarcza i zacisk, np. DBA z DS2500 plus oplot (troszkę utwardzi pedał ale cudów bym się nie spodziewał).
Cociaż Dzanek ma u siebie WRX zacisk z przodu ale on chyba wymieniał felgę. No już sam nie jestem pewien, takeś mnie zakrecił :-)

Niedzwiadek, przejedż się na Mysiadło do Jasia i pogadaj z nim. ;-)
Brak podpisu.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:25

No właśnie, tak czułem że będzie jakaś mina z tym ET ;-)

Niedźwiedź, to w zasadzie co nie zrobisz, to na tym hamulcu który tam się mieści, to nie będzie za bardzo działać.
Jedyne co możesz, to jak Grzesiek, dać hamulce z WRX-a (sporo używek na rynku) i zmienić felgi na 17. Alba żyć z tym co masz.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:28

jarmaj pisze:dać hamulce z WRX-a (sporo używek na rynku) i zmienić felgi na 17
Ale takich luks, prawie nóweczki, jak mi barbutka sprzedała, to już nie ma na rynku :-p :-)

I jak dasz 17', to jakie fajne opony 215/45/17 i będzie git, zobaczysz :-)
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 sie 2009, o 21:36

hmmm... a ten zestaw z mojego linka powyżej (http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=2435)
albo to http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?t=124587

Opony Bridge ER300 dopiero co kupiłem. Ty mnie nie nakręcaj ;-)
Obrazek
Obrazek

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 4 sie 2009, o 21:51

Ilekroć czytam o remapach, tylekroć zastanawiam się czy jestem jedynym, który po roku (i bodaj 15k km) jeżdżenia GTkiem (i to starym, który pewnie nie ma połowy należnych kuni) nie odczuwa potrzeby podnoszenia mocy? Ba, powiem więcej... cały czas odczuwam respekt przed mocą tego auta i generalnie zdaję sobie sprawę, że nadal nie umiem wykorzystać mocy seryjnego auta w 100% i tak naprawdę ciągle nie umiem nim jeździć :oops:

Drogie Bravo. Czy jestem normalny?

Nie piję tu do nikogo konkretnie, tak mi się tylko przypomniało przy okazji czytania tego wątku, że wielu ludziom moc seryjnego GTka przestaje wystarczać po kilku tygodniach jazdy... a mi ciągle wystarcza... czasem wstyd na pojeżdżawkę pojechać :oops:

Wsadzę chyba intercooler z turbo legaca i wrócę do maski z wolnego ssaka coby wsi nie robić ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:57

Moim zdaniem na tarczy 277 nie ma co rzeźbić.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 21:59

pablonas pisze:Ilekroć czytam o remapach, tylekroć zastanawiam się czy jestem jedynym, który po roku (i bodaj 15k km) jeżdżenia GTkiem (i to starym, który pewnie nie ma połowy należnych kuni) nie odczuwa potrzeby podnoszenia mocy?
Po roku? Ja kilka lat i ze 100tyś przejeździłęm WRX-em bez remapu. I co? :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 sie 2009, o 03:34

pablonas, mam to samo co Ty i Jarek, na remap umowiony jestem od roku i nie chce mi sie jechac :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 sie 2009, o 07:38

chopy i dziołchy :-) a powiedzcie mi jeszcze czy przejmować się lekko bijącymi tarczami? Z tego co czytam, to nawet nowe profi (w porównaniu do serii) zestawy potrafią bić i to dość szybko.
No i niech się ktoś wypowie odnośnie zestawów hamulunkowych z linków 4 posty powyżej, bo wstałem rano z myślą "Grzesiek pewnie mi już coś wymyślił jak zrobić z S-Turbo "szczałę", Jarmaj podpowiada jak założyć hamulunek z ciągnika siodłowego, a Pablonas posypuje głowę popiołem, że nie wykorzystuje mocy auta" , a tu .... NIC :wall: Lubię Was czytać - to jak poranna prasa z kawą. Kawę już mam, a prasa...śpi.
pablonas pisze: Ilekroć czytam o remapach, tylekroć zastanawiam się czy jestem jedynym, który po roku (i bodaj 15k km) jeżdżenia GTkiem (i to starym, który pewnie nie ma połowy należnych kuni) nie odczuwa potrzeby podnoszenia mocy? Ba, powiem więcej... cały czas odczuwam respekt przed mocą tego auta i generalnie zdaję sobie sprawę, że nadal nie umiem wykorzystać mocy seryjnego auta w 100% i tak naprawdę ciągle nie umiem nim jeździć :oops:
Ty przynajmniej wiesz co to Remap, ja się właśnie próbuję dowiedzieć. Tak jak pisałem wyżej - też nie planuję. Jak się nauczę , a bardziej Forka nauczę - żeby nie pluć przodem (Forka), i te wszystkie bajery inne to wtedy zrobię...nowy zakup. Forek dla "Mojej Przyszłej" a dla mnie coś ...prędszego ;-) Czarny WueRiXior się nam marzy.

No i tak celuję , że to gdzieś za dwa lata :lol: Ja się szybko uczę, jak już się uczę. A że się nie uczę to...
Do Wróbla muszę podjechać na małe co nieco.
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 08:27

pablonas,
bo Ty mądry chłop jesteś, a remek jest po prostu leniuszek :-)
Dodatkowo, kolega pablonas, wg zeznań naocznych świadków, całkiem fajnie ogarnia swojego GTczka. O jarmaju pisał nie będę, bo przynajmniej tu, nad Wisłą, legendy krążą :-)

Stąd może pomysł coby na początku Niedzwiadku drogi, faktycznie pojechać do P. Wróbla. Pono inwestycje w siebie to są te najlepsze pomysły.

Pablo(-nas) zrobiłem se remapa bo mi to moje truchełko na serii nie chciało jeździć. Już nie raz pisałem, jak z Azraelem jechaliśmy i Kuba w pewnym momencie nie wytrzymał i zapytał : "Czy w tym aucie jest turbina ?" :-) No i co ja biedula, droga Redakcjo, miałem zrobić ? No musiałem, musiałem .... :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Niedzwiedź teraz serio - jak chcesz cokolwiek robić, moja rada, jedź do Dzanka na Mysiadło i pokonsultuj z Nim. To dobry człek a i nie głupi, a jak pewnie wiesz z mądrym to i warto pogadać ;-)
Brak podpisu.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 5 sie 2009, o 13:33

Niedźwiedź pisze: chopy i dziołchy :-) a powiedzcie mi jeszcze czy przejmować się lekko bijącymi tarczami? Z tego co czytam, to nawet nowe profi (w porównaniu do serii) zestawy potrafią bić i to dość szybko.
Musimy się spotkać, ja założyłem do siebie tarcze i zaciski z forka 2.5 wolnossącego MY05
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 14:37

hogi pisze: Musimy się spotkać, ja założyłem do siebie tarcze i zaciski z forka 2.5 wolnossącego MY05

A czemuś tak grubo poszedł ??? :o
Trzeba było do razu zmienić na zestaw z imprezy 1,6 N/A.

:mrgreen:
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 sie 2009, o 14:51

hogi pisze: Niedźwiedź napisał(a):
chopy i dziołchy a powiedzcie mi jeszcze czy przejmować się lekko bijącymi tarczami? Z tego co czytam, to nawet nowe profi (w porównaniu do serii) zestawy potrafią bić i to dość szybko.

Musimy się spotkać, ja założyłem do siebie tarcze i zaciski z forka 2.5 wolnossącego MY05

Myślałem, że montowałeś coś z WRX'a US :roll:
Skoro musimy się spotkać to musimy :-) ,ale...po co :giggle: Daj znaka kiedy będzie urzędował na Ursynowie - może jakieś zakupy w Realu/Lidlu/Tesco ?
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 15:32

EDIT się dwukrotnie coś porąbiło. ;-)
Ostatnio zmieniony 5 sie 2009, o 15:34 przez Grzesiek_67, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak podpisu.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 15:34

Niedźwiedź pisze: Myślałem, że montowałeś coś z WRX'a US

To jest ten sam badziew :mrgreen:

Nie gniewajcie się za takie komentarze ale to są zmiany z serii zamienił stryjek siekierkę na kijek. Hogi, przecież u Ciebie to się nawet średnica tarczy nie zmieniła - jak miałeś 294 tak masz.
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 sie 2009, o 15:47

Grzesiek_67 pisze: jak miałeś 294 tak masz.
a u mnie jest tak samo czy mniej?
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 15:49

Niedźwiedź,
nie, u Ciebie jest 277mm ale wciąż nie mam pewności, czy pod standardową felgę 16' forka S-Turbo wejdzie tarcza 294 choćby z zaciskiem US.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 5 sie 2009, o 18:18

Grzesiek_67 pisze: A czemuś tak grubo poszedł ??? :o
Małpa. :-p

Większe są przynajmniej.
Niedźwiedź pisze: Myślałem, że montowałeś coś z WRX'a US :roll:
Z USa.
Grzesiek_67 pisze: Nie gniewajcie się za takie komentarze ale to są zmiany z serii zamienił stryjek siekierkę na kijek. Hogi, przecież u Ciebie to się nawet średnica tarczy nie zmieniła - jak miałeś 294 tak masz.
Przykro mi Grzesiu. Miałem 277 mm.
A tarcze z zaciskami dostałem gratis. :mrgreen:
Grzesiek_67 pisze: Niedźwiedź,
nie, u Ciebie jest 277mm ale wciąż nie mam pewności, czy pod standardową felgę 16' forka S-Turbo wejdzie tarcza 294 choćby z zaciskiem US.
Wejdzie, u mnie weszło. 8-)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

ODPOWIEDZ