Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 sty 2013, o 16:22

Nadmiar nieco za słonego bigosu noworocznego plus ciasto francuskie... czyli dzięki żonie już umiem zrobić paszteciki (mniammmm):
Załączniki
paszteciki.jpg



Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 sty 2013, o 17:12

WiS pisze: czyli dzięki żonie już umiem zrobić paszteciki (mniammmm)
Dobry z Ciebie materiał na Żonę :mrgreen: gotować już umiesz... ciekawe jak z resztą :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 sty 2013, o 18:58

Piter 35 pisze: materiał na Żonę gotować już umiesz...
Te, seksista, o równouprawnieniu słyszał, hę? :cofee:
Piter 35 pisze: ciekawe jak z resztą
Piorę.
Ręcznie.
A jesli to nie pomoże, to także sprzątam :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:17

Kupiłem udo z jagnięcia b/k.
Jakiś przepis można prosić?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:24

Aaaa.
Mogę sie zrewanżować przepisem na kurcaka na piwie.
Tak, tak.
Produkty:
Puszka z piwem-może być opróżnione w połowie.
Kurczak.
Przyprawy wg uznania.

Przyprawiamy kurczaka, po opłukaniu, wg uznania, odkładamy do lodówki lub na balkon zimą na dzień dwa lub kiedy się przypomni, że odłożony.
Jak się przypomni lub poczujemy ssanie obiadowe, to nagrzewamy piekarnik, pieczemy tyle godzin, ile ma kurczak kg rzeczony.
Dla będących pod wpływem to dla usprawnienia zapodam, iż 1kg to +/- 1h (godzina).

Wewkładamy kurczaka częścią tylną otworową na stojącą puszkę, w części opróżnioną, najlepiej więcej, bo szkoda piwa.
Pieczemy, sprawdzamy, pilnujemy, pijemy resztę piwa z 24 paku.
Po upieczeniu jemy, pozdrawiamy współbiesiadników, bekamy i....
idziemy spać.

Smacznego!


:mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:26

Proszę bardzo. Nie moje, z pieceofcake.pl, ale powinno być OK.
Jagnięcina duszona z rozmarynem
A+ A-

Solidne mięsne danie z pięknie pachnącym sosem. Wbrew włoskim zwyczajom podajemy je z piure ziemniaczanym.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

4 plastry jagnięciny z udźca (do 200 g każdy)
średniej wielkości cebula
3 gałązki świeżego rozmarynu
garść mąki
oliwa z oliwek
200 ml (niepełna szklanka) wywaru z cielęciny lub jagnięciny
100 ml białego wytrawnego wina

Jagnięcina duszona z rozmarynem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Rozmaryn myjemy i osuszamy, obrywamy "igły". Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy. W przyprawionej mące obtaczamy plastry mięsa, strząsając nadmiar. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca wkładamy mięso i obsmażamy z obu stron na rumiano. Dolewamy wywar, a kiedy się zagotuje, dorzucamy cebulę i rozmaryn. Wszystko jeszcze raz solimy i (pardon) pieprzymy, dolewamy białe wino i zostawiamy patelnię na małym ogniu na godzinkę. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala - jeśli trzeba, dolewamy nieco wody. Kiedy mięso jest miękkie, przekładamy je na ogrzane talerze i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Jagnięcina duszona z rozmarynem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego
Proste i smaczne (znaczy, ten rozmaryn :cofee: )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:30

Konto usunięte pisze: Proste i smaczne (znaczy, ten rozmaryn )
:-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:31

Żryj zwłoki, nadciśnienie nadciąga :evilgrin: :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:38

Konto usunięte pisze:Żryj zwłoki, nadciśnienie nadciąga :evilgrin: :-p
Sam sie stresujesz, ze jeszcze nowej padliny nie odebrałeś, a z innych padlinożerców się śmiejesz...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:43

Ja się stresuję? Niby czym. :?

Podałem Ci przepis i życzę smacznego. Nie chcesz, nie dawaj rozmarynu :-p

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2013, o 23:48

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2013, o 00:04

Konto usunięte, :mrgreen:

Kruszyn,
no zbliżone....

Cóś skomponuję...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2013, o 12:53

Po latach nietykania oliwy i oliwek, ostatnio coś mnie wzieło i nadrabiam zaległości. Mój przeboj ostatnich dni - sałatka "oliwier" ;-)

1. Surowe zielone. Najcześciej siekana rukola, roszponka, szpinak, ew. jakieś kiełki, czasem drobno pokrojona cukinia.
2. Dodatki inne, wedle fantazji i aktualnego stanu szaf i lodówki. Tuńczyk/łosoś/pstrąg wędzony. Rodzynki. Konserwowa papryka. Migdały w płatkach. Chrzan. Sezam. Majonez. Pomidory. Kruszone gorzkie herbatniki. Oliwki czarne i zielone. Banany. Czarnuszka. Estragon. Ziele angielskie. Imbir. Cebulka. Parmezan. Gorgonzola. Czasami część z tego, ale bywało i wszystko w/w naraz (Kruszyn, Gal - nie bijcie :evilgrin: ).
3. No i oooobficie oooliwą. Chętnie aromatyzowaną (trufle, cytrynowa, pesto).
I dobrze ugniesć i wymieszać, żeby się wszystko lepiło.
Pycha :thumb:

Czasami uzywam jako nadzienie do chlebków pita, czasami żrę samo. Zawsze obficie popijam winem - inaczej by się człowiek porzygał :giggle: Dwa, trzy razy dziennie duża porcja. Do dużej porcji, butelka wina ( z rana pół :whistle: ).

O dziwo, chudnę na tej diecie :cofee: Siedem kilo od końca świąt, bez oszczędzania się i pomimo okresowego dojadania slodyczy, pierogów, tłustych wędlin i innych takich...
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 13:00 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2013, o 12:57

Podoba mi się połączenie rodzynek, chrzanu i parmezanu. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2013, o 12:59

leon, mnie też :mrgreen: Ale mniej efektownym w teorii, za to zabójczym w praktyce fragmentem takiej salatki jest plasterek banana nasączony oliwą z aromatem białych trufli 8-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2013, o 22:04

WiS pisze: uńczyk/łosoś/pstrąg wędzony
Spróbuj alternatywnie sajry https://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo ... m_id=20593 Kiedyś kupiłem przypadkiem i jest teraz stałą pozycją w zakupach. Jakiś czas temu była sprowadzana z rosyjską etykietą jako wyprodukowana w rybokołochozie imienia Lenina oczywiście.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lut 2013, o 22:52

inquiz, ale ja te ryby to raczej wędzone w płatach. Przynajmniej widzę, co jem.
Za puszkowanymi nie przepadam.
A rosyjskiej produkcji puszka z rybą w oleju, to jest jednak ryzyko, że to jakiś przepracowany silnikowy na szczątkach dowolnego zwierzęcia i trocinach ;-)
Nie mówię, że zawsze - ale wolę nie kusić licha 8-)
Gdy byłem młodszy, nie takie rzeczy jadalem... no, ale wtedy nie popijałem tego winem :evilgrin:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2013, o 13:30

WiS, Może i ryzyko, aczkolwiek lubię wschodnie produkty rybne a diabli mnie nie wzięli jeszcze. Do rybich jajek też stosujesz tą teorię :?: ;-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2013, o 17:21

WiS pisze: (Kruszyn, Gal - nie bijcie :evilgrin: ).
A niby dlaczego mamy bić? Sałaty jak świat światem składały się z; czegoś zielonego, dodatków i czegoś do polania. Czyli standard.
Ale mam jedną uwagę:
Przy całym podziwie dla elastyczności Twoich przepisów; spróbuj dodać czegoś kwaśnego - jakiegoś octu albo cytryny - do tych sałatek. Vinegrette nie zostało wynalezieone bez powodu. ;-)
Tylko najpierw oliwa póżniej ocet, albo vinegrette robione wcześniej i zemulgowane.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2013, o 17:32

Ja dzisiaj sobie wyrzeźbiłem seler naciowy drobno pokrojony, pestki słonecznika i dyni, trochę orzechów włoskich oraz rodzynek.
I wszystko.

Mniam.

Rodzinka miała wersję powiększona o jabłko i majonez.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2013, o 20:53

inquiz pisze: Do rybich jajek też stosujesz tą teorię
Nonieee, jajka rządzą się własnymi prawami :mrgreen:
Gal pisze: A niby dlaczego mamy bić?
Zdaję sobie sprawę, że niektóre połączenia są... eee, nieortodoksyjne ;-)
Gal pisze: spróbuj dodać czegoś kwaśnego - jakiegoś octu albo cytryny - do tych sałatek.
Odczuwam potrzebę kwasnosci, stąd czasami papryka konserwowa (w occie) albo oliwa aromatyzowana cytryną.
Gal pisze: Vinegrette nie zostało wynalezieone bez powodu.
A, nawet stoi coś takiego w szafce - ale bałem się użyć 8-)

Piskoor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Forester S-Turbo 2002 / Outback 2.5 2008 Viessmann Edition By Jako
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2013, o 15:10

A ja szczerze powiem że od niedawna regularnie spożywam taka sałatkę...

pomidorki koktajlowe tudzież inne do pokrojone do michy
do tego posiekana szalotka.... troszkę soli morskiej ( ostatnio kupiłem fleur de sel.. no i bomba!! ) sporo pieprzu.... mieszam i sobie czeka...
na patelnię plastry chorizo ( dosyć grube... ) łyżka lub dwie oliwy ( dosyć ostra bo 1/3 butelki to papryczki :-) ) i na wolnym ogniu podgrzewać aż chorizo się wytopi
i stanie chrupiące... wtedy posiekany czosnek..niech zbrązowieje lekko... zdejmujemy z ognia... i dolewamy octu ( ja ostatnio leję ocet malinowy z .... IKEA :-) )
i takim gorącym sosem z kiełbasą zalewam to co w misce.... szybkie wymiąchanie... i jazda....
pali rurę... a z czasem nawet dwie.. :-D
i choć to dodatek średnio w teorii pasujący.... kolendra jako dodatek nawet pasuje....
z braku chorizo czasem posiłkuję się również kiełbasa węgierską lub nawet salami...

regularnie tez klasyk czyli posiekane mango z czerwonym chili polane octem ryżowym lub sokiem z limonki z olejem sezamowym...
One cappucino per favore - Danke

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 mar 2013, o 20:32

Niniejszym chciałem poinformować Państwa WiMS, że przepis na białą kiełbasę jest tak zaje.. fajny, że nawet nieco go sp... popsuliwszy zrobiłem wrażenie na damazi. spposucie polegało na rozgotowaniu kiełbasy.
bo według mnie nie ciemniała. ;-(

a co jest w pierniku nie dla dzieci? rum?

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 mar 2013, o 21:14

damaz pisze: spposucie polegało na rozgotowaniu kiełbasy.
bo według mnie nie ciemniała. ;-(
Macie obywatelu talent :-d Zrobić białą kiełbasę a później rozgotować :mrgreen:
Jakoś przypomina mi się 60 litrowy gar kaszanki :giggle: :giggle: :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 mar 2013, o 21:33

damaz pisze: według mnie nie ciemniała.
Obstawiam nieszczelność pod pokrywką - też tak kiedyś mialem. Otulenie całości folią żaroodporną spowodowało właściwy efekt przyrumienienia.
damaz pisze: zrobiłem wrażenie na damazi
Nie chcę Cię martwić, ale na nich robi wrażenie (najcześciej) już sam fakt, że facet pichci. Nawet jesli wychodzą mu małozjadliwe świństwa. Wtedy one są nawet bardziej hepi, bo im się latwiej tego dnia dba o linię ;-)
damaz pisze: co jest w pierniku nie dla dzieci? rum?
Rodzynki się uprzednio moczyły z pół roku w jakimś ciemnym Kubańczyku 8-)

ODPOWIEDZ