Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
anakinsky
- 2 gwiazdki
- Auto: ...
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
anakinsky
-
naLeśnik
- 4 gwiazdki
- Auto: destrukcja
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
anakinsky a tylne lampy to oryginalnie miałeś chrom a nie grafit jak u mnie?
naLeśnik
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
mroova, w EU Specu silniki 2,5 l są turbodoładowane, a wolnossące mają pojemność 2,0 l. Tak więc amerykański silnik wolnossący 2,5 l nie jest tym samym silnikiem co w wersji europejskiej. Kiedyś rozmawiałem z Subarytą który narzekał, że sporo części do EU Spec (w tym do silników) jest inne niż do US Spec, a ludzie przyjeżdżają z amerykanami i się awanturują jeśli są problemy z zaopatrzeniem w części - oczywiście trzeba brać poprawkę na to, że ASO niekoniecznie jest obiektywnym źródłem informacji, bo przecież żyje nie tylko z serwisu ale i ze sprzedaży samochodów, więc nie ma interesu w naganianiu sprzedaży US Speców, ale pewnie coś jest na rzeczy.
Konto usunięte
-
anakinsky
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
naLeśnik pisze:anakinsky a tylne lampy to oryginalnie miałeś chrom a nie grafit jak u mnie?
tak, bo to MY07 (z przodu też)
anakinsky
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
Konto usunięte pisze:
mroova, w EU Specu silniki 2,5 l są turbodoładowane, a wolnossące mają pojemność 2,0 l.
W Forku/Imprezie rzeczywiście tak jest. Jednak najsłabszy silnik do OBK to właśnie 2.5 N/A

Pytanie tylko, czy są jakieś różnice w silniku pomiędzy 2.5 N/A z Forka/Imprezy US oraz 2.5 N/A w OBK EU.
So What!
-
grzelo24
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
witam mam problem kupiłem subaru forestera 2003 r wersja USA uszkodzony przód , sprawdzając po numerze VIN auto posiadało chłodnicę oleju , czytając wasze wypowiedzi ktoś tam twierdzi że owa chłodnica jest zbędna, Chcąc kupić ją wszyscy pytają się mnie o co mi chodzi jaka chłodnica oleju o czym ty facet gadasz. Proszę o odpowiedź na moje pytanie czy muszę wstawić tą chłodnicę czy jest zbędna. POZDRAWIAM GRZELO24
grzelo24
-
barton
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
pewnie chodzi o chłodnicę oleju w skrzyni... W teorii to niby jest tak, że chłodnica ma przeciwdziałać gotowaniu się oleju w skrzyni, gdy jest pod sporym obciążeniem (stała duża prędkość, itp.), przy jeździe przepisowej nie powinno nic się dziać... (ale to są mądrości wyczytane na SIP'owym forum)...
Może coś ten wątek Ci podpowie:
http://www.subaru.pl/forum/viewtopic.php?t=105346
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
barton
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
443 razy
Barthol pisze: przy jeździe przepisowej nie powinno nic się dziać...
Dzieje się, drogę się blokuje i korki się robi
Tak już serio, to jak idzie o tę chłodnicę skrzyni, to chyba jest odwrotnie, US-y nie miały, a w Europie była?
Chociaż głowy nie dam, automaty są daleko poza moimi motoryzacyjnymi zainteresowaniami.

jarmaj
-
citan
- 5 gwiazdek
- Auto: japońskie
-
Polubił:
41 razy
-
Polubione posty:
14 razy
jarmaj pisze:
Tak już serio, to jak idzie o tę chłodnicę skrzyni, to chyba jest odwrotnie, US-y nie miały, a w Europie była?
Chociaż głowy nie dam, automaty są daleko poza moimi motoryzacyjnymi zainteresowaniami.
O ile pamiętam, to różnica była taka, że w US montowano w opcji, a w EU w serii.
citan
-
grzelo24
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
WITAM JAK WCZESNIEJ NAPISAŁEM TO JEST CHŁODNICA OLEJU . MONTOWANA JEST PRZED FILTREM OLEJU, MÓJ MECHANIK TWIERDZI ŻE MOŻNA JĄ OBEJŚĆ W BARDZO PROSTY SPOSÓB JEDNAKŻE NIE BIORĄC NA SIEBIE RYZYKA CO SIĘ MOŻE STAĆ. JEŻELI KTOŚ JEST W STANIE COŚ MĄDREGO DORADZIĆ BĘDĘ BARDZO WDZIECZNY I POSTARAM SI E ODWDZIECZYĆ . POZDRAWIAM GRZELO24
grzelo24
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
grzelo24, wyłącz CapsLk...
Dolce far niente

FUX
-
Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
grzelo24,
zmień mechanika. Po co obchodzić element, który jest ewidentnie potrzebny ? Subaraki w każdym elemencie to fabryka ciepła, wiele osób montuje dodatkowo chłodnice.
Może mechanik doradzi jeszcze obejście silnika, no bo po co on ?
I tak, jak citan był napisał : w EU chłodnica AT w serii, w USA opcja, dodatkowo płatna.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Grzesiek_67
-
Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
-
Polubił:
20 razy
-
Polubione posty:
15 razy
Grzesiek_67 pisze:
Może mechanik doradzi jeszcze obejście silnika, no bo po co on ?
To jest lepsze niż LPG. Wtedy będzie mniej palić!

Witek
-
anakinsky
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
citan pisze:jarmaj pisze:
O ile pamiętam, to różnica była taka, że w US montowano w opcji, a w EU w serii.
w US montowano w opcji "z hakiem holowniczym"
anakinsky
-
deLux
- 5 gwiazdek
- Auto: X.X
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
anakinsky pisze:citan pisze:jarmaj pisze:
w US montowano w opcji "z hakiem holowniczym"
a klient się dziwi, że opcja hak kosztuje 1500 USD (strzelam...)
deLux
-
anakinsky
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
deLux pisze:a klient się dziwi, że opcja hak kosztuje 1500 USD (strzelam...)
połowę tej kwoty...
anakinsky
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
Zaczynam zastanawiać się nad wymianą Legasia na Outbacka US Spec. Zacząłem przeglądać oferty ubezpieczeń i pierwszy zonk. Nigdzie nie ma wersji US.
Jak sobie z tym radzicie? Da się normalnie* ubezpieczyć OBK z USA? Jest taniej, drożej, jeśli drożej to o ile.
Wszelkie porady mile widziane.
* normalnie, czyli bez żadnych wałków, wybierania innych wersji, itp. Tak żeby nie mieć żadnych problemów przy ewentualnej (tfu, tfu) likwidacji szkody.
Godlik
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
Godlik, nie jest to pocieszające ale nawet wersje EU sa dziwacznie zapisane w bazach danych, np na pierwszy rok niby poprawnie ubezpieczyciel wpisał mojego legasia z tą niewielką róznica że niby miałem w wyposażeniu reduktor czyli zaliczył mi kombi, interewncja trochę pomogła....................... ale jak teraz poszedłem zgłosić szkode to wg likwidatora mam......... dielsa

, oni maja taki burdel że głowa boli a zalezy to od tego z jakiej bazy danych korzystaja, czy dekra czy inne cos i ręcznie nie chcą wpisac.................................
zobaczymy jak finalnie będzie bo maska akurat w dieslu i benzynie deczko sie rózni

esilon
-
Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
-
Polubił:
19 razy
-
Polubione posty:
83 razy
No właśnie, masa rzeczy się różni... No i cena US jest sporo niższa - jak wybieram "zbliżony" model, narzuca mi wyższą wartość... I nie mogę znaleźć nigdzie precyzyjnych informacji...
Godlik
-
citan
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
41 razy
-
Polubione posty:
14 razy
To jeszcze nic, mi w Urzędzie Skarbowym chcieli policzyć podatek od czynności cywilno prawnych za STI - bo tylko takie mieli 2.5l Imprezy z tego rocznika.
citan
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
citan pisze:
za STI - bo tylko takie mieli 2.5l Imprezy z tego rocznika
O Ty Kłamczuszku

, a Nam wciskałeś iz masz wolnego ssaka

Piter 35
-
citan
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
41 razy
-
Polubione posty:
14 razy
STI ale ssie wolno, wszystko przez skrzynię.

citan