Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 3 sie 2010, o 14:29

vibowit pisze: podniesienie podatków niesie za sobą inne konsekwencje poza tym, że jest więcej kasy w budżecie. Bo mnie kasy mają ludzie, przez co mniej kupują, przez co firmy mniej sprzedają, przez co firmy płacą mniej podatków, przez co jest mniej kasy w budżecie.

czyli jedynym wyjściem z tego klinczu jest metoda gierkowska :-d

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 3 sie 2010, o 14:56

vibowit pisze: Oczywiście rząd ma też świadomość, że podniesienie podatków niesie za sobą inne konsekwencje poza tym, że jest więcej kasy w budżecie.
Podniesienie podatków niekoniecznie powoduje zwiększenie wpływów do budżetu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 sie 2010, o 15:02

So What!, a przeczytałeś dalszą część mego posta? :cofee:
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 15:03

vibowit pisze: So What!, a przeczytałeś dalszą część mego posta? :cofee:
Wybrałem pierwsze spośród dwóch sprzecznych ze sobą zdań. Z drugim się zgadzałem, więc nie było z czym polemizować :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 3 sie 2010, o 15:11

So What!, no tak. Czego ja się spodziewałem.

btw. pominąłem też jeszcze jeden szczegół. Nawet w starych grach komputerowych, jak się przycisnęło poddanych podatkami, to uciekali do innych, bardziej przyjaznych podatkowo rejonów. :mrgreen:
Ale w Polsce, jak wiadomo, wszyscy są patriotami i z chęcią się będą ba... a w zasadzie vatorzyć dla wspólnego dobra ekipy rządzącej. :-)
czarne jest piękne...

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 3 sie 2010, o 15:16

vibowit, to sie ztcp monetaryzm nazywa. Jedna z dwóch głównych teorii. Druga jakoś po Keynesie :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 15:19

vibowit pisze: Ale w Polsce, jak wiadomo, wszyscy są patriotami i z chęcią się będą ba... a w zasadzie vatorzyć dla wspólnego dobra ekipy rządzącej. :-)
"Ja w sumie faktury nie potrzebuję" :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 15:47

So What! pisze: Ja w sumie faktury nie potrzebuję"

"bo mam mało pieniędzy bo mało zarabiam bo za dużo zabierają mi podatkobiorcy" :giggle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 3 sie 2010, o 23:28

Widzę, że grupa chorwacka będzie miała ciekawy temat do dyskusji podczas wyjazdu :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 00:07

rrosiak pisze: Widzę, że grupa chorwacka będzie miała ciekawy temat do dyskusji podczas wyjazdu :mrgreen:
Jasnowidz się znalazł :-p

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 4 sie 2010, o 00:16

So What! pisze:
rrosiak pisze: Widzę, że grupa chorwacka będzie miała ciekawy temat do dyskusji podczas wyjazdu :mrgreen:
Jasnowidz się znalazł :-p
Zawiść przeze mnie przemawia :->

Ale za to mogę podziwiać, jak j33mbo walczy z żabą.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 10:17

Podwyżka VAT to ruch w ślepą uliczkę. Bez reformy finansów publicznych dojdziemy do tej samej sytuacji, co w służbie zdrowia. Mówi się, co prawda po cichu, bo prawda jest niepopularna, że gdyby składka zdrowotna wynosiła 50% to i tak system wchłonie te wszystkie pieniądze, tak jest niewydolny.

Myślę, że PO chętnie by podwyższyła PIT, tylko boi się reakcji zwłaszcza PiS, która to socjalistyczna partia ten podatek obniżyła. PO nie jest wcale wiele bielsze, ale stroi się w liberalne szatki i taki ruch zaszkodziłby ich wizerunkowi (bardziej niż podwyżka VAT). Natomiast fakty mówią za siebie - gdzie jest 3x15%? Gdzie zakaz finansowania partii politycznych z budżetu? PO to typowa partia władzy, jak SLD, PiS, PSL i cała reszta. Sztafaż narodowy czy liberalny to tylko potrzeba chwili i wykreowania odpowiedniego wizerunku. Aby utrzymać się przy władzy, trzeba rozdawać socjal, i to robią wszystkie partie naszego, pożal się Boże, "establishmentu".

Oczywiście stawiam dolary przeciw orzechom, że "chwilowa" podwyżka VAT pozostanie z nami na lata. Po pierwsze dlatego, że VAT jest podatkiem w dużej mierze niewidocznym, i po początkowym lekkim skoku cen wszyscy się do tego poziomu przyzwyczają. Ludzie nie są świadomi tego, ile VAT płacą na zakupach (tak z ręką na sercu - kto ogląda paragon po odejściu od kasy?). Po drugie, skoro przez lata mieliśmy jedną z najwyższych stawek VAT w Europie, to dlaczego teraz mamy mieć niższą? Politycy zaraz powiedzą, że nas na obniżkę nie stać, bo dochody budżetowe, bo trzeba spłacać długi, bo tamto, siamto i sramto. I taka jest wizja naszej "klasy" politycznej, aby poprawić konkurencyjność naszej gospodarki poprzez przygniecenie jej górą podatków.

Trzeba patrzeć na najbardziej konkurencyjne gospodarki na świecie i brać z nich wzorce. Np. Singapur. GST (taka powiedzmy odmiana VAT, bliższa podatkowi obrotowemu w podstawie opodatkowania) w chwili wprowadzenia wynosił 3%, potem trochę wzrastał, obecnie 7%. Ale! Wprowadzenie tak wysokiej stawki zostało połączone z pakietem kompensacyjnym dla przedsiębiorców, a podatki dochodowe zostały obniżone: CIT z 27% na 17%, a górna stawka PIT z 30% na 20%. Po co? Aby zachować konkurencyjność gospodarki, oczywiście.

A u nas za kilka lat okaże się, że trzeba jeszcze podwyższyć podatki, bo gospodarka (czytaj: budżet dyszący pod socjalem) sobie nie radzi. To ja się wtedy gdzieś wyprowadzę, gdzieś gdzie nie będzie wysokich podatków.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 4 sie 2010, o 12:48

Niezależnie od tego, co zamierza zrobić PO, a czego nie, nie spodziewałbym się żadnych bardziej drastycznych ruchów przez wyborami.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

esilon
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 13:03

podobno wg najnowszej metody do PKB ma się zaliczać szacunkowo szara strefa,

jeżeli da sie ją obliczyc to może da sie także uwzględnić te dochody w kolejnych budżetach

czy ktos zrobi(ł) badania jaki procent szarej strefy gotów byłby wyjść z podziemia i przy jakim poziomie podatków ?

mnie osobiście podatki nie wkurzaja*, skoro płacę tzn że zarobiłem, tak naprawde to mnie wkurwia składka na ZUS

* tak bardzo

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 14:55

Najnowsze wieści :-( :wall:

http://tinyurl.com/34hkmsc

"- To dopiero początek, przez najbliższe dwa lata będziemy świadkami kolejnych decyzji o podwyższaniu stawek VAT. Za rok z 23 na 24 proc., rok później do maksymalnego dopuszczalnego w Unii poziomu - 25 proc. - mówi Money.pl Krzysztof Rybiński, były wiceprezes NBP. - Dodatkowe pieniądze jakie przyniesie obecna podwyżka pozwolą zaledwie pokrycie kosztów jakie generuje puchnąca biurokracja. W ostatnich latach rzesza urzędników urosła u nas o 100 tysięcy ludzi - mówi Rybiński."

Dalej też "ciekawie" :evil:

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: nie wiem, które fajniejsze: czarne czy srebrne?
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 39 razy

Post 4 sie 2010, o 21:22

esilon pisze:tak naprawde to mnie wkurwia składka na ZUS
Ostatnio przyszła symulacja mojej emerytury. I trafił mnie - delikatnie mówiąc - szlag!
Po trzynastu latach płacenia minimalnej składki - zaczynałam od poziomu ok. 500 zł, teraz płacę ok. 800, czyli możemy założyć czysto teoretycznie i bardzo w zaniżonym przybliżeniu, że przez 13 lat płaciłam średnio 600 zł miesięcznie. No więc 600 x 12 mieś x 13 lat = 93 600 zł.
No i zgadnijcie, jaką miałabym emeryturę, gdybym dziś przestała pracować? No ile?

...

214,64 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A jak poczekam do wieku emerytalnego, to łaskawie KURWA (przepraszam, ale muszę po francusku) dostanę 437,70 zł.
To po co ja mam płacić ten pier... ZUS, nich ktoś mi wytłumaczy? Jestem głupia i naiwna, bo zamiast kantować, pilnie płacę i to w terminie. KRETYNKA!
Na dokładkę: podobno budżet państwa dopłaca jakieś 15 mld zł do KRUS-u. A ile procent ludności to rolnicy? 30% Czy wobec tego 30% mojej składki ZUS idzie na rolników? A z jakiej paki?
A jakie ja mam mięso w sklepie? Najpiękniejsze i najzdrowsze, i najekologiczniejsze na świecie, czy gówno szprycowane chemią?

A teraz jeszcze VAT będzie większy. Zajebiście. No w sumie to pestka, bo tylko kilkaset zeta wyjdzie mi z kieszeni z budżetu domowego. Ta. Ciekawe, jak to policzyli.
A VAT "służbowy" zapłacę z tych faktur na papierze, a nie od faktycznie rozliczonych. Bo co to fiskusa obchodzi, czy mi się od kontrahentów udało ściągnąć pieniądze za faktury, czy nie.

Chyba trzeba się stąd wynieść, bo banda amatorów, jak nie zrobiła, tak nie zrobi reformy finansów państwa. Nie zrobi reformy ZUS, KRUS, służby zdrowia, sądownictwa...

edit: Jest jeszcze jedno wyjście - postawię krzyż i się do niego przywiążę!
damazie chodzą parami

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 sie 2010, o 21:32

damazia, ja, jako stary, stetryczały tetryk Cię przebilem...
313 pln... :-d
Dolce far niente ;-)

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 sie 2010, o 21:35

KAWIOR! :-p
damazie chodzą parami

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 4 sie 2010, o 21:50

FUX, starczy na jeden bak do dyskoteki?
damazia, podoba mi się Twoja wypowiedź, jak się będzie jakiś zamach stanu szykował to dam znać :evilgrin: niestety nawet na tym forum gdzie ludzie dość świadomi pełno pobożnych życzeń i koncyliacyjnego myślenia a tu trzeba kontrrewolucji.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 sie 2010, o 22:01

Z bólami, jeżeli nie będzie drastycznych podwyżek... :lol:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 sie 2010, o 22:10

inquiz pisze: niestety nawet na tym forum gdzie ludzie dość świadomi pełno pobożnych życzeń i koncyliacyjnego myślenia a tu trzeba kontrrewolucji.
ja na przykład uważam, że trzeba wyrwać chwasty, bo inaczej się nie da.

Tylko co potem, cholera :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 sie 2010, o 22:19

remek pisze:trzeba wyrwać chwasty,
i posadzić ... np. tulipany

:mrgreen:

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 sie 2010, o 22:29

inquiz pisze:FUX,
damazia, podoba mi się Twoja wypowiedź, jak się będzie jakiś zamach stanu szykował to dam znać :evilgrin: niestety nawet na tym forum gdzie ludzie dość świadomi pełno pobożnych życzeń i koncyliacyjnego myślenia a tu trzeba kontrrewolucji.
No ja pierwsza się piszę! już ostrzę pazurki! :evilgrin: Uwielbiam zadymy!

damaz pisze:
remek pisze:trzeba wyrwać chwasty,
i posadzić ... np. tulipany

eeee tam róże lepsze! mają kolce!

damazie chodzą parami

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 sie 2010, o 22:39

damazia, kaktusy ! :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

damazia
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 sie 2010, o 22:44

Chloru, święta racja. Na to nie wpadłam. I wódkę z nich można zrobić. :!:

damazie chodzą parami

ODPOWIEDZ