Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 27 lip 2010, o 18:13

rrosiak pisze: Barthol napisał(a):to drivery będę mógł sobie zassać później

Pod warunkiem, że sieciówka wystartuje na sterownikach zaszytych w systemie (link do opisu płyty nie działa wiec nie wiem co tam siedzi)

Link do płyty:
http://www.msi.com/index.php?func=prodd ... rod_no=150#

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 27 lip 2010, o 18:27

Barthol, niemodyfikowany XP na pewno nie ma sterowników do tej sieciówki, więc ściągnij je sobie przed rewolucją.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

barton
6 gwiazdek

Post 27 lip 2010, o 18:31

rrosiak, na starej płycie głównej mam kartę sieciową wpiętą i będę chciał ją przepiąć do nowej płyty. Czy w tym przypadku procedura będzie podobna?? W razie czego sterowniki mam na optycznym nośniku (gdzieś schowanym)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lip 2010, o 18:33

Barthol pisze:rrosiak, na starej płycie głównej mam kartę sieciową wpiętą i będę chciał ją przepiąć do nowej płyty. Czy w tym przypadku procedura będzie podobna?? W razie czego sterowniki mam na płycie
Jeśli masz sterowniki to nie ma problemu, ale z drugiej strony na grzyba Ci dodatkowy pożeracz prądu? Ekologicznym trzeba być :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

barton
6 gwiazdek

Post 28 lip 2010, o 19:12

Już po przeszczepie... Komp działa na nowych podzespołach :). Udało się, przy pomocy sąsiada :) oraz braci forumowej :)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 sie 2010, o 21:11

Hilfe
Mozilla zablokowała mi najprawdopodobniej możliwość wejścia na stronę poczta.nazwa.pl , no i klops .
Jak to odblokować , gdzie tego szukać .
Właściwie to mam podejrzenia i coś mi się w kompie zmieniło .
Jakieś sugestie :idea:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 21:30

Piter 35, mozilla sama w sobie nie blokuje stron (chyba, że masz zainstalowany jakiś dodatek). Próbowałeś innej przeglądarki? Jeśli tak i również masz problem, to najprawdopodobniej jakiś syf zagnieździł się w systemie, choć nie widzę powodu dla którego miałby blokować akurat domenę nazwa.pl, z reguły blokują dostęp do stron z antywirusami i narzędziami.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 sie 2010, o 20:07

I tak to system się wczoraj rozsypał :x , a dziś go już postawiłem , Jezu ile to roboty dla laika :wall:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 28 sie 2010, o 20:20

Piter 35 pisze:I tak to system się wczoraj rozsypał :x , a dziś go już postawiłem , Jezu ile to roboty dla laika :wall:
Dla nie-laika to taka sama robota, tylko dłuży się bardziej. :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 sie 2010, o 21:32

Piter 35, japko se kup... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 sie 2010, o 01:02

FUX pisze: Piter 35, japko se kup...
właściwie to lepiej kilogram japek, mozna w międzyczasie se pogryźć ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubione posty: 0

Post 4 wrz 2010, o 19:22

Po raz kolejny padł mi laptop. Już nawet pan Marian nie daje rady :o

W związku z tym szukam czegoś nowego. Na rynku tego pełno, osiągi x1000 w porównania do mojego sprzed 3 lat, ale te obudowy wszystkie jakoś badziewnie wyglądają. Czy jest jakaś firma która się jakościowo wyróżnia?? Ale w produktach robionych teraz, nie dwa czy trzy lata temu. :mrgreen:

I co myślicie o tym na przykład: http://www.ceneo.pl/8442659s

Największego wysiłku będzie dokonywał przy grach. Więcej jak 3 tysie nie chce wydać.

Help me pliiiiz.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 4 wrz 2010, o 20:23

minimus, wszystko zależy od budżetu. Przy 3k może być ciężko z czymś super wykonanym. Chyba, że w grę wchodziłoby ściąganie z usa. Wtedy polecam najnowszą ultramobilną Toschibę Portege X700. Genialny model, 1,4kg wagi, magnezowa obudowa, do 8h na baterii, uszczelniana klawiatura i... cena 890$ za podstawową konfigurację! Ale to w usa...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 wrz 2010, o 20:53

minimus, przechodziłem przez to pół roku temu. Masakra. Jest tego tyle, że człowiek dostaje kręćka. I większość to szajs.

Zawęż poszukiwania odpowiadając sobie na parę pytań:
- jak duża matryca
- czy błyszcząca czy matowa
- jak bardzo zależy Ci na mobilności, jak długo ma pracować na baterii
- czy potrzebuję dedykowanej grafiki (do gier może się przydać)
- ile potrzebuję portów USB
- czy potrzebujesz jakichś specjalnych slotów (Express Card itp)
- i parę innych ważnych dla siebie pytań (w tym wydajność procesora, pojemność dysków itp)

Jak sobie wybierzesz 5,6 spełniających je modeli, to po prostu jedź do sklepu i dotknij. Jakość wykonania większości laptopów, które wybrałem była dramatycznie niska. Wyginające się obudowy matryc, błyszczące plastiki na których zostają ślady paluchów i które wyglądają ohydnie, klawiatury na których nie można pisać itd... Bez dotknięcia się nie uda.

Ja stanąłem na sony vaio.

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus

Post 4 wrz 2010, o 22:07

eMTI: masz jakies doswiadczenie z ta Tosziba? Kumpela mnie meczy zeby jej doradzic kupno laptopa, a ja sie zatrzymalem na starych Thinkpadach (jeszcze z tytanem w klapie)...

(tak sie w ogole zastanawiam, do czego w dzisiejszych czasach moze sluzyc prawdziwy laptop, skoro opcja stacjonarka+netbook+mobilny net+zdalny dostep wystarczy dla zaspokojenia wszelkich wymagan)

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 wrz 2010, o 22:13

FUX pisze:Piter 35, japko se kup... :giggle:

Jestes okrutny :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 wrz 2010, o 22:18

pamejudd pisze: (tak sie w ogole zastanawiam, do czego w dzisiejszych czasach moze sluzyc prawdziwy laptop, skoro opcja stacjonarka+netbook+mobilny net+zdalny dostep wystarczy dla zaspokojenia wszelkich wymagan)

Tak się w ogóle zastanawiam po co komu stacjonarka + netbook, skoro wystarczy laptop ;-)

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 wrz 2010, o 22:48

Fido: bo stacjo sie nie grzeje tak bardzo przy obliczeniach, jak wiekszosc nowoczesnych lapow? Poza tym jest mniej podatna na awarie, elastyczna pod wzgledem wymiany komponentow...

...no i mozna na obudowie kwiatka czy piwo postawic.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 5 wrz 2010, o 02:40

Konto usunięte pisze: czy błyszcząca czy matowa
Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest jedna: ta, która nie generuje odblasków :)
pamejudd pisze: (tak sie w ogole zastanawiam, do czego w dzisiejszych czasach moze sluzyc prawdziwy laptop, skoro opcja stacjonarka+netbook+mobilny net+zdalny dostep wystarczy dla zaspokojenia wszelkich wymagan)
Do pracy potrzebuję laptoka, bo czasem muszę wziąć go pod pachę i wpiąć do jakiegoś dziwnego urządzenia (dlatego do tej pracy potrzebuję laptoka z RS232C), a czasem też muszę się połączyć skądkolwiek z firmą via VPN. I nie wyobrażam sobie pracy z ekranikiem 8-10" celując w mikroklawiszki na miniaturce klawiatury :)
pamejudd pisze: elastyczna pod wzgledem wymiany komponentow...
Złudzenie. Ilekroć muszę coś wymienić/zaktualizować w swoim komputerze, okazuje się że ze starego zostaje mi obudowa [1] i parę drobiazgów :) Jeśli masz do wymiany pamięć/procek/płytę, to często okazuje się, że właściwie wymieniasz całe trio, a być może jeszcze i karty, bo PCI/AGP odchodzi w niepamięć.

r.

[1] -- którą właściwie też powinienem wymienić, bo nowoczesne procesorki lubią mieć tubkę do radiatora. Ale że to jest stary Enlight, to mi po prostu żal (pudło, póki co, się nie przegrzewa).
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 wrz 2010, o 08:23

Konto usunięte pisze: Jakość wykonania większości laptopów, które wybrałem była dramatycznie niska. Wyginające się obudowy matryc, błyszczące plastiki na których zostają ślady paluchów i które wyglądają ohydnie, klawiatury na których nie można pisać itd... Bez dotknięcia się nie uda.
Będziecie się śmiali, ale teraz rozumiem, dlaczego Steave tyle żąda za swoje produkty przy kasie... :whistle:
Porównując jakość wykonania 13" mcbook pro z plastikowym lenovo, to ... :-(
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 5 wrz 2010, o 11:11

FUX pisze: Porównując jakość wykonania 13" mcbook pro z plastikowym lenovo, to ...
bo to nie jest w ogóle konkurencja, nie ta półka... Z MacBookiem Pro można porównywać górną półkę Sony Vaio i topowe Toshiby.. Niestety to już też nie jest ta sama półka cenowa..
pamejudd pisze: masz jakies doswiadczenie z ta Tosziba? Kumpela mnie meczy zeby jej doradzic kupno laptopa
osobistych jeszcze nie, bo to super nowość (wyszedł chyba z miesiąc czy dwa temu), ale kumpel się na nia zasadza, więc pewnie będę miał okazję potestować. Na razie tylko wiem tyle, ile z opinii z różnych źródeł, a te są wyjątkowo pozytywne. Raz na jakiś czas udaje się producentowi wypuścić coś bardzo fajnego ;-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 wrz 2010, o 13:34

ky pisze:
Do pracy potrzebuję laptoka, bo czasem muszę wziąć go pod pachę i wpiąć do jakiegoś dziwnego urządzenia (dlatego do tej pracy potrzebuję laptoka z RS232C), a czasem też muszę się połączyć skądkolwiek z firmą via VPN. I nie wyobrażam sobie pracy z ekranikiem 8-10" celując w mikroklawiszki na miniaturce klawiatury :)
E no - jesli potrzebujesz szeregowki to jasne ze netbook nie da rady. A co do klawiatury i ekranu - kwestia gustu i samozaparcia. Dla mnie najwieksze znaczenie mialoby to ze taki netboook moze pracowac bardzo dlugo na baterii i ze mozna go zmiescic w wiekszej kieszeni.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 5 wrz 2010, o 15:57

Ja się nie chcę (samo)zapierać. Mnie jest potrzebne wygodne stanowisko pracy (do mojego notebooka mam jeszcze stacje dokującą z przytrzoczonymi doń stacjonarną myszką, klawiszkami i LCD 24"). Stanowisko, które, gdy potrzebuję, będzie się przemieszczać razem ze mną :)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 5 wrz 2010, o 19:01

ky pisze:...(dlatego do tej pracy potrzebuję laptoka z RS232C), ...
Z nowymi może być problem, Dell ani Toshiba już tego nie robią, FS też chyba nie. Sam korzystam z przejściówki USB-RS.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 5 wrz 2010, o 19:14

Coś sobie z Windowsem XP nie mogę poradzić. Nie zapamiętuje ustawień kompozycji ekranu. Mam ustawioną na klasyczną (ten pasek na dole jest szary, prosty, a nie niebieski) i co ponownie uruchomienie lub w porywach 3, ustawia kompozycję XP, czyli z tym niebieskim paskiem. Dziwna sprawa. Tak samo nie zapamiętuje dźwięków, np. to klikanie, które się pojawia podczas wchodzenia do folderów, jeśli je wyłączę, to po ponownym uruchomieniu znowu to samo.

ODPOWIEDZ