Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Fotoradary

Post 11 wrz 2008, o 21:24

A naklejka? :)

Anyway, jak sobie coś poprzyczepiasz do tablicy, to prędzej czy później wąsaty się przyczepi do Ciebie :)

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 wrz 2008, o 21:52

Ja ostatnio mało nie zszedłem na zawał w Oleśnie jadąc na Chlejady ;-)

Obrazek
Obrazek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 wrz 2008, o 07:53

Na zawal zejdziesz, jak Ci rachunek z Olesna do chaty przyjdzie :razz: . Na każdym wlocie jest slupek i prawdopodobieństwo, duże, że w środku ptaszek.... :giggle:
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 wrz 2008, o 14:25

ky pisze:A naklejka? :)
Gdzieś mi się zapodziała w schowku. :giggle:
czarne jest piękne...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 14:33

Ciekawe, bo mi też... :giggle:
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

piciu
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Była Turbowanna po transplantacji jest Forex Karawan

Post 13 wrz 2008, o 16:10

heh dobra foteczka, ciekawe czy ten policjant dlugo bedize tak stal :)

Ten na Pileckiego moze i nie dziala i milo bedzie jak tak zostanie, ja natomiast profilaktycznie do 50km/h. Tylko kretynizmem jest dla mnie ze po tylu latach i po tylu ofiarach zrobili (a glownie po ostatnim wypadku jak dziecko zostalo smiertelnie potracone przez dziadka):
- ograniczenie na 3 pasmowej miejsckiej ulicy do 40km/h
- swiatla i oznakowane przejscie dla pieszych
- fotoradar
Spodziewalem sie ze identycznie bedzie w miejscu co sie Zientarski rozbil, zrobia fotoradar, swiatla, ograniczenie do 30, lezace przeszkody i mase innych znakow o niebezpieczenstwach.

I teraz tak patrze to zaczyna sie, wyrastaja jak grzyby po deszczu. Wczoraj czytalem w "Metro" artykul ze beda powstawaly fotoradary atrapy ale... i tu ciekawostka beda dokonywaly pomiaru, zaswieci sie lampeczka a pozniej flesz, lecz zdjecie nie zostanie zapisane. Kolejny wymysl ktory ma poprawic bezpieczenstwo, calkiem ciekawe.

Notabene mondeo i pasat w okolicy KEN, Rosola i Pulawskiej od tygodnia sie kreci z najdrozszymi nagraniami na video. Niestety nie daja nagran (nie sprawdzalem)

:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 16:25

piciu pisze: i tu ciekawostka beda dokonywaly pomiaru, zaswieci sie lampeczka a pozniej flesz, lecz zdjecie nie zostanie zapisane

Ciekawe jaki to ma sens ekonomiczny. Bo wystarczyłoby aparat dodać i już kaska będzie się kręcić. Bo przecież żeby zmierzyć prędkość i mrugnąć, musi być już radarek.

piciu
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Była Turbowanna po transplantacji jest Forex Karawan

Post 13 wrz 2008, o 16:36

Konto usunięte pisze:
piciu pisze: i tu ciekawostka beda dokonywaly pomiaru, zaswieci sie lampeczka a pozniej flesz, lecz zdjecie nie zostanie zapisane

Ciekawe jaki to ma sens ekonomiczny. Bo wystarczyłoby aparat dodać i już kaska będzie się kręcić. Bo przecież żeby zmierzyć prędkość i mrugnąć, musi być już radarek.

Zaznaczyli ze "policja nie tylko chce wyciagac kase", lecz "ponosic bezpieczenstwo". Taki diwajs ma duzo mniej kosztowac, a wygladac podobnie, dzialac tak samo (pomiar, flesz), lecz bez wykonywania zdjec. Pozniej pasazerka po prawicy skradla mi gazete i film sie urwal.

I tu pytanie: gdy nie wiadomo o co chodiz to chodzi o pieniadze, ciekawe teraz skad beda ja wyciagac jak nie od nas ?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 18:29

No właśnie interesuje mnie aspekt kosztów. Taki diwajs (ładne słowo) musiałby kosztować naprawdę dużo taniej, żeby się opłacało. Np nie 100.000 a 10 razy mniej. Bo w przeciwnym wypadku by się pewnie opłacało zainstalować pełną wersję.

Ciekawe kiedy naszych kierowców trafi szlag i zaczną urządzać sobie polowania na fotoradary przy pomocy pistoletów i kulek do paintball'a. Są ponoć bardzo skuteczne.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 13 wrz 2008, o 18:42

Konto usunięte pisze: i zaczną urządzać sobie polowania na fotoradary przy pomocy pistoletów i kulek do paintball'a. Są ponoć bardzo skuteczne.
Ten sport się bardzo popularyzuje ostatnio. Jak Polska długa i szeroka. :-d
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 wrz 2008, o 18:43

Jedźcie do Chorwacji...
Tam kulkami od paitballu do znaków nie strzelali/strzelają....

A tak poważnie. Władza chce chyba zbierać punkty na przyszłe wybory. Trochę grozi palcem kierowcom, a jednocześnie puszcza oko... :cofee:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 14 wrz 2008, o 10:56

Konto usunięte pisze: No właśnie interesuje mnie aspekt kosztów. Taki diwajs (ładne słowo) musiałby kosztować naprawdę dużo taniej, żeby się opłacało. Np nie 100.000 a 10 razy mniej. Bo w przeciwnym wypadku by się pewnie opłacało zainstalować pełną wersję.

Konto usunięte tutaj masz o kosztach.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 11:09

Ludzie ludziom gotuja ten los.
Wedlug tego, co pisza w prasie, o wysokosc nowych mandatow, tych bez punktow, to taki fotoradar zwraca sie chyba po kilku dniach.
A im chodzi nie o zadne bezpieczenstwo, to hipokryzja, a o pieniadze i nic wiecej.
Dlaczego nie chodzi im o bezpieczenstwo?
Bo im chodzi, tym spiskowcom spod zielonego, o zmniejszenie ludnosci na swiecie do 500 milionow. A te klika osob to zawsze kropelka, ale drazy skale.
TYLKO O kaSE CHODZI, wiec ten patent z lipnymi radarami to wywalanie kasy w bloto. Bo sie nie zwroci. No chyba ze tam na tym podkarpaciu jacys porzadni ludzie mieszkaja.
Albo jakis wplyw wadowic, w co mocno watpie.
Czasem sie trafia ktos kto mysli normalnie.
Ja wam mowie: wygodne, oszczedne, ciche auto - bo sie zaraz jezdzic nie da.
Jesli wycieczka do krakowa ma mnie kosztowac 7000, a z powrotem 5, to za miesiac jak nie zaplace bedzie 24 tysiace.

Tak jak napisal ktos w recenzji Mini Coopera S w Anglii. Niedobre auto, bo sie zagapic latwo mozna i juz lecisz 170 i cyk.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 18:36

rrosiak pisze:
Konto usunięte pisze: No właśnie interesuje mnie aspekt kosztów. Taki diwajs (ładne słowo) musiałby kosztować naprawdę dużo taniej, żeby się opłacało. Np nie 100.000 a 10 razy mniej. Bo w przeciwnym wypadku by się pewnie opłacało zainstalować pełną wersję.

Konto usunięte tutaj masz o kosztach.
Dzięki :-)

Czyli miałem rację. Straszak kosztuje 8 tys, podczas gdy prawdziwek - nawet 140 tys. W takim razie ma to jakiś sens...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 18:43

Konto usunięte pisze: Czyli miałem rację. Straszak kosztuje 8 tys, podczas gdy prawdziwek - nawet 140 tys. W takim razie ma to jakiś sens...

Będzie zabawnie jak taki straszak kogoś w nocy oślepi i spowoduje wypadek. :whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 19:09

Fido, straszak to wywalone w bloto 8 kafli.
Radar to po chwili wielkie zyski.
A ze Europa ma to za soba, i generuja sobie rzeke pieniedzy, to nasi wiedza, co robia.
MAMMON rzadzi wszystkim.
Licza sie jedynie pieniadze, niezaleznie od pracy, zadan bojowych i ideologii.
A ci, ktorzy maja jakies weganskie n.p. poglady, to i tak sa sterowani przez jakies inne grupy, ktorym w koncu chodzi jedynie o $$$$.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 19:35

Nie wiem, nie mam jeszcze wyrobionego zdania. Z jednej strony będzie niewątpliwie o wiele bardziej skuteczny niż puste skrzynki. Ale z drugiej - puste skrzynki są całkiem skuteczne. Większość kierowców zmniejsza prędkość do przepisowej przed pustym pudłem. Nawet przesadnie to robią.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 14 wrz 2008, o 20:53

Hmm, tak sobie czytam te posty i przychodzi mi na mysl jedna sprawa z mojego rodzinnego miasta. Otoz miejscowy policjant niezle sie zdziwil trzy miesiace po powrocie z wakacji. Bedac setki kilometrow od miejsca gdzie zarabial jako stroz prawa, gnal swoim pojazdem czujac sie zapewne bezpiecznie. Summa sumarum dostal bardzo wysoki mandat i kilkanascie punktow karnych bo fotoradar cyknal mu wyjatkowo niefortunne dla niego zdjecie. W dodatku policja w rejonie gdzie zrobiono mu fotke sie nie spieszyla i przekroczyla regulaminowy termin. Sprawa automatycznie trafila do sadu, ktory wydal wyrok zaocznie jak to czesto w takich przypadkach bywa. Sad dolozyl wiec od siebie male co nieco bo fotka wskazywala jakoby to wyjatkowy pirat drogowy na niej dal sie pstryknac. Biedacy pewnie nie mieli swiadomosci ze "swojego" karza. Takze sad przywalil mu kare bardzo wysoka.

Na osiedlu wszyscy mielismy polewke bo miejscowy policjant, taki nasz prawie kolega, w koncu z tego samego osiedla, zastanawial sie gdzie napisac zeby mu na raty rozlozyli ten mandat. W koncu policjant i jako budzetowka, kokosow nie zarabia.

Ci wszyscy co przyczyniaja sie do tego, ze powstaje coraz wiecej puszek i innych "szykan" chyba sobie nie zdaja sprawy, ze wiecznie przy korycie nie beda. I kiedys zaplacza, oj zaplacza. Cale zycie przeciez zalatwiac sie nie bedzie dalo...

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 15 wrz 2008, o 19:48

Ale prosze Panstwa - my tu o jakichs prostych fotoradarach prawimy... nie mozna tak pozostawac w tyle, jakbysmy jakimis dzikusami z dzungli byli... a nie byle jakie mamy wzorce w sumie w poblizu:

http://wiadomosci.onet.pl/1825387,28350 ... osceu.html

Pozdrawiam serdecznie
Jacek "AMI" Rudowski

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 15 wrz 2008, o 22:46

AMI pisze:Ale prosze Panstwa - my tu o jakichs prostych fotoradarach prawimy... nie mozna tak pozostawac w tyle, jakbysmy jakimis dzikusami z dzungli byli... a nie byle jakie mamy wzorce w sumie w poblizu:

http://wiadomosci.onet.pl/1825387,28350 ... osceu.html

Pozdrawiam serdecznie
Chyba trzeba będzie zrobić jakąś zrzutkę i odkupić np. od biedniejącego Mugabe kawałek Zimbabwe i przemianować na Rodezję, albo Koreę Płn, tamci mają bombki więc będzie bezpieczniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Urabus
1 gwiazdka
Auto: The Final Samurai

Post 16 wrz 2008, o 08:49

inquiz pisze:Chyba trzeba będzie zrobić jakąś zrzutkę i odkupić np. od biedniejącego Mugabe kawałek Zimbabwe
A może wziąć się na inny sposób :idea: Mi przyszedł do głowy taki pomysł, aby kupić auto w US, sprowadzić je do Polski i używać na ichniejszych numerach. Nie badałem sprawy ale może istnieją takie możliwości np. l e a s i n g   t r a n s g r a n i c z n y :?:

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 wrz 2008, o 10:24

Urabus pisze:
inquiz pisze:Chyba trzeba będzie zrobić jakąś zrzutkę i odkupić np. od biedniejącego Mugabe kawałek Zimbabwe
A może wziąć się na inny sposób :idea: Mi przyszedł do głowy taki pomysł, aby kupić auto w US, sprowadzić je do Polski i używać na ichniejszych numerach. Nie badałem sprawy ale może istnieją takie możliwości np. l e a s i n g   t r a n s g r a n i c z n y :?:
Moze i istnieje, ale podejrzewam, ze takze w Polsce (choc byc moze niezbyt rygorystycznie przestrzegany) istnieje obowiazek przerejestrowania samochodu po jakims czasie
uzytkowania go na terenie Polski.
Poza tym przed panami suszarka i tak Cie to nie uratuje.
Jacek "AMI" Rudowski

Urabus
1 gwiazdka

Post 16 wrz 2008, o 11:59

AMI pisze:Poza tym przed panami suszarka i tak Cie to nie uratuje.
Nie chodzi o to by się ukrywać, ale o to by się nie dać śledzić :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 12:07 przez Urabus, łącznie zmieniany 1 raz.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 wrz 2008, o 12:07

Gdyby było to możliwe, to pół Podhala jeździłoby na blachach z Hameryki. Sorry.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Urabus
1 gwiazdka

Post 16 wrz 2008, o 12:11

devlin pisze:Gdyby było to możliwe
Idę o zakład, że to jest możliwe. Być może skomplikowane i kosztowne ale możliwe.
Może ktoś kto siedzi w temacie importu z US mógłby rzucić na to trochę światła :?:

ODPOWIEDZ