Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Telefony, telefony...

Post 12 sty 2011, o 11:50

citan pisze:ky, taka aplikacja zaburza estetykę iPhona, podobnie jak ta:
http://imagazine.pl/2010/12/22/jak-upodlic-iphonea/
:?
Eee... nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie, że Pan z i-magazynu koniecznie chciał o czymś napisać.
Więc o czymś napisał.

A gdyby nawet skupić się na meritum (które zajęło chyba ze 2 zdania może z tego ględzenia) - czy ktoś pana zmusza do instalowania aplikacji, która mu się nie podoba?

Jacek "AMI" Rudowski

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 12 sty 2011, o 12:08

Regularnie czytuje blogi "jabłuszkowe" i ludziska piszą naprawdę ciekawie IMHO. Np. ten (chyba ziomek z Łodzi nawet): http://www.mackozer.pl/

Tamten felieton znalazłem przypadkiem i przyznaję się bez bicia, że nie zrozumiałem, co autor miał na myśli, dopiero po kolejnej próbie dotarło do mnie. I teraz nie wiem, czy mam tak zaburzone poczucie estetyki, czy tylko "fart apps" mają sens. W taki sposób również niezmiernie łatwo znaleźć wyjaśnienie dlaczego nie mogę (nie mogłem) słuchać muzyki wysyłając SMSa, itp. E S T E T Y K A :mrgreen:

Trochę się czepiam, bo iOS jest bardzo ciekawy i gdyby nie zaporowa cena, kupiłbym sobie iP4 (brakowałoby mi w nim tak naprawdę tylko bluetootha). A autor felietonu nie powinien wychodzić na polskie ulice, bo jeszcze zetknie się z szarą i brudną rzeczywistością.

A że Alarm Rebel (i nie tylko) ma nadźganych opcji, ano ma. Bardzo mi się podoba idea automatycznego wyświetlania zegarka, z pogodynką po włożeniu telefonu do stacji dokującej. Szkoda, że nie mam stacji dokującej. :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 12 sty 2011, o 14:06

citan, nie ma normalnego blutufa. Pewnie Steve powiedział, że nie jest potrzebny :mrgreen: No ale już wiemy jaka to rewolucja wstrząśnie światem IP5 ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 12 sty 2011, o 14:21

iP5 ma być tylko poprawionym iP4, bez większych zmian... A z BT jest jak z napędem w laptopie.... jedni potrzebują, inni nie.. ten w iP bez problemu łączy się z kompem, aby używać iP jako modemu, bez problemu łączy się też z urządzeniami takimi jak słuchawki, car kity itp... Inne telefony też widzi, ale z połączeniem się z nimi jest już problem... Pytanie, kto jak często tego potrzebuje.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 12 sty 2011, o 14:31

eMTi, regularnie. BT jest kulawy, żeby nie piracić podobno. Inną sprawą jest, że te zabezpieczenia powodują masę problemów, współpraca z zesatwami głośnomówiącymi w samochodach i radioodbiornikach jest losowa. Często też wraz z kolejnymi upgade'ami iOS zostaje ubita...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 12 sty 2011, o 14:45

citan pisze: ky, taka aplikacja zaburza estetykę iPhona, podobnie jak ta:
Gorzej. Daje ona nieziemski, szczególnie jak na kupertyńskie zwyczaje, poziom kontroli nad telefonem, co mogłoby spowodować totalne zagubienie i wynikający z tego głęboki, nieusuwalny uraz psychiczny. Los Charliego Jednorożca to nic w porównaniu do traumy, która gotowa spaść na wyznawcę Niepokalanego Ajfona ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2011, o 15:07

ky, myślę, że coś podobnego powinno być gdzieś wśród ponad 300 tysięcy aplikacji..
Chloru, spośród kumpli z biura i moich znajomych, nikt nie miał z tym problemów (a łącznie mówimy o ok 15 urządzeniach).. Ja swoim i poprzednim łączyłem się i z carkitem, i ze słuchawkami, i z kompem i nie miałem problemów, ale gdzieś tam o uszy mi się obiło, że jakieś takie problemy były.. Pytanie też, czy to po części nie z winy tych drugich urządzeń..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 12 sty 2011, o 15:42

eMTi pisze: Inne telefony też widzi, ale z połączeniem się z nimi jest już problem... Pytanie, kto jak często tego potrzebuje.
1. Ostatnio znajoma mi opowiadała, że jej szef (zresztą też mój znajomy) wymaga od niej, aby wysyłała mu numery telefonów SMS-em, bo Ajfon nie obsługuje wizytówek.
2. Teraz się dowiaduję, że połączenie między telefonami działa słabo, chcesz powiedzieć blutufem tego vCarda też nie mogę wysłać?

Żenada i kamień łupany...
eMTi pisze: ky, myślę, że coś podobnego powinno być gdzieś wśród ponad 300 tysięcy aplikacji..
Wątpię. Dlatego że Tasker pozwala na dowolne włączanie/wyłączanie/rekonfigurację wielu mechanizmów telefonu (WiFi, Bluetooth, GPS, radio GSM, ustawienia obrazu i dźwięku, szyfrowanie/deszyfrowanie zasobów) w zależności od zdarzeń, którym podlega telefon (lokalizacja, przychodząca rozmowa/wiadomość, stan telefonu, podłączenie peryferiów, etc). Jeśli nie uważasz, możesz sobie np. włączyć blokadę ekranu przy niezdefiniowanym haśle. Krótko mówiąc możesz dosyć dowolnie oprogramowywać zdarzenia, którym podlega telefon. Trochę się to kłóci z jobsową złotą klatką, w której możesz wszystko pooglądać przez szybkę (i np. banem dla emulatora C64, bo zawierał interpreter BASIC-a).

r.

PS. Z wysyłki vCarda via blutuf korzystałem przedwczoraj.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 12 sty 2011, o 15:56

eMTi pisze: spośród kumpli z biura i moich znajomych, nikt nie miał z tym problemów
Ja niestety mam, z jednym z najbardziej podstawowych protokołów BT: SPP, ale jak to mówią "nie ma i nie będzie".

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2011, o 16:02

eMTi pisze: Chloru, spośród kumpli z biura i moich znajomych, nikt nie miał z tym problemów (a łącznie mówimy o ok 15 urządzeniach).. Ja swoim i poprzednim łączyłem się i z carkitem, i ze słuchawkami, i z kompem i nie miałem problemów, ale gdzieś tam o uszy mi się obiło, że jakieś takie problemy były.. Pytanie też, czy to po części nie z winy tych drugich urządzeń..

Spośród 3 znajomych jeden ciągle się wozi ze swoim Alpine + Iphone. W sieci jest szereg wątków na ten temat. No ale znam ze 100 osób używających MS Windows, może z 2-3 miały ostatnio jakieś problemy :evilgrin:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 sty 2011, o 17:21

eMTi, a Ty już zakupiłeś IP4 , ciekawym jak chodzi :idea:

AMI
5 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 17:33

Piter 35 - jam nie eMTi, ale Ci odpowiem :)

Chodzi ogolnie calkiem zacnie, nie mam wiekszych powodow do narzekania. Jesli ktos nie lubie za duzo grzebac w telefonie i nie przeszkadzaja mu pewne z tym zwiazane restrykcje, to iPhone4 jest calkiem zacna zabawka.
Niestety jak to wypasiony smartfon - lubi wisic na zasilaczu :)

Zauwazylem jedynie, ze w sytuacjach utraty sygnalu, jak szuka, a cos czlowiek robi, np. gra - jak ja w serwerowni :), to leciutko sie czasem przycina, ale doslownie minimalnie i nie za czesto.

Masz jakies konkretniejsze pytania? ;)
Jacek "AMI" Rudowski

Piter 35
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 17:42

Ano tak :
Lubię sobie wgrać muzę swoja , czyli troszeczkę posłuchać a i wgrać swoje jakieś muzyczne dzwonki :idea:
Jak dział navi , i jak z netem a konkretnie to jak się korzysta z ekranu ( czy w miarę wygodne do przeglądania ) oczywiście nie chodzi mi o jakies rozbudowane strony :idea:

AMI
5 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 17:54

Z dzwonkami bez jailbreak'a chyba jest lipa.
Nie probowalem prawde mowiac.

Muzyke mozesz wgrac przez soft na laptopie

Navi jest calkiem ok - glowna kwestia, jaki soft chcesz uzywac. Dla Ire+UK mam fajny darmowy navfree i jestem zadowolony.
Ekran jest calkiem ok - moim zdaniem sporo lepszy niz w starszych iphone'ach - ostrzejszy obraz, kontrast, ogolnie przyjemniej sie oglada.
Strony da sie przegladac dosc spokojnie, ale wiadomo, ze wygody przegladania na nawet laptopie, to to nie da.
Jacek "AMI" Rudowski

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 sty 2011, o 18:14

AMI pisze: Muzyke mozesz wgrac przez soft na laptopie
A nie prościej wrzucić na kartę pamięci i włożyć ją do urządzenia?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:16

So What! pisze: A nie prościej wrzucić na kartę pamięci i włożyć ją do urządzenia?
A w ip4 jest taka możliwość :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:20

Piter 35 pisze: A w ip4 jest taka możliwość :idea:
Nie wiem. Nigdy nie miałem IP. Zakładam, że skoro w większości telefonów jest to w IP też powinna być taka możliwość.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:26

So What!, nie prościej. AFAIK wrzucanie muzyki do IP to konieczność używania ajtiunsów lub jakiegoś niesupportowanego zapewne zamiennika.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:30

Chloru pisze: So What!, nie prościej. AFAIK wrzucanie muzyki do IP to konieczność używania ajtiunsów lub jakiegoś niesupportowanego zapewne zamiennika.
Wyjątkowo upierdliwe rozwiązanie.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 sty 2011, o 18:34

So What! pisze: Wyjątkowo upierdliwe rozwiązanie.

jak sie uzywa itunes to wyjatkowo proste.
mam mozliwosc obnizenia rachunku o polowe i dodatkowo za 150 eur dostane ip4.
wezme, pobawie sie i opowiem. jak sie nie sprawdzie to sie na 100% sprzeda.. ten kosciol ma sporo wyznawcow :mrgreen: zdaje sie trzeba wydac 2kpln by stac sie posiadaczem tegoz, masakra..

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:43

iP nie ma karty. Piter, jeśli chodzi o jakość i łatwość obsługi, to jest do w 100% to samo, co w poprzednich iP - również w tym moim, którym się bawiłeś - soft jest identyczny, jedyna różnica w kwestii odczuć użytkownika to duuuużo wyższej jakość wyświetlacz, jeśli chodzi o kolory, kontrast a przede wszystkim - rozdzielczość (ta jest najwyższa spośród wszystkich modeli dostępnych na rynku). Muzę wgrywasz przez iTunes. Jeśli chodzi o dzwonki, to dla połączeń możesz sobie wgrywać swoje, natomiast nie ma możliwości zmiany dzwonków dla smsów poza tymi, które są, jeśli nie chcesz robić jailbreaka.
Nawigacji na iP jest od cholery (obecnie chyba z kilkanaście różnych), więc jest tu w czym wybierać. Co do ładowania... Mój całkiem dużo używany trzyma ponad 2 doby, ale ma też jeden olbrzymi plus (nie wiem, jak w przypadku innych smartfonów) - pełne naładowanie od totalnego trupa do full zajmuje nieco ponad godzinę, więc hiper szybko :idea:
Strony przegląda się super wypasienie - bardzo dużo korzystam z iP do przeglądania internety i jedynym (ale w niektórych przypadkach sporym) mankamentem jest brak supportu dla flasha, tak więc możesz zapomnieć o stronach wykonanych w tej technologii. Cała reszta, niezależnie jak skomplikowana i rozbudowana, działa dokładnie tak samo, jak na komputerze i korzysta się z tego rewelacyjnie, a na iP4 to już w ogóle miażdży przez rozdzielczość ekranu :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:43

gregski pisze: jak sie uzywa itunes to wyjatkowo proste.
Jak nie używasz iKomputera, to na każdym komputerze, do którego potencjalnie możesz zechcieć podpiąć IP, musisz zainstalować iTunes :?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 18:49

eMTi pisze: kontrast a przede wszystkim - rozdzielczość (ta jest najwyższa spośród wszystkich modeli dostępnych na rynku)

Przy czym dodajmy, że ekran ma tylko 3,5 cala co powoduje, że to trzepanie się nad rozdzielczością jest bez sensu (326 ppi czy jakoś podobnie). ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 sty 2011, o 18:55

Napisz Apple, Chlor da głos... :-)
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 19:02

nie jest bez sensu, bo absolutnie nie widać na nim pixeli (no chyba, że pod mikroskopem) - Super AMOLEDy Samsunga są w tej kwestii gorsze. Natomiast odnośnie rozmiaru, to niestety w większości telefonów z większymi ekranem bateria pada po połowie dnia, czasem ledwo dociąga do końca dnia.. :-/ So What!, tak, trzeba doinstalować, ale jak chcesz mieć backup zawartości telefonu, jakąkolwiek synchronizację z kalendarzem czy czymkolwiek innym, to do każdego jednego telefonu na świecie musisz doinstalować na kompie jakiś soft (choćby PC Suite w przypadku Nokii), tak więc to nie jest czynność dodatkowa.. No ale jeśli ktoś w ogóle nie potrzebuje synchro z danymi z kompa czy też robić backupów telefonu i chce tylko wgrać muzę, to faktycznie jest to czynność dodatkowa i upierdliwa. Sam iTunes jest również upierdliwy (na PC ma kilka bardzo fajnych alternatyw), ale trzeba pamiętać, że w USA olbrzymia część mp3 pochodzi z legalnego zakupu w iTunes store (od czasów powstania pobrano prawie 12 MILIARDÓW utworów), więc używanie iTunasa do wgrywania muzy do iP jest niejako naturalnym rozwinięciem.. Tyle, że w PL przez debilne prawo i ZAiKS nadal nie mamy iTunes Store'a... :-/

ODPOWIEDZ