Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981

Post 15 gru 2009, o 12:50

Alek pisze: Tym niemniej - niezależnie od sporu dotyczącego wysokości proporcji skłądki do zarobków, który jest zasadny - obligatoryjne ubezpieczenie emerytalne jest niezbędne, podobnie jak ubezpieczenie zdrowotne. Inaczej wrócilibyśmy do warunków XIX w.

Zacznijmy od części pierwszej - to nie kto inny jak zorza Bałtyku, generał WJ, wyciągnął w 1982 roku z FUS wszystkie pieniądze aby ratować budżet Państwa, skutkiem czego składka ubezpieczeniowa skoczyła z 18% do 46%. Jakoś o tym się nie mówi, a w kontekście obecnych pomysłów naszych polityków odnośnie środków emerytalnych mam nieprzyjemne uczucie deja vu.

Obligatoryjne ubezpieczenie emerytalne jest oczywiście zbędne. System emerytalny został stworzony przez Bismarcka jako sposób na finansowanie kampanii wojennych niezbędnych do zjednoczenia Niemiec. W tamtej sytuacji, kiedy rzadko kto dożywał 70 lat koniecznych do skonsumowania emerytury oraz przy wysokiej dzietności zapewniało to niemały dopływ pieniędzy do kasy państwowej. Dlatego też te systemy się tak rozpowszechniły. W sytuacji obecnej niezbędna jest tak naprawdę edukacja społeczna wskazująca na konieczność oszczędzania na starość i o ile się nie zmieni obecny system łupienia zwany podatkowym, wspieranie tego oszczędzania ulgami na zasadach takich, jak przy płaceniu składek emerytalnych. Nie sądzisz chyba, że to my coś odkładamy na starość; my finansujemy tylko wypłaty dla obecnych emerytów. Konta emerytalne są fikcją. OFE za nasze składki kupuje obligacje państwowe, które Państwo emituje aby płacić z nich emerytury i tak się ten system kręci.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 15 gru 2009, o 12:52

Konto usunięte pisze:
AMI napisał(a):"dzialacz wolnosciowy" mialby w czasie stanu wojennego ok. 10 lat

No i co z tego? Przecież on chyba nie twierdził, że spał na styropianie. A na demonstracje chodzili wszyscy.

Czy jak owego 10latka rodzice wezma na pochod pierwszomajowy to bedzie to automatycznie oznaczac takze, ze jest/byl socjalista/komunista i wspieral ruch robotniczy?
Sorry - ale w takich 10letnich obroncow wolnosci w stanie wojennym to slabo wierze.

EDIT: zreszta, jak napisalem i tak mam to w dupie. A tym bardziej mam to w dupie jak widze jak dokola owe "zdobycze wolnosci" sa marnotrawione, przy akceptacji spoleczenstwa oraz wszystkich owych walczacych o wolnosc, z komuna, a teraz wprowadzajacych nowe kagance.
Jacek "AMI" Rudowski

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 15 gru 2009, o 12:53

Konto usunięte pisze: Nieprawda. Mam wolną (?) konkurencję OFE, a nie ubezpieczeń emerytalnych. Nie mogę sobie np. otworzyć ubezpieczenia emerytalnego w (powiedzmy) PZU i zastąpić nim składki do OFE.
Możesz :). PZU prowadzi OFE. Nie możesz natomiast podjąć decyzję, że ta fundamentalna część twoje emerytury ma być zależna od funduszu zarządzanego w sposób ryzykowny - co jest mądre. Wyobraź sobie, że twoje pieniądze byłyby zarządzane przez fundusz agresywny. W tym roku miałbyś przejść na emeryturę. Wyobrażasz sobie co zostałoby z twoich oszczędności po 2008r.?
ky pisze: Problem w tym, że ZUS, który w sumie jest piramidą finansową, raczej Ci nie zagwarantuje Ci świetlanej przyszłości.
To jest szerszy problem. Generalnie system emerytalny - przede wszystkim z powodów historycznych - działał jak piramida finansowa (nowi finansują starych) a Polska nie jest tu wyjątkiem. Podobne problemy przeżywają dzisiaj chyba wszystkie liczące się systemy emerytalne. OFE mają temu zapobiec - bo tam oszczędzasz po to żeby otrzymywać emeryturę ze swoich a nie z cudzych. Nie twierdzę, że system jest idealny ale idealnego jeszcze nikt nie wynalazł. Co do kwestii pomnażania środków przez OFE - jeśli sięgniemy po tdane publikowane w tym roku to rzeczywiście nie będą napawać optymizmem. Trzeba jednak pamiętać, że jesteśmy świerzo po załamaniu na giełdach - musi minąć czas aż te wyniki się polepszą wraz z powrotem do normalności na giełdach. Jeśli na rynkach nic się nie zmieni dane w przyszłym roku powinny być dużo lepsze. Ot normalny cykl gospodarczy.
michal pisze: o do dziwnych organizacji finansowych - tak na szybko Banco Comercial Portuges, Eureko... W bonusie - sposób zarządzania polskimi koloniami przez Citi, Unicredit itp
Ale o co konkretnie chodzi? :-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 15 gru 2009, o 12:54

Alek pisze:Dlaczego od lat to społeczeństwo nie może otrząsnąć się z mentalności protestu?
nie wiem, co odpiszą zawodowcy, ale według mnie, to nie jest "mentalność protestu", tylko efekt tego, że w tej chwili, w wielu miejscach, prawdziwymi decydentami są ludzie między 50 a 60. pokolenie 40+ dopiero wdziera się na stołki. i ci 50-60 zostali tak wychowani. po prostu.
dwa archetypy, które sam osobiście spotkałem
- "prywaciarz" = oszust. zwłaszcza, że on ma pieniądze, a ja = chociaż żyję dłużej i jestem mądrzejszy - nie mam. więc na pewno nakradł
- ja jestem władza i się ze mną licz. jesteś bogaty? to ci życie umilę. żebyś wiedział, kto tu rządzi.

o zwykłym łapówkarstwie specjalnie nie piszę, bo to właściwie element biznesu w naszym pięknym kraju.

to się zmieni trochę, jak te 40+ wlezie na stołki i zmieni się bardzo jak obecne 30+ zajmie ich miejsce.

tak myślę

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 13:19

michal pisze: tak na szybko Banco Comercial Portuges

To ja również tak na szybko, gdyby nie BCP (notabene największy bank detaliczny w Portugalii) to BIG BANK GDAŃSKI S.A. nazywałby się obecnie Deutche Bank Oddział w Polsce. Była to jedyna alternatywa przed wrogim przejęciem BIGosa. Największy akcjonariusz pasywny Bank of America, nie był w owym czasie zainteresowany przejęciem pakietu własnościowego. Jedynie BCP wyraziło taki akces i to na całkiem sensownych zasadach dla strony polskiej (czytaj Bogusława Kota i jego instytucji).

Może Ci się Michale pomyliło z Santander Bank, gdzie faktycznie pochodzenie kapitału i faktycznych grup właścicielskich jest pewną niewiadomą.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 13:20

Alek pisze: Możesz :). PZU prowadzi OFE.

No dobrze, ale jeśli nie chcę lokować w OFE tylko gdzie indziej to nie mogę. Nie ma konkurencji.
Alek pisze: Nie możesz natomiast podjąć decyzję, że ta fundamentalna część twoje emerytury ma być zależna od funduszu zarządzanego w sposób ryzykowny - co jest mądre.

Nie jest mądre. Jeśli tak chcę - to moje ryzyko. W końcu są to podobno moje pieniądze, to mogę z nimi robić co chcę, prawda? Np. palić w piecu, jak mam taką fantazję. Ale ponieważ nie mogę zarządzać nimi tak jak chcę, to znaczy, że nie są moje. Uświadomienie ryzyka to rola edukacji, i na to powinien być kładziony nacisk.

damaz, świnta prowda :-/

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 15 gru 2009, o 13:26

michal pisze:
ky pisze: Problem w tym, że ZUS, który w sumie jest piramidą finansową, raczej Ci nie zagwarantuje Ci świetlanej przyszłości.

OFE tudzież.
OFE chociaż sprawia jakieś pozory działania: inwestują naszą kasę w obligacje zabezpieczone wierzytelnościami z rynku subprime ;)))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 gru 2009, o 13:28

Konto usunięte, jeszcze pare lat temu kiedy byłem młodym liberałem zgodziłbym się w stu procentach. Dziś kiedy jestem trochę starszym liberałem, zdecydowanie się nie zgodzę. :) Rzecz w tym, że przeważająca część ludzi nie oszczędzałaby wogóle lub oszczędzała za mało/zbyt ryzykowanie itd. Oczywiście jako młody liberał powiedziałbym "ich życie, ich problem, teoria ewolucji, słabe zginie". Niestety konsekwencje społeczne byłby niewyobrażalne i ci "słabi" w swojej masie doprowadziliby do zagłady tych "silnych". Tak, więc - nie liczysz na emeryturę z ZUSu/OFE - słusznie. Ja też nie. Ale jak narazie nie ma rozsądnych alternatyw wobec tego systemu. Cytowałeś już Orwella więc z parafrazą Churchilla też sobie poradzisz :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 13:30

Alek pisze: Co do kwestii pomnażania środków przez OFE - jeśli sięgniemy po tdane publikowane w tym roku to rzeczywiście nie będą napawać optymizmem. Trzeba jednak pamiętać, że jesteśmy świerzo po załamaniu na giełdach - musi minąć czas aż te wyniki się polepszą wraz z powrotem do normalności na giełdach. Jeśli na rynkach nic się nie zmieni dane w przyszłym roku powinny być dużo lepsze. Ot normalny cykl gospodarczy.
To jest bardzo fajne przy założeniu, że zawsze będzie nam rosło. A założenie to jest całowicie do rzyci, czego przykładem był ostatni krach. Owszem, w jakiś tam cyklach może i będzie rosło, ale po każdym cyklu przychodzi ten moment, kiedy ktoś mówi ,,sprawdzam''.

r.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 gru 2009, o 13:38

ky pisze: To jest bardzo fajne przy założeniu, że zawsze będzie nam rosło. A założenie to jest całowicie do rzyci, czego przykładem był ostatni krach. Owszem, w jakiś tam cyklach może i będzie rosło, ale po każdym cyklu przychodzi ten moment, kiedy ktoś mówi ,,sprawdzam''.

r.
tak ale pozniej rosnie znowu. rzecz w tym, ze rynki poruszuja sie w zakresie od przewatosciowania (wtedy rosnie banka) do niedowartosciowania (dol). Jednoczesnie wystepuje wartosc "godziwa" bedaca srednia, zwykle najdluzej utrzymujaca sie srednia cen danego aktywa i to ona tak naprawde jest swoistym gwarantem stabilnosci i punktem odniesienia. Jesli natomiast wycene zrobimy przy wartosciach skrajnych to zawsze wyjdzie zafalszowana.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 14:44

FUNKY KOVAL NAPISAŁ:
Lubisz "Jaruzela", to pewnie i Rokossowski Ci się podoba. A może i Wasilewska, w końcu "patriotka". Byli tacy co flirtowali z systemem, mieli przywileje, jeździli tu i tam po świecie, czuli się lepsi od reszty bo mieli koncesjonowany "dobrobyt". A byli i tacy, którzy jedli kanapki z jajecznicą, bo ich na nic innego stać nie było. A władza pilnowała, żeby im nie było lepiej. Więc patrz też na świat z perspektywy innej niż własna. Generał Jaruzelski to bandzior i łobuz, który najpierw ze strachu o życie w młodości przeszedł na stronę wroga, a potem konsekwentnie się przed tym wrogiem płaszczył. Nie czujesz do nieg nienawiści? A co zrobił dobrego dla Polski? Nie dla PRL - dla Polski?

Nie podoba mi się w tym kilka rzeczy.
1. To że nie potępiam w czambuł Jaruzelskiego robi odrazu ze mnie komucha lubiącego Rossowskiego et al... no muszę przyznać, że to jest złośliwe lub prymitywne rozumowanie.
2. Rozumiem, że powszechna wiedza o tym, że w tamtych czasach podróżowałem sprawiła, że napisałeś FK następny kawałek o flirtowaniu z systemem. Flirtowanie z systemem polegało chyba na tym, że moja matka jako jedna z pierwszych w kraju dostała kwity "poszkodowany przez system". Oczywiście dostała je bo była ubekiem, oczywiście.
3. jakieś kompleksy z tamtych czasów sprawiają, że piszesz o jajecznicach itepe... To jest właśnie myślenie komunizmem. Urawniłowka. Nie bierzesz pod uwagę, że w każdym systemie są ludzie mający inicjatywę, talent, inteligencję, szczęście, zmysł do interesu... itpe, lub ich kombinajcję i radzą sobie dobrze, bo ciężko pracują. Ale są też w każdym systemie ludzie, którzy podejmują niewłaściwe decyzje w życiu, nie mają zdolności, nie mają incjatywy, lub po prostu nie mają szczęścia lub gdzieś im się powinęła noga - i ci ludzie w każdym systemie jak piszesz jedzą jajecznicę - nie ma to nic wspólnego z tym czy się flirtuje z systemem, czy się jest w opozycji. Czy uważasz ze wszyscy są tacy sami? I należy im się to samo?
4. Skąd wiesz z jakich powodów Jaruzelski podczas wojny robił to co robił w LWP. Dlaczego wzniecasz w sobie tę nienawiść. Oczywiście nikt normalny nie kochał władzy ludowej. Jaruzela za SW się nienawidziło... Ale ciągnąć za sobą taką zapiekłość i na dodatek walić tak po znajomych z Forum tylko dlatego, że mają inne zdanie i może za komuny żyło im się lepiej z jakiegoś nieznanego ci powodu - nie rozumiem. Jestem oburzony twoim wpisem.

5. Co Jaruzel zrobił dla Polski? No może PODKREŚLAM MOŻE, zrobił to, że nie żyjemy dalej w zawszonej komunie. Bo nie wiemy, co by było gdyby SW nie było. I ani ja ani ty ani Dudek ani Semka i nikt nie wie co by było. Tylko jedno jest pewne, partyjni znali Ruskich lepiej niż inni. Więc MOŻE czuli co się może zdarzyć.
6. W każdym razie, dziś nam się żyje dobrze. I po kiego grzyba karmić się nienawiścią i żądzą zemsty? W jakim celu?
7. Przypominam za SW zginło ile osób? 100. A ilu Polaków zginęło pdczas przerwotu Piłsudzkiego? Około 400.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 15 gru 2009, o 16:01

A ja lubię kanapki z jajecznicą :thumb:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:05

Minimus, ja też. Kiedyś z kolegą gdzieś w 1977 sprzedawalśmy przez całe lato obrazy na starym mieście. I mama mu robiła takie kanapki. Pycha.

minimus
5 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:10

taaa, bo Ty pewnie w domu na co dzień jadłeś bułki z kawiorem.
To raz jak zjadłeś jajecznice to Ci posmakowało :-p

To taki żarcik.
Dla pewności mówię. I rozładowania atmosfery :evilgrin:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:11

minimus pisze:A ja lubię kanapki z jajecznicą :thumb:
dziecko proletariatu.

:-p

minimus
5 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:12

nie dziecko
sam ploretryat :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:15

masz PW, ludu pracujący.
:whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 16:25

ja się w kawiorze kąpałem codziennie i w oślim mleku.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 15 gru 2009, o 16:41

ky pisze:
michal pisze:

OFE tudzież.
OFE chociaż sprawia jakieś pozory działania: inwestują naszą kasę w obligacje zabezpieczone wierzytelnościami z rynku subprime ;)))
Głównie sprawia pozory. Popatrz na tzw. premie "za zarządzenie aktywami" dla tych typów - kompletnie niewspółmierne do efektów.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 17:54

michal pisze:
ky pisze: OFE chociaż sprawia jakieś pozory działania: inwestują naszą kasę w obligacje zabezpieczone wierzytelnościami z rynku subprime ;)))
Głównie sprawia pozory. Popatrz na tzw. premie "za zarządzenie aktywami" dla tych typów - kompletnie niewspółmierne do efektów.
Ja bym się mniej martwił premiami, bardziej tym, na jak bardzo bezużyteczne papiery są zamieniane nasze pieniądze. Bo się może okazać, że za te 30 lat OFE każe Ci odebrać, na Twój koszt oczywiście, walizkę beużytecznych obligacji i strutkur ;)))

r.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 gru 2009, o 18:02

Arno pisze: ja się w kawiorze kąpałem codziennie i w oślim mleku.

Kawior to codzienne pożywienie klasy robotniczej, która spożywa go ustami swych najlepszych przedstawicieli... :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 18:31

Alek, najciekawsze jest to, że na dalekim wschodzie kawior wcale nie uchodzi za pozywienie luksusowe. zreszta w samej Moskwie czerwony, gruby i pyszny sie zre chochlami. Ludzie jezdzacy na daleki wschód przywozili kawior wielkimi slojami. problem byl tylko taki, ze trzeba było go natychmiast jesc, bo caly problem z kawiorem to przechowalnictwo.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 gru 2009, o 18:54

To ja juz wolę chleb ze smalcem...
a wytopiłem w weekend boski; taki będę mało skromny.
No to idę zrobić sobie, za Wasze zdrowie, kromkę/skibkę/pajdę... ;-)
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 19:01

Arno pisze: zreszta w samej Moskwie czerwony, gruby i pyszny sie zre chochlami.
Bliny z kawiorem.... Mmmmmm...

:)

r.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2009, o 19:15

Co więcej mozna jeść kawior z zimną jajecznicą, dla zainteresowanych oczywiście.

ODPOWIEDZ