BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 13 lis 2013, o 20:34

Arno pisze: stek z kangura i potrawkię z krokodila
no coż.
mój brat codzień dostawał menu i zaznaczał sobie co na drugi dzień chce jeść (a jak jeszcze nie mógł to my mu zaznaczaliśmy). A to stek, a to coś tam. Jak nie mógł jeść trwardego, oczywiście wszystko mu dostarczali w postaci papki. Ale był to właśnie stek, jakaś ribka. Lody, galaretki, budynie.

W rehabilitacyjnym np. sam z siebie rozwoził z panią kawę. Uznali to za świetną rehabilitację dla niego.
Podobnie jak go-karty, na które go zabierała pielęgniarka, jak już wrócił do domu. Te go karty, oczywiście płacił medicare.
W każdym liście od lekarza jest napisane, że dla niego ważne jest jeżdżenie samochodem i bardzo to lubi. To mu pomagali.

Pielęgniarka przychodziła, żeby matka mogła sobie wyjść i mieć czas dla siebie.

W publicznym. Ubezpieczenie zdrowotne 300pln/mc. Tam. Kraj skazańców.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 13 lis 2013, o 22:54

WiS, istotnie bardzo ciekawe jest to, co się działo w XIX wieku lub w wielu przypadkach i w dwudziestym.\
Ale wiesz, świat się cały zmienia, choć kieruje tym hipokryzja, udało się w imię, między innemi politycznej poprawności, spowodować, że jesteśmy wrażliwi na cierpienie ludzi i zwierząt. Dzięki mechanizmom opresji (sic!) ludzie boją się krzywdzić zwierzęta, torturować itepe... Jeśli usuniemy te mechanizmy, nagle się okazuje, że można ciągle wbijać gwoździe w głowy ludziom.

Ja ma dobrze, w zasadzie prawie nie ma sprawozdawczości.

ALANIE, tam jest jak widać raj, co prawda nie jestem pewien, czy ich podejście do opisywanych przez Ciebię kwestii np energetycznych jest mi bliskie. Jednakowoż wielu ludzi twierdzi, że choć drogi, to świetny kraj.
DROGI KRAJ: Norwegia jawi nam się krajem drogim. Czy Norweg tak to widzi? Czy Polska wydaje się mieszkańcom Ukrainy krajem drogim, gdzie można zarobić? Tak. Czy nam Polska wydaje się krajem drogim? Względna sprawa.
Coś mi się wydaje, że AU to idealne miejsce na emeryturę. Ciepło i służba zdrowia. Trzeba zebrać masę forsy. LOTTO.PL
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 13 lis 2013, o 23:14

Alan, Alan, Alan! pisze:
W publicznym. Ubezpieczenie zdrowotne 300pln/mc. Tam. Kraj skazańców.

Ale to nie jest tak jak było w Grecji ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2013, o 23:26

leon pisze: Ale to nie jest tak jak było w Grecji ?
w przeciwieństwie do Gr, mają szmal, ewentualnie potrafią go zrobić. Gdzieś wklejałem wykresy. Teraz republikanie przy władzy i chcą więcej prywatnych szpitali ;-)
Poza tym nie mają dziesiątek tysięcy uprzywilejowanych emerytów. Jest normalna obywatelska, ze 400 na tydzień. To mało, bo do wygodnego życia trzeba 1000.
Druga rehabilitacja była w prywatnym. Sami znaleźli, przyjechali. 5 tygodni, a że nie trzeba było stałej opieki to szpital opłacił hotel. Dla chorego i opiekuna. Oczywiście płaci ZUS.

Ale! trzeba sobie płacić za karetkę ubezpieczenie, bo inaczej $1k aud, albo $10k jak masz pecha i helikopter. $30 na rok. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 22:33

Myśłi rozwichrzone:

Od dłuższego czasu w TVP Kultura leci relacja na żywo z koncertu z okazji 80cio lecia urodzin Krzysztofa Pendereckiego.
Wielka uroczystość, ciekawi ludzie w przerwach.
Kulczyk odpowiedział na pytanie dotyczące sponsorowania talentów: Do geniusza sponsorzy sami się zgłaszają.
No właśnie, ilu mamy geniuszy w kraju, ile mieliśmy. Ile mamy talentów z pogranicza geniuszu, którzy robią kariery światowe np w śpiewaniu operowym...
Zresztą to samo zjawisko dotyczy innych dziedzin życia, w tym sportu samochodowego. Czy gdyby RK nie był geniuszem, to byłby po pierwsze w F1, a po wypadku dostawałby te auta i szanse na stary? W życiu.

Penderecki to bardzo trudna muzyka. Wielka ale potwornie trudna. Trzeba być skupionym, nie oczekiwać barokowych fajerwerków, starać się utrzymać skupienie od początku do końca i zrozumieć, jaki kompozytor miał plan... Nie jeden słuchacz, nie daje rady. Niektórzy, stosunkowo prymitywni, będą rzucać zdania typu: to kant a nie muzyka.

Ta relacja z teatru wielkiego jest świetnie zrealizowana. Z pewnością w reżyserce siedzi ktoś, kto zna partyturę, kto się przygotował z reżyserem i doskonale wiedzą, kiedy na jakiego muzyka kierować kamerę.... To wcale nie jest proste.

Był krótki wywiad z Pendereckimi. Pani Penderecka jest zdecydowanie motorem... Od dziecka Penderecki był w moim życiu przez TV i radio. Zaczął naprawdę działać jakieś 50 lat temu. Nie wiem, czy wiecie, że napisał muzykę do Rękopisu Znalezionego w Saragossie.

Z jakiegoś powodu przypomina mi Lema. 1: kraków. 2. światowa kariera. 3. Geniusz. 4. Pewna antypatyczność. edit: żona twierdzi, że to kłam

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 24 lis 2013, o 00:20

Arno pisze: Kulczyk odpowiedział na pytanie dotyczące sponsorowania talentów: Do geniusza sponsorzy sami się zgłaszają.

w sumie racja, jeśli traktować dzianych rodziców jako sponsorów (Kulczyk coś o tym wie ;-) ). I za te środki obrabia się materiał na geniusza (takiej lub innej dziedziny), a potem może zjawi się jakiś mecenas albo i nie...

Bardzo ciekawy tekst o sponsoringu (i jego logice) w sporcie, choć pewnie można go przełożyć również na inne dziedziny;
http://adammalecki.com/2013/08/14/jest- ... pEswtIyKzk
oraz do posłuchania:
http://www.polskieradio.pl/9/308/Artyku ... a-rodzicow
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 00:42

Barthol pisze: w sumie racja, jeśli traktować dzianych rodziców jako sponsorów
na kogo dziany rodzic powinen wydać pieniądze:
1. na biednego geniusze
2. na swoje dziecko
3. inne

? ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 01:19

Alan, Alan, Alan!, to już kwestia posiadanego budżetu i być może pewnej świadomości/wrażliwości społecznej... I nie mam na myśli zmuszania do "rozdawki" majątku...

Ja swoim wpisem odnosiłem do takich banałów, które wygłosił Kulczyk (autor cudownego bon motu: "jak zostać miliarderem? Trzeba sobie dobrze wybrać rodziców")
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 09:07

A.A.A. Kulczyk nie mówił o pieniądzach rodziców, rozmowa była o biznesie na świecie dającym pieniądze na sztukę. np. Guggenheim Museum...
To znaczy, że w domyśle o odpisach podatkowych, jeśli firma sponsoruje naukę czy artystę...
A rodzice? No rodzice na ogół wydają potwornie dużo na dzieci. Wykształcenie dzieci, to dzisiejsza teoria Darwina - przetrwa najlepiej przystosowany....

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 lis 2013, o 11:37

I znowu dochodzimy do poruszanej wielokrotnie kwestii. Skoro rodzice płacą krocie na wykształcenie i przysposobienie do życia swoich dzieci, to czemu nie ma podatku dla bezdzietnych (w sumie nie ma większego znaczenia czy z wyboru czy z konieczności)? 8-)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 24 lis 2013, o 14:06

Konto usunięte pisze: Skoro rodzice płacą krocie na wykształcenie i przysposobienie do życia swoich dzieci, to czemu nie ma podatku dla bezdzietnych (w sumie nie ma większego znaczenia czy z wyboru czy z konieczności)? 8-)
Demokracja, wolność wyboru panie kochany :giggle:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 19:14

Fido_, tak powinni płacić bezdzietni podatek, lub inaczej - ci którzy mają dzieci, powinni mieć odpisy. Powstaje pytanie - czy dożywotnio?

A jak pisze GUMP - wolność Tomku w swoim domku - można wysyłać dzieci za granicę na wakacje, płacić za angielski, a można powiedzieć: a co mnie to obchodzi i samemu jeździć, a dzieci niech sobie potem zarobią na to...
Bo większość rzeczy jest na ogół właśnie kwestią wyboru, decyzji, priorytetów. Dzieci - czy je mamy czy nie, czy je kształcimy czy nie, czy sobie kupujemy takie auto a nie inne, czy budujemy dom, czy kupujemy mieszkanie... Potem decyzje wloką się za nami latami.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 lis 2013, o 19:36

Arno pisze: wloką się

powyższe sformułowanie sugeruje że podjęte decyzje ciążą,
najgorsze co można sobie robić to rozpamiętywać i żałować

wspominać z rozrzewnieniem można bezkarnie

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2013, o 19:58

Ostatnio się dowiedziałem, że wszystkie OBNIŻAJĄCE Cholesterol niby masła są rakotwórcze.
Zdaje się, że mamy do czynienia ze zjawiskiem podobnym do lipy z olejem kukurydzianym przed laty w Stanach. Lobby kukurydziane spowodowało, że dobry był tylko ich olej.
Podobno nie wolno za nic na słonecznikowym smażyć.
Czyli zwykłe masło a smażenie na oliwie z oliwek.
No i ja się pytam KOMU wierzyć? Nikomu.
CHyba żreć to co smakuje - Masło, używać oliwy bo smakuje - Mój przypadek.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 gru 2013, o 20:07

Mniej żreć.

:mrgreen:

Jajka, masło, smalec, golonka, ser, oliwki, prosciutto, razowiec-sól życia. :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2013, o 23:07

i PIWO!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 5 gru 2013, o 23:12

Arno, przede wszystkim to nie smażyć na oliwie z oliwek a jak na maśle to tylko na klarowanym. Smaży się na smalcu, oleju rzepakowym. I asceza, tak jak Andrzej zaleca :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 gru 2013, o 23:52

Chloru pisze: nie smażyć na oliwie z oliwek

bo ?
Chloru pisze: oleju rzepakowym

fuj. tylko dla pozbawionych węchu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Re: Odp: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 6 gru 2013, o 00:27

leon pisze:
Chloru pisze: nie smażyć na oliwie z oliwek

bo ?
Konkretnie to można smażyć na rafinowanej. Nie zaleca się smażenia na tłoczonej na zimno ze względu na uwalnianie wolnych rodników. (czy jakoś tak).
leon pisze:
Chloru pisze: oleju rzepakowym

fuj. tylko dla pozbawionych węchu.
Za to można go podgrzać do wysokich temp. co też ma swoje zalety.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 6 gru 2013, o 00:43

Rzepakowy rzepakowemu nie rowny, choc ja omijam. A czemu nie na slonecznikowym?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2013, o 01:18

Chloru pisze: Nie zaleca się smażenia na tłoczonej na zimno ze względu na uwalnianie wolnych rodników. (czy jakoś tak).

Dawno temu naukowcy ogłosili, że masło szkodzi bo cholerosterol czy jak tam. Po dwóch latach okazało się że masło jest jednak zdrowe, zupełnie przypadkiem gdy wzrosła liczba krów mlecznych i nie było co z mlekiem robić. Po jakimś tam czasie znowu okazało się że masło szkodzi, zupełnie przypadkiem gdy masła brakło to krowy wybili.

Ci biedni naukowcy muszą mieć zszargane nerwy, muszą wiedzieć kiedy się wstrzelić. :cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2013, o 11:16

leon, pewnie masz trochę racji. Ja tam słyszałem, że masło do smażenia zawsze zdrowe - byle klarowane ;-) Temperatura dymienia to chyba coś koło 225 stopni Celsjusza.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2013, o 20:33

Chloru, na coś trzeba umrzeć, więc niech chociaż smakuje. :cofee:

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 gru 2013, o 22:43

leon pisze:Chloru, na coś trzeba umrzeć, więc niech chociaż smakuje. :cofee:
leon,
rafinowane oleje roślinne czy klarowane masło, które dobrze nadają się do smażenia, nie smakują jakoś specjalnie (bo są w dużej części pozbawione składników wpływających na smak), ale za to dobrze nadają się do wysokich temperatur smażenia.

Lepiej smakują oleje tłoczone na zimno. Nie koniecznie musi być to olej z oliwek. Olej rzepakowy nierafinowany też ma swój specyficzny ciekawy smak. U mnie na wiejskim targowisku sprzedają taki w okresie przedświątecznym. Dobrze smakujący tłoczony na zimno olej rzepakowy kupuję też Lidlu.
To co ważne przy tych olejach roślinnych to żeby były świeże, bo z upływem czasu przechowywania smakują coraz gorzej. Zresztą, tłuszczy zwierzęcych (masło, smalec) dotyczy to samo.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 gru 2013, o 12:49

Obserwacja BLOGEERSKA - wczoraj pogoda udowodniła, że większość kretynów nie zmieniła opon. Czekali na pierwszy śnieg.

ODPOWIEDZ