Auto dla dziada
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 267 razy
- Polubione posty: 542 razy
Auto dla dziada
Między słabym audio w aucie a pokojem odsłuchowym jest jednak pewne spektrum możliwości.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Auto dla dziada
Jasne. Co kto lubi oczywiście.
Jak byłem młody, to też myślałem, że bez dobrego audio nie ma jazdy. Subwoofery, radia Alpiny, Pioneera i kombinacje były na z porządku dziennym. Potem upowszechniły się systemy fabryczne. I znów: był dylemat czy dołożyć 20k czy nie. Że może będzie super grało, może warto… Potem zorientowałem się, że słucham coraz rzadziej czegokolwiek w aucie. Czasem radia, czasem Tidala. Czesto jeżdżę „na cicho”.
Jakość dźwięku w ogóle przestała mieć znaczenie. Byle coś plumkało w tle.
I twist teraz - uważam się za audiofila. (Tak, tak wiem…
)
Mam w domu sprzęt, który gra lepiej niż dobrze. Ba. Lepiej niż bardzo dobrze…
Nie wiem… Może dlatego mi nie brakuje dobrej jakości w aucie bo wiem, że nie da się oszukać wielkości kolumn, ich rozstawienia, odległości słuchacza od nich itp. Nie mówiąc już o jakości poszczególnych komponentów. (Na dyskusję o kablach zapraszam w osobnym wątku
) W samochodzie to zawsze będzie kompromis typu: „najlepiej jak się da”
Jak byłem młody, to też myślałem, że bez dobrego audio nie ma jazdy. Subwoofery, radia Alpiny, Pioneera i kombinacje były na z porządku dziennym. Potem upowszechniły się systemy fabryczne. I znów: był dylemat czy dołożyć 20k czy nie. Że może będzie super grało, może warto… Potem zorientowałem się, że słucham coraz rzadziej czegokolwiek w aucie. Czasem radia, czasem Tidala. Czesto jeżdżę „na cicho”.
Jakość dźwięku w ogóle przestała mieć znaczenie. Byle coś plumkało w tle.
I twist teraz - uważam się za audiofila. (Tak, tak wiem…
Mam w domu sprzęt, który gra lepiej niż dobrze. Ba. Lepiej niż bardzo dobrze…
Nie wiem… Może dlatego mi nie brakuje dobrej jakości w aucie bo wiem, że nie da się oszukać wielkości kolumn, ich rozstawienia, odległości słuchacza od nich itp. Nie mówiąc już o jakości poszczególnych komponentów. (Na dyskusję o kablach zapraszam w osobnym wątku
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- boss-ki (17 lut 2026, o 01:41)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Auto dla dziada
Wrzuć wykres SPL i waterfall to ocenimy.
Aha kabli na wykresach nie widać... A ślepe testy są bezlitosne dla kablarzy 
Ja też nie uważam audio w aucie za krytyczne. Cała historia ulepszeń ograniczyła się do włożenia głośników w półkę albo wymianie radia na takie z MP3. W Volvo podstawowy system grał na tyle dobrze, że się nie czepiałem. HK nie gra jak BW i w sumie mi to zwisa. Jednak było parę aut gdzie czegoś w tym dźwięku brakowało. Gdybym miał w nich spędzać więcej czasu pewnie bym myślał co z tym robić.
W domu korzystam z KD które coś tam gra. Ma też szereg wad których jestem świadomy i nie spędza mi to snu z powiek więc chyba nie jestem audiofilem. ;)
Aha kabli na wykresach nie widać... A ślepe testy są bezlitosne dla kablarzy 
Ja też nie uważam audio w aucie za krytyczne. Cała historia ulepszeń ograniczyła się do włożenia głośników w półkę albo wymianie radia na takie z MP3. W Volvo podstawowy system grał na tyle dobrze, że się nie czepiałem. HK nie gra jak BW i w sumie mi to zwisa. Jednak było parę aut gdzie czegoś w tym dźwięku brakowało. Gdybym miał w nich spędzać więcej czasu pewnie bym myślał co z tym robić.
W domu korzystam z KD które coś tam gra. Ma też szereg wad których jestem świadomy i nie spędza mi to snu z powiek więc chyba nie jestem audiofilem. ;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Auto dla dziada
No i trzeba pamiętać, że są też ludzie na drugim końcu skali. Tacy dla których dobry sprzęt to taki, że jak go włączysz i wybierzesz stację to gra, a jak wyłączysz to przestaje grać. Koniec wymagań. Więc nie każde auto musi mieć bóg wie co.
Na przykład ja się do takich zaliczam
Auto dla dziada
HK gra bardzo dobrze. Tak dobrze że skłoniło mnie to do opłacania spotify - wcześniej nie czułem potrzeby.
Jazda bez muzy to nie jazda, a ja prawie 2 godziny dziennie w aucie spędzam.
Wszyscy umrzemy z gorąca. 
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
No zwisa mi to bo fakt, że HK gra nieźle.
Zresztą wysublimowane audio to ma sens w elektryku stojącym w korku... pod warunkiem, że wokoło nas stoją też inne elektryki. 
Auto dla dziada
HK czyli chiński Sonavox
Tu przykład z Arteona:
Tu przykład z Arteona:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Bilex, w chińskim aucie to żadna ujma. Za to w VW albo BMW to nie wypada. 
Auto dla dziada
To by znaczyło że chińczyki już umią w głośniki.
W lexie audio było słabe to zainwestowałem w focale i wzmacniacz match. Poprawiło się i grało fajnie. HK w S60 gra lepiej, a porównywałem bo przez kilkanaście dni miałem oba auta.
Auto dla dziada
Jazda BMW X1 właśnie stała się jeszcze większym obciachem. 
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Wychodzi na to, że gabinet stomatologiczny to tylko przykrywka albo hobby. Ten cały luksus, przepych, wakacje nad Indykiem oraz oczywiście X1 to za sprzedaż elektrycznych garnków. ;)
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 489 razy
Auto dla dziada
E tam, przykrywką to byłby Volvo
i samobiczowaniem jednocześnie, wtedy musiałbym opowiadać bzdury, że „bez dobrego nagłośnienia nie ma jazdy” 
PS. Jeśli rozdają X1 w mojej specyfikacji to jutro się zaciągam do ekipy thermomixa, co dwa zajebiste auta to nie jedno, tym bardziej, że ten niebieski jest spoko
dzięki za cynk
Apropos Indyka, to czy ktoś z obecnych był w maju w Omanie? Tak mi po głowie chodzi
i samobiczowaniem jednocześnie, wtedy musiałbym opowiadać bzdury, że „bez dobrego nagłośnienia nie ma jazdy” 
PS. Jeśli rozdają X1 w mojej specyfikacji to jutro się zaciągam do ekipy thermomixa, co dwa zajebiste auta to nie jedno, tym bardziej, że ten niebieski jest spoko
dzięki za cynk Apropos Indyka, to czy ktoś z obecnych był w maju w Omanie? Tak mi po głowie chodzi
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
No jak będą dwa X1 to będziesz mógł napisać, że masz te ~400 KM.

- Jaca68 (18 lut 2026, o 16:10)
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Ehhhh, marzenie ….Chloru pisze:No jak będą dwa X1 to będziesz mógł napisać, że masz te ~400 KM.![]()
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
stach22, chcieć to móc.

- Jaca68 (18 lut 2026, o 16:10)
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Nie umiałbym tym jeździćChloru pisze:stach22, chcieć to móc.![]()
Edit: dopiero teraz widzę ilustrację, pięknie
Kurde, no i ten piękny niebieski, chyba się skuszę

Auto dla dziada
Ty nie masz ani audio, ani porządnego silnika, ani sportowego zawieszenia.
Jedyne co masz to znaczek.
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Czasem sam znaczek więcej wart niż inne auto
Ponawiam apel: zmień dawkę, bo kiedyś otworzysz lodówkę a tam znaczek błękitno-białego śmigiełka

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Tak pocieszają się Ci którym auto nie przyspiesza, nie skręca, ma słabe audio i w dodatku wygląda jak biały toi-toi.
- stach22
- 6 gwiazdek
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
W tym miejscu warto przypomnieć test sprzed 3 lat, jak BMW X1 23i Xdrive słabo skręca, słabo radzi sobie na śniegu, słabo przyspiesza
i jak bardzo słabe ma nagłośnienie

i jak bardzo słabe ma nagłośnienie

Auto dla dziada
Byłem w lutym i jest super. Ciepło, czysto, kulturalnie i super standard hoteli (byłem w Salalah). W maju też powinno być OK, ale uważaj: później, latem, w Muskacie jest strasznie gorąco, typowy Płw. Arabski, nie do wytrzymania. Z kolei w tym samym czasie na południu, właśnie w Salalah, robi się deszczowo, zielono i chłodno. I tłoczno, bo właśnie wtedy zjeżdżają tam turyści z całego regionu (Arabia Saudyjska, Emiraty), którzy odpoczywają od upałów. Wtedy nie ma się co do Salalah pchać.stach22 pisze: ↑18 lut 2026, o 15:11E tam, przykrywką to byłby Volvo i samobiczowaniem jednocześnie, wtedy musiałbym opowiadać bzdury, że „bez dobrego nagłośnienia nie ma jazdy”
PS. Jeśli rozdają X1 w mojej specyfikacji to jutro się zaciągam do ekipy thermomixa, co dwa zajebiste auta to nie jedno, tym bardziej, że ten niebieski jest spoko dzięki za cynk![]()
Apropos Indyka, to czy ktoś z obecnych był w maju w Omanie? Tak mi po głowie chodzi
A BMW to wspaniałe samochody, układ kierowniczy nie do pobicia. Ale kupiłem Mercedesa i w trybie Dynamic też prowadzi się świetnie. To tak a propos aut dla dziada. Pozdrawiam forumowiczów, cieszę się, że forum żyje