Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 14 lut 2011, o 23:03

hmm, .. gdzieś musi być zatem hak ;-)
aa już wiem, lastpass wyłączą i klapa.

pozdrawiam
Grzegorz

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 14 lut 2011, o 23:04

FUX pisze:Najgorsze, co może być, to jedno haslo do wszystkiego...
vibek, ale se sprawy nie zdajesz, jaki diabelkski napar robi...
:mrgreen:
FUX, wybacz, ale w kwestii zabezpieczeń, kryptografii i tego typu tematach będę bardziej polegał na swojej wiedzy niż Twojej. :whistle:
a mam wrażenie, że tym razem nie bardzo wiesz o czym piszesz. :cofee:

Grzegorz, to zrób sobie lokalną kopię bazy np., w truecrypt.
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 14 lut 2011, o 23:08

Konto usunięte pisze: Najbardziej mnie bawią takie systemy wymagające wyrafinowanych haseł w jakichś nieoczekiwanych miejscach typu portal dla wielbicieli kombajnów.
To wcale nie jest takie głupie. Czasem takiej bazie zdarza się wyciec i wtedy okazuje się, jak wiele osób ma tak trywialne hasła, że aż przykro się robi (i oczywiście te credentiale potem są wykorzystywane przez robaki). A jeśli do tego jako loginów używają np. adresów pocztowych... ;)))

Pamiętam pewnego menedżera średniego czy wyższego stopnia w pewnej germańskiej kasie oszczędnościowej: miał hasło do konta pocztowego składające się z jednej literki ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2011, o 23:13

ky, wszystko ma plusy ujemne i minusy dodatnie.
Takie częste wymuszanie zmian, czy też wymagania mocnych haseł powoduje, że ludzie zapisują hasła np. monitorze, czy w lepszych przypadkach, pod klawiaturą. :mrgreen:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2011, o 23:15

Kartka, prócz oczywistych wad, ma tę zaletę, że byle robal jej nie zeskanuje ;))

Ja to wszystko wiem i dlatego preferuję uwierzytelnianie metodami kryptograficznymi lub hasłami jednorazowymi ;))

r.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 14 lut 2011, o 23:17

vib- testuje tego lastpassa i .. to jest piękne, muszę jeszcze tylko poczytać jak zrobić backup na wypadek wyłaczenia strony i chyba się zaprzyjaźnie z tym.

długo korzystasz z tego ?
pozdrawiam
Grzegorz

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 14 lut 2011, o 23:31

Grzegorz, vibek mówi, że z rok albo i lepiej :-)
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 lut 2011, o 07:51

vibowit pisze: FUX, wybacz, ale w kwestii zabezpieczeń, kryptografii i tego typu tematach będę bardziej polegał na swojej wiedzy niż Twojej.
a mam wrażenie, że tym razem nie bardzo wiesz o czym piszesz.
Wiesz, jeżeli tak to dziala w rzeczywistości, jak nie dziala na ich stronie...
http://lastpass.com/support_screencasts ... ture=basic
;-)

Może przybliżysz zalety... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 lut 2011, o 10:05

Vibek, hasła do banku też pamiętasz w tym narzędziu? 8-)

Wszystko ma swoje wady i zalety. Nasz mózg za kilka pokoleń będzie odpowiedzialny tylko za podstawowe czynności życiowe. Bo na każdym kroku wyręczamy go narzędziami, które coś za nas zapamiętują.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2011, o 10:27

Konto usunięte pisze:Wszystko ma swoje wady i zalety. Nasz mózg za kilka pokoleń będzie odpowiedzialny tylko za podstawowe czynności życiowe. Bo na każdym kroku wyręczamy go narzędziami, które coś za nas zapamiętują.
Oczywiście, że wszystko ma wady i zalety.
A myślisz, że mózg rozwija się, gdy zmuszasz go do pamiętania 30 nazw użytkownika i haseł: do banków, for, skrzynek pocztowych, portali, ...
Oczywiście, zawsze można wszędzie ustawić takie samo hasło, tylko wtedy to faktycznie jest słaby pomysł.

Tutaj minusem jest to, że trzeba ufać, że zabezpieczenia LastPass są wystarczające, ale moim zdaniem są ok.

FUX, plusem jest to, że wystarczy, że pamiętam 1 hasło. Moje ważne informacje są dobrze zaszyfrowane i nie są trzymane lokalnie, co dla jednych może być wadą, ale moim zdaniem też jest zaletą.

Zabezpieczenia są tak dobre, jak ich najsłabsze ogniwo.
czarne jest piękne...

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus

Post 15 lut 2011, o 16:27

Czy ktos ma pojecie, jak w Xperii X2 (Win Mobile 6.5) dodawac opcje/linki do Today Screen? Ja juz nie sie poddaje. Nawet sortowania alfabetycznego nie ma ... :wall:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 15 lut 2011, o 19:34

pamejudd, w innym WinMo 6.5 (Menu -> Ustawienia -> Ekran -> Elementy w dzisiaj) lub też proponuje zorganizować sobie SPB Mobile Shell ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 lut 2011, o 19:56

Mam. Z tym ze przyzwyczailem sie do standardowego Today (tam zreszta moge jednoczesnie kalendarz i zadania zmiescic i w ogole)

No i u mnie nie ma "Ekran" w ustawieniach. Jest w "system" ale tam moge sobie najwyzej czcionke zmienic i stylus skalibrowac :x

Cos mi mowi ze sie flashowaniem skonczy...

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 mar 2011, o 23:12

@Chloru: juz skumalem, o ktory SPB Shell ci chodzilo :)

W Xperii mialem domyslnie zianstalowany jakis SPB Vulcan Shell. Po wywaleniu go i zainstalowaniu normalnego, telefon stal sie przyjemniejszy w obsludze :)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 8 mar 2011, o 12:01

Szukamy niedrogiego lapka dla Megis. Póki co wpadły nam w oko takie dla modele :
http://allegro.pl/okazja-lenovo-b560-p6 ... 20383.html
http://allegro.pl/tytan-toshiba-c660-i3 ... 90644.html

W Toshibie jest chyba deko lepszy procek, tzn. ma więcej gwiazdek Intela, które pewnie znaczą tyle co gwiazdki EuroNCAP :mrgreen:
Może ktoś mógłby coś zarekomendować, polecić albo powiedzieć na co zwrócić uwagę ?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 8 mar 2011, o 13:10

WRC fan, jaki budżet? Tak czy siak w nic słabszego niż i3 bym się nei pchał. Toshiby nie lubie - miałem 3 słuzbowe ;-)

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 06PL_.html

A na tym tutaj to nawet sobie pograsz jak będziesz grzeczny ;-) http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 0MNKK.html

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 13:30

Never, ever taniego Szajsunga (a i nad drogim bym się też zastanawiał). Nie dość że gdy złożyliśmy wizytę w lokalnym serwisie S z chrzaniącym się laptokiem, to odesłali nas do Warszawy, bo oni się tylko telewizorami zajmują, to jeszcze budowa tego zalatuje tak przykrym szajsem, że aż się płakać chce (plastikowa obudowa, płyta główna, plastikowa obudowa -- żadnego usztywnienia, ZTCP ekranowanie tylko w postaci napylonej jakiejś farby na wnętrze obudowy). W dwu, może trzyletnim laptoku trzeba było przelutować na nowo mostek, bo zaczęły się dziać cuda: system zwalniał, wieszał się, czasami widział śmieciówkę, czasami nie.

r.

PS. A teraz mam SGS-a i czekam na Gingerbreada. Jeśli przy jego okazji Szajsung nie wyprostuje swoich wynalazków, to pewnie spuszczę to coś na Allegro i pomyślę nad innym sprzętem.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 13:37

ky, idąc tym tropem chyba trzeba by wykluczyć wszystkie tanie laptopy ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 mar 2011, o 13:42

WRC fan, weź mnie na zakupy. Ja umiem kupować lapki, nie Chlorian? :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 13:51

ky pisze:PS. A teraz mam SGS-a i czekam na Gingerbreada.
A co Ci nie bangla? Ja na Froyo nie mam żadnych problemów, albo nie umiem ich wywołać. ;-)
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 13:56

Chloru pisze:ky, idąc tym tropem chyba trzeba by wykluczyć wszystkie tanie laptopy ;-)
Pavulon mojej matki, fakt, był raczej trochę droższy (ale znów nie jakoś bardzo dużo -- jakaś promocja była), wciąż się trzyma i nie grymasi, mimo że był kupiony w podobnym czasie. Owszem, uważam lepiej się przemęczyć i dozbierać trochę na sensowniejszy sprzęt (chociaż w obecnych czasach cena też nie zawsze gwarantuje jakości). Poza tym nie spodobało mi się podejście serwisu, jeśli kupuję sprzęt firmy X, to oczekuję że serwis firmy X załatwi sprawę, a nie będzie mnie odsyłał od Annasza do Kajfasza.

r.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 14:13

Chloru, WrcFan bierz remka na zakupy najtaniej nie będzie ale szybko i bez bólu :mrgreen:

ky, w całkiem nietanim Pavulonie mojego kolegi (2-3 lata temu - 4,5 kPLN) bateria wytrzymała ledwo ponad pół roku, teraz trzyma kilkadziesiąt sekund.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 mar 2011, o 14:47

Chloru pisze: bateria wytrzymała ledwo ponad pół roku, teraz trzyma kilkadziesiąt sekund.
Bo nie wiedzial, ze była akcja serwisowa i wymiana za free. Ja się lapnalem w ostatnim tygodniu.
Co nie zmienia faktu, ze po roku i tak trzymala okolo 15 min.
Teraz kupilem ta max. pojemność za 200 parę zeta.
Oczywiście no name.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 15:11

FUX, co i tak świadczy o gównianej jakości tych baterii. Toshibowe trzymały duzo lepiej (2-3h), acerowa po prawie pół roku działa jak nowa (~6 godzin), jakiś roczny (albo i lepiej) Dell którego teraz mam trzyma 4 godziny.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 8 mar 2011, o 15:25

Chloru pisze: WRC fan, jaki budżet? Tak czy siak w nic słabszego niż i3 bym się nei pchał.
Powiedzmy do 2k.

Czy z punktu zwykłego użyszkodnika jest duża różnica między i3 a P6100 ?

ODPOWIEDZ