Wypadek Roberta Kubicy - Ronde di Andora

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Wypadek Roberta Kubicy - Ronde di Andora

Post 9 lut 2011, o 10:03

Konto usunięte pisze: Już od dawna mam wrażenie, że dziennikarze żyją w zupełnie innej rzeczywistości. Ponad rzetelność i bezstronną informację stawiają sensację i szukają tematów do których jak się przyczepią, to obrzydzą je odbiorcom do głębi.

to typowe dla mlodej gospodarki wolnorynkowej, gdzie 'good news is no news'.
wszystko zalezy tylko od poziomu spoleczenstwa i jego reakcji na 'polityke strachu' sprzyjajaca sprzedazy.
w kraju w ktorym aktualnie mieszkam i w wielu innych o dluzyszym wolnorynkowym stazu ogladalnosc takich stacji spadla na tyle, ze zaczely sie pojawiac alternatywne kanaly z pozytywnym lub neutralnym przekazem. zdobyly liczniejsza ogladalnosc, bo ludzie mieli dosyc negatwywu, wola zyc w iluzji wunderlandu, a i klasa rzadzaca sie zorientowala, ze narod jest wtedy mniej czujny na ich szwindle i wyniki kolejnych wyborow bardziej przewidywalne.. same zalety :giggle:
to od nas przeciez zalezy ktory guzik na pilocie naciskamy... adekwatnie net czy radio..
moj ojciec uzalezniony od szczekania tvn24 stwierdzil kiedys, ze zyje w nierealnym swiecie izolujac sie od tego szamba. tak mocno potrafi szczekanie wykrzywic perspektywe...

Panu Robertowi z calego serducha zyczymy szybkiego powrotu do zdrowia!
Na pewno sie uda.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 9 lut 2011, o 11:09

FUX pisze: WRC fan, nie bardzo jesr z czego się śmiać...
A czy ja się śmieję ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 lut 2011, o 11:39

WRC fan pisze:
FUX pisze: WRC fan, nie bardzo jesr z czego się śmiać...
A czy ja się śmieję ?
;-)

Jeszcze trochę, to do osobowek nam tacho pozakladają...
Dziwie sie kierowcom aut wyposażonych w takie urządzenia, że nagminnie cisna w zabudowanym grubo ponad 50...
Na jednej trasie kolo Leszna kilkakrotnie się zestawy z burakami rozładowywaly w rowach i 2 razy w domach i ogrodzeniach; jedna wioska :o .
Polcmajstry miały proste zadania, starczylo wyciągnąc tarczki.

Parę lat temu w Austrii znajoma położyła autokar na boku na autostradzie. Pierwsze, co zrobily kasztany, jak dotarły na miejsce, to jeden z nich zabezpieczył wlaśnie tarczkę z tacho.
Wtedy byly jeszcze analogi.
Dzisiaj w dobie elektroniki, to kierowcy już nic nie pokombinują.

Obawiam się, że to tylko kwestia czasu, kiedy w osobówkach nam to zalożą... :wall: :wall: :wall:
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 lut 2011, o 11:53

FUX pisze: Dziwie sie kierowcom aut wyposażonych w takie urządzenia, że nagminnie cisna w zabudowanym grubo ponad 50...

Cisną bo mają tacho i smycz właśnie (plus to ile paliwa zużywa ponowne napędzenie się), a terminy gonią.....

KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy
Polubione posty: 0

Post 9 lut 2011, o 14:05

FUX pisze: Obawiam się, że to tylko kwestia czasu, kiedy w osobówkach nam to zalożą... :wall: :wall: :wall:
pewni nie będą musieli za parę lat wszystkie auta będą miały GPSy i po sprawie
pewnie odrazy ba wyświetlaczu pojawi ci się informacja:
przekroczyłeś prędkość o X km/h dostałeś mandat i punkty, życzymy miłej podróży

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2011, o 14:20

A ja myślałem, że GPS jest nastawiony tylko na odbieranie... ;-)
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 9 lut 2011, o 14:28

FUX, drog wysylania jest pelno, bedzie jeszcze wiecej ;)
juz dzis kazde subaru kupione w sip wysyla info o ew. wypadku, wiec czemu nie mialo by wysylac o baku puszczonym w tapicerke?
patent nie jest wbrew pozorom glupi, tylko nieraalizowalny.
gdyby wlasnie jakis drech wjechal w grupe dzieci na przejsciu dla pieszch przed szkola, wszyscy byli by za...
wspolne ustalenie obszarow w ktorych to moglo by dzialac i wspolna umowa, ok, tam zwalniamy, a jesli nie to placi slono kazdy.
ale o tym juz napisano pierdyliard literek na tym forum wiec po co roztrzasac ...

KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy

Post 9 lut 2011, o 15:24

FUX, to będzie to jeszcze inny sposób komunikacji.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 9 lut 2011, o 16:48

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 lut 2011, o 18:19

Konto usunięte pisze: To co wyprawiają media już od dawna przekracza granice dobrego smaku
To wrzucę materiał, w którym poziom rzeczowości i przygotowania dziennikarza do tematu zabija wszystko dookoła, co się pojawiało w mediach popularnych

Link: http://www.youtube.com/watch?v=FBgVJzRUyPM

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 9 lut 2011, o 19:37

pewnie już wszyscy wiedzą, ale i tak warto przeczytać raz jeszcze:
- Można już przenieść Roberta z oddziału intensywnej terapii do specjalnej sali w szpitalu Santa Corona. Jesteśmy zadowoleni z tego, co się dzieje i możemy po raz pierwszy westchnąć z ulgą. Najgorsze już za nami. Od dziś rozpoczyna się powracanie Roberta do zdrowia - powiedział Morelli.
- Stan został ustabilizowany. Ostatnie kontrole wykonaliśmy w środę i stwierdzamy, że pacjent jest pod całkowitą kontrolą. Od piątku rano będziemy przeprowadzać ostatnie zabiegi chirurgiczne. Nie ma problemów z krwioobiegiem, sytuacja jest optymalna i możemy przejść do kolejnej fazy leczenia. Będzie ono kontynuowane w szpitalu Santa Corona w Pietra Ligure - wyjaśnił Giorgio Barabino i dodał, że Polaka czekają kolejne zabiegi chirurgiczne.
:thumb: :thumb:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 lut 2011, o 22:53

ky pisze: To wrzucę materiał, w którym poziom rzeczowości i przygotowania dziennikarza do tematu zabija wszystko dookoła, co się pojawiało w mediach popularnych

Fantastyczny materiał do "Świata kobiety", albo "Przyjaciółki". Normalnie pełen entuzjazm.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 lut 2011, o 23:48

W porównaniu do wypocin eksperta Włodka Ziętarskiego, to ten materiał jest na granicy mistrzostwa świata.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 9 lut 2011, o 23:48

ky pisze: To wrzucę materiał, w którym poziom rzeczowości i przygotowania dziennikarza do tematu zabija wszystko dookoła, co się pojawiało w mediach popularnych
Nie obejrzałem. I dobrze mi z tym :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 lut 2011, o 00:42

A może dawka demagogii autorstwa pani Środy?
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 lut 2011, o 00:52

WRC fan, przy całej nieznajomości tematu pani profesor sensownie pisze przecież. Pod 90% można się podpisać obiema rękami.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 lut 2011, o 01:01

Sensownie? Gdzie???

Najpierw sama przyznaje że nie wie o czym mówi, a potem plecie coś o przekraczaniu granic prawa (przepisów?) jadąc w rajdzie.

Tak. Z sensem mówi, że nie wie o czym mówi. Reszta to takie ple ple ple... ;-)

No może wstęp o żerujących na sensacjach mediach jest OK.

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 lut 2011, o 01:03

Pomin kawałek o przepisach i przeczytaj o zbiorowej histerii, pseudo-ekspertach, minister Kopacz itp.

Oczywiście prof. Środa jest teraz bardziej politykiem niż etykiem, ale mimo wszystko fajne spojrzenie intelektualisty patrzącego z zewnątrz.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 lut 2011, o 01:10

Nie znam tej kobiety, nigdy wcześniej o niej nie słyszałem, nie wiedziałem czy jest politykiem, czy nie, oceniam to co przeczytałem.

Napisałem, że zgadzam się co do oceny mediów. Reszta - to typowe mędrkowanie w temacie w którym nie ma się pojęcia (bez różnicy czy to spadające samoloty, skoki narciarskie, rajdy, czy medycyna urazowa)

edit
Nie znam się na polityce, ale czy ta minister Kopacz to nie ta, która oparła się ogólnoeuropejskiej histerii odnośnie jakiejś choroby i konieczności wypasienia za publiczne pieniądze firm od "niezbędnych" szczepionek?
No to tym bardziej kto tu wygląda na siejącego oszołomstwo, a kto na stąpającego po ziemi...?

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 lut 2011, o 01:41

Az, chodzi mi dokładnie o to co Jarmajowi. Ocena mediów - OK, ale gadanie o tym, że Kubica złamał prawo... :roll:

Nie przepadam za feministkami, może to dlatego :mrgreen: (ale to przez studia – co semestr mam jakieś genderowe przedmioty, do znudzenia)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 lut 2011, o 01:47

WRC fan pisze: Nie przepadam za feministkami
ha! se przypomniałem, to ta rozwrzeszczana baba z TV? to nie czytam :mrgreen:

jestem feministą oraz z zamiłowania szowinistą, ale jak to mój drogi kumpel mawia, lubię dżez ale bez trąbek :mrgreen:

z ciekawości przeczytałem. No wykazała się wiedzą i kumacją, głównie z dzidziny bicia piany. :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 lut 2011, o 02:21

A ja przeczytałem ten felieton z paroma rzeczami się nie zgadzam (rajdy a łamanie prawa, kwestie kontraktu Kubka) ale z kilkoma tezami mogę się zgodzić. Po pierwsze szopka medialna (tutaj w sumie nie ma, co się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jak to wyglądało). Druga kwestia to leczenie zawodnika i nie mam tu na myśli wyskoku medialnego pod publiczkę minister Kopacz (której się zwyczajnie upiekło ze szczepionkami -> kasy nie było a potem okazało, się że te leki to ściema, więc odtrąbiono sukces) o rehabilitacji Kubka w Polsce. Myślę, że ma on zaplecze i dostęp do dobrych rehabilitantów. Innymi słowy poradzi sobie i to bez łaski...

Autorka felietonu pominęła jednak dość istotny fragment całej historii (a mianowicie samą operację Kubicy). Bo nie ma się co oszukiwać, ale gdyby nie medialne nazwisko, pieniądze, kontakty oraz bycie sportowcem wielkiego formatu to tych kilku fantastycznych lekarzy nie podjęłoby się tego "medycznego koncertu" a zwyczajnie ciachnęło łapkę (choć może podjęta zostałaby próba uratowania kończyny)... Zresztą nawet nie wiem, czy udałoby się ich ściągnąć do tego szpitala w celu gmyrania w zwykłym śmiertelniku...

P.S. Oczywiście wszyscy w domu trzymamy kciuki za Kubicę i jego szybki powrót do formy :!:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 10 lut 2011, o 02:25

Pani Środa działa na nie jak płachta na byka.Z treści tych wypocin z jednej strony gani pseudo ekspertów żeby za chwile zająć ich miejsce i wygłaszać ,debilne, sądy o rzeczach na których w ogóle się nie zna ,robiąc to jeszcze na poziomie wpisów z WP czy innych Onetów gdzie sfrustrowani pseudointelektualiści wypisują teksty typu "a kim w ogóle jest ten Kubica jak on nawet podstawówki nie skończył ,ja to jestem fantastyczny bo skończyłem fefnaście fakultetów i nikt nie mówi ,że jestem zajebisty ,no pytam się czemu :?: :!: " :wall: :wall: :wall: :wall:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 lut 2011, o 02:29

burat pisze:[...]gdzie sfrustrowani pseudointelektualiści wypisują teksty typu "a kim w ogóle jest ten Kubica jak on nawet podstawówki nie skończył ,ja to jestem fantastyczny bo skończyłem fefnaście fakultetów i nikt nie mówi ,że jestem zajebisty ,no pytam się czemu :?: :!: " :wall: :wall: :wall: :wall:
wtedy warto zadać pytanie takiemu intelektualiście, czy czuje się aktorem zbiorowej wyobraźni... ;-) A po drugie czy faktycznie jest dobry w tym co robi ;-) I czy postawił wszystko na jedną kartę, by zrealizować swój cel...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 lut 2011, o 08:48

Pierwsze trzy kolumny święta świętość; dalej już "normalnie"... :roll:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ