Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 18 cze 2013, o 23:24

pablonas, czyli co mówisz ,Marasowi nawet dupy nie zawracać ??

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 19 cze 2013, o 07:28

burar najpierw sam musisz zrobić kalkulację.Jechać do warsztatu ,popytać co i jak.Jeśli różnica niewielka to raczej nie opłaca się zawracać tyłka.
Rzeczoznawca weźmie swoje-zawsze masz na to czas .I nie wiadomo czy to przyniesie jakiś skutek.Zostaje sąd.Jeśli różnica duża to jak najbardziej.Poproś o szczegółową wycenę-masz tam wszystko-I ew. sam zgłoś reklamację.Muszą odpowiedzieć pisemnie.Wtedy masz podkładkę do dalszych działań.

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 19 cze 2013, o 08:19

burat, Pod żadnym pozorem nie bierz tej kasy,powiedz że stawiasz auto do warsztatu i naprawiasz na podstawie rachunków,najlepiej niech warsztat się rozlicza z ubezpieczalnią-chyba że chcesz coś odgryźc na boku.
Aaa i nie zapomnij się upomnieć o auto zastępcze na czas naprawy ;-)
Realna cena lakierowania za element w większości warsztatów to około 200-350pln,masz trzy elementy do lakierowania i pewnie cieniowanie na tylnym błotniku,dodaj do tego cenę drzwi i listwy progowej więc może być krucho z tą kasą którą dają-to jest kasa na odczepnego i wbrew pozorom 90% ludzi zgadza się na tą kwotę i dokłada swoją kasę żeby naprawić szkodę :wall:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 19 cze 2013, o 12:10

busik pisze:maf1, Ty lepiej się udaj prywatnie i odzyskaj porządnie palec, a nie zdawaj się na publiczne środki, bo będziesz miał opatrunki badziewne i ranę leczącą się pół roku - mówię z doświadczenia w rodzinie - parę podobnych przypadków dosyć nie dawno widziałem
:thumb:
No jak na razie rana goi się jak na psie. Wczoraj zdjęli mi sączek, biorę antybiotyk i lek przeciwzapalno-przeciwbólowy. A z drugiej strony...tego czego można nasłuchać się w kolejce :o

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 cze 2013, o 13:06

dlatego Ci mówię - idź prywatnie do lekarza, zapłać, bo to jest TWÓJ palec a nie NFZtu
ponoć najlepsze opatrunki nieprzywierające to Jelonet, ale coś mogłem przeinaczyć
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 20 cze 2013, o 14:57

burat, nie ma co się pchać we własne kalkulacje i boksowanie się z likwidatorem. Jeśli nie chcesz nic dodatkowego "ugrać" na tej szkodzie (a chyba nie o to chodzi, tylko żeby Żabsko naprawić), to najlepiej w ogóle nie rozliczaj się bezpośrednio z ubezpieczalnią. Wstawiasz samochód do ASO (Marek) i dajesz upoważnienie do wypłaty odszkodowania na warsztat. Warsztat robi swój kosztorys i przedstawia go do TU - weryfikują go i jak klepną to Marek może spokojnie działać, ubezpieczalnia rozlicza się z Markiem, a Ty masz temat z głowy.

A samochód zastępczy Ci się należy na koszt OC sprawcy - najlepiej też go rozliczać przez warsztat.
Czarownica prawdę Ci powie :D

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 cze 2013, o 15:06

Ehhh! Jak pech to pech. W sobotę, podczas podróży do kina jakiś baran w Astrze zajechał nam drogę i nie było wyjścia. Trza było wiać na prawo a tam krawężnik :wall: Ni i Obrazek taka dziurka się w oponce zrobiła. Dobrze, że felga cała bo jechaliśmy wolno.
I co dobrego w tym niedobrym? Ano to, że oponki mają już siedem lat i bez żalu mogę wymienić na nowe. Jedna oponkę wymienić strach. Teraz tylko co wybrać :roll:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 24 cze 2013, o 16:20

maf1 pisze:Teraz tylko co wybrać :roll:
Jak to co?

Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 195/60 R15 88 H

Jesteś na forum SUBARU, tak?

;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim

Post 24 cze 2013, o 19:43

Profil 60 rzeczywiście potrafi zapewnić sporo "Adrenalin", ale przypuszczam, że jakiejś chińskiej marki znacznie więcej, niż Bridgestona ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 24 cze 2013, o 19:46

Лукашэнка pisze: Bridgestone Potenza Adrenalin RE002
Świetna opona :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 24 cze 2013, o 20:29

WiS, śmiem twierdzić, że Adrenalin z profilem 195/60 będzie sztywniejsza i dużo precyzyjniejsza niż wiele niższych opon 8-)

Ja mam 195/55/15 i gumiarz płakał jak zakładał oponę :giggle: :mrgreen: ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 cze 2013, o 11:22

A na domiar złego, spaliły mi się obie żarówki świateł pozycyjnych. I qrna Olek się okazuje, że to nie taka banalna sprawa wymienić. Zdjąć grill, odkręcić oba reflektory... :wall: a ja bez jednej ręki ;-(

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 25 cze 2013, o 12:33

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 cze 2013, o 13:18

maf1 pisze:A na domiar złego, spaliły mi się obie żarówki świateł pozycyjnych. I qrna Olek się okazuje, że to nie taka banalna sprawa wymienić. Zdjąć grill, odkręcić oba reflektory... :wall: a ja bez jednej ręki ;-(
maf1, faktycznie kiepsko.
A jeszcze trudniej będzie poprzekładać opony na felgach jedną ręką.
;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 cze 2013, o 13:46

Kruszyn pisze: Ludzie mają ciężki dowcip....
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... dy.html#MT
To nie dowcip :idea: lecz sprawdzanie jak działają nasze systemy , jak widać ktoś się tym bardzo interesuje :cofee:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 25 cze 2013, o 14:03

maf1 pisze:A na domiar złego, spaliły mi się obie żarówki świateł pozycyjnych. I qrna Olek się okazuje, że to nie taka banalna sprawa wymienić. Zdjąć grill, odkręcić oba reflektory... :wall: a ja bez jednej ręki ;-(
U mnie padło pozycyjne... i obrysówka, o mały włos i skończyłoby się całkowitym demontażem zderzaka. :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 cze 2013, o 15:07

Zdawalność musi być :wall: Ale nie spodziewałem się iż robi się to aż tak nachalnie.
http://fakty.interia.pl/polska/news-rmf ... nId,986159
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 25 cze 2013, o 15:13

inquiz, rano w radio słuchałem o tym i mając w pamięci ubiegłoroczne egzaminy z matematyki przestałem mieć jakiekolwiek wątpliwości. Ubiegły rok musiał wyjątkowo obfitować w matołów :evil:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 cze 2013, o 15:25

rrosiak pisze:
inquiz, rano w radio słuchałem o tym i mając w pamięci ubiegłoroczne egzaminy z matematyki przestałem mieć jakiekolwiek wątpliwości. Ubiegły rok musiał wyjątkowo obfitować w matołów :evil:
I tak tegoroczne wyniki egzaminów gimnazjalnych są trochę gorsze od zeszłorocznych. Z matematyką faktycznie jest trochę lepiej :giggle:

Wyniki i ich omówienie

barton
6 gwiazdek

Post 25 cze 2013, o 15:44

Piter 35 pisze:
Kruszyn pisze: Ludzie mają ciężki dowcip....
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... dy.html#MT
To nie dowcip :idea: lecz sprawdzanie jak działają nasze systemy , jak widać ktoś się tym bardzo interesuje :cofee:
Jakoś mam dziwne przeczucie, że służby w tym maczały paluszki (potrzebna propaganda sukcesu lub odwrócenie uwagi od czegoś bardziej istotnego w tle, ewentualnie pchnięcie debaty o metodach inwigilacji Polaków na nowe tory + nowe przeisy i uprawnienia ;-) )

Ja się bardziej zastanawiam nad tym, czy faktycznie był jakiś ładunek (tylko nic o tym nie mówią, by nie wzbudzać jakiejś paniki... A jeśli milczą, to znaczy, że sprawa jest raczej poważna)...

No i oczywiście jeśli to była jakaś grupa "dowcipnisiów" to ciekawe czy służby będą ich w stanie wytropić... Zwłaszcza jeśli została użyta jakaś sieć zapewniająca anonimowość. Aczkolwiek z drugiej strony, ktoś może mieć przykrą niespodziankę jak z jego otwartej (brak hasła) sieci wi-fi zostały puszczone komunikaty przez osoby trzecie...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim

Post 26 cze 2013, o 22:41

Barthol pisze: mam dziwne przeczucie, że służby w tym maczały paluszki
Mogę się oczywiście mylić, ale wedle mojej wiedzy i moim zdaniem - akurat tym razem nie.
W znacznym stopniu wynika to z "charakteru pisma" ;-)
Piter 35 pisze: sprawdzanie jak działają nasze systemy ,
Przecież wiadomo, co tu sprawdzać :cofee:
Barthol pisze: sieć zapewniająca anonimowość.
:mrgreen: :thumb: :mrgreen:
Chloru pisze: Adrenalin z profilem 195/60 będzie sztywniejsza i dużo precyzyjniejsza niż wiele niższych opon
No i właśnie dlatego miłośnikom adrenaliny w ruchu cywilnym proponuję chińszczyznę :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 cze 2013, o 11:51

WiS pisze: Barthol napisał(a):
sieć zapewniająca anonimowość.

:mrgreen: :thumb: :mrgreen:
ja ekspertem od bezpieczeństwa w sieci nie jestem, ale tak na mój gust, to jest szansa, że nie wykryją kto.
Mogą dojść na końcu np. do skradzionego w niemczech tel kom z prepaidem.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 cze 2013, o 12:33

Alan, Alan, Alan!, a Ty już wrócił z " zamorza " :?:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy