Białe leci z nieba!!!
Re: Białe leci z nieba!!!
Przecież to nie Barbie wina ,że mieszkasz na Białorusi...Лукашэнка pisze:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
lepsze tu powietrze Galu..Gal pisze:Przecież to nie Barbie wina ,że mieszkasz na Białorusi...
zresztą, samą Barbie ciągnie przecież w tym dobrym kierunku

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Konto usunięte pisze: teraz jest już tylko szaro.
Łódź.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy

I to w jeden dzień :D
Dla tego jednego dnia w roku uważam, że warto mieć 4x4 :)

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
w mieście było dziś ślisko jak diabli. Na autostradzie widziałem tylko jedną piaskarkę. W koleinach był niemal czysty lód.
warto jest mieć napęd na 4 koła również w inne dni. Tylko dla takiego jednego dnia się nie opłaca zupełnie
warto jest mieć napęd na 4 koła również w inne dni. Tylko dla takiego jednego dnia się nie opłaca zupełnie

yyyy eeee? znaczy warto czy się nie opłaca.Konto usunięte pisze: warto jest mieć napęd na 4 koła również w inne dni. Tylko dla takiego jednego dnia się nie opłaca zupełnie![]()
Dla większości kierowców:
Na suchym: AWD > FWD > RWD.
Jak ślisko, albo śliskawo to: AWD >>>>>>> FWD > RWD
Jak śnieg: AWD >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> FWD >>>>>>>>>>>>>> RWD
Jak lód to kolce, a później j/w
Proste.
a zapomniałem. W miarę mocne AWD i opony niezimowe na śniegu, to jest mega proszenie się o kłopoty. To akurat wiem z doświadczenia

- stach22
- 6 gwiazdek
Fido, opłaca/ nie opłaca... wszystkiego nie da się przeliczyć na pieniądze
miny innych kierowców kiedy ruszam spod świateł albo wyprzedzam zaśnieżoną dwupasmówką-bezcenne
chociaż prawdę powiedziawszy ich nie widziałem
Remek, na suchym to IMO -RWD>AWD>FWD

Remek, na suchym to IMO -RWD>AWD>FWD

Na własne oczy me widziałem wczoraj dwóch takich co myśleli że są ponad.Remek pisze: W miarę mocne AWD i opony niezimowe na śniegu, to jest mega proszenie się o kłopoty.
Po wykonaniu tańca ślizgańca powrócili do szeregu

- stach22
- 6 gwiazdek
Apropps zimowek, mam jakieś hankooki, nie są do zbyt dobre opony, w przyszłym roku je wymienię pomino ze to dopiero drugi sezon. Gumy to podstawa.

A ja wczoraj jeździłem dość mocnym AWD (ok. 400KM), takim z właściwym japońskim znaczkiem, na oponach RE002, co prawda cały czas poślizgiem ale i tak szybciej niż wszyscy. A jaki fun z tego był :)
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A ja wczoraj po raz pierwszy od wielu lat pokonałem trasę w FWD. I akurat masakra. 350km w 7 godzin ('katowicką'), masa dzwonów, tiry w rowach...
Ale skodzinka dała radę, nowe zimówki od lukassa też.
Od Warszawy do Częstochowy było tak jak na zdjęciu
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ale skodzinka dała radę, nowe zimówki od lukassa też.
Od Warszawy do Częstochowy było tak jak na zdjęciu

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Akurat w Lublinie padł wczoraj rekord opadów śniegu.stach22 pisze: I to w jeden dzień :D
Dla tego jednego dnia w roku uważam, że warto mieć 4x4 :)
W Polsce centralnej też padało ale niewiele, tyle tylko, że wiało czyli tworzyły się zaspy. A wczesnej padał deszcz ze śniegiem, co spowodowało oblodzenie dróg.
Dobrze to widać na zdjęciu Godlika.
Do tego, ruch ciężarówek wczoraj wieczorem był znacznie większy bo trzeba było rozwieźć towar do sklepów na sobotę, przez wolną niedzielą.
Pytanie czy AWD naprawdę dużo zmienia w takich warunkach? Oczywiście czasem tak. Ale też dobre opony, sprawne hamulce i w ogóle sprawne auto, no i skupienie za kierownicą to podstawa. A gdy jest więcej syfu na jezdni to jednak trochę większy prześwit daje spokój ducha. Czyli na zimę: SUV + AWD, to znaczy np. Forester (albo Renegade

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 252 razy
- Polubione posty: 533 razy
Лукашэнка pisze: SUV + AWD, to znaczy np. Forester (albo Renegade )
Alfa Romeo Stelvio!

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
A ja wam mówię, xdrive daje radę
No ale faktycznie, śniegu nawaliło tak dużo, ze dawno nie pamiętam

No ale faktycznie, śniegu nawaliło tak dużo, ze dawno nie pamiętam

Napisałem o większości zwykłych kierowców. RWD jest fajne, ale też trzeba wiedzieć co z nim zrobić. Zwłaszcza jak wystąpią kłopoty.stach22 pisze: RWD>AWD>FWD
To słaby pomysł w AWD. Zawsze. Bo co prawda wygląda "że idziesz", ale kontroli nie masz żadnej.skwaro pisze: takim z właściwym japońskim znaczkiem, na oponach RE002, co prawda cały czas poślizgiem
- stach22
- 6 gwiazdek
Zgoda. Ja pisałem jak jest na suchymRemek pisze:Napisałem o większości zwykłych kierowców. RWD jest fajne, ale też trzeba wiedzieć co z nim zrobić. Zwłaszcza jak wystąpią kłopoty.stach22 pisze: RWD>AWD>FWD

na suchym także AWD>FWD>RWD :) Różnice będą pomijalne, ale w razie kłopotów dla przeciętnego Kowalskiego tak to wygląda.stach22 pisze: Zgoda. Ja pisałem jak jest na suchym
- stach22
- 6 gwiazdek
No to już taki bardzo przeciętny Kowalski+500....KMRemek pisze:na suchym także AWD>FWD>RWD :) Różnice będą pomijalne, ale w razie kłopotów dla przeciętnego Kowalskiego tak to wygląda.stach22 pisze: Zgoda. Ja pisałem jak jest na suchym