I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 6 mar 2013, o 14:51

WiS pisze: Jesli chodzi o terrorystow typu lone wolf to grupą szczególnie wysokiego ryzyka są pracownicy naukowi sredniego szczebla, szczególnie dziedzin społecznych, humanistycznych i artystycznych.
Serio mowie

WiSie co tam dłubiesz w piwnicy? ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 6 mar 2013, o 14:58

Jak to co? Nalewki :cofee:

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 15:20

Arno pisze:Weźmy take Amerykie. Tam ludziom wszczepia się praworządność od małego. Są bandyci oczywiście, ale przeciętny obywatel jest legalistą.
Ale pamiętajmy, że to się bierze hen daleko, od pierwszej emigracji. No i mają nieco inne wyznanie niż my.
U nas we firmie wszyscy co jakiś czas muszą podpisywać kwity o etycznym zachowaniu w biznesie. I słusznie, bo to ludności przypomina.
A u nas, nikt się nawet nie zająknie w firmie farmaceutycznej, czy budowlanej, że nikomu nie wolno dawać łapówek - zdaje się, że nawet odwrotnie.
Arno, z tą korupcją w amerykańskim biznesie to jest trochę tak jak z pruderią w ich kinematografii: nie można pokazać na filmie nagiego tyłka, ale można pokazać wyprute wnętrzności.

Te kodeksy code of conduct w międzynarodowych koncernach wzięły się z tego, że za łapówkę, którą jakiś drobny nawet pracownik ich koncernu w Polsce da polskiemu urzędnikowi, prezes w USA może ponieść konsekwencje wobec amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości ,łacznie z więzieniem.
Dlatego oni zdecydowanie chcą mieć łapówkarstwo pod pełną kontrolą centrali.

Oczywście w kraju, w którym najwyższą wartością jest pieniądz, najwyższą miarą sukcesu firmy są jej zyski, a najwyższą miarą sukcesu jednostki jest stan jego konta bankowego, korupcja musi intnieć. I to ogromna korupcja.
USA jest krajem rekordowo skorumpowanym.
Choć prawdę jest również, że korupcja jest tam surowo karana.
Żeby nie szukać daleko, w ubiegłym roku wsadzili na 14 lat byłego gubernatora stanu Illinois:

Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... YSz9CfklLM
Czyli jest surowe prawo.
Ale ogromna chciwość, która jest jądrem ichniego systemu i tak skłania kolejnych amerykanów do dawania i brania łapówek.
To trochę jak z naszą żądzą szybkości, kórej nie zdoła poskromić nawet generał Połeć i liczne zastępy jego krokodyli.
:mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 6 mar 2013, o 15:37

WiS pisze: Jak to co? Nalewki :cofee:
i za parę lat może doczekamy się równie popularnej nazwy jak "koktajl mołotowa" , "nalewka WiSa" :giggle: :giggle: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 15:43

Łukaszenka, gdzieś tam w tym wątku pisałem o skorumpowaniu w USA, korupcja jest ukryta i odbywa się zupełnie innymi kanałami i metodami niż u nas.
Weźmy na przykład znane od lat młotki dla Armii USA chyba po 1000 dolców.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 6 mar 2013, o 15:45

Konto usunięte pisze: Jeśli przy każdym przedsięwzięciu będziemy sobie wmawiać, że "przecież żyjemy w Polsce", to niczego nie zmienimy w chorej mentalności.
Trudno się bardziej zgodzić; jeżeli przy najmniejszej próbie skłonienia rodaków do jazdy zgodnie z przepisami odezwie się chór czytelników Faktu "przecież żyjemy w Polsce i dajcie nam najpierw autostrady i system dróg jak w Niemczech i niemieckie pensje to się zgodzimy na fotoradary!" i uzyska efekt, to niczego nie zmienimy w chorej mentalności. :mrgreen:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 15:51

Arno pisze: U nas we firmie wszyscy co jakiś czas muszą podpisywać kwity o etycznym zachowaniu w biznesie. I słusznie, bo to ludności przypomina.
A u nas, nikt się nawet nie zająknie w firmie farmaceutycznej, czy budowlanej, że nikomu nie wolno dawać łapówek - zdaje się, że nawet odwrotnie.
Jak by to powiedzieć...
Pierwsza (i chyba największa jak dotąd) afera łapówkarska w branży medycznej w Polsce dotyczyła firmy Johnson & Johnson, która jest... no... amerykańska. Do szpiku kości. 8-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 6 mar 2013, o 15:54

Czy czasem ostatnio nie wyszło na jaw przy jakimś amerykańskim dochodzeniu że koncerny miały zabudżetowane w planie rocznym łapówki w Polsce?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 mar 2013, o 15:54

Gal pisze: jeżeli przy najmniejszej próbie skłonienia rodaków do jazdy zgodnie z przepisami....

ależ spór opór miłośników Faktu jest o to że wprowadzana próba "skłonienia do jazdy z przepisami" ma inne cele niż waadza twierdzi a jazda zgodnie przepisami będzie produktem ubocznym,
czy gdyby to wszystko było mądre, szlachetne i w 100% sensowne to czy bidulek generał gnałby 80/50 ?
wytłumaczenie widze jedno w kontekście powyższych stwierdzeń o naszej mentalności, gna i będzie gnał bo to Polak

no to o co w tym chodzi ? schizofrenia jakaś

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 15:57

WiS pisze: Jesli chodzi o terrorystow typu lone wolf to grupą szczególnie wysokiego ryzyka są pracownicy naukowi sredniego szczebla, szczególnie dziedzin społecznych, humanistycznych i artystycznych.
Wypraszam sobie.
Kaczynski jest matematykiem i ma na polu "lone wolf" wybitne sukcesy (w dorocznej ankiecie dla absolwentów Harvardu wpisał w polu "Osiągnięcia", "Ośmiokrotne dożywocie bez prawa zwolnienia przedterminowego".)
Ci z socjologii to mogą mu, wiesz...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:00

Gal pisze: afera łapówkarska w branży medycznej w Polsce dotyczyła firmy Johnson & Johnson, która jest... no... amerykańska.
A z jakiej narodowości kapitalem jadl slynny lunch poseł Piecha, swojego czasu (podczas lobbowania za zakupem przez Polskę szczepionek na jakąś ptasią czy świńską grype)? Bez podtekstów pytam, czysto informacyjnie, bo nie kojarzę?
Gal pisze: chór czytelników Faktu "przecież żyjemy w Polsce i dajcie nam najpierw autostrady i system dróg jak w Niemczech i niemieckie pensje to się zgodzimy na fotoradary!"
O pardon, o niemieckich pensjach jako warunku nic tu nie zauwazyłem. Chyba, że w Fakcie coś było, to przepraszam, ja nie czytuję 8-)
Natomiast warunek "poprawcie drogi, a dopiero potem wymuszajcie korzystanie z nich zgodnie z przepisami" wydaje mi się zupelnie rozsądny.
Znacznie rozsądniejszy niż Tuskowo/Rostowsko/Połciowe "będziemy was kosić bez względu na wszystko, bo tak".

esilon
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:04

WiS pisze: "będziemy was kosić bez względu na wszystko, bo tak".

ale spoko spoko, jak dopłacicie stówkę to pozwolimy wam jeszcze troszkę poszaleć

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 mar 2013, o 16:06

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: Jeśli przy każdym przedsięwzięciu będziemy sobie wmawiać, że "przecież żyjemy w Polsce", to niczego nie zmienimy w chorej mentalności.
Trudno się bardziej zgodzić; jeżeli przy najmniejszej próbie skłonienia rodaków do jazdy zgodnie z przepisami odezwie się chór czytelników Faktu "przecież żyjemy w Polsce i dajcie nam najpierw autostrady i system dróg jak w Niemczech i niemieckie pensje to się zgodzimy na fotoradary!" i uzyska efekt, to niczego nie zmienimy w chorej mentalności. :mrgreen:

Gal, dobre, dobre :thumb:

My jesteśmy naprawdę całkiem blisko siebie w całym tym sporze, tylko wmówiłeś sobie coś innego.

Po lekturze usuniętego wątku stwierdzam nawet, że być może na skutek propozycji ky fotoradary mają kolor jaskrawożółty, a nie szarobury i niewidoczny.

Nie zmienia to faktu, że
1. man111 jest hipokrytą jeśli łamie wdrażane "przez siebie" zasady. Niestety, jeśli ktoś chce uczyć innych moralności, to nie może stukać asystentki...
2. fotoradary spowodują, że na tym się zakończy reforma (i nie będzie przeglądu oznakowania pionowego, poziomego, nie będzie przebudowy niebezpiecznych miejsc, a tylko postawienie żółtej skrzynki jako remedium na wszystkie kłopoty)
3. Nie mamy jeszcze tylu dróg, żeby pozwalać sobie na aż takie zwalnianie ruchu tranzytowego, stawiając fotoradary gdzie tylko sobie naród zażyczy. A wiadomo, że najlepiej, żeby przy moim domu stały co najmniej 3 fotoradary i 7 śpiących policjantów.
4. Służba, która jeździ i filmuje, nie zajmując się na gorąco zatrzymywaniem kierowców i likwidowaniem tych zagrożeń, jest dla mnie absolutnym dnem i zaprzeczeniem idei poprawy bezpieczeństwa
5. Jestem przeciw wszelkim obejściom, tymczasowym zasadom w okresie przejściowym i podobnemu rozmywaniu zagadnienia poprzez jakieś niewskazywanie sprawcy za 100zł.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 16:07 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:07

Gal pisze: Kaczynski jest matematykiem i ma na polu "lone wolf" wybitne sukcesy
Wyjątek, potwierdzajacy regulę 8-)
A serio, to doprecyzuję: w badaniach, o wyniku których mowiłem (kontynentalnych akurat) chodziło nie o dokonane akty typu LW (bo tych jest po prostu za mało, zeby wyciągać statystyczne prawidłowosci) tylko o profil psychologiczno-społeczny potencjalnych sprawcow.
Doktorzy od humanistyki i sztuk mają podwyższony poziom frustracji osobistej, a jednoczesnie z reguły sporą fantazję, wybujały indywidualizm, wiedzę o procesach społecznych - czyli odpowiedni wkurw i motywację do protestu (techniczni rzadziej ogladają wiadomości, raczej w tym czasie majsterkują, i pokusa ich omija). A braki w konkretnym wykształceniu, dzięki netowi i wyszkolonej umiejętności guglania i czytania ze zrozumieniem, potrafi taki humanista szybko uzupełnić i prostą bombę też da radę zrobić, bez kończenia saperskiej podchorązówki.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 16:10 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:09

Konto usunięte pisze: Służba, która jeździ i filmuje, nie zajmując się na gorąco zatrzymywaniem kierowców i likwidowaniem tych zagrożeń, jest dla mnie absolutnym dnem i zaprzeczeniem idei poprawy bezpieczeństwa
:!: to koronny dowód na prawdziwość intencji :cofee:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:10

esilon pisze:
Gal pisze: jeżeli przy najmniejszej próbie skłonienia rodaków do jazdy zgodnie z przepisami....

ależ spór opór miłośników Faktu jest o to że wprowadzana próba "skłonienia do jazdy z przepisami" ma inne cele niż waadza twierdzi a jazda zgodnie przepisami będzie produktem ubocznym,
czy gdyby to wszystko było mądre, szlachetne i w 100% sensowne to czy bidulek generał gnałby 80/50 ?
wytłumaczenie widze jedno w kontekście powyższych stwierdzeń o naszej mentalności, gna i będzie gnał bo to Polak

no to o co w tym chodzi ? schizofrenia jakaś
A czy jesteś w stanie sobie wyobrazić, że rzeczywistość wykracza poza prostą diatrybę "kasa dla budżetu vs. bezpieczeństwo na drogach"?
BTW: Prowadzisz biznes więc powinieneś wiedzieć, że nic nie jest dwuwymiarowe.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:13

Konto usunięte pisze: Nie zmienia to faktu, że
1. (...)...
2. fotoradary spowodują, że na tym się zakończy reforma (i nie będzie przeglądu oznakowania pionowego, poziomego, nie będzie przebudowy niebezpiecznych miejsc, a tylko postawienie żółtej skrzynki jako remedium na wszystkie kłopoty)
3. Nie mamy jeszcze tylu dróg, żeby pozwalać sobie na aż takie zwalnianie ruchu tranzytowego, stawiając fotoradary gdzie tylko sobie naród zażyczy. A wiadomo, że najlepiej, żeby przy moim domu stały co najmniej 3 fotoradary i 7 śpiących policjantów.
4. Służba, która jeździ i filmuje, nie zajmując się na gorąco zatrzymywaniem kierowców i likwidowaniem tych zagrożeń, jest dla mnie absolutnym dnem i zaprzeczeniem idei poprawy bezpieczeństwa
5. (...)
Howgh!

Popieram czwórkończynowo.

Punkty 1. i 5. wykropkowałem, bo choć to zasadniczo też prawda, to jednak zdecydowanie mniej istotna dla głównego problemu.

esilon
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:16

Gal pisze: A czy jesteś w stanie sobie wyobrazić
alez oczywiście, wyobraźnię to przyznam sie nieskromnie mam akurat bardzo rozwiniętą, niestety,
możliwe że własnie dlatego tak mnie wpienia system GITD

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:18

Gal pisze: nic nie jest dwuwymiarowe
Z wyjatkiem odcinka, trójkata, prostokąta...
:mrgreen:
A serio: no przecież, że nie jest, i każdy tutaj to wie. Pytanie o to jest trochę jednak obrażaniem inteligencji rozmówcy. Zaś uzywanie tego jako argumentu znów (niestety, ale nic na to nie mogę) przypomina mi propagandę PRL. "Wicie, rozumicie, my też wiemy, że są braki na rynku, ale to jest bardziej skomplikowane niż się wam wydaje, i tylko kierownictwo Partii w pelni rozumie wieloaspektowość sytuacji, i nawet jak was pałuje, to dla waszego dobra".

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:21

Azrael pisze:Czy czasem ostatnio nie wyszło na jaw przy jakimś amerykańskim dochodzeniu że koncerny miały zabudżetowane w planie rocznym łapówki w Polsce?
W Rosji system na uspokojenie Amerykanów był następujący ( bardzo prosty) do założenia firmy zatrudniało się kancelarię prawną, której płaciło się o 25% więcej, lub o 100% więcej, w zależności od wysokości niezbędnej łapówki.Firma prawnicza wręczała i po krzyku. A dusza amerykańska spokojną była.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:26

WiS pisze:
Konto usunięte pisze: 3. Nie mamy jeszcze tylu dróg, żeby pozwalać sobie na aż takie zwalnianie ruchu tranzytowego, stawiając fotoradary gdzie tylko sobie naród zażyczy. A wiadomo, że najlepiej, żeby przy moim domu stały co najmniej 3 fotoradary i 7 śpiących policjantów.

Popieram czwórkończynowo.

Punkty 1. i 5. wykropkowałem, bo choć to zasadniczo też prawda, to jednak zdecydowanie mniej istotna dla głównego problemu.
Poza punktem 5 się zgdzam, ale mam pewną uwagię.
Punkt trzeci mianowicie. Znam wiele krajów w których nie ma autostrad, drogi kręte a ograniczenie bardzo surowe.
Dwa przykłady: Norwegia - 80km/h. Wąskie kręte drogi nad fiordami lub w górach, ciągła prawie cały czas, nawet STI było trudny wyprzedzać. I jakoś ten ruch funkcjonuje.
Drugi przykład Bośnia, kto był wie - drogi straszne, kręte, ograniczenie masakra, policja łapie. Bośnia nie jest wzorem dla nas broń Boże.
Chcę jedynie pokazać, że tu u nas nie jest jeszcze najtragiczniej. Pojedź se Tirem przez Norwegię do Tromso.
Kwestia przyzwyczajenia.
I my się przyzwyczaimy.
A jak nie my to nasz dzieci. Francuzi, ludność o parszywym charakterze przełknęła bolesną pigułkię. I Jeździ grzeczniutko.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 mar 2013, o 16:50

Arno pisze: Dwa przykłady: Norwegia - 80km/h. Wąskie kręte drogi nad fiordami lub w górach, ciągła prawie cały czas, nawet STI było trudny wyprzedzać. I jakoś ten ruch funkcjonuje.

Raz jechałem z Ystad do Bergen. I było bardzo płynnie. Non stop 90-110, jeśli ktoś jechał wolniej przede mną, to zjeżdżał na pobocze i mnie puszczał. Inne warunki i inna kultura. Trudno to porównywać do nas. Oni po prostu mają takie ukształtowanie geograficzne.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:56

Fido_ z Ystad do Oslo prawie masz autostradę, nieporównywalne. Z Oslo do Berge jednak już nie to samo.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 6 mar 2013, o 16:57

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Dwa przykłady: Norwegia - 80km/h. Wąskie kręte drogi nad fiordami lub w górach, ciągła prawie cały czas, nawet STI było trudny wyprzedzać. I jakoś ten ruch funkcjonuje.

Raz jechałem z Ystad do Bergen. I było bardzo płynnie. Non stop 90-110, jeśli ktoś jechał wolniej przede mną, to zjeżdżał na pobocze i mnie puszczał. Inne warunki i inna kultura. Trudno to porównywać do nas. Oni po prostu mają takie ukształtowanie geograficzne.
A my mamy PKSy, które pyrtają 50-60km/h niezależnie od czegokolwiek, i kierowców, którzy "w pogodzie" słyszeli o mgłach i śniegu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 16:59

Przede wszystkim na pewnych drogach, mamy ruch stricte lokalny.
Ale tak samo jest na całym świecie.
Nie doszukujmy się jakiejś specyfiki.

ODPOWIEDZ