Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 22 lut 2012, o 14:31

Nic nie zrobili. Pozwolili. I nie tylko władcy a przede wszystkim główni zainteresowani - PGE - nie zrobiło nic.

A w Żarnowcu ludzie z niecierpliwością czekają na powrót "wielkiej budowy".

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 22 lut 2012, o 14:49

W Bełchatowie, też chyba nikt by się nie obraził na taką elektrownię. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 22 lut 2012, o 14:54

Bełchatów nie ma wody, ale już nad wisłą niedaleczko.... czemuż by nie. Ja bym w sekundę zgodził się na zamianę siekierek i żerania na dwa atomy
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 lut 2012, o 16:10

Arno pisze: Fido_ cieżarówka gruzu w lesie, to taka sama szkoda dla przyrody jak świątynia w dżungli, tylko że ciężarówka milion razy mniejsza. Denerwuje cię chamstwo i brzydota a nie szkodzenie. Na tym gruzie wyrosną szybko brzózki, może za 200 lat śladu po tym nie będzie. A 200 lat w skali geologicznej, a ziemia żyje taką skalą, jest kompletnie nieistotne.

Ciężarówka to tylko przykład. Za 200 lat równie dobrze może być na tym miejscu regularne wysypisko. Eksploatujemy wszystko na potęgę i bez umiaru, dlatego sądzę, że przyda nam się mała epoka lodowcowa. Choćby po to, żeby przypomnieć sobie, że nie konsumpcja jest w życiu najważniejsza.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 lut 2012, o 16:17

Konto usunięte pisze:Choćby po to, żeby przypomnieć sobie, że nie konsumpcja jest w życiu najważniejsza.
Możesz mi przypomnieć co jest w moim życiu najważniejsze? :mrgreen:
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lut 2012, o 16:28

Konto usunięte, ja bym nazwał to inaczej.
Korzystajmy z tego, co mamy, czego dostarcza nam rozwój technologiczny.
Nie każdy chce mieszkać w lepiance czy szałasie, ale np. chata z bali mi sie marzy w fajnym miejscu...

Więcej uwagi powinniśmy zwracać na to, ile śmieci produkujemy i jak je segregujemy i ew. utylizujemy.
Ze 30 lat temu wylanie oleju z silnika do studzienki od deszczówki było praktykowane... :wall:
Dzisiaj odnosimy baterie do sklepów, o prozaicznym segregowaniu nie wspominam, bo nam juz weszło w nawyk.
Resztek po makdonaldzie także coraz mniej na poboczach widać w odróżnieniu od pustych puszek po piwie.
Przykłady można mnożyć.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 16:44

vibowit pisze:
Konto usunięte pisze:Choćby po to, żeby przypomnieć sobie, że nie konsumpcja jest w życiu najważniejsza.
Możesz mi przypomnieć co jest w moim życiu najważniejsze? :mrgreen:
Przypomnisz sobie w czasie epoki lodowcowej :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 lut 2012, o 16:46

Konto usunięte pisze:
Przypomnisz sobie w czasie epoki lodowcowej :mrgreen:
Deser lodowy ;-) :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lut 2012, o 16:49

vibowit pisze: Możesz mi przypomnieć co jest w moim życiu najważniejsze?
odelżanie fury. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 17:33

Konto usunięte pisze:
Ciężarówka to tylko przykład. Za 200 lat równie dobrze może być na tym miejscu regularne wysypisko. Eksploatujemy wszystko na potęgę i bez umiaru, dlatego sądzę, że przyda nam się mała epoka lodowcowa. Choćby po to, żeby przypomnieć sobie, że nie konsumpcja jest w życiu najważniejsza.
Śmierć kilku milardów ludzi w wyniku epoki lodowej to chyba nieco wysoka kara za ostatnie kilkadziesiąt lat konsumpcji, nie sądzisz?
Zresztą zastanówmy się, kiedy my byliśmy młodzi nie wymienialiśmy rowerów co sezon, w spodniach chodziliśmy aż pękły, telefon wystaczał na 20 lat... Może trzeba tylko udrezyć w młodzież i ją usunąć karnie, chloroformem na przykład, niech se nie myślą? No bo co? Dlaczego ja mam cierpieć za miliony.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 18:50

Arno, możemy sobie tak odrzucać pałeczkę aż do nadejścia epoki lodowcowej i pewnie każdy pozostanie przy swoim zdaniu ;-)

Nie uważam, żeby hipotetyczne nadejście małej epoki lodowcowej było jakąś karą, podobnie jak nie uważam, że w wyniku globalnego ochłodzenia umrze kilka miliardów ludzi.

Na pewno nie zaszkodzi nam (jako ludzkości) trochę trudnych chwil. Przywykliśmy do wygody i rozrzutności, a surowe warunki uczą szacunku do sił przyrody i pozwalają spojrzeć na pewne sprawy z zupełnie innej perspektywy. Jesteśmy zaledwie jednym małym kawałkiem skały w wielkim wszechświecie. Nawet jeśli nasza cywilizacja miałaby zostać w wyniku czegoś zmieciona, to co to oznacza dla wszechświata? Moim zdaniem kompletnie nic. A Twoje czy moje sprawy to jest rzecz zupełnie pomijalna, tak jak los jednego ziarnka piasku na pustyni :cofee:

Dlatego nie pękaj, jakoś sobie poradzimy :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 18:59

W życiu najlepiej, kiedy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest nam tylko dobrze - to niedobrze.

;-)
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lut 2012, o 20:14

Fido_ gdzies to co piszesz napisalem czy w tym watku czy w innym, w skali geologicznej jestesmy niczem.
ale z kolei zadna mrowka nie lubi jak nozki wyrywaja

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 23 lut 2012, o 09:56

To tak, w temacie dyskusji o skali wszechświata, na tej stronie jest to bardzo fajnie zobrazowane -> http://www.onemorelevel.com/game/scale_ ... verse_2012
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 23 lut 2012, o 10:28

vicu, na samym końcu jest błąd (?), Wszechświat nie ma rozmiaru. Horyzont zdarzeń (w odniesieniu do przestrzeni a nie czarnej dziury) ma rozmiar, ale sam Wszechświat nie ma, bo jest jednorodny i izotropowy.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 23 lut 2012, o 11:21

Bergen, z pewnością masz rację. Ty jesteś specjalistą w tej dziedzinie. Estimated size jak widać nie jest najbardziej trafnym zwrotem w tym przypadku :->
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 23 lut 2012, o 11:31

vicu, Bracie, ja nie wiem czy mam rację - stąd ten znak zapytania w nawiasie. Rzadko bywam pewien czegokolwiek bo już nie raz się sparzyłem. A to jest grząska sprawa, z tymi wszechświatami, rozumisz. ;-)

W ww. prezentacji zapewne chodzi o błąd językowy a nie merytoryczny.

Aktualne obserwacje potwierdzają jednorodny i izotropowy model Wszechświata. Znaczy to ni mniej ni więcej, tylko że gdzie byśmy nie umieścili obserwatora, tam zawsze będzie środek kosmosu. Czyli w tej prezentacji jak dojedziemy suwakiem do końca w prawo i nasz subiektywny "środek" okręgu na granicy "The estimated size of the Universe" to dalej moglibyśmy pomniejszać przestrzeń przesuwając suwak w prawo o 10^27 i tak w nieskończoność.

Tak jak z liczeniem. Nawet jak podasz nazwę ostatniej nazwanej liczby, czyli dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć centylionów dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć duodecylionów itd itd... to i tak zawsze można powiedzieć "plus jeden".

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 lut 2012, o 12:25

kilka firm od których mam przyjemnośc otrzymywac korespondencję korzysta z usług InPost dzieki czemu list krajowy cięzki jest, kiedys były kretyńskie blaszki, teraz "dają" notesiki, zapewne z recyklingu :lol:

wszystko fajnie tylko że tych notesików co miesiąc przybywa, smieci wyrzucam więcej ale to jeszcze do przeżycia , inpost w ramach oszczędzania butów oraz ograniczania produkcji co2 rzuca w pizdu listy na niby portierni i se szukaj albo ktos podwędzi a poczta polska przynosi na biurko, do kitu z tą ekologia

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lut 2012, o 12:48

esilon pisze:kilka firm od których mam przyjemnośc otrzymywac korespondencję korzysta z usług InPost dzieki czemu list krajowy cięzki jest, kiedys były kretyńskie blaszki, teraz "dają" notesiki, zapewne z recyklingu :lol:
InPost w tymi swoimi blachami to jest kolejny mocny dowód na to, ze Miro nie pomylił się nazywając Polskę dzikim krajem.

Miro i właściciel InPostu R. Brzoska - to dżentelmeni z listy 100 najbogatszych mieszkańców tego kawałka dżunglii.

;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 lut 2012, o 13:49

Лукашэнка, to nie chodzi o blaszki ale o przepisy dające monopol państwowej firmie na najlżejsze przesyłki. niedługo się ten monopol kończy oficjalnie ale i tak dobrze że ktoś próbuje kombinować jak obejść głupie przepisy i dać jakąś alternatywną usługę.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:51

inquiz, tylko że ta usługa jest do dupy, inpostonosz w celu ograniczenia kosztów nie chodzi po adresach tylko ciepie paczke listów tuz za progiem i niby dostarczył listy

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 lut 2012, o 13:58

esilon, u mnie wrzuca do skrzynki, kolega tam pracuje więc go wypytam przy jakiejś okazji. generalnie na razie się spinają i czekają na oficjalny koniec monopolu.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 14:02

inquiz, u nas nie ma skrzynek to fakt, ewentualnie na drzwiach biura można sobie powiesić ale to bez znaczenia bo inpost nie wchodzi po schodach, zapytaj zapytaj..........bo dzisiaj jak znalazłem na podłodze w wiatrołapie list z ubezpieczalni to .................prawie zadzwoniłem z reklamacją :-)

a Poczta Polska pełna kulturka i wypas ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 14:29

Inpost wrzuca do skrzynki na płocie.
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 14:33

FUX, to jest zaleta wiochy

nie moge się doczekać :-)

ODPOWIEDZ