I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 6 mar 2013, o 17:03

Arno pisze: Norwegia - 80km/h. Wąskie kręte drogi nad fiordami lub w górach, ciągła prawie cały czas, nawet STI było trudny wyprzedzać. I jakoś ten ruch funkcjonuje
No tutaj, z uwagi na ukształtowanie terenu, jestem w stanie uznać, że się inaczej nie da. I pewnie wtedy jakoś łatwiej przełknąć. Natomiast dlaczego przez mazowiecką równinę mam jechać ze średnią 35 km/h, w bialy dzień i przy słonecznej pogodzie...?
W Szwecji natomiast, przy całym ichnim rezimie, z terminalu w Ystad za krag polarny średnia kiedyś nieco ponad 80, z siusianiem i kawą, przy dopuszczalnej (bodajże) 90 na autostradach i 70 na zwykłych w niezabudowanym. Zima była i głownie po białym. To się nazywa płynnosć ruchu...
Arno pisze: Bośnia nie jest wzorem dla nas broń Boże.
Nie jest, z wielu względów - choćby takiego, że tam zamiast jakiegoś ludzkiego "M jak miłość" powszechnie ogląda się tureckie telenowele :whistle:
Arno pisze: Francuzi, ludność o parszywym charakterze przełknęła bolesną pigułkię. I Jeździ grzeczniutko.
Pomiędzy duzymi miastami - płynnie autostradami.
Tez bym jeździł grzeczniutko, a co.
A wczoraj, jadąc z Kielc krajowką do Sandomierza, kilka razy musiałem uzyć cojones i turbiny, bo inaczej by mnie noc zastała wśród lokalnych cięzarówek, wlokących się 45 na godzinę, cięzkiego sprzetu budowlanego pzremieszczajacego się jeszcze wolniej, i powszechnych białych tablic.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 6 mar 2013, o 17:06

Arno pisze: Ale tak samo jest na całym świecie.
Z moich obserwacji wynika, że nie jest.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 6 mar 2013, o 17:26

WiS, no niestety mamy do czynienia z Zarządem Dróg czy jak to się nazywa. To ci mistrzowie ustawiają wszystko, co nas wnerwia.

Nagle z powodu radarów chcecie przebudowywać, reformować cały kraj - no niby słusznie, tylko czy te radary to aż tak poważny powód? Czy zesrany ZUS, służba zdrowia, podatki, marnowanie pieniędzy, korupcja na każdym kroku - to ie są poważniejsze powody do zdenerwowania niż Połeć jeżdżący za szybko? I co wy się przejmujecie nagle ruchem tranzytowym - będą jechać wolniej to będą.
Wam jedynie chodzi o wasz prywatne szybkie przemieszczanie się.
Szwecja WiSie, kraj olbrzymi, ludności mało, drogi puste. Napełnij je autami i wtedy zobaczymy jaka przepustowość - choć wcześńiej sam dawałem Szwecję jako przykład. Ja w Norwegii bylem wielokrotnie, w tym raz zrobiłem 6000 kilometrów w dwa czy dwa i pół tygodnia. Tam naprawdę ani nie przepuszczają, ani nie zjeżdżają, wloką się i się boją jak ognia policji. Może Fido_ jechał jakoś szczęśliwie, ja mam inne wspomnienia. W tym, co roczne przez 10 lat letnie i zimowe.

Ludzie w wielu krajach przestrzegają przepisów, my NIE PRZESTRZEGAMY. Skąd nagle wśród kolegów takie parcie na przestrzeganie?
Nieuchronnie dopadająca kara w postaci punktów, potrafi każdego sprowadzić na ziemię - może to zmieniło myślenie kolegów.
Mnie na razie nie dopadło, ale kto wie, może coś mi jakieś zdjecie gdzieś pyknęło i przyjdzie.

Mój syn jeździł parę miesięcy mając 21 punktów. Daje się.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 17:35

Arno pisze: my NIE PRZESTRZEGAMY
No, wczoraj jadąc do tego Sandomierza, gdybym przestrzegał literalnie i wszystkiego, to bym raczej jeszcze był pod Łagowem.
Arno pisze: Nagle z powodu radarów chcecie przebudowywać, reformować cały kraj - no niby słusznie, tylko czy te radary to aż tak poważny powód?
Nie.
O dwupasmówkach (lub chocby szerokich poboczach gdzieniegdzie), niezabudowanych obwodnicach, dobrze wyprofilowanych zakrętach, czytelnych i nieprzypadkowych oznaczeniach itepede marzyłem jeszcze w zamierzchłych czasach, gdy młody Tomuś P. aplikował do milicyjnej szkółki, zaś pisałem o tym w gaztach, gdy robił za prostego policjanta w sądeckiej drogówce. Swoją drogą, pisalem głównie w Gazecie Krakowskiej, która się w Sączu dobrze sprzedawała - cholera, chyba Tomek niedoczytał. A szkoda, bo czym by porucznikowska skorupka za mlodu nasiąkła, może by generalskie jajo trąciło?
Pojawienie się radarów tylko zwiększyło potrzebę zrobienia tego wszystkiego, bo dopoki system kar był niewydolny i dziurawy, jakoś dawalo się jeździć z jednego końca Polski na drugi w miarę szybko, mimo całego tego bajzlu, dziur i wąskich gardeł.
A teraz pozostaje udrożnić drogi, za przeproszeniem.
Arno pisze: Wam jedynie chodzi o wasz prywatne szybkie przemieszczanie się.
Nie, mnie chodzi o Gala.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 17:36 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 mar 2013, o 17:36

Arno pisze: Nagle z powodu radarów chcecie przebudowywać, reformować cały kraj - no niby słusznie, tylko czy te radary to aż tak poważny powód? Czy zesrany ZUS, służba zdrowia, podatki, marnowanie pieniędzy, korupcja na każdym kroku - to ie są poważniejsze powody do zdenerwowania niż Połeć jeżdżący za szybko?

właśnie o to chodzi że wprowadzją kolejny system w kolejnej dziedzinie życia ale niestety znowu podobny do obecnego "zesranego" zusu itp itd

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 17:53

Ze się wam troska o państwo uruchomiła, kiedy was spowolnili. Niezłe.
WiS powinien wiedzieć najlepiej jak trudno zmienić cały system. I ewentualnie ile czasu może to zająć.

WiSie, czy to w ogóle wykonalne w naszej rzeczywistości? Zrobienie uczciwego kraju, zlikwidowanie korupcji, uzdrowienie wszystkich systemów, działów, ministerstw...

esilon
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 18:01

Arno pisze: Ze się wam troska o państwo uruchomiła, kiedy was spowolnili. Niezłe.
prosze nie wywracać na lewą stronę,
boli bo spowolnienie jest realizowane własnie ientycznie jak wszystko inne "świetnie" funkconujące trudnozmienialne, tak samo durnowato na głowie stojące,
a że nowiutko dopiero z folii wyjęte i jeszcze nie przyzwyczajenim i może odrobina szansy na modyfikacje to temat nośny

Arno, czy obecnie wprowadzany system, kolejność realizacji zadań związanych z poprawą bezpieczeństwa uważasz za dobre i sensowne?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 mar 2013, o 18:23

Arno, masz autobanę do Świecka, więc nie narzekaj...
Dalej do Huberta już z górki. :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 18:44

Arno pisze: się wam troska o państwo uruchomiła, kiedy was spowolnili.
No, własnie nie.
Odwrotnie.
Troskę o państwo, to ja miałem kiedyś - zanim ono mnie, jako obywatela, po raz kolejny potraktowało z buta.
Teraz, przynajmniej w tym watku, mam troskę wyłącznie o to, by Gal mógł pracować na rzecz miedzynarodowego kapitału, nie wynajmując niebawem emerytowanego generała jako kierowcy.
Arno pisze: WiSie, czy to w ogóle wykonalne w naszej rzeczywistości? Zrobienie uczciwego kraju, zlikwidowanie korupcji, uzdrowienie wszystkich systemów, działów, ministerstw...
Oczywiście, że nie.
Ale właściwe profilowanie zakrętów i niezabudowywanie obwodnic - jak najbardziej.
esilon pisze: Arno, czy obecnie wprowadzany system, kolejność realizacji zadań związanych z poprawą bezpieczeństwa uważasz za dobre i sensowne?
Baaardzo dobre pytanie :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 mar 2013, o 18:48

WiS pisze: Baaardzo dobre pytanie
koło ratunkowe i 50:50 odpada? :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 18:54

Wystarczy zapytać publiczność.

1. Oczywiście, że nie uważam. Ale co za znaczenie ma w obcenje moje, czy kogoś innego zdanie. Wprowadzono i jest. Dziękuję.
2. Wyprofilowanie - WiSie kochany, ale to dotyczy nowych dróg. A nowych to nikt nie buduje, najwyżej dodadzą pobocza i dobudują 50km już zaprojektowanej autostrady.
3. Obwodnice nie będą zabudowane, bo je ekoteroryści zablokują.

Wszystko na łbie stoi. Ale daje się przeżyć dopóki nas stać na energię. Ale tu naród nie stęka, bo media mówią - droga energia to ratowanie Ziemi. Płać a będziesz zielony. No i za kilka lat te stówy więcej za mandat to będzie ułamek tego co bulniem za energię i w domu, i w tym co wsklepie itede...

A gdyby tak spojrzeć na to inaczej:
GITD dostało zlecenie, mówmy teoreycznie: zmniejszyć liczbę wypadków śmiertelnych poprzez ustawienie radarów. Dostali zlecenie i mają wykonać, bo premier kazał. No to zaraz, GITD nie buduje dróg, nie profiluje zakrętów, to ministerstwo chyba Insfrastruktury. Ale co z tego że ministerswo może i wie o profilowaniu, skoro specjaliści, podobnego kalibru do tych co piszą pytania na egzaminy na prawo jazdy, wiedzą lepiej....

No wyśta się normalnie wczoraj wszyscy urodzili

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:03

Wy tu gadu gadu, a Litwini znowu w Rzeczpospolitej harcują:
http://wiadomosci.onet.pl/wideo/tir-moz ... 215,w.html
Pan wadza z materiału filmowego nie ukrywa bezradności.
Może by tak ORMO reaktywować?
:roll:

;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:24

Лукашэнка pisze: Może by tak ORMO reaktywować?
Jeśli dadzą szotguny na litewskich i bialoruskich tirowców oraz legitymację z podpisem gen. Połecia, zwalniającą z punktów karnych i mandatow, to się zapisuję :evilgrin:
I przestanę narzekać na fotoradary w necie, i nawet zagłosuję na PO. A co mi tam 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:31

Jedna ze znanych mi dróg norweskich. Tak zwana krajowa siódemka.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=2Fo8Wap9G8U

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:38

Do bani ta droga; żadnego fotoradaru...
A tak poważnie, to jak tam się dwie ciężarówki mijają?
Krechy od bliźniaków na asfalcie widziałem.
Ostro tam jeżdżą i jakimiś starymi autami osobowymi bez ABS-u.

esilon
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:47

Arno pisze: . Oczywiście, że nie uważam. Ale co za znaczenie ma w obcenje moje, czy kogoś innego zdanie. Wprowadzono i jest. Dziękuję.

dziękuję

pytanie za pół miliona : dlaczego Twoim zdaniem generał nie realizuje zadania tak aby było sensownie i dobrze ?( rozkaz to rozkaz ale listy lokalizacji to chyba premiergh nie napisał ani całej reszty pomysłów z filmującymi wykroczenia.....)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 6 mar 2013, o 19:49

FUX pisze:osobowymi bez ABS-u.
Czyli dobrymi. Takimi, które skuteczniej mogą hamować ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 19:51

No to się doigramy...

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Szyku ... omosc.html

Tylko nic nie napisali, jakie kary spotkają pieszych... :wall:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 mar 2013, o 20:11

Arno pisze: GITD dostało zlecenie, mówmy teoreycznie: zmniejszyć liczbę wypadków śmiertelnych poprzez ustawienie radarów. Dostali zlecenie i mają wykonać, bo premier kazał. No to zaraz, GITD nie buduje dróg, nie profiluje zakrętów, to ministerstwo chyba Insfrastruktury. Ale co z tego że ministerswo może i wie o profilowaniu, skoro specjaliści, podobnego kalibru do tych co piszą pytania na egzaminy na prawo jazdy, wiedzą lepiej....

A to nie było inaczej? Że cały projekt powstał wkoło GITD (kiedy jeszcze było malutką jednostką) i nasz sympatyczny kolega uczestniczył w przygotowaniu ustawy w pewnym sensie "pod siebie", bo rozbudował skutecznie swój aparat represji. Stąd zresztą kiedyś prośba o recenzję i nasze postulaty dot. tej ustawy. Ale może źle pamiętam.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 20:16

Ciekawe.
A gdyby tak odrzucić animozje osobiste i tak dalej, to czym powinna się ustawa różnić od tej, która jest obecnie.
Radary muszą robić zdjęcia, określać prędkość i system ma wysyłać powiadomienia madatowe. Tak jak wszędzie. Gdzie różnica?

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 20:21

Gal pisze:Sorry jarmaj, ale używam twojego nicka jako abstrakcyjnego typu - i mam nadzieję, że rozumiesz w jakim znaczeniu

Ależ proszę bardzo. Wręcz uzycie mojego nicka w tym kontekście to dla mnie powód do zadowolenia :-)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 20:23 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 20:22

LouCyphre pisze:Jarek, co z tą Alzacją ? ;-)
Na razie nie ruszyłem tematu :oops:

Ale jest cały czas aktualny.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 20:34

Arno pisze:Ciekawe.
A gdyby tak odrzucić animozje osobiste i tak dalej, to czym powinna się ustawa różnić od tej, która jest obecnie.
Radary muszą robić zdjęcia, określać prędkość i system ma wysyłać powiadomienia madatowe. Tak jak wszędzie. Gdzie różnica?
Mnie denerwują dwie rzeczy, które są robione na opak. Wyczuwam w nich wielką arogancję władzy:
- Radary muszą robić zdjęcia, które do mnie przychodzą pocztą i na których widać MNIE w MOIM samochodzie! Nieprzysyłanie zdjęć jest skandalicznym brakiem szacunku do obywatela.

- Nieoznakowane radiowozy filmują mnie i zatrzymują w chwili, w której popełniam wykroczenie, poprawiając tym bezpieczeństwo, a nie tak jak jest obecnie. O niezatrzymywaniu i filmowaniu już pisałem. Aktualny stan wskazuje na to, że GITD to FIRMA, a nie agencja państwowa biorąca udział w narodowym programie poprawy bezpieczeństwa

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 21:07

To że nie przysyłają zdjęć jest wygodna dla tych którzy płacą stówę więcej. Obrażanie się to tak jak się obrażają w konsulacie USa, że chamskie pytania zadają.
Ale dobra, gdyby odrzucić stówę, to fotki mają być - ale wtedy ucieczki nie ma.

A to drugie - że nie zatrzymują? Według mnie skuteczność tego w dość krótkim czasie zostanie udowodniona, jak parę osób dostanie kilka zdjęć i 30 punktów... od razu się ludzie z otoczenia ustatkują. Jedna podróż i od razu jesteś grzeczniutki.
Jak się o takim pomyśle dowiedziałem, to mi włosy dęba stanęły, bo punkty polecą w trzy sekundy. Skuteczność szalona.
I nadal dzięki stówie można uciec. Ale jak wolicie zbierać punkty w szalonym kraju to zbierajta.

Brak logiki - narzekanie na spowalnianie tranzytu, mówinie o kiieczności szybszej jazdy a jednocześnie odbieracie sobie tę możliwość walcząc ze stówą, wiedząć, że nikt nagle dróg nie naprawi ani nie zbuduje.
No albo wte albo wewte

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 mar 2013, o 21:51

Arno pisze: To że nie przysyłają zdjęć jest wygodna dla tych którzy płacą stówę więcej. Obrażanie się to tak jak się obrażają w konsulacie USa, że chamskie pytania zadają.
Ale dobra, gdyby odrzucić stówę, to fotki mają być - ale wtedy ucieczki nie ma.
Nie, bo to nie ma nic wspólnego z wykroczeniem i jego konsekwencjami. Nie godzę się na to, żeby państwo było maszynką do zarabiania kasy w udawanej otoczce prawa. Niech MNIE państwo łapie fotoradarem i niech MNIE za to karze. A fotką ma mi to udowodnić.
Arno pisze: A to drugie - że nie zatrzymują? Według mnie skuteczność tego w dość krótkim czasie zostanie udowodniona, jak parę osób dostanie kilka zdjęć i 30 punktów... od razu się ludzie z otoczenia ustatkują. Jedna podróż i od razu jesteś grzeczniutki.
Jak się o takim pomyśle dowiedziałem, to mi włosy dęba stanęły, bo punkty polecą w trzy sekundy. Skuteczność szalona.
I nadal dzięki stówie można uciec. Ale jak wolicie zbierać punkty w szalonym kraju to zbierajta.

Ja myślę, że następnym krokiem Generała powinna być reforma systemu sprawiedliwości. Nie łapmy bandytów, nie chrońmy staruszek, które napadli. Zróbmy im jedynie fotkę, film, a potem, pod koniec miesiąca ucinajmy rękę. A, że kogoś jeszcze obrabują i skrzywdzą w międzyczasie, trudno... Jestem pewien, że skutek będzie równie rewelacyjny. Spadnie nam przestępczość raz dwa.

Nie po to płacę podatki, żeby pirat drogowy zabił na pasach moje dziecko, bo funkcjonariusze państwowi z ITD, którzy go nagrali przed chwilą, zajęli się kolejnym filmem.

Nie dogadamy się w tych dwóch sprawach, więc nie ma sensu ich ciągnąć.
Arno pisze: Brak logiki - narzekanie na spowalnianie tranzytu, mówinie o kiieczności szybszej jazdy a jednocześnie odbieracie sobie tę możliwość walcząc ze stówą, wiedząć, że nikt nagle dróg nie naprawi ani nie zbuduje.
No albo wte albo wewte
Ja chcę móc normalnie przejechać przez kraj zgodnie z przepisami. Bez stówy, bez drapania się prawą ręką w lewe ucho. To strasznie nielogiczne w tak dziwnym kraju jak nasz.

ODPOWIEDZ