Subarak ze stanów

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 0

Post 6 lut 2008, o 01:01

goldenarts pisze:ja mam Kosei 17" na swoim Legacy
możesz pokazac jakie? sniper?

Otake?
http://img131.imageshack.us/img131/1058/dscn0086dc7.jpg
Ostatnio zmieniony 6 lut 2008, o 11:39 przez Fala, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lut 2008, o 01:51

Takie wypatrzyłem, sport edition:
Obrazek
Cena powala 99$ za sztukę 8-)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

goldenarts
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 6 lut 2008, o 15:27

Tak jak obiecałem wklejam fotki moich Kosei...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT

Post 8 lut 2008, o 02:04

goldenarts pisze:Tak jak obiecałem wklejam fotki moich Kosei...
a ja znalazłem fotkę z tymi Kosei Sniper, o których wyżej wspominałem:

Obrazek
Obrazek

maly
1 gwiazdka

Post 13 lut 2008, o 13:53

A takie nie są przypadkiem w Foresterze 2.5 xt ? , jeżli tak to moment Ci je śmigne
no tylko to sa 17 a ja szukam twardych 16 i ładnych zarazem :mrgreen: :-D

oponki juz zaklepane ;-) ;-)

ps,.ma ktos fotki jak auta sa zapakowane do kontenera ???? jak to wyglada????
maly vel. stanley http://www.baukom.pl

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 lut 2008, o 03:16

ps,.ma ktos fotki jak auta sa zapakowane do kontenera ???? jak to wyglada????
podobno w najlepszym wypadku wygląda to tak:

http://images33.fotosik.pl/143/2a6eb0cf57bb719amed.jpg

:mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-15, 12:50 ]
Dla zainteresowanych coś takiego (w świetle wcześniejszych informacji o 5 tys. euro za przegląd tech. samochodu spoza UE):

Kontrola techniczna pojazdów spoza UE

Sprowadzając do Polski samochód pochodzący z USA, będziemy musieli poddać go szczegółowej kontroli technicznej wynikającej z regulacji wydanych przez Unię Europejską z 1977 r. i uzupełnioną w 1992 r. dwoma dyrektywami o kontroli technicznej pojazdów prywatnych (dyrektywa 92/54/EWG oraz dyrektywa 92/55/EWG). Podczas niej dochodzi do sprawdzenia przede wszystkim systemu hamulcowego, układu kierowniczego, widoczności, badanie świateł, półosi napędowych, kół, zawieszenia, podwozia, poziom hałasu i poziom gazów wydechowych. Na uwagę zasługuje fakt, że obowiązkowemu badaniu technicznemu przynajmniej raz w roku poddawane są obowiązkowo samochody ciężarowe. Prawo wspólnotowe nakazuje posiadaczom samochodów osobowych obowiązkową kontrolę pojazdów co dwa lata. Jednocześnie zezwala krajom członkowskim na dobrowolne zaostrzenie tychże regulacji.

ORAZ

Samochody improtowane z krajów trzecich należą do tzw. towarów akcyzowych niezharmonizowanych. Oznacza to, że wysokość i pobór tego podatku leży w gestii państwa członkowskiego, np. Polski, nie podlega natomiast regulacjom prawa wspólnotowego UE.

Więcej tu:
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/713, ... skiej.html
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 lut 2008, o 09:24

po polsku jak zwykle........ :-/
http://biznes.onet.pl/5,1471254,prasa.html

ALEX
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: OBK MY05 3.0

Re: Subarak ze stanów

Post 28 lut 2008, o 00:55

Wie ktoś co dzieje się z Xbike? Zamówiłem ponad miesiąc temu u Niego hak z chłodnicą do OBK i .... cisza :-| Dostawa miała być za tydzień...max 2 tygodnie. :-( Próbowałem już wszystkich form kontaktów: tel, PW na kropce, mail'e i zero odzewu.... Piszę tutaj, bo może czyta ten wątek, który należał chyba do jego ulubionych ;) i się do mnie odezwie.

Rallymen
2 gwiazdki

Post 28 lut 2008, o 01:48

ALEX pisze:Wie ktoś co dzieje się z Xbike? Zamówiłem ponad miesiąc temu u Niego hak z chłodnicą do OBK i .... cisza :-| Dostawa miała być za tydzień...max 2 tygodnie. :-( Próbowałem już wszystkich form kontaktów: tel, PW na kropce, mail'e i zero odzewu.... Piszę tutaj, bo może czyta ten wątek, który należał chyba do jego ulubionych ;) i się do mnie odezwie.
TTTM :lol:
Ułęż - i wszystko jasne...

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Post 28 lut 2008, o 22:38

xbike.pl pisze: postaram sie spelnic Twoje oczekiwania w ciagu 24 godzin

xbike.pl :arrow: PW

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 lut 2008, o 22:53

Rallymen pisze:
ALEX pisze:Wie ktoś co dzieje się z Xbike? Zamówiłem ponad miesiąc temu u Niego hak z chłodnicą do OBK i .... cisza :-| Dostawa miała być za tydzień...max 2 tygodnie. :-( Próbowałem już wszystkich form kontaktów: tel, PW na kropce, mail'e i zero odzewu.... Piszę tutaj, bo może czyta ten wątek, który należał chyba do jego ulubionych ;) i się do mnie odezwie.
TTTM :lol:

xbike to niesamowicie zaganiany czlowiek :-d pewnie sie odezwie jak sie ogarnie ;-)
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

ALEX
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 lut 2008, o 00:32

Interceptor pisze: xbike to niesamowicie zaganiany czlowiek
To wiem, ale balem się, że coś z nim się stało....skoro przez dłuższy czas nie odzywal się do mnie wiedząc, że bardzo mi na haku zależy, bo mialem w planach wyjazd ze skuterem na przyczepce do Rumunii :-(
Nadal czekam na dobre wieści.Tam nadal podobno śnieg jest :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Skuter

Post 29 lut 2008, o 00:50

ALEX, masz skuter śnieżny? Muszę Cię kiedyś odwiedzić jak i u nas śnieg spadnie. :evilgrin:

ALEX
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Re: Skuter

Post 29 lut 2008, o 02:04

EterycznyŻołądź pisze:ALEX, masz skuter śnieżny? Muszę Cię kiedyś odwiedzić jak i u nas śnieg spadnie. :evilgrin:
Mam. Ale prawdziwym subaru-snowmobilistą jest Forumowicz Hondatanio ;)...P.S.Zapraszam

maly
1 gwiazdka

Post 11 mar 2008, o 09:09

no to lekko odkopiemy temat i popytamy o sprowadzenie i dokumenty do rejestracji:)
-tak wiec auto po odbiorze w wawie jedzie do domu na amerykanskiej blaszce:) jakie kroki aby auto zarejstrowac w plsce? jakie dokumenty trzeba im przedstawic?
oczywiscie to swiatło mgielne najpierw :-)
ktos moze opisac?
maly vel. stanley http://www.baukom.pl

mroova
0 gwiazdek

Post 19 maja 2009, o 12:22

Użytkownicy poradźcie:
Noszę się z zakupem Impry sedan / kombi 2007 / 2008. Przeznaczeniem ma być normalne codzienne użytkowanie w Wawie z Ursynowa (garaż podziemny) do Śródmieścia oraz wypady weekendowe do 100 km, a raz na kwartał na Pomorze (1200 km). Mam dylemat co do zakupu: silnik 2.0 wolnossący (Europa) czy 2,5 (Stany) :? . Wydaje mi się, że większa pojemność, poprzez operowanie na niższych zakresach obrotów niż dwulitrówka, nie będzie okupiona dużo większym spożyciem, a daje większy moment obrotowy, elastyczność itd. Mam rację, czy tylko mi "się wydaje"? Tak w ogóle, czy warto wchodzić w amerykana ? Czy to są te same motorki co w Foresterze ?
Kiedyś miałem wersję L 1,8 (nie mówcie tego nikomu, ale była to zagazowana przednionapędówka :whistle: ). Jeździ nim teraz mój Teściu i mimo siedemnastoletniego wieku (auta, nie teścia) nadal go sobie chwali.
Ten nowy samochód ma być do normalnego użytkowania, wariantowo myślę o starszej A4, saabie 9-3 albo Volvo S 40. Wizualnie i jakościowo najbardziej podchodziłby mi "Saabaru" 9-2X, ale boję się nietypowości części i w sumie to taki trochę dziwoląg.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 maja 2009, o 12:34

mroova, citan ma Imprezę ze Stanów, jest to wolnossący silnik 2.5, więc nie europejski ale chyba taki jak w amerykańskich Forysiach.

ZTCP nie wydaje mi się, żeby narzekał na spalanie.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 19 maja 2009, o 14:47

Konto usunięte pisze: citan ma Imprezę ze Stanów
Do tego ma automatyczną skrzynię biegów, świnia jedna. :wall:

Przy normalnej jeździe spalanie to ok 10-11l w ruchu mieszanym. Nie wiem ile będzie palić przy jeździe tylko w mieście.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 maja 2009, o 20:59

mroova pisze: saabie 9-3

Jeden z wiarygodnych i chyba niezbyt szczególnie katujących auta, forumowiczów kiedyś straaasznie narzekał na awaryjność takiego w wersji Aero, ale to było auto z pierwszej połowy tego dziesięciolecia.

mroova
0 gwiazdek

Post 20 maja 2009, o 13:10

Ja myślę o samochodzie 2-3 lata, więc 9-3 sprzed pięciu/siedmiu lat mnie nie interesuje. Ale moje pytanie dotyczy wyboru pomiędzy konkretnymi silnikami. W zasadzie nie lubię wkręcać się na obroty powyżej 4-5 tysięcy, więc optowałbym na 2,5 litra, a te to tylko chyba ze stanów. Z jednej strony kusi mnie niższa cena i większa pojemność, z drugiej strony "europejskość" i lepsze wyposażenie. To jest główny dylemat. Żeby były Saabaru na Europę, nie miałbym problemu, a tak masz babo placek...
No to jak, czy 2,5 l ze Stanów nie jest jakąś miną pod względem użytkowania i eksploatacji (jakieś przegrzewanie, nadmierne spożycie, kłopoty z częściami i przeglądami) i czy nie poprzestać na 2,0 l ?
Furka CITANA różni się silnikiem od europejskich 2,5 litrówek czy różnica tkwi tylko w automacie ? Nie narzekał na spalanie, bo kopcił 12-15/100 czy jest ajentem stacji paliw ;-) ?
Zadaję to pytanie na forum ogólnym, bo innych też może to interesować ...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 20 maja 2009, o 14:09

mroova pisze: Furka CITANA różni się silnikiem od europejskich 2,5 litrówek czy różnica tkwi tylko w automacie ?
2.5 l przede wszystkim.

mroova
0 gwiazdek

Post 20 maja 2009, o 15:31

Do WRC fana: Odnośnie furki Citana napisałeś "2,5 l przede wszystkim". Zawiła sztuka składania literek nie jest mi obca. Kilka wątków wyżej Konto usunięte poinformował, że Citan ma "wolnossący silnik 2.5" , ale dzięki za te przypomnienie, w końcu jemy mało ryb, stąd nasze demencje. Moje pytanie cyt. "Furka CITANA różni się silnikiem od europejskich 2,5 litrówek czy różnica tkwi tylko w automacie " miało sens następujący: czy amerykańska 2,5 l różni się od 2,5 l montowanych na Europę ?
Chyba, że Amerykańce mają inne litry niż np. my .

O qwa ! Dopiero teraz zobaczyłem info Citana dot. spalania ... :oops: Niestety, w wieku 40 lat czytanie ze zrozumieniem już nie te co kiedyś ...

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 20 maja 2009, o 15:32

mroova pisze: Nie narzekał na spalanie, bo kopcił 12-15/100 czy jest ajentem stacji paliw ?
Jak napisałem 10-11l/100km. Z obsługą stacji paliw jestem na "Ty" :mrgreen: , ale nie ze względu na spalanie, a na odległości jakie mój Subarak pokonuje - stąd, częstość wizyt. To co na pewno warto sprawdzić w US-specu, to jak był bity.

Automat w EU-spec ma kilka fajnych guzików, jak np. "sport", których próżno szukać w US-specu. Do tego radio bez RDS i łapiące tylko "nieparzyste" stacje radiowe. Licznik w milach, temp. zewn. w F. Światła minimalnie różne, wydają się być za nisko ustawione, brak tylnego przeciwmgłowego.

Części? Na razie filtry powietrza, ppyłkowe, oleju i teraz będą drążki kierownicze (do wymiany po 27 000 km) - wszystko bez problemu dostępne (jak na możliwości ASO).

Co do różnic w konstrukcji silników, to może Az się wypowie.

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Post 20 maja 2009, o 15:48

maly pisze:no to lekko odkopiemy temat i popytamy o sprowadzenie i dokumenty do rejestracji:)
-tak wiec auto po odbiorze w wawie jedzie do domu na amerykanskiej blaszce:) jakie kroki aby auto zarejstrowac w plsce? jakie dokumenty trzeba im przedstawic?
oczywiscie to swiatło mgielne najpierw :-)
ktos moze opisac?
tak, tu masz wszystko opisane: http://motocykle.svasti.org/sprowadzanie.htm
w sumie, teoretycznie największy problem jest przeglądem technicznym (światła), który jest wymagany do rejestracji, ale ze wszystkim można sobie dać radę :cofee:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 20 maja 2009, o 18:49

anakinsky, zamieściłeś wreszcie fotki swojego Subaraka czy nadal się o...bijasz?

ODPOWIEDZ