W oczekiwaniu na białe

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: W oczekiwaniu na białe

Post 11 sty 2010, o 23:37

zbluźnię. Mam dość śniegu w mieście. Ludzkość robi co może żeby się zakopać. Wpychają auta pod sklepy, później je wypychają. Blokują całą ulicę. Masakra, cyrki. Bielawa jest oczywiście tak duża, że trzeba pół dnia pchać auto, żeby chleb kupić :wall:

Przy okazji. Jak mogę skutecznie oczyścić auto ze śniegu, lodu? Wiśnia wydaje dźwięki jakby miała zejść. Wiem, że myjnia, tylko jak zrobić żeby nie zamarzło maleństwo.

Czyśćie dobrze ten rowek koło uszczelki tylnej klapy. Dużo lodu mi się tam zebrało, w nocy nie zauważyłem, zamknąłem klapę i teraz będzie trzeba to regulować, bo biedna odstaje.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 sty 2010, o 23:40

remek pisze: zbluźnię. Mam dość śniegu w mieście. Ludzkość robi co może żeby się zakopać. Wpychają auta pod sklepy, później je wypychają. Blokują całą ulicę. Masakra, cyrki.
do tego siedzą na zderzaku, zapieprzają bezmyślnie po śliskim i pakują się z naprzeciwka kiedy kompletnie nie ma miejsca na wyminięcie się 2 samochodów. :x
to tak z dzisiaj ze stolycy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 23:45

ja trafiłem np. dzisiaj na idiote repa co sie pchał do sklepa :mrgreen: sęk w tym, że wynalazł 3 metry do parkowania równoległego i chciał się tam wbić jakimś małym dostawczakiem na ukos. Na całą ulicę auto wystawało a ten baran się zakopał :evil:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 sty 2010, o 23:53

A przestańcie, fajnie jest. :-) Śmiechu (śniegu?) po pachy mam tu we Wrocławiu. Najlepsze jaja są jak się jedzie tramwajem i ogląda wszystkie te zakopane i machające w powietrzu kołami ośki. :lol:

PS. Dzisiaj jak zobaczyłem co wyprawiała na parkingu pracownica lokalnej agencji PKO to myślałem, że padne. Zakopała się chyba z milion razy. A potem wyszła z auta i zrobiła taką rybę jak by lód i śnieg widziała pierwszy raz w życiu. Dziewica zimowa normalnie czy coś. LOL
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 23:59

Arti, w Bielawce niestety większość ulic jest w tej chwili ledwo na dwa auta, bardzo dużo na szerokość jednego. Wystarczy taki patafian i stoisz aż sie poprzepychają.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 12 sty 2010, o 00:03

remek, nie no ja wiem, śmieje się. Rano mam 20 kroków do pętli tramwajowej, pakuje się w pojazd szynowy i cały ten lodowo-śnieżno-ciotowo-drogowy cyrk mam gdzieś. Tylko jak idę to muszę uważac żeby przypadkiem mnie ktoś o popchanie auta nie poprosił. :mrgreen: Ale jestem przygotowany nawet na taką okoliczność: opony letnie na wozie - dziękuję, do widzenia, nie pomagam. :-) A tu u mnie drogi główne wyglądaja dobrze a reszta to masakra - dzisiaj pod moją uczelnią droga na której normalnie zmieściłyby się na szerokość 4 auta była przejezdna dla jednego samochodu. Oj działo się tam, działo. :lol:
Obrazek

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 12 sty 2010, o 00:13

i jeszcze "te ch..e w tych jeb..ch ośkach" co sobie miejsce pod domem wyjeżdżę, to zaraz się jakaś menda wpieprzy i znowu muszę się w zaspy pchać :x
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2010, o 00:22

burat, dlatego moje miejsce jest pokrype 30cm śniegu. Problem z parkowaniem pod domem mam rozwiązany na jakiś czas :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 12 sty 2010, o 00:26

Chloru pisze: Nikt inny do bagaznika się nie zmieści :mrgreen:
Zmieścisz się, zmieścisz. Przytulisz się do szpadelka i wejdziesz jak ta lala :>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 12 sty 2010, o 00:35

ky, wozisz jakąś lalę w bagażniku ? Asiak wie ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 12 sty 2010, o 08:41

Ale, wam te ośki za skórę zalazły ja tam nie narzekam i pruję ośką dzisiaj do Dolnych chociaż w nocy śniegu
dowaliło i droga biała jak ta lala .Wyślijcie tych maruderów w ośkach do nas to ich nauczymy jak się jeździ
zimą będzie wam lżej w tych metropoliach się poruszać :giggle:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 12 sty 2010, o 15:56

Ja dzisiaj widziałem kozaka co zaparkował w zaspie LandCruserem. Później się męczył z 5min aby wyjechać bo autko machało łapkami w powietrzu.

W weekend jak byłem na wiosce to Forek szedł jak wściekły po wszystkim. Nawet wieczorem Kamaz z pługiem poległ i sąsiad traktorem go wyciągał.
Ale na kolejny dzień jak spadł marznący deszcz to i Forek nie dał rady. Na śniegu zrobiła się taka skorupka, że czasami moje 100kg się nie zapadało.
Niestety przy wyjeździe z pola koła się wbiły w, a buda zawisła. :-/ Nić dziwnego, śniegu miałem po kolana.
10min z łopatą i małe pchanko załatwiło sprawę.

Śnieg jest fajny ale ten marznący deszcz potrafi nieźle wkurzyć.

Obrazek
vel misza, Pozdrawiam!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 12 sty 2010, o 19:54

Gump pisze:Ale, wam te ośki za skórę zalazły
Gump pisze:Wyślijcie tych maruderów w ośkach do nas to ich nauczymy jak się jeździ
Gump, no właśnie właśnie. to nie ośki nam zalazły za skórę, tylko kierownicy zachowujący się tej zimy jakby pierwszy raz śnieg widzieli.
masz słuszną słuszność. w zimowe góry ich na dwa m-ce. ci, co się nie porozbijają będą jeździć potem normalnie.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 12 sty 2010, o 20:14

damaz pisze: w zimowe góry ich na dwa m-ce. ci, co się nie porozbijają będą jeździć potem normalnie.
A reszta dożywotnio traci PJ? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 12 sty 2010, o 20:33

Pare Subaryn już wyprzedziłem jadąc ośką. Dyszlem :-p

kajot
2 gwiazdki

Post 18 sty 2010, o 15:08

WiS pisze: Zrób to, zanim kogoś niewinnego zabijesz (bo jeśli tylko siebie, to trudno, cóż, takie ryzyko mołojeckie). Jeśli np. jedziesz na tych letnich kapciach za autem na zimówkach i dojdzie do awaryjnego hamowania - nie masz szans. Podobnie w paru innych możliwych sytuacjach drogowych.

No bez przesady, nie jeżdżę samochodem od wczoraj i wiem mniej więcej jakie mogą być skutki jazdy na letnich oponach zimą i dlatego na rondach itp jeździłem ostrożnie, bo uczucie "twardego hamulca" znam a dodatkowo nie lubię jechać zbyt blisko kogoś innego.
Inna sprawa, że nie jeżdżę codziennie samochodem, bo nie mam takiej potrzeby.
Ale już nastąpiła zmiana-mam zimówki i odczuwam zauważalną różnicę w przyczepności.
O ile wcześniej przesiadka z uniwersalnych na zimowe była zauważalna, to tu jest wręcz drastyczna ;-)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 21 sty 2010, o 10:58

Ostatnie dni są mroźne i śnieżne widoki coraz lepsze
Bieszczady Ukraińskie foto nr 1 oraz Ostra Hora z potężną Połoniną Borżawą w tle również Ukraina
Widok z Wielkiej Rawki Polska :mrgreen:
Załączniki
B2.JPG
B1.JPG
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 21 sty 2010, o 14:24

Kurdebele, co za widoki :o
Gump, boskie fotki :thumb: W drugiej połowie lutego wybieram się w Bieszczady (polskie), mam nadzieję, że żadna odwilż nie popsuje mi humoru. Już kilka lat nie wdrapywałem się na Rawki zimą.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 sty 2010, o 00:59

zima z perspektywy energetyka
http://rapidshare.com/files/339530427/Z ... 4.pdf.html
zdjęcia fajne ale niektórzy to białego już mają całkiem dość.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 sty 2010, o 09:25

Właśnie wróciłem z grajdołka byłem podłożyć do pieca
rankiem było -28 autko pali w tych warunkach jak wściekłe
tej nocy może być jeszcze mroźniej rewelka :thumb:
Legio Patria Nostra

Rzeźnika "

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 sty 2010, o 15:23

Właśnie zbieram sie do wyjazdu, a tu śnieg napiernicza jak głupi. Kiedy wiosna?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 sty 2010, o 15:24

rrosiak, na oklep będziesz jechał, że Ci śnieg przeszkadza? ;-)
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 sty 2010, o 15:26

vibowit pisze:rrosiak, na oklep będziesz jechał, że Ci śnieg przeszkadza? ;-)
Nie, ale jak pomyślę, że przez to białe świństwo będę jechał 4 godziny zamiast 2, to mnie skręca :wall:

I jakby nie mogło poczekać godzinę, teraz samochód muszę odśnieżać.

2,5 godziny to maksimum, które wytrzymują unieruchomione szkodniki, później w samochodzie zaczyna się walka o przetrwanie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 31 sty 2010, o 14:55

rrosiak pisze: Kiedy wiosna?
Raczej nieprędko :x .

http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/ ... zonowa.htm
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 kwie 2010, o 11:58

Na Mokotów wróciła zima :?

ODPOWIEDZ