Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Auto dla dziada

Post 24 gru 2016, o 14:41

Znajomy potrzebował auto "na ostatnią chwilę". Chciał forestera XT w leasingu dla osób prywatnych. Wyjechał A5 z salonu audi mówiąc mi, że tych gości z subaru totalnie pogielo. W cenie forestera dostał auto warte cennikowo 50 tys zł więcej.

Usługi finansowe wokół salonów robią różnicę

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 24 gru 2016, o 15:14

Konto usunięte, tylko czy to aby na pewno świadczy o tym, że pogięło gości z Subaru, czy może o tym, że z cennikiem w Audi coś jest nie tak ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 24 gru 2016, o 15:43

W Subaru nigdy nie dawali większych rabatow.
W sumie i tak chyba najważniejsze co dostaniemy za ostateczną cenę.

Zasadnicza różnica między Subaru a konkurencją jest taka, że w Subaru jest prosty wybór: 2-3 wersje i albo się decydujesz albo na drzewo.
Niestety dla nich, większość klientów woli być bardziej dopieszczonymi przez moto-marketingi I pobawić się subtelnosciami.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 gru 2016, o 08:39

Konto usunięte pisze:Konto usunięte, tylko czy to aby na pewno świadczy o tym, że pogięło gości z Subaru, czy może o tym, że z cennikiem w Audi coś jest nie tak ;-)
Tu nie do konca chodzi o cenę samego auta, a raczej w warunki leasingu.

Za audi warte 200 tys placic będzie 2,5 tys zł miesięcznie i po 3 latach oddaje samochód biorąc kolejny.

Te same warunki leasingu (serwis i ubezpieczenie wliczone, limit 120 tys km na 3 lata) zaproponowano mu w subaru za ponad 3,5 tys zł miesięcznie. Przy aucie wartym 50 tys zł mniej.

Więc aspektów jest więcej niż tylko cena auta nowego. Cena odsprzedaży, wolumen leasingowanych aut, same uslugi finansowe (vw bank związany z producentem) itp.

Co nie zmienia faktu, że by kupić dziś subaru, to trzeba trochę się uprzeć

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 28 gru 2016, o 00:29

Ha! w GT 1/6 RS vs. Mustang V8 :thumb:

Panter
2 gwiazdki
Auto: OBK III H6 2007. ex. Outback 2,0 +ICOM, '02 manual
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 0

Post 28 gru 2016, o 00:42

Konto usunięte pisze: Co nie zmienia faktu, że by kupić dziś subaru, to trzeba trochę się uprzeć
Ująłeś to bezbłędnie - fan klasycznych japońskich rozwiązać jest skłonny dopłacić do nietuzinkowości itp., ale jak się to policzy w dziesiątkach miesięcy, to suma już jest trudniejsza do przełknięcia z czysto kwotowych powodów.

Dobrze że nie muszę takich problemów rachować i mogę jeszcze praktykować komserwatyzm/fanatyzm starszych aut - łącznie z paliwem podwoiłem ostatnim remontem wartość dostawczaka T4 z 1994 - mam nadzieje, że się odwdzięczy.
Szukałem dobrego silnika EJ251 lub tani do remontu, bo jeździłem na 2,0. Teraz podwoiłem moc - H6.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 gru 2016, o 00:57

Konto usunięte pisze:
Konto usunięte pisze:Konto usunięte, tylko czy to aby na pewno świadczy o tym, że pogięło gości z Subaru, czy może o tym, że z cennikiem w Audi coś jest nie tak ;-)
No dobra, ale to też nie jakaś specjalne pogiecie tych z subaru. Leasing to usługa dodatkowa. Subaru pewno nie ma swojego banku, audi to jakiś foldzwagen bank czy coś.

Pomijam fakt, że subaru w Pl to dość drogie auto.

A. Skoro wątek dla dziada. W sumie zrobienie silnika z potencjałem na 400 kuni nie jest dużo droższe niż remont tego co mam. I chyba zrobię taki bez potencjału, w sumie to mi styka to co było. Zadowoli mnie jak będzie solidny.
Muszę tylko przekonać się do stukania kucizny. To jednak brzydkie.

Co by dziad zrobił? Bo ja najchętniej kupił seryjny shortblock i się nie przejmował.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 01:08

Konto usunięte pisze: Tu nie do konca chodzi o cenę samego auta, a raczej w warunki leasingu.

Za audi warte 200 tys placic będzie 2,5 tys zł miesięcznie i po 3 latach oddaje samochód biorąc kolejny.

Te same warunki leasingu (serwis i ubezpieczenie wliczone, limit 120 tys km na 3 lata) zaproponowano mu w subaru za ponad 3,5 tys zł miesięcznie. Przy aucie wartym 50 tys zł mniej.
Wychodzi na to, że dopłacają, jak się weźmie A5 ;-)
Alan, Alan, Alan! pisze: Co by dziad zrobił? Bo ja najchętniej kupił seryjny shortblock i się nie przejmował.
Jeśliby (tfu tfu) padł mój dziadowski sti, też bym się nie przejmował i nie zakuwał.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 01:51

Alan, Alan, Alan! pisze:
Konto usunięte pisze:
No dobra, ale to też nie jakaś specjalne pogiecie tych z subaru. Leasing to usługa dodatkowa. Subaru pewno nie ma swojego banku, audi to jakiś foldzwagen bank czy coś.
Oczywiście. Audi perfect lease czy jakos tak.
Ale z punktu widzenia klienta, ktory chce wejść i kupić/wyleasingowac auto, oferta Subaru jest po prostu słaba. Czasy kiedy kupowalo się auto za gotówkę już jakby minęły...

Sam wszedłem z ciekawości na vw bank leasing dla audi. Nie wiem jak oni konstruuja cenę, ale tak wychodzi dla A5 w jakiejś domyślnej konfiguracji

[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016122 ... 103d7a.jpg[/img]

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 gru 2016, o 09:29

Konto usunięte pisze:. Czasy kiedy kupowalo się auto za gotówkę już jakby minęły...
Kupić i nie być właścicielem. Ot, dziwne czasy. ;)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 gru 2016, o 09:36

Konto usunięte, fota nie działa.

A co do cen, to VW/Skoda/Seat/Audi zaczyna chyba kroczyć ścieżką wytyczona przez Fiata. Wysoka cena - duży rabat.
Weźcie pod uwagę jedno, że koszt kredytu na Zachodzie jest na poziomie 1%!!!!
EFL i inne tego nie zaoferują. Tam zasada prosta. Dajesz im fakturę, kupują i płać. Fakt również taki, że oni spuścili z tonu jeżeli chodzi o oczekiwania.
Koleś mi mówił, że w Sixt Niemcy, Audi A6, to miesięczny koszt dzierżawy długoterminowej z opcją wykupu to ok. 350€/miesiąc.
:o

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 gru 2016, o 09:47

FUX pisze:Koleś mi mówił, że w Sixt Niemcy, Audi A6, to miesięczny koszt dzierżawy długoterminowej z opcją wykupu to ok. 350€/miesiąc.
:o
gdybyś to 350 pomnożył raz 2 to byłbyś bliższy prawdy...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 gru 2016, o 10:11

FUX pisze: Sixt Niemcy, Audi A6, to miesięczny koszt dzierżawy długoterminowej z opcją wykupu to ok. 350€/miesiąc.
Tak - pozostaje tylko kwestia tego na ile lat, jaki jest limit przebiegu, ile wynosi wpłata własna i ile takich aut Sixt kupuje (podejrzewam dużo) oraz ile wynosi i jak jest liczona wartość rezydualna. Teoretycznie werję biedną ;-) da się kupić w/g strony audi.pl za ~1850 PLN/mc.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 10:41

Лукашэнка, nie.
Nic na dzień dobry. 2 lata i ew. wykup. Cena netto. Tam cały VAT spada. Na paliwo też.
Będę sie z nim widział to podpytam dla Twojej ciekawości.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 10:57

FUX pisze:Konto usunięte, fota nie działa.
to jeszcze raz
Załączniki
audi.jpg

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 11:03

Właściwie bez porównania pełnych parametrów leasingu to dyskusja do niczego nie prowadzi. Nawet nie wiadomo, co porównujemy. Wynajem długoterminowy, leasing, z jakimi opcjami, opłatami wstępnymi, wykupem itd ... Sama rata to tylko element kosztu. Ale pewien jestem, że za darmo nikt nic nie daje. Ani Subaru, ani nawet Audi ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 gru 2016, o 11:13

Konto usunięte pisze: bez porównania pełnych parametrów leasingu to dyskusja do niczego nie prowadzi

słuszna uwaga, mercedes leasing oferuje 101%, ale co z tego skoro wówczas rabat duzo mniejszy na przedmiot leasingu, itd.....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 11:20

esilon, o to, to.
Mercedes był ortodoksyjny z przebiegiem.
W sumie to oferta dla trendsetera do pojeżdżawek po wsi a nie oferta auta do roboty.
Skąd ja mam wiedzieć, ile km zrobię co roku przez kilka lat?
Bez sensu.
EFL nie potrzebuje tej wiedzy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 11:28

Konto usunięte pisze:Właściwie bez porównania pełnych parametrów leasingu to dyskusja do niczego nie prowadzi. Nawet nie wiadomo, co porównujemy. Wynajem długoterminowy, leasing, z jakimi opcjami, opłatami wstępnymi, wykupem itd ... Sama rata to tylko element kosztu. Ale pewien jestem, że za darmo nikt nic nie daje. Ani Subaru, ani nawet Audi ;-)
Wszystko to prawda. Co nie zmienia faktu, że kolega napalony bardzo na forestera po prostu przewiózł mnie swoją A5-ką. Chciał auto szybko, na 3 lata, nie interesowały go wykupy, tylko za 3 lata zmiana na kolejne auto. Dysproporcja w konfiguracji takiej prostej oferty spowodowała, że wybrał to co wybrał.

Być może oferta z wzięciem pod uwagę wykupu, byłaby bardziej korzystna dla Subaru...
esilon pisze: słuszna uwaga, mercedes leasing oferuje 101%, ale co z tego skoro wówczas rabat duzo mniejszy na przedmiot leasingu, itd.....
Zgoda. Choć w przypadku japończyków rabat ma niewielkie znaczenie, bo go nie ma ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 28 gru 2016, o 11:35

a że zadam głupie pytanie - bo się nie znam
nie można np. przez VW Bank kupić/wziąć w leasing/wypożyczyć długoterminowo Forestera?
przecie mogę przyjść do salonu z wybranym przez siebie sposobem finansowania...
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 gru 2016, o 11:59

FUX pisze: Nic na dzień dobry. 2 lata i ew. wykup. Cena netto. Tam cały VAT spada. Na paliwo też.
Będę sie z nim widział to podpytam dla Twojej ciekawości.

Aha czyli mowa o cenie netto a wykup zaraz się okaże, na poziomie 95% :mrgreen:
FUX pisze: EFL nie potrzebuje tej wiedzy.

Tu nie ma znaczenia kto Ci to leasinguje tylko jaki to rodzaj usługi. W przypadku wynajmu dlugoterminowego, gdzie odkup auta masz na poziomie kilkudziesięciu % każda firma wpisze sobie limit przebiegu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 28 gru 2016, o 14:22

Ja brałem zwykły leasing właśnie dlatego, że w najmie były ograniczenia przebiegu, wartości rezydualne i jakieś inne obwarowania. Oczywiście promocja 101% dotyczy tylko wybranych modeli. Na przykład GLE 250d, którego nikt nie kupuje...
I tak bedę pewnie zostawiał auto w rozliczeniu po okresie leasingu a wykup mam na calkiem przywoitym poziomie. A może będę musiał jeździć dłużej niż 5 lat? Wtedy zwykły leasing znacznie ułatwia sprawę.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 14:37

Zrobiłem małe ćwiczenie...

Utrata wartości Audi A6 z 2.0 TFSI (nie znalazłem dla A5) w okresie 3 lat to 41 %
Nasze raty netto za 36 miesięcy to 44% wartości auta.

VW bank ma dodatkową kasę z:
- amortyzacji środka trwałego (20% przez okres 5 lat da 12% wartości auta przez 3 lata)
- rabatu od Audi - wystarczy, że bank dostanie ekstra 5% od producenta aut
- oszczędności na VAT - dla aut wynajmowanych jest możliwość 100% odliczeń VAT - to są oszczędności banku

moim zdaniem to się zamyka biznesowo (a pewnie nie wziąłem wszystkiego pod uwagę)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 15:18

Konto usunięte pisze:Zrobiłem małe ćwiczenie...

Utrata wartości Audi A6 z 2.0 TFSI (nie znalazłem dla A5) w okresie 3 lat to 41 %
Nasze raty netto za 36 miesięcy to 44% wartości auta.

VW bank ma dodatkową kasę z:
- amortyzacji środka trwałego (20% przez okres 5 lat da 12% wartości auta przez 3 lata)
- rabatu od Audi - wystarczy, że bank dostanie ekstra 5% od producenta aut
- oszczędności na VAT - dla aut wynajmowanych jest możliwość 100% odliczeń VAT - to są oszczędności banku

moim zdaniem to się zamyka biznesowo (a pewnie nie wziąłem wszystkiego pod uwagę)
Czy myślisz, że salon, obniżając np. o 17% wyprzedaż rocznika, dopłaca do biznesu?
:giggle:

Taki salon toyoty w PL ma najczęściej ok. 7-12% górki dla siebie, bo TMP fakturuje auta. Modele niszowe do 20%.
Ceny zakupu od dystrybutora innych marek to ca. 60% ceny cennikowej. Podobno.
Popatrz na ceny brokerów. Oni kupują hurtowo i sprzedają dziennie po kilkadziesiąt aut.
Bez marmurów, granitów i całej otoczki.
Im 10 kpln na szt., może mniej/więcej, wystarcza na godne życie.
Salonom w szkle i marmurze nie.
http://www.select-automotive.pl

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 gru 2016, o 16:29

FUX pisze: Popatrz na ceny brokerów. Oni kupują hurtowo i sprzedają dziennie po kilkadziesiąt aut.
Bez marmurów, granitów i całej otoczki.
Im 10 kpln na szt., może mniej/więcej, wystarcza na godne życie.
Salonom w szkle i marmurze nie.
http://www.select-automotive.pl
Te marmury i szkło to często nie wymysł "salonu", a importera czy właściciela marki. Są wręcz takie marki, że jak chcesz wybudować salon, to masz wskazany gotowy projekt, według którego masz to zrobić. Inaczej nie dostaniesz autoryzacji. I dlatego też pewnie kwestia brokerów i reeksportu to ciągła zabawa w kotka i myszkę pomiędzy importerami a brokerami, których to brokerów firmy samochodowe chciałyby usunąć z rynku, jako konkurencję dla sieci ASO, a jednocześnie przedstawiciele tych firm sprzedają im hurtowo samochody, bo to pozwala realizować plany sprzedaży (a za to są premie, bonusy itd., itp.)

ODPOWIEDZ