FUX pisze:pol extraligi, czy jak sie to tam nazywa, mozna by poobdzielać.
dlatego właśnie (ja przynajmniej) za głównego winnego uważam PZPN. bo jest wieeeeelką sztuką zamienić napalonego 16-latka w zblazowanego, często uzależnionego i na pewno już wiedzącego co to "drukowanie", 20 latka. który -z resztą - "rozwijać się" nie musi, bo ma kasę. duuuużo kasy. a tak działa nasza piłka. od lat 80-tych co najmniej.
w Polsce młodzików katuje się tak, że gdzie indziej nikomu przez myśl to nie przejdzie. nie dlatego, że "gdzie indziej" są słabsze dzieci. tylko dlatego, że "gdzie indziej" znają i respektują takie pojęcia jak "rozwój dziecka/nastolatka" i "entuzjazm i zapał do gry". ale wybitni trenerzy-selekcjonerzy jakoś tego nie widzą. PZPN też nie. itd. itd.
żeby nie było niedomówień: nie interesują mnie ich (działaczy) wycieczki turystyczno-krajoznawcze. ani pensje. ani przywileje. interesuje mnie, że za swoją płacę przynoszą wymierne szkody. betonowe spojrzenie na świat, przyzwolenie na jawne drukowanie wyników, zamurowanie całego systemu szkoleniowo - rozgrywkowego (w końcu trampkarze czy III liga służą przede wszystkim selekcji) i braku jakiejkolwiek refleksji.
pamiętacie, kto buduje "Orliki"? PZPN? nie. minister, czyli rząd, czyli państwo.
ehhhhhh.... pisać się nie chce.
ostatni mecz obejrzałem metodą "coś gada we tle". musiałem obrobić kolejną ramę (kolejkową, tym razem) "po godzinach". siedziałem tyłem do wizji.
jestem głęboko przekonany, że pozostanę w tej pozycji/stosunku do polskiej piłki nożnej przez dłuższy czas.