Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
siewcu
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 4 wrz 2011, o 11:47

Chloru pisze:damaz, netbook - Samsung, Acer, Asus, Lenovo. Zwroc uwage, zeby brac raczej te 10-11 cali. Mniejsze imho maja zbyt male klawiatury (nie zeby te 10-11 mialy normalne ;-)).
Ale z 10-11" może być problem - to może się nie zmieścić do torebki :roll:

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 wrz 2011, o 18:19

siewcu pisze: może się nie zmieścić do torebki :roll:
spokojnie, spokojnie. nie chcemy czegoś, czego nie da się używać. się dostosuje torebkę najwyżej. :evilgrin:

już wyczytaliśmy w paru miejscach, że urządzenia z ekranem poniżej 10" są trudne w użyciu. poza tym jeszcze są media markt, satrurn i inne, gdzie się będziemy mierzyć.

myślałem, że może jest jakiś theverybestandmusthave model, ale skoro nie, to sobie normalne studia przedzakupowe zrobimy. dzięks.

edit:
a w ogóle, to przepraszam za zamieszanie i zadawanie zdublowanych pytań. przecież znając nasze forum, od razu powinienem się domyśleć, że interesujący mnie temat jest już rozebrany na części.
w wątku o telefonach.
no bo gdzieżby indziej.
:whistle:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 5 wrz 2011, o 09:25

Barthol pisze: Wsiadam na google chrome'a Może przepiszę je raz, ale potem jak coś się sypnie (wirus. pad dysku, itd), będzie można je importować bezboleśnie z jakiejś kopii bezpieczeństwa...
Chrome pozwala na synchronizowanie "ulubionych" online, jeżeli posiadasz konto @gmail.
Są tutaj: https://www.google.com/bookmarks/

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 wrz 2011, o 12:55

Zainstalowałem ubuntu 11 na netbooku. Albo ktoś, kto wymyślił ten nowy interfejs jest geniuszem, albo ja jestem idiotą ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 wrz 2011, o 13:02

Konto usunięte pisze: Albo ktoś, kto wymyślił ten nowy interfejs jest geniuszem, albo ja jestem idiotą

Uwaga, będzie profesjonalne pytanie - nie wiesz gdzie kliknąć ?

:mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2011, o 13:23

Grzesiek_67, hehe coś w tym stylu ;-) Chyba się przełączę z powrotem na gnome, tam jest staro ale jaro ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 wrz 2011, o 13:32

Konto usunięte pisze:Chyba się przełączę z powrotem na gnome, tam jest staro ale jaro ;-)
Konto usunięte,
nigdy mi jeszcze nie przyszło do głowy, żeby trwonić mój czas na instalowanie czegoś innego niż Windows (do niedawna XP, teraz 7, a w telefonie Mobile) jednak jak opowiada tutaj równie przekonany zwolennik windowsów, to Ubuntu 11 wydaje się całkiem OK:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=HbksYQPckyY

:cofee:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 9 wrz 2011, o 13:40

Лукашэнка, Fido po prostu dba o wizerunek i dlatego mu łindołs nie pasuje. Gdybyś czytał inne wątki to byś wiedział. :razz:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 wrz 2011, o 13:45

Witek pisze:Лукашэнка, Fido po prostu dba o wizerunek i dlatego mu łindołs nie pasuje. Gdybyś czytał inne wątki to byś wiedział. :razz:
ale skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać. a jeśli widać, to już zupełnie nie ma tematu. 8-)
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 9 wrz 2011, o 13:51

Konto usunięte pisze: Zainstalowałem ubuntu 11 na netbooku. Albo ktoś, kto wymyślił ten nowy interfejs jest geniuszem, albo ja jestem idiotą ;-)
Włącz sobie styl klasyczny ubuntu (czy jakoś tak) - do wyboru np. w dolnej części ekranu przy logowaniu. Będziesz miał, jak dawniej.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2011, o 14:05

Лукашэнка, windowsy są zupełnie ok, na służbowym lapku mam z wyboru stary dobry XP. Ale tam, gdzie są słabsze procesory, linux spisuje się po prostu lepiej.

Witek, kiedyś wizerunkowo było dobrze mieć linuxa, dziś może to działa na studentki zaocznej informatyki jedynie ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 9 wrz 2011, o 14:08

Konto usunięte, może. Nie wiem. Ja kompletnie nie znam się na modzie, na tym co się powinno mieć, robić, nosić. Dobrze mi z tym i nie zamierzam tego zmieniać. Sobie jedynie żartowałem, z tamtego wątku.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 wrz 2011, o 19:13

Konto usunięte, ten nowy interfejs wydali zbyt wcześnie i niedopracowany. Wydaje się być niezłą koncepcją ale jeszcze nie teraz
Na pocieszenie napiszę Ci, że przypadkiem zainstalowałem Ubuntu 11.10. alpha alphy przed alphą. Tam widać, że już jest lepiej... tylko wszystko padło na drugi dzień, a mi się nie chce i nie mam czasu grzebać. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2011, o 21:09

Alan, Alan, Alan!, też mam takie wrażenie. Niby fajne, oryginalne, ale tak do końca nie widać zamysłu autorów. Nie można znaleźć tych aplikacji, które w klasycznej wersji były pod ręką.

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 12 wrz 2011, o 14:37

Interfejsy podlegają modzie. Teraz jest moda na takie coś i programiści będą się skupiać na takich bzdetach, zamiast na funkcjonalności. Ostatnio instalowałem Córce nowe Ubuntu i pierwsze, co wyrzuciłem, to właśnie Unity, a potem na Jej prośbę - Compiza itp. bajery.

A u siebie szykuję się na przejście na Xfce, między innymi po to, żeby odzyskać trochę zasobów.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek

Post 12 wrz 2011, o 15:13

Możecie polecić jakiś tool do konwertowania plików pomocy CHM > PDF ?
Guglam, ściągam triale i co jeden to lepszy, ale jak na razie się wszystkie wysypują przy większych dokumentach.
fitter happier more productive

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2011, o 15:42

srnk, pewnie chodzi o windę, bo na linuxa to jest coś takiego -> http://code.google.com/p/chm2pdf/

Pod windą pewnie bym spróbował użyć calibre. Trochę kobyła do takiego zadania, ale powinien sobie poradzić.
czarne jest piękne...

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek

Post 12 wrz 2011, o 17:10

Tak, chodziło o windę.
Trafiłem w końcu na Help&Manual5 i daje sobie radę
fitter happier more productive

siewcu
5 gwiazdek

Post 13 wrz 2011, o 10:31

subarutux pisze:A u siebie szykuję się na przejście na Xfce, między innymi po to, żeby odzyskać trochę zasobów.
Fluxboxa polecam ;) Trzeba się przyzwyczaić, ale bardzo minimalistyczne, sprawne i zasobów dużo nie zabiera.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2011, o 10:48

siewcu, to ja polecę openboxa. :mrgreen:
a co?
czarne jest piękne...

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Re: Poradnik mlodego komputerowca

Post 13 wrz 2011, o 12:26

Bash`a polecam. Trzeba sie przyzwyczaic, ale bardzo minimalistyczne, sprawene i zasobow duzo nie zabiera.

g.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2011, o 12:32

Bash jest dla rozemocjonowanych licealistów. Zsh albo ksh (nie mówiąc o sh) jest dla kowbojów. :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2011, o 12:37

Konto usunięte pisze: Bash jest dla rozemocjonowanych licealistów.
potwierdzam, poziom Basha schodzi na psy. Coraz rzadziej jest się z czego pośmiać.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 13 wrz 2011, o 12:40

Konto usunięte pisze:Bash jest dla rozemocjonowanych licealistów. Zsh albo ksh (nie mówiąc o sh) jest dla kowbojów. :razz:
lol

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2011, o 12:42

gruby pisze: lol
hmmm, nie mogę znaleźć. daj namiar na repozytorium.

ODPOWIEDZ