a może w tych zamiennikach są chipy które pamiętają jakąś starą datę? Często te zamienniki to po prostu napełniane stare pojemniki.Doxa pisze:Mam pytanie, pewnie prosta sprawa.
Dotyczy: drukarka/scaner/fax Brother. Gwarancja minęła, więc po raz pierwszy kupiłam zamiast oryginalnych tuszy(-ów?) zamienniki. Niby widzi, że tusze są pełne, a drukuje tylko na czarno. Zapewniam, że w opcjach wydruku mam ustawione "color", i wciskam odpowiedni guzik
![]()
O co chodzi mojej drukarce?
Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
A po polsku?vibowit pisze: Zagatka, a wiesz gdzie jest problem, czy po stronie transportu, czy po stronie Twojego klienta?

powiem tak: jabber - jabber działa (i na psi i na ichat), ichat do ichat też, jakakolwiek komunikacja na drodze do gg nie przynosi skutku (niezleżnie czy konto jabberowe jest odpalone na psi czy na ichacie).
ale jeżeli pytałeś o coś innego, to ja nie rozumiem

if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 252 razy
- Polubione posty: 533 razy
zagatka pisze:
A po polsku?
powiem tak: jabber - jabber działa (i na psi i na ichat), ichat do ichat też, jakakolwiek komunikacja na drodze do gg nie przynosi skutku (niezleżnie czy konto jabberowe jest odpalone na psi czy na ichacie).
ale jeżeli pytałeś o coś innego, to ja nie rozumiem![]()
Wygląda na to, że nie zapłaciłaś

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
pfff, to niech sie gonią...
thx :]

thx :]
zagatka, postaw sobie własny transport, albo przejdź na jakiegoś klienta multiprotokołowego (o dzi, co za słowo mi wyszlo).
czarne jest piękne...

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
tak vibowit, jak tylko wróce do domu to tak zrobię 

Czyżbyście sugerowali, że dziwny jestem?
No tak wy macie te śmieszne ogryzione komputery, na których wszystko działa szybko i bezstresowo. Szkoda, że nie to, czego akurat się potrzebuje.

No tak wy macie te śmieszne ogryzione komputery, na których wszystko działa szybko i bezstresowo. Szkoda, że nie to, czego akurat się potrzebuje.

czarne jest piękne...
ja mam taki tylko służbowo 

zagatka, to na PC instaluj Pidgina i po problemie.
Miałem postawiony swój własny transport, ale nie był zbyt stabilny więc sobie odpuściłem. Używam Pidgina.
GG czerpie zyski z reklam, więc jest niechętne wszelkiego rodzaju transportom i innym klientom poza ich własnym. Utrudniają zatem życie takim krzywo-ryjowcom, którzy podpinają się pod ich serwery z dziwnych miejsc i aplikacji.
Nie wiem czy jest jeszcze dostępny jakiś darmowy, publiczny i w miarę stabilny transport GG dla Jabbera.
mały 5150, nie denerwuj się, wcale Cię nie obrażam.
Miałem postawiony swój własny transport, ale nie był zbyt stabilny więc sobie odpuściłem. Używam Pidgina.
GG czerpie zyski z reklam, więc jest niechętne wszelkiego rodzaju transportom i innym klientom poza ich własnym. Utrudniają zatem życie takim krzywo-ryjowcom, którzy podpinają się pod ich serwery z dziwnych miejsc i aplikacji.
Nie wiem czy jest jeszcze dostępny jakiś darmowy, publiczny i w miarę stabilny transport GG dla Jabbera.
mały 5150, nie denerwuj się, wcale Cię nie obrażam.

czarne jest piękne...
tak se czytam i nie czaje: "transport GG dla Jabbera"
a co to?
PS: ja mam Mirandę IM i tam mam pluginy do różnych komunikatorów ale transport to nie wiem co to. Za gupi jestem

PS: ja mam Mirandę IM i tam mam pluginy do różnych komunikatorów ale transport to nie wiem co to. Za gupi jestem

Jeśli wiesz co to Jabber na protokole XMPP to śpieszę z tłumaczeniem.naLeśnik pisze:tak se czytam i nie czaje: "transport GG dla Jabbera"![]()
Otóż. Transport umożliwia zarejestrowanie w swoim rosterze kontaktów w formie <nr gg>@gg.<domena transportu> dzięki czemu kontakty GG są widziane, jak standardowe kontakty jabberowe. Możemy sobie z tymi kontaktami czatować w zwykły sposób. Trasport odpowiada za odpowiednie przetłumaczenie paczek z wiadomościami z protokołu GG na protoków XMPP i odwrotnie. Dzieje się to w sposób przezroczysty dla użytkowników.

czarne jest piękne...
Ty masz klienta (Miranda), który obsługuje różne protokoły, a transporty służą temu, by korzystać tylko z jednego protokołu (XMPP), a mieć możliwość komunikowania się z innymi.naLeśnik pisze:dzięki vibowit , chyba już zaczynam rozumieć
Czuwaj!
czarne jest piękne...
vibowit, dobrze że mam Ciebie, bo tłumaczysz naprawdę jasno

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Ja tak zrobiłem kilka lat temu i, póki co, nie narzekam :Pzagatka pisze:tak vibowit, jak tylko wróce do domu to tak zrobię
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Model urządzenia to LC970. No i ten kartridż że niby powinien pasować, dokładnie ten samKonto usunięte pisze: Doxa, a o jaki model chodzi?
Bo tak z głowy to może taśm zabezpieczających z cartridgów nie zdjęłaś...

vibowit pisze:Dysze nie są zapchane?
Ostatnio drukowałam w kolorze jakiś tydzień temu, wszystko było ok. Dzisiaj pan w komputerowym mi powiedział, że te urządzenia powinny być non stop podpięte do sieci, bo oczyszczają się co jakiś czas. U mnie niestety nie byłdareq pisze: a kiedy drukowalas ostatnio w kolorze? Moze dysza jest zatkana ....

A ja sama dam sobie radę z tymi dyszami, czy to musi fachowiec?

Dziękuję bardzo za pomoc!
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 200 razy
Doxa pisze: U mnie niestety nie był , więc może faktycznie to ta dysza? A to tylko zbieg okoliczności, że zatkało się po wymianie tuszy na nieoryginalne?
Po tygodniu raczej dysze nie zasychają (chyba że nie było w tym czasie zużytych pojemników). Jakość tuszy zastępczych tez jest niestety różna.
Doxa pisze: A ja sama dam sobie radę z tymi dyszami, czy to musi fachowiec?
Część urządzeń ma w oprogramowaniu funkcję autoczyszczenia, ale w przypadku totalnie zapchanych dysz na nic się ono zdaje, pozostaje czyszczenie w serwisie lub wymiana głowic.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

A ten system nie ma tak, jak HP, że pojemnik z tuszem jest jednocześnie glowicą?
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX pisze:A ten system nie ma tak, jak HP, że pojemnik z tuszem jest jednocześnie glowicą?
Nie
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 312 razy
- Polubione posty: 60 razy
Tak sobie czytam te posty i się zastanawiam, czy na pewno wszyscy po polsku piszecie 

LC970 to model kartridza nie drukarki, ale mniejsza z tym.Doxa pisze:Model urządzenia to LC970. No i ten kartridż że niby powinien pasować, dokładnie ten sam![]()
Czy drukarka zgłasza jakiś błąd? Bo o ile pamiętam, to jeśli drukuje na czarno to znaczy, że nie ma odpowiednich kolorów.
Gdyby dysze były zapchane, to raczej oprogramowanie wykrzyczało by błąd, a nie drukowało na czarno.
Moim zdaniem to jakiś problem softwarowy.
czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: Gdyby dysze były zapchane, to raczej oprogramowanie wykrzyczało by błąd, a nie drukowało na czarno.
A przypadkiem nie odwrotnie, że krzyczy gdy kolorów brak, a o dyszach ani mru mru?

vibowit pisze: LC970 to model kartridza nie drukarki, ale mniejsza z tym.

MFC 235C .
Nie, nie zgłasza błędu, a po kliknięciu w okno kontrolne pokazuje, że tusze są pełne. Czyli je widzi. Wcześniej już nie drukował i krzyczał żeby wymienić brakujące.vibowit pisze: Czy drukarka zgłasza jakiś błąd? Bo o ile pamiętam, to jeśli drukuje na czarno to znaczy, że nie ma odpowiednich kolorów.
A czy mogłoby być przyczyną to, że zostawiłam wewnątrz jeden oryginalny tusz? Czarnego miałam jeszcze sporo, więc nie wymieniałam

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
Nie wiem. O tym, że kolorów brak na pewno informuje, ale dziwne jest, to że mimo, że wykrywa, że kolory są to drukuje na czarno. Moim zdaniem nie powinien drukować w ogóle, gdyby to była wina dysz.rrosiak pisze:A przypadkiem nie odwrotnie, że krzyczy gdy kolorów brak, a o dyszach ani mru mru?
Hmm... Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia, bo po to są oddzielne kolory, by można było je wymieniać (uzupełniać) niezależnie. Nie wiem czy ma znaczenie to, że jeden jest oryginał, a reszta nie. W sumie to jak czujnik miałby to wykryć?Doxa pisze:vibowit pisze: LC970 to model kartridza nie drukarki, ale mniejsza z tym.
![]()
MFC 235C .Nie, nie zgłasza błędu, a po kliknięciu w okno kontrolne pokazuje, że tusze są pełne. Czyli je widzi. Wcześniej już nie drukował i krzyczał żeby wymienić brakujące.vibowit pisze: Czy drukarka zgłasza jakiś błąd? Bo o ile pamiętam, to jeśli drukuje na czarno to znaczy, że nie ma odpowiednich kolorów.
A czy mogłoby być przyczyną to, że zostawiłam wewnątrz jeden oryginalny tusz? Czarnego miałam jeszcze sporo, więc nie wymieniałam
czarne jest piękne...