Polska duma narodowa

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Re: Polska duma narodowa

Post 1 mar 2012, o 18:08

So What! pisze:
Konto usunięte pisze: Korony stadion to ma już z 5 lat minimum
W Krakowie świeżo (w zeszłym roku) skończyli dużą i kosztowną modernizację stadionów Cracovii i Wisły.
tu pełna zgoda - liczona, że stadion Wisły zostanie wybrany do euro - skucha
co do Cracovi nie wiem jaki wkład miało miasto a jaki wkład własciciel - ale jeden stadion dla KRK to mało prawdopodobna sprawa :whistle:

tu można zobaczyć co się zbudowało a co się buduje :cofee:

http://stadiony.net/w_budowie/pol

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 1 mar 2012, o 18:22

So What! pisze: Ja tam bym wolał, żeby z publicznych pieniędzy nie budowali/modernizowali stadionów piłkarskich dla, de facto, lokalnych drużyn w miastach, w których nie są planowane rozgrywki w ramach E2012. Wolałbym, aby te pieniądze przeznaczono np. na remont/budowę sal gimnastycznych, boisk przyszkolnych

sale gimnastyczne to chyba juz prawie wszystkie szkoły maja ( te co nie maja i tak do łączenia/likwidacji.............. baseny w co obrotniejszej gmina są od paru lat.......a stadiony ? w takiej Francji każde miasto i prawie każda dzielnica ma jakiś stadion, z reguły wielofunkcyjny albo typowo lekkoatletyczny, i należą do klubów uczniowe szkół, i pragna wystapic kiedys na takim zapełnionym stadionie, taki impuls ;-)

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 1 mar 2012, o 18:30

So What! pisze:
Ja tam bym wolał, żeby z publicznych pieniędzy nie budowali/modernizowali stadionów piłkarskich dla, de facto, lokalnych drużyn w miastach, w których nie są planowane rozgrywki w ramach E2012. Wolałbym, aby te pieniądze przeznaczono np. na remont/budowę sal gimnastycznych, boisk przyszkolnych :whistle:
So What! a co byś wolał ,żeby zamiast teatrów ,kin stawiali osiedlowe domy kultury z kólkiem teatralnym ?. Jedno i drugie jest potrzebne. Za tymi dużymi stadionami idzie większe zainteresowanie piłką ,większa kasa w budżecie klubu ,co może (choć u nas jeszcze nie zawsze ) się przełożyć na lepszy poziom sportowy i większe sukcesy w Europie. To wszystko może spowodować większe zainteresowanie piłką wśród dzieciaków ,które oczywiście muszą mieć miejsce do uprawiania tego sportu i do tego potrzebne są wspomniane boiska ,hale itd. Pomijając sprawy związane z kosztami ,łapówkami ,przekrętami przy budowie Orlików te obiekty doskonale spełniają tą rolę i jest ich naprawdę sporo przynajmniej u mnie. Pamiętam jak kilkanaście lat temu kopało się piłkę na psedoboiskach osiedlowych, szkolnych z trawą po kolana albo na betonowych nawierzchni o które nikt nie dbał. Sam kopie od dwóch lat na orliku i naprawdę fajnie się na tym gra.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 mar 2012, o 18:32

rozumiem wnerwienie ludzi
nie ma po czym jeździć a budują stadiony
ale pobyt na stadionie np.Górnika Zabrze to jakis koszmar - 2 tojki na 2 tyś
drewniane ławy do siedzenia i brak np: cateringu
nie mówie o dachu czy innych udogodnieniach
kiedyś miasta musiały to zbudować ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 mar 2012, o 18:37

Ja bym chciał zobaczyć WZ-kę lub wycią© z MPZP.... :whistle:
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 1 mar 2012, o 19:28

Oprócz dnia żołnierzy wyklętych, mamy też wiekopomną chwilę w historii polskiej literatury.
Ukazał się polski przekład "Finnegans Wake" Joyce'a. Strach się bać.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 1 mar 2012, o 19:53

So What! pisze: W Krakowie świeżo (w zeszłym roku) skończyli dużą i kosztowną modernizację stadionów Cracovii i Wisły.
Akurat KRK jest fajnym przykładem polskich sprzeczności - stawiają jeden stadion (Cracovia chyba jednak bardziej za pryw pieniądze stawiała, ale mogę się mylić) - funkcjonalny, dopasowany do klubu - taki jakich powinno się w polsce kilkanaście postawić - po prostu w sam raz. Ale kilkaset metrów obok stawia się za miejskie pieniądze bubel... stadion przestarzały konstrukcyjnie od początku, każda trybuna oddzielna jak klocek z innego zestawu lego, a na dodatek ktoś zapomniał o zaprojektowaniu dróg dojścia do stadionu, nie mówię już nawet o ewakuacji.
esilon pisze:OBK H6, przyjedź jeszcze do Kielc, piętnastotysięcznik co prawda ale idealny w rozmiarze , pierwszy nowej ery no i bardzo przyjazny kibicowi (poza klatką dla przyjezdnych która policja kazała zrobić :) )

tez był początkowo uznawany przez wielu za misia lokalnego ;-)
W POZ też dorobili oddzielne wejście dla kibiców przyjezdnych - jak dla małp. Na świecie odchodzi się od segregowania kibiców po wypadkach w Anglii, a normy UEFA są inne niż w polsce - nasza policja jeszcze jest w poprzedniej erze, a że prawo obliguje organizatora imprez do uzyskania pozwolenia policji - to tak to właśnie wygląda: projektujesz stadion, po czym musisz do niego dobudować coś, co do niczego nie pasuje, a jeszcze trzeba kasę dołożyć projektantowi za poprawki w projekcie itd...
Co do Kielc - pamiętam jak go otwierali, jak przecierałem oczy ze zdumienia widząc jego zdjęcia na necie - nie wierzyłem że takie stadiony budują w PL, a teraz z perspektywy czasu - obaczcie jakim ubogim krewnym stał się ten stadion przy pozostałych, choć zaletą jego jest (jak słyszałem) bardzo fajna atmosfera na meczu - a właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

A co do EURO - to dla mnie największym plusem całej imprezy są: AOW - normalnie jak się jedzie tym kawałkiem autostrady, to widać jak była potrzebna - ruch jak cholera a tu 6 pasów ruchu ;-), A2 do granicy dociągnięta (tylko kiedy poszerzą obwodnicę POZ do 6 pasów??? :wall: ), odremontowane lotniska - w końcu wracając z wakacji i lądując w Wawie czy POZ nie czuję się jak za żelazną kurtyną, choć jeszcze parę lat temu tak było - no i równoległe drogi kołowania - człowiek przestaje mieć stracha, jak ten samolot ląduje, zawraca na pasie i se kołuje w drugą stronę... spadnie coś na nas czy nie? :whistle:

kurde, ale elaborat - sorry ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 1 mar 2012, o 21:34

danikl pisze: So What! a co byś wolał ,żeby zamiast teatrów ,kin stawiali osiedlowe domy kultury z kólkiem teatralnym ?. Jedno i drugie jest potrzebne.
Owszem - jest potrzebne. Tylko co to ma wspólnego ze sportem/kulturą fizyczną, o której ja pisałem? Mniej środków finansowych na stadiony, więcej na budowę/remonty szkolnych obiektów sportowych i obiektów sportowych takich, na których zwykły "Kowalski" może uprawiać sport.
danikl pisze: Za tymi dużymi stadionami idzie większe zainteresowanie piłką ,większa kasa w budżecie klubu ,co może (choć u nas jeszcze nie zawsze ) się przełożyć na lepszy poziom sportowy i większe sukcesy w Europie.
Większe zainteresowanie piłką nie jest potrzebne. Więcej kasy w budżetach klubów piłkarskich? Po co? Sport to nie tylko piłka nożna :idea:
Jeżeli już jest istotna to przede wszystkim wtedy, gdy jest czynnie uprawiana. Zwłaszcza przez dzieci i młodzież. Ot po prostu tania w rekreacyjnym uprawianiu, ogólnorozwojowa dyscyplina sportu. Znowu więc wracamy do pytania w jakie obiekty rzeczywiście warto inwestować w pierwszej kolejności?
danikl pisze:To wszystko może spowodować większe zainteresowanie piłką wśród dzieciaków ,które oczywiście muszą mieć miejsce do uprawiania tego sportu i do tego potrzebne są wspomniane boiska ,hale itd.
Znowu tylko piłka nożna i bezzasadne wątpliwości odnośnie jej zbyt małej popularności.
danikl pisze:Pomijając sprawy związane z kosztami ,łapówkami ,przekrętami przy budowie Orlików te obiekty doskonale spełniają tą rolę i jest ich naprawdę sporo przynajmniej u mnie. Pamiętam jak kilkanaście lat temu kopało się piłkę na psedoboiskach osiedlowych, szkolnych z trawą po kolana albo na betonowych nawierzchni o które nikt nie dbał. Sam kopie od dwóch lat na orliku i naprawdę fajnie się na tym gra.
Dalej jest ich zbyt mało. Jeszcze gorzej jest zapewne z salami gimnastycznymi przy szkołach publicznych. W każdym razie np. w szkołach moich dzieci sale gimnastyczne i boiska są w opłakanym stanie - w zasadzie niezmienionym od czasu schyłku PRL-u.

OBK H6 pisze: Akurat KRK jest fajnym przykładem polskich sprzeczności - stawiają jeden stadion (Cracovia chyba jednak bardziej za pryw pieniądze stawiała, ale mogę się mylić) - funkcjonalny, dopasowany do klubu - taki jakich powinno się w polsce kilkanaście postawić - po prostu w sam raz. Ale kilkaset metrów obok stawia się za miejskie pieniądze bubel... stadion przestarzały konstrukcyjnie od początku, każda trybuna oddzielna jak klocek z innego zestawu lego, a na dodatek ktoś zapomniał o zaprojektowaniu dróg dojścia do stadionu, nie mówię już nawet o ewakuacji.
Nic dodać, nic ująć. Stadion Cracovii to nowy projekt. Wygląda nieporównywalnie lepiej od stadionu Wisły. W przypadku Cracovii pomyślano o tym, z czego utrzymywać stadion - całą ścianę od strony Błoń zajmują pomieszczenia handlowo-usługowe.
Z kolei stadion Wisły został zrealizowany w oparciu o projekt architektoniczny sprzed ok. 20 lat. W konsekwencji stadion był mocno przestarzały już w chwili zakończenia jego modernizacji.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 1 mar 2012, o 23:03

danikl pisze:Za tymi dużymi stadionami idzie większe zainteresowanie piłką ,większa kasa w budżecie klubu ,co może (choć u nas jeszcze nie zawsze ) się przełożyć na lepszy poziom sportowy i większe sukcesy w Europie.
a w to, to już naprawdę trudno uwierzyć.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 2 mar 2012, o 00:37

OBK H6 pisze: Wawa: Robi wrażenie swoim rozmiarem i wyglądem zewnętrznym - ale że jest to stadion wielofunkcyjny, to i nie daje takiej atmosfery podczas meczu piłkarskiego jak Gdańsk czy POZ
Z tą wielofunkcyjnością to chyba też nie za bardzo, bo o zawodach lekkoatletycznych na stadionie można zapomnieć.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 2 mar 2012, o 00:44

WRC fan pisze:
OBK H6 pisze: Wawa: Robi wrażenie swoim rozmiarem i wyglądem zewnętrznym - ale że jest to stadion wielofunkcyjny, to i nie daje takiej atmosfery podczas meczu piłkarskiego jak Gdańsk czy POZ
Z tą wielofunkcyjnością to chyba też nie za bardzo, bo o zawodach lekkoatletycznych na stadionie można zapomnieć.
ale dlaczego zaraz lekkoatletyka?
Może chodzi o możliwość przywrócenia funkcji bazaru w tym miejscu. ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 2 mar 2012, o 08:42

WRC fan pisze: Z tą wielofunkcyjnością to chyba też nie za bardzo, bo o zawodach lekkoatletycznych na stadionie można zapomnieć.
WRC fan, milcz i trzymaj kciuki za RoC! :lol: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 mar 2012, o 09:25

o zainteresowaniu lekkoatletyką mogą świadczyć tłumy kibiców na MP rozgrywanych w Bydgoszczy na stadionie Zawiszy :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 mar 2012, o 10:24

Chloru pisze:
WRC fan, milcz i trzymaj kciuki za RoC! :lol: :mrgreen:
To ja też będę trzymał kciuki :-d

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 2 mar 2012, o 12:53

Rzymianie też pewnie psioczyli na koszty utrzymania Koloseum. :-)
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 mar 2012, o 13:06

Wątpię. Tam były mokre platformy, wino, kobiety, żarełko i igrzyska.
Poza tym byli w stanie w ciągu kilkunastu minut opuścić cały obiekt, czego o Narodowym powiedzieć się nie da...
O miejscach parkingowych w Warszawie także zapomniano...
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 mar 2012, o 13:27

vibowit pisze: Rzymianie też pewnie psioczyli na koszty utrzymania Koloseum.

Tam było trochę inaczej, w szczególności rządzący byli bardzo bogaci i stawiali różne rzeczy w tym igrzyska z prywatnej kiesy.

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 mar 2012, o 13:28

FUX pisze: O miejscach parkingowych w Warszawie także zapomniano...

Jakie miejsca parkingowe? Przecież auta to zło, zakaz ruchu pewnie wprowadzą z czasem koło stadionu. Masz jeździć pociągiem lub autobusem!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 mar 2012, o 13:53

Azrael pisze:
FUX pisze: O miejscach parkingowych w Warszawie także zapomniano...

Jakie miejsca parkingowe? Przecież auta to zło, zakaz ruchu pewnie wprowadzą z czasem koło stadionu. Masz jeździć pociągiem lub autobusem!
a najlepiej z buta :thumb:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 09:32

Zacznę od Warszawy i genialnych władz tego pięknego miasta opiewanego przez poetów.

W mieście, w którym nie da się przez Wisłę często przejechać, zamyka się na stałe most. Most łączący trasę wprowadzającą duży ruch do miasta z samym centrum.

Na dwóch innych mostach likwiduje się po jednym pasie, robiąc bus pasy.

Czyli zlikwidowano dwa mosty.
Za chwilę wprowadzą bus pasy na Wisłostradzie, żeby 185 mogło raz na 20 minut na Żoliborz przejechać.

Ustawiają wszędzie słupki, i modelują tak parkingi przy ulica h, żeby parkowało o jakąś połowę mniej aut.

Bo jak napisano: auto to zło. Najlepiej przesiądźmy się na rowery. Tak, zwłaszcza jak masz 65 lat, jest zima, minus 20 i wieje. Teror eko znowu nas dotyka, a władza daje się bandyterce.

Ale dodam o DUMIE NARODOWEJ.
Ląduję w Kijowie. Z autobusu oczywiście wszyscy biegiem do kontroli paszportowej. Jestem trzeci! Na szczęście nasz samolot jedyny, więc czy trzeci czy ósmy, bez znaczenia. I nagle do pana przede mną, choć naprawdę luz podchodzi pewien pan, otyły. Obaj panowie, to zestaw ciemne spodnie, białe koszule, regularnie co tydzień latający do Kijowa. I pan otyły przede mnie do tamtego pana. Ja mówię, ani, ja stoję za tym panem. To nie kolejka po mięso za komuny. Na co ten co już stał: Słoma panu z butów wyłazi, wracaj na wieś... i się zaczęło. Ja na raczej na milcząco. A tam jazgot długi i fajny.

Wiadomo, sprowokowałem. Ale ludu kochany, nie było kłopotu, kolejka zapieprza, ludzi mało.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 mar 2012, o 14:22

Ostatnio przesiadłem się do komunikacji miejskiej. I powiem, że naprawdę doceniam bus pasy. Konieczność poruszania się autem po mieście to męka. Za to komunikacją miejską jest już całkiem sprawnie i szybko. :-p

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 15:14

Fido_ nie wszędzie dojedziesz, a jak leje? Jak często jeżdżą autobusy itepe...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 15:26

Arno pisze: Fido_ nie wszędzie dojedziesz, a jak leje? Jak często jeżdżą autobusy itepe...

a) to sobie zrobię spracerek zu Fuss, naprawdę nie boli ,
b) deszcz nie zabija, słowo honoru :mrgreen:
c) autobusy jeżdżą na tyle często-rzadko, że jest chwila na zastanowienie się nad koniecznością permanentnej gonitwy po złote runo.

Ktoś tu się wypowiadał z nostalgią o PRLu :-) :-) :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 15:27

Przesiadajcie się na autobusy, przesiadajcie, więcej miejsca do parkowania dla mnie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 mar 2012, o 15:52

Grzesiek_67 pisze: a) to sobie zrobię spracerek zu Fuss, naprawdę nie boli ,
b) deszcz nie zabija, słowo honoru :mrgreen:
c) autobusy jeżdżą na tyle często-rzadko, że jest chwila na zastanowienie się nad koniecznością permanentnej gonitwy po złote runo.

Ktoś tu się wypowiadał z nostalgią o PRLu :-) :-) :-)

Święte słowa. Teraz tramwaje dogrzane (w większości), autobusy podobnie. A możliwość zastanowienia się, bezcenna.

Tylko linii metra mamy za mało. Ostatnio próbowałem o 8 rano pojechać z centrum w kierunku Mokotowa i udało mi się wsiąść dopiero w 5 pociąg. Czułem się prawie jak w Tokio ;-)

Obrazek

ODPOWIEDZ