Coś niedobrego
Re: Coś niedobrego
jak masz zdjętą baterię, to odwróć ją do góry nogami, zatkaj otwory wylotowe i nalej do środka baterii do pełna odkamieniacza - np. Cillit Kamień i Rdza - na mojego nosa masz zakamienioną baterię w środku i dlatego nie domyka się.
Miałem to samo u siebie, porcelanowe głowice wbrew pozorom po jakimś czasie osadzają kamień i tyle
zalej płynem na dobrą godzinę (co najmniej) - wylej i nalej jeszcze raz na tyle samo czasu - daj znać czy pomogło
Miałem to samo u siebie, porcelanowe głowice wbrew pozorom po jakimś czasie osadzają kamień i tyle
zalej płynem na dobrą godzinę (co najmniej) - wylej i nalej jeszcze raz na tyle samo czasu - daj znać czy pomogło
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Obawiam się, że to nie tylko kamień. Przełącznik kran/prysznic działał w ten sposób, że delikatne wyciągnięcie go do góry włączało prysznic i odcinało kran. Teraz coś się chyba ułamało, bo można go wyciągnąć jeszcze wyżej. A przy tym nie odcina kranu. Pokombinuję jutro, bo dzisiaj już jestem po piwku :)
Poza tym, żeby zdjąć baterię muszę odciąć dopływ wody, a to muszę robić na zewnątrz, angażując ochronę (klucze do szachty)
Poza tym, żeby zdjąć baterię muszę odciąć dopływ wody, a to muszę robić na zewnątrz, angażując ochronę (klucze do szachty)

Godlik, W kuchni mam baterię kulową KFAP czy jakoś tak . Mam ją od 14 lat i nic sie z nią nie dzieje , ale ma wkładkę ceramiczną
Rozstaw powinien być taki sam , bo to normy EU . Jak zamieniasz to na taki poziomy mieszalnik co z jednej strony ustawiasz temp. a z drugiej wielkość strumienia . Taki mieszalnik za 700zł wytrzyma 20 lat .

Rozstaw powinien być taki sam , bo to normy EU . Jak zamieniasz to na taki poziomy mieszalnik co z jednej strony ustawiasz temp. a z drugiej wielkość strumienia . Taki mieszalnik za 700zł wytrzyma 20 lat .
Godlik, jakbyś musiał kupić nową, to, z czystym sumieniem, polecam Grohe. Ta, http://www.twojabateria.pl/baterie-lazi ... atryskowym nie jest taka ładna jak Kludi ale pasuje do serii New Waves i troszkę przyoszczędzisz 

A co w przypadku gdyby nagle coś strzeliło i trzeba by było NATYCHMIAST odciąć wodę?Godlik pisze: żeby zdjąć baterię muszę odciąć dopływ wody, a to muszę robić na zewnątrz, angażując ochronę (klucze do szachty)
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
No ale założę się, że w kuchni bateria ma lżejsze życie niż ta w łazienceKubik pisze: Godlik, W kuchni mam baterię kulową KFAP czy jakoś tak . Mam ją od 14 lat i nic sie z nią nie dzieje , ale ma wkładkę ceramiczną

Dzięki. Na razie mam nadzieję, że jakieś krasnoludki w nocy mi ją naprawiąDido pisze: Godlik, jakbyś musiał kupić nową, to, z czystym sumieniem, polecam Grohe. Ta, http://www.twojabateria.pl/baterie-lazi ... atryskowym nie jest taka ładna jak Kludi ale pasuje do serii New Waves i troszkę przyoszczędzisz

Houston, mamy problem...Bergen pisze: A co w przypadku gdyby nagle coś strzeliło i trzeba by było NATYCHMIAST odciąć wodę?
No niestety, tak to zaprojektowano, czyli dupa zbita
Pytanie zasadnicze, z jakimi luksusowymi konkurująSo What! pisze: Akurat u nas najgorzej spisują się baterie Grohe![]()

No właśnieGodlik pisze: No ale założę się, że w kuchni bateria ma lżejsze życie niż ta w łazience![]()

Prysznicowa jest używana 2 razy dziennie ( latem 4 razy ) bo mieszka 2 osoby .
Ta kuchenna jest używana pewnie 10 razy częściej .
najgorsze jest to, że dawniej baterie wytrzymywały wiele lat, teraz jak wszystko, psują się szybciej.
z tym, że za mojego dzieciństwa, jak coś się działo, to się kupowało wkład do baterii - kranik czy coś, nie jestem hidrałlykem, to nie wiem, i się miało na nastpne cholera wie ile lat.
a dziś jak wymienisz ceramiczną kulę?
z tym, że za mojego dzieciństwa, jak coś się działo, to się kupowało wkład do baterii - kranik czy coś, nie jestem hidrałlykem, to nie wiem, i się miało na nastpne cholera wie ile lat.
a dziś jak wymienisz ceramiczną kulę?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Godlik
- 6 gwiazdek
No dobra, może jednak nie będzie tak źle... Chyba po prostu zepsuł się przełącznik kran/prysznic. Z tego co widzę w materiałach technicznych producenta, występuje jako część zamienna. Niestety w sklepach internetowych ich nie ma, są tylko takie do bardziej popularnych serii. Trzeba dzwonić do ASO
O, coś takiego podobnego ze sprężynką:
http://www.lazienkiabc.pl/Przelacznik-a ... -2769.html
Najwyżej będę przerabiał

O, coś takiego podobnego ze sprężynką:
http://www.lazienkiabc.pl/Przelacznik-a ... -2769.html
Najwyżej będę przerabiał

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Pewnie trochę to wynika ze zwiększenia skomplikowania. Teraz baterie mają jakieś regulatory temperatury i inne cuda. Kiedyś uszczelki się wymienialo i po temacie. Ogólna tendencja do wymiany a nie naprawy jest przerażająca
tych patentów lepiej z góry unikać, to chyba najbardziej awaryjny typ przełączania prysznic-wylewka.Godlik pisze: delikatne wyciągnięcie go do góry
Chyba w takim razie to KFA - polskie, z Krakowa - nie dziwota, że tyle wytrzymała, bo robią bardzo, ale to bardzo porządne baterie (gwarancja chyba na 30 lat i to z serwisem przyjeżdżającym w ciągu 24h). Wg mnie w porównaniu do konkurencji mają trochę uboższy design, ale jest coraz lepiej..Kubik pisze: W kuchni mam baterię kulową KFAP

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Godlik, Te wszystkie wynalazki są nie na naszą wodę . Takie cacka działają dobrze na miękkiej wodzie . Nasza kranówa bardzo szybko zniszczy te skomplikowane urządzenia . Zaraz zacznie się zapychać i zacinać .
Tobie potrzebne coś takiego typu
http://www.niebieskalazienka.pl/towar/s ... n-15-grohe
Tobie potrzebne coś takiego typu
http://www.niebieskalazienka.pl/towar/s ... n-15-grohe
- Godlik
- 6 gwiazdek
Na razie jestem dobrej myśli. Działało ładnych parę lat bez problemu. Wygląda na to, że części zamienne są, więc powinno znowu działać.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Dido pisze: to, z czystym sumieniem, polecam Grohe.
A ja Deante - już 12 lat na ultra-twardej wodzie i nic, zero problemów. Mocno polecam. Nie wiem tylko jak ta seria się nazywa, koszt za 5 sztuk coś około 4.500 PLN (12 lat temu) ale są pancerne

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Doprecyzuję zatem. Baterie Grohe nam się rozpadają - popękały rączki.Dido pisze:Pytanie zasadnicze, z jakimi luksusowymi konkurująSo What! pisze: Akurat u nas najgorzej spisują się baterie Grohe![]()
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
So What! pisze: Doprecyzuję zatem. Baterie Grohe nam się rozpadają - popękały rączki.
Czy rączki w Małopolsce, to pokrętła na Mazowszu?

Też mam wrażenie, że to najsłabszy punkt programu jest. Jakiś taki badziewny twardy plastik.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
So What!, to dziwne, bo ja mam wajchę metalową. Ale może dlatego, że założyłem do umywalki baterię bidetową (Grohe), która może jest projektowana jako mocniejsza 
A o pokrętła mi chodziło przy tym

A o pokrętła mi chodziło przy tym

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
półtora kafla za kran?
(nie żebym bronił, na zdrowie
, ale chyba bym wolał sobie sam zrobić )

(nie żebym bronił, na zdrowie

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
sie mi tak skojarzyłoSo What! pisze:Doprecyzuję zatem. Baterie Grohe nam się rozpadają - popękały rączki.Dido pisze:Pytanie zasadnicze, z jakimi luksusowymi konkurująSo What! pisze: Akurat u nas najgorzej spisują się baterie Grohe![]()
"walenie gruchy wzmacnia paluchy "

mniej siły trzeba wkładac w kręcenie rączkami