Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Telefony, telefony...

Post 26 lip 2011, o 08:46

marcellus pisze: sporo dobrego o nich czytalem w przeciwienstwie do nowych nokii...
Ja chyba raz na zawsze zrazilem sie do Samsunga. Wszystko za sprawa Omnii I gen. Bateria padaczka, ciagle zawiasy, zdjecia takie, ze chyba ja lepiej rysuje cegla na betonie...
Jezeli chodzi o Nokie, N97 wywalilem po 2 tygodniach - 30 zawieszek.

Obecnie ( od kilku miesiecy ) mam N8 - do tej pory nie mialem tak zajebistego telefonu. Aplikacji nie ma tyle, co na SrajFona ale OviSklep daje rade. No i bateria duuuzo lepsza - przy normalnym uzytkowaniu ( rozmowy , sms, internet od czasu do czasu ) wytrzymuje kilka dni. Bez internetu tydzien. Albo mozna nagrac kilka godzin filmu (HD) i pstryknac duzo fotek fotek ( ze 150 m pstryknalem fotke postaci, po przyblizeniu widzac wyraz twarzy !) . No i ma slot na karte pamieci :-)
EDIT: zapomnialem o kablu HD do TV - angry Birds na 32 calach powala ;-)

Life is a Joke !

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 lip 2011, o 10:12

Problem w tym, że miałeś WM6, a teraz jarasz się Symbianem. Tymczasem świat poszedł do przodu i mamy iOS-a, Androida 2.3 i WM7. Przy rozsądnym używaniu to i SGS podziała ze trzy dni.

Bez internetu? Po co Ci smartfon bez internetu? ;)))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 lip 2011, o 10:16

ky, zapomniales o BB OS 6.0

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lip 2011, o 10:30

,,Zapomniałem'' też o WebOS-ie, Bada, etc. Niszowe zabawki, które świata już raczej nie zawojują.

r.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 26 lip 2011, o 10:31

ky, przy czym WM 6.5 faktycznie daje/dawal rade jeszcze calkiem niedawno. Pamietac tez nalezy, ze Omnia I byla wlasciwie jednym z pierwszych dostepnych cenowo smartfonow z dotykowym ekranem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 lip 2011, o 10:35

ky pisze: ,,Zapomniałem'' też o WebOS-ie, Bada, etc. Niszowe zabawki, które świata już raczej nie zawojują.

Dla mnie to o tyle na czasie że dookoła mnie wszyscy przechodzą na BB i wszyscy wyłącznie zachwyceni - włącznie ze mną.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lip 2011, o 14:43

Problem w tym, że o ile udział Androida czy iOS-a na rynku rośnie, to Symbian i RIM lecą na pysk. Leci na pysk też MS, ale to pewnie dlatego, że WM6.x był po prostu kulawy, ciekawe jak będzie za rok, czy WM7 pociągnie w górę czy w dół.

r.

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 lip 2011, o 16:00

ky pisze: Problem w tym, że miałeś WM6, a teraz jarasz się Symbianem.
Nie twierdze, ze Obecnie Samsung robi zle telefony - nie mialem z nimi kontaktu i wole chyba nie ryzykowac ( moj subiektywny poglad, moze uraz ).
Mam swiadomosc zmian w systemach operacyjnych, mam telefon od dnia, kiedy pojawil sie standart GSM. Na Nokii zawiodlem sie raz ( N97 ), kiedys zmianialem telefon co max 3 miesiace - taka fanaberia.

Nie jaram sie Symbianem v3 ale chyba najbardziej MI pasuje, pare rzeczy bym poprawil - np. przegladarke. Ze Srajfonem mam stycznosc na codzien, przy moim uzytkowaniu bateria wystarcza na jeden dzien, gdy dziecko podlaczy sie do grania, wieczorem trzeba podladowac. Podobnie wypowiadalem sie o SrajPodzie - GADŻET + narzedzia a powinno byc narzedzie z ew. gadzet'em ( dostalem, wiec uzywam ).
Poczekam na iPhone'a 5, pomacam go i kto wie... Szcegolnie, ze w uzytkowaniu mam same Mac'i - do tego nie trzeba mnie przekonywac i nikt nie przekona mnie do powrotu na Winde czy Linux'a.

A tak wogole, to liczy sie ile telefon ( jako urzadzenie ) moze zniesc, przyzwyczajenie sie do nowego Systemu to kwestia tygodnia ( dla wiekszosci ;-) )
Life is a Joke !

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 25 sie 2011, o 12:13

no to ciekawy news... :o Za myapple:
Samsung skopiował rozwiązania dotyczące przeglądania zdjęć. Użyte zostały bowiem gesty, które opatentowane zostały przez Apple. Wskutek tego decyzją sądu do 13. października br. w większości krajów Unii Europejskiej zakazana jest sprzedaż trzech telefonów Samsunga: Galaxy S, Galaxy S II oraz Ace. Zakaz obowiązuje we wszystkich krajach, w których patent jest ważny. Obejmuje on także Polskę. Decyzja sądu jest wielkim ciosem dla Samsunga. Galaxy S II to obecnie flagowy model tego producenta, który cieszy się dużą popularnością. Nieco starszy Galaxy S oraz Ace również mają dobre wyniki sprzedaży, usunięcie ich z europejskiego rynku z pewnością odbije się niekorzystnie na wynikach finansowych firmy.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 25 sie 2011, o 12:15

eMTi, to jest akurat stary news.
Nowy news to jest taki, że Jobs ze względów zdrowotnych zrezygnował z szefowania w Applu.
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 12:26

to to akurat też wiem. Ale media raczej odsuwają się od potwierdzania, że to ze względów zdrowotnych... A najciekawsze jest to, jak zareagowała giełda:

http://www.marketwatch.com/investing/stock/aapl

30$ na raz :?
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 sie 2011, o 12:35

ta, a w niemczech zbanowali Galaxy Tab za naruszenie innowacyjnego pomysłu Apple - prostokąta z zaokrąglonymi rogami :mrgreen:
Co ciekawe sąd zbanował Taba na podstawie zdjęć dostarczonych przez Apple, które jak się okazało (nie pierwszy raz) były lekko spreparowane (proporcje boków i wielkość).

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 12:49

ciekawe, czemu pozostałe pozwy uznali za bezpodstawne. Z całym szacunkiem dla Galaxy, ten telefon pod względem wyglądu samego telefonu, menu oraz sposobu obsługi mówiąc delikatnie BARDZO mocno czerpie z iP ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 12:52

eMTi, zapewne jest sporo racji w tym. Z drugiej strony gdyby tak wszystko banować, na rynku byłyby telewizory od jednego producenta. ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 25 sie 2011, o 12:53

Eee, jak zwykle szukanie sensacji na siłę. Do 13 października Samsung zmieni oprogramowanie, wywali co tam trzeba, część zmodyfikuje i po temacie.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 13:00

ja tam nie jestem za banowaniem. Uważam, że konkurencja jest bardzo dobra, tyle że zdrowa, a tu podobieństwa były wręcz rażące, a pole do popisu, żeby to zrobić inaczej, mieli wielkie i prawie niczym nie ograniczone. Nie musieli banować, mogliby nakazać zmianę i tyle. ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 13:03

Godlik pisze: Eee, jak zwykle szukanie sensacji
sensacja nazywa się iPhone5. Już teraz nazywany "The world's first dual-core phone" :mrgreen:

Swoją szosą jeszcze. Przypadkiem Samsung nie jest dużym dostawcą gratów dla Apple? To by dopiero psikus był :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 25 sie 2011, o 13:05

Alan, Alan, Alan! pisze: Swoją szosą jeszcze. Przypadkiem Samsung nie jest dużym dostawcą gratów dla Apple? To by dopiero psikus był
jest :)) robia dla nich m.in. ekrany.
grunt, by sie cos w mediach dzialo.. ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 sie 2011, o 14:16

Jedno jest pewne. Apple i Google idą drogą, która kończy się napisem "monopol". Dlatego warto popierać alternatywne rozwiązania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 14:25

mimo użytkowania sprzętu apple w pełni się z Tobą zgadzam ;-) Sprzęt dobry, ale marketing, polityka i robienie wody z mózgu to zło :evil:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 sie 2011, o 14:26

większość problemów znów wynika z durnego prawa patentowego, oprócz patentowania słusznego konkretnych pomysłów, wynalazków i innowacji zastrzega się bzdury aby utrudnić życie konkurencji.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 25 sie 2011, o 14:26

Konto usunięte, coś w tym jest.
Tak się czasami zastanawiam, co by było gdyby te 130 lat temu Daimler opatentował samochód osobowy?
czarne jest piękne...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 14:42

Alan, Alan, Alan! pisze: Z drugiej strony gdyby tak wszystko banować, na rynku byłyby telewizory od jednego producenta. ;-)

Albo samochody z różną ilością kół każdy :-) Chore Panie to wszystko. A ja tego Icośtam nie kupię za chińskiego Boga. I już :x

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 14:43

myślę, że jest problem w opatentowaniu tak złożonej i skomplikowanej maszyny... Za duża możliwość interpretacji, żeby patent spełnił swoje zadanie..

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2011, o 17:25

eMTi pisze: myślę, że jest problem w opatentowaniu tak złożonej i skomplikowanej maszyny
mhm mhm.

obudowa z drzwiami i conajmniej dwoma osiami napędzana silnikiem benzynowym albo wysokoprężnym, który przekazuje napęd za pomocą przekładni zębatych na przynajmniej jedno koło, którą można sterować za pomocą kierownicy umieszczonej z przodu z lewej lub prawej strony. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
eMTi pisze: Za duża możliwość interpretacji, żeby patent spełnił swoje zadanie..
patenty, przynajmniej w "pisaniu", których uczestniczyłem polegały na tym, żeby podawać jak najmniej konkretów, jak najwięcej możliwości.

ODPOWIEDZ