Jak ktoś będzie w okolicy rzeszowa proponuje na wylocie na kierunek przemyśl - przejścia graniczne koło leroymerlin przejść przez ulicę np: na przystanek POWODZENIA po dwa pasy w obie strony bez pasa zieleni ;)Bilex pisze:Ja, od kiedy mam Jeepa, jeżeli przyjdzie mi przepuścić pieszego na dwupasmowej drodze, praktykuję zwyczaj zjeżdżania kapkę na pas obok.
Tyle tylko, żeby nadjeżdżający zauważył zmianę i odruchowo zaczął zwalniać. Samochodu mniej szkoda niż człowieka. Poza tym nie chciałbym mieć do końca życia wyrzutów sumienia (niepotrzebnych co prawda ale jednak...).
I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
Pracy szukam praca mnie szuka
- zgrocca
- 3 gwiazdki
a jechałeś kiedyś po kostce ?FUX pisze:Są debile. A najgorsi Ci na cienkiej oponie jadący asfaltową drogą, pomimo ścieżki rowerowej obok, tylko dlatego, że jest wykonana z kostki brukowej.
No światełka po zmroku także ich parzą.
na uniwersalnej oponie można o**jać, opory toczenia jak na Saharze
a lampki mam i używam i w rowerze i samochodzie
i na rowerach i w samochodach trafiają się debile

Kiedyś oglądałem taki program, w którym jakiś napotkany rowerzysta domagał się większej ilości ścieżek rowerowych. Zapytany przez reportera, czemu w takim razie po niej nie jedzie, powiedział, że dziury są i ciężko się jedzie.zgrocca pisze:a jechałeś kiedyś po kostce ?FUX pisze:Są debile. A najgorsi Ci na cienkiej oponie jadący asfaltową drogą, pomimo ścieżki rowerowej obok, tylko dlatego, że jest wykonana z kostki brukowej.
i na rowerach i w samochodach trafiają się debile![]()

- zgrocca
- 3 gwiazdki
niestety ktoś kto projektuje ścieżki ..... mało tego w rzeszowie do chodnika dolali asfalt na "promenadzie"nad rzeką a potem asfalt oznaczyli jako chodnik a kostkę jako ścieżkę rowerową..citan pisze:Kiedyś oglądałem taki program, w którym jakiś napotkany rowerzysta domagał się większej ilości ścieżek rowerowych. Zapytany przez reportera, czemu w takim razie po niej nie jedzie, powiedział, że dziury są i ciężko się jedzie.zgrocca pisze:a jechałeś kiedyś po kostce ?FUX pisze:Są debile. A najgorsi Ci na cienkiej oponie jadący asfaltową drogą, pomimo ścieżki rowerowej obok, tylko dlatego, że jest wykonana z kostki brukowej.
i na rowerach i w samochodach trafiają się debile![]()

rzeszów ..to stan umysłu
a jak już jadę rowerem to ulicą ... i jakoś nie trąbią wystarczyło by żeby rowerzyści przestrzegali MINIMUM zasad drogowych i by się całkiem fajnie jeździło wszystkim
kostką to se mogą jeździć dziadki w niedziele "cruzować" ale normalnie z punktu a do b dzięki.
a swoja droga parę razy zdarzyło mi się stanąć w samochodzie na hamulcu przez rowerzystę idiotę , rowerzystę napitego, rowerzystę wiozącego ładunek podlegaający pod viatol itd.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Ano własnie. Tyleż oczywiste, co niestety mało realne.zgrocca pisze: wystarczyło by żeby rowerzyści przestrzegali MINIMUM zasad drogowych i by się całkiem fajnie jeździło wszystkim
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Święte słowa Piotrusiu. Nawet w Warszawce są wciąż takie kwiatki jak przejście bez świateł przez dwupasmówkęPiter 35 pisze:O czym Panowie w ogóle dyskutujecieNa drodze dwu pasmowej przejście dla pieszych , toż to paranoja ,która tylko w Polsce może występować
a jeśli już nawet ten komunistyczny debilizm jest, to powinien być wraz ze światłami
Co by piesi mogli bezpiecznie przejść a nie w biegu ( staruszka 80 lat ) .
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 200 razy
Konto usunięte pisze: Nawet w Warszawce są wciąż takie kwiatki jak przejście bez świateł przez dwupasmówkę
Phi, Grójecka i Al. Krakowska to trzypasmówki, a takich przejść jest kilka

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Re: Odp: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
http://www.mmlublin.pl/475536/2014/3/13 ... egory=news
Czyżby zmiana trendu? Likwidują fotoradary
pisałem z telefonu
Czyżby zmiana trendu? Likwidują fotoradary
pisałem z telefonu
Re: Odp: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
Eee tam, po prostu wycinają te nierentowne 

fitter happier more productive
Teraz inwestują w odcinki pomiarowesrnk pisze: Eee tam, po prostu wycinają te nierentowne

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
http://moto.wp.pl/martykul.html?kat=55194&wid=16505688
No tak. Pakujemy się w system który spowoduje że zagraniczny kierowca umrze ze śmiechu otrzymując mandat z Polski za 50 euro, zaś polski kierowca umrze z rozpaczy za mandat z europy za 500 euro
pisałem z telefonu
No tak. Pakujemy się w system który spowoduje że zagraniczny kierowca umrze ze śmiechu otrzymując mandat z Polski za 50 euro, zaś polski kierowca umrze z rozpaczy za mandat z europy za 500 euro
pisałem z telefonu
Konto usunięte,
skoro obecnie nie będzie się opłacało wysyłanie mandatów zagranicznym sprawcom wykroczeń dokonanych w Polsce, bo stawki mandatów sa u nas "za niskie", to ten ponad milion zł wydany przez MSW na oprogramowanie do Krajowego Punktu Kontaktowego, okaże się milionem wydanym z naszych podatków wyłącznie po to aby denuncjować polskich sprawców wykroczeń za granicą.
dobre...

skoro obecnie nie będzie się opłacało wysyłanie mandatów zagranicznym sprawcom wykroczeń dokonanych w Polsce, bo stawki mandatów sa u nas "za niskie", to ten ponad milion zł wydany przez MSW na oprogramowanie do Krajowego Punktu Kontaktowego, okaże się milionem wydanym z naszych podatków wyłącznie po to aby denuncjować polskich sprawców wykroczeń za granicą.
dobre...

Proponuje mandaty po 10 tysi za przekroczenie prędkości o 1km/h
będzie spokój na drogach , bo ludziska będą się bali jeździć .
Zniknie problem

Zniknie problem

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
No proszę, proszę.. czyli jednak to nie "niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze" jest główną przyczyną wypadków, jak się wkłada ludziom do głów od iluś lat. Prywatnie policjanci potrafią dostrzec inne przyczyny, szkoda, że do oficjalnych rejestrów trafiają bzdury...
http://www.brd24.pl/technologie/policja ... -wypadkow/

http://www.brd24.pl/technologie/policja ... -wypadkow/
A wiecie na jaki idiotyczny pomysł wpadły "krokodylki"? W Gdańsku, na zjeździe ze Słowackiego na obwodnicę ustawiają się na "pasie startowym" czy tam na rozbiegówce przed wjazdem na obwodnicę
Przecież na "pasie startowym" trzeba się rozpędzić aby bezpiecznie wjechać na obwodnicę a nie zwalniać na widok fotoradaru. To przecież powoduje potężne zagrożenie
I przy okazji pewnie mi fotkę walnęli bo ograniczenie jest do 70'ciu a ja miałem coś koło setki
Ale bezpiecznie wjechałem przed jadącym prawym pasem TIR'a. I jak żyć? 

Przecież na "pasie startowym" trzeba się rozpędzić aby bezpiecznie wjechać na obwodnicę a nie zwalniać na widok fotoradaru. To przecież powoduje potężne zagrożenie

I przy okazji pewnie mi fotkę walnęli bo ograniczenie jest do 70'ciu a ja miałem coś koło setki

Panie Premierze " zapomniałeś dodaćmaf1 pisze: I jak żyć?

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Weekendowy bat na drogowych piratów: Od ręki stracą prawko!
Jeździsz jak pirat drogowy - w ten weekend możesz stracić prawo jazdy wyjątkowo łatwo! Jak ustalił dziennikarz RMF FM Krzysztof Berenda, policjanci w całym kraju dostali od komendanta głównego zarządzenie, by w przypadku rażącego naruszenia przepisów odbierać prawo jazdy.
Procedura będzie stosowana, kiedy ktoś ewidentnie narazi życie innych. Np. zdubluje dozwoloną prędkość: jeżeli w jakiejś miejscowości obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h, a kierowca będzie pędził ponad 100 km/h, to policja natychmiast zabierze mu prawo jazdy. Podobnie jeśli ktoś będzie wyprzedzał na podwójnej ciągłej tuż przed przejściem dla pieszych.
Do tej pory policjanci rzadko korzystali z tego uprawnienia. Teraz jednak komendant główny zabronił im się litować, bo dotychczasowe 10 punktów karnych i 500 złotych mandatu nie zawsze drogowych piratów odstraszały.
Jeździsz jak pirat drogowy - w ten weekend możesz stracić prawo jazdy wyjątkowo łatwo! Jak ustalił dziennikarz RMF FM Krzysztof Berenda, policjanci w całym kraju dostali od komendanta głównego zarządzenie, by w przypadku rażącego naruszenia przepisów odbierać prawo jazdy.
Procedura będzie stosowana, kiedy ktoś ewidentnie narazi życie innych. Np. zdubluje dozwoloną prędkość: jeżeli w jakiejś miejscowości obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h, a kierowca będzie pędził ponad 100 km/h, to policja natychmiast zabierze mu prawo jazdy. Podobnie jeśli ktoś będzie wyprzedzał na podwójnej ciągłej tuż przed przejściem dla pieszych.
Do tej pory policjanci rzadko korzystali z tego uprawnienia. Teraz jednak komendant główny zabronił im się litować, bo dotychczasowe 10 punktów karnych i 500 złotych mandatu nie zawsze drogowych piratów odstraszały.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Ostatnio w TV widziałem jednego policyjnego hipokrytę, który przed świętami apelował, żeby nie mrugać długimi i nie ostrzegać przed patrolami. Bo przecież tam może prawdziwy pirat drogowy jechać. A policji przecież chodzi tylko o nasze bezpieczeństwo.
Faktem jest, że jak jadę, mijam "suszarkę" i widzę debila, który leci z naprzeciwka wbrew jakiemukolwiek rozsądkowi to nie mrugam. Robię nawet odwrotnie - jak widzę kołka, który grubo leci w terenie zabudowanym to mrugam, mimo że nie ma policji. Większość się uspokaja.Konto usunięte pisze:Ostatnio w TV widziałem jednego policyjnego hipokrytę, który przed świętami apelował, żeby nie mrugać długimi i nie ostrzegać przed patrolami. Bo przecież tam może prawdziwy pirat drogowy jechać. A policji przecież chodzi tylko o nasze bezpieczeństwo.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Ja na pewno nie jestem więc nie będę wychowywał innych kierowców. Przy takim podejściu tylko krok do modelu szwedzkiego
pisałem z telefonu
pisałem z telefonu
Jak by wszyscy jeździli jak Ja to nie było by wypadków na naszych drogach

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
... Mówi każdy kierowca w Polsce...Piter 35 pisze:Jak by wszyscy jeździli jak Ja to nie było by wypadków na naszych drogach![]()

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Przed eskapadami do D...
http://jazdawde.pl/portal.php
MANDATY I PUNKTY KARNE W NIEMCZECH. SPRAWDŹ PRZED WYJAZDEM
PUNKTY KARNE W NIEMCZECH.
KRÓTKIE PRZEDSTAWIENIE DZIAŁANIA NOWEGO SYSTEMU.
Zdobyte w Niemczech punkty za nieprzepisową jazdę są wysyłane do Flensburga, gdzie mieści się Federalny Urząd Nadzoru Transportu Motorowego. Dotyczy to mandatów za minimum 60 Euro, za które są już przyznawane punkty (patrz tabela mandatów na jazda w de). Nowy system punktowy opiera się o zasadę ciężkości popełnionego czynu:
1 punkt Przewinienie
2 punkty Przewinienie z przewidywanym zakazem prowadzenia pojazdu
2 punkty Czyn karalny
3 punkty Czyn karalny z odebraniem prawa jazdy
Dodatkowo ze skalą w ścisłym związku pozostaje okres ważności punktów w rejestrze. Umorzenie jest możliwe w następującym czasie:
1 punkt 2,5 roku
2 punkty 5 lat
3 punkty 10 lat
Nowe przepisy przewidują 3 progi wg których urząd z Flensburga podejmuje działanie:
Stan punktów w rejestrze
4 albo 5 punktów -Pisemne upomnienie
Podanie informacji o stanie punktowym
Wskazówka o możliwości wzięcia udziału w szkoleniu i zredukowaniu ilości punktów
6 albo 7 punktów -Pisemne ostrzeżenie
Poinformowanie o odebraniu prawa jazdy w przypadku 8 punktów
Od 8 punktów -Odebranie prawa jazdy
Minimum przez 6 miesięcy zakaz prowadzenia pojazdów
Przeprowadzenie badań medyczno-psychologicznych w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwwskazań do kierowania pojazdem
Kierowca posiadający od 1 do 5 punktów ma prawo wzięcia udziału w szkoleniu pouczającym (Fahreignungsseminar). Dzięki niemu może pomniejszyć stan posiadania o 1 punkt karny. Seminarium kosztuje w granicach 400-500 Euro i może być użyte do zmniejszenia ilości punktów raz na 5 lat.
Aktualny taryfikator mandatów i punktów karnych z 1 maja 2014 roku.
Wybrane przewinienia:
Zatrzymywanie pojazdu
10EUR Zignorowanie zakazu zatrzymywania się (np. na przejściu dla pieszych, postoju dla taksówek)
30EUR Zatrzymanie się na autostradzie bez uzasadnionej przyczyny
Parkowanie
10EUR Zaparkowanie w sposób nieuwzględniający oszczędności miejsca parkingowego
15EUR Zlekceważenie zakazu parkowania
25EUR Zlekceważenie zakazu parkowania – dłużej niż 1 h
20EUR Parkowanie w drugim rzędzie
20EUR Pozostawienie przyczepki bez pojazdu na dłużej niż 2 tygodnie
30EUR Zastawienie drogi pożarowej
35EUR Parkowanie na miejscu dla inwalidów bez stosownych uprawnień
20EUR Niedozwolone zaparkowanie na chodniku bądź drodze dla rowerów
Przekroczenie okresu parkowania:
10EUR - do 30 minut
15EUR - do 1h
20EUR - do 2h
25EUR - do 3h
30EUR - powyżej 3h
Środki bezpieczeństwa
15EUR - Jazda bez kasku
60EUR i 1 punkt - Przewożenie dziecka bez kasku
30EUR - Jazda bez zapiętych pasów
30EUR - Dziecko nieprawidłowo zapięte pasami
60EUR i 1 punkt - Przewożenie dziecka bez zachowania środków
Badania kontrolne
15EUR - Termin przekroczony o więcej niż 2 do 4 miesięcy
25EUR - Termin przekroczony o więcej niż 2 do 4 miesięcy
60EUR i 1 punkt - Termin przekroczony o 8 miesięcy
Wyprzedzanie
30EUR - Wyprzedzanie prawą stroną w obrębie miasta
30EUR - Wyprzedzanie bez zachowania odpowiedniej odległości od pojazdu wyprzedzanego
30EUR - Przekroczenie dozwolonej prędkości w czasie wyprzedzania
70 EUR i 1 punkt - Lekceważenie znaków drogowych podczas wyprzedzania
100 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie prawą stroną poza miastem
100 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie w miejscu niebezpiecznym i spowodowanie zagrożenia
150 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie z lekceważeniem znaków drogowych oraz linii na jezdni
250 EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Wyprzedzanie i stwarzanie podczas manewru zagrożenia na drodze
Telefon komórkowy
Telefon komórkowy
25 EUR - Używanie telefonu komórkowego podczas jazdy rowerem
60 EUR i 1 punkt - Używanie telefonu komórkowego podczas jazdy samochodem
Przekroczenie limitu prędkości samochodem/motorem
15 EUR - do 10 km/h w obrębie miasta
10 EUR - do 10 km/h poza miastem
25 EUR - od 11 km/h do 15 km/h w obrębie miasta
20 EUR - od 11km/h do 15 km/h poza miastem
35 EUR - od 16 km/h do 20 km/h w obrębie miasta
30 EUR - od 16 km/h do 20 km/h poza miastem
80 EUR i 1 punkt - od 21 km/h do 25 km/h w obrębie miasta
70 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 21 km/h do 25 km/h poza miastem
100 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 26 km/h do 30 km/h w obrębie miasta
80 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 26 km/h do 30 km/h poza miastem
160 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów- od 31 km/h do 40 km/h w obrębie miasta
120 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów- od 31 km/h do 40 km/h poza miastem
200 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 41 km/h do 50 km/h w obrębie miasta
160 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 41 km/h do 50 km/h poza miastem
280 EUR i 2 punkty + 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - od 51 km/h do 60 km/h w obrębie miasta
240 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 51 km/h do 60 km/h poza miastem
480 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- od 61 km/h do 70 km/h w obrębie miasta
440 EUR i 2 punkty + 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- od 61 km/h do 70 km/h poza miastem
70 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - powyżej 70 km/h w obrębie miasta
600 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- powyżej 70 km/h poza miastem
Odległość od innych pojazdów w czasie jazdy (w metrach)
Przy prędkości większej niż 80 km/h:
75EUR i 1 punkt - Mniej niż 5/10 połowy prędkości na liczniku
100EUR i 1 punkt -Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
160EUR i 1 punkt - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 1 punkt - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 1 punkt - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Przy prędkości więcej niż 100 km/h:
100EUR i 1 punkt - Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
160EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 2 punkty oraz 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 2 punkty oraz 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Przy prędkości więcej niż 120 km/h:
100EUR i 1 punkt - Mniej niż 5/10 połowy prędkości na liczniku
180EUR i 1 punkt - Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 2 punkty oraz 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
400EUR 2 punkty oraz 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Czerwone światło
90EUR i 1 punkt - Przejazd na czerwonym świetle
200EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle stwarzając zagrożenie
200EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle, które świeciło dłużej niż 1 sekundę
320EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle, które świeciło dłużej niż 1 sekundę - stwarzając zagrożenie
Strefa zamieszkania
10EUR - Parkowanie w miejscu niedozwolonym
15EUR - Jazda szybciej niż 30 km/h
15EUR - Utrudnianie ruchu pieszym (w strefie zamieszkania mają pierwszeństwo)
60EUR i 1 punkt - Stwarzanie zagrożenia
Skręt w prawo korzystając z zielonej strzałki
35EUR -Podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej utrudnianie ruchu innym pojazdom
100EUR i 1 punkt - Podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej stwarzanie zagrożenia drogowego
70EUR i 1 punkt - Przed skrętem nie zatrzymanie się
Autostrady / drogi ekspresowe
75EUR i 1 punkt - Przy wyjeżdżaniu z drogi niższej klasy na autostradę nie zachowanie reguły pierwszeństwa
80EUR i 1 punkt - Przy wjeżdżaniu z drogi niższej klasy na autostradę utrudnianie jazdy innym uczestnikom ruchu poruszających się prawym pasem
75EUR i 1 punkt - Korzystanie z pobocza do jazdy po autostradzie
Zawracanie, cofanie, jazda pod prąd:
75EUR i 1 punkt - na wjeździe bądź zjeździe z autostrady
130EUR i 1 punkt - na poboczu
200EUR i 1 punkt - na jezdni
Alkohol / Narkotyki
Prowadzenie alkoholu pod wpływem alkoholu:
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - 0,5 do 1,09 promila we krwi
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - 0,25 do 0,54 mg/l alkoholu w oddechu
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - udowodniona konsumpcja narkotyków
W przypadku jazdy tzw. wężykiem, spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu, bądź posiadanie powyżej 1,1 promila alkoholu we krwi karane jest w Niemczech natychmiastowym zabraniem prawa jazdy, karą pieniężną oraz 3 punktami.
Nowe przepisy zostały zreformowane przede wszystkim w dwóch kwestiach: punktowej (skala od 1 do 3) oraz finansowej. 1 punkt otrzymany za wykroczenia, 2 za przestępstwa, zdobycie 3 grozi zatrzymaniem prawa jazdy. W Niemczech przy uzbieraniu łącznie 8 punktów prawo jazdy zostaje zabrane. Nowy taryfikator jest o wiele surowszy również od strony pieniężnej. Ilustruje to wysokość mandatów, niektóre są nawet o 50% wyższe.
Uwaga! Niemiecka policja wszczyna identyczne działania wobec niemieckich kierowców, jak również tych posiadających zameldowanie w innym państwie. Dotyczy to uiszczania mandatów, ale także przekroczeń z przewidywanym zakazem prowadzenia pojazdu.
TH
Opracowano na podstawie: W-D. Beck, M. Schäpe, ADAC. Ratgeber, Monachium 2014....
http://jazdawde.pl/portal.php
MANDATY I PUNKTY KARNE W NIEMCZECH. SPRAWDŹ PRZED WYJAZDEM
PUNKTY KARNE W NIEMCZECH.
KRÓTKIE PRZEDSTAWIENIE DZIAŁANIA NOWEGO SYSTEMU.
Zdobyte w Niemczech punkty za nieprzepisową jazdę są wysyłane do Flensburga, gdzie mieści się Federalny Urząd Nadzoru Transportu Motorowego. Dotyczy to mandatów za minimum 60 Euro, za które są już przyznawane punkty (patrz tabela mandatów na jazda w de). Nowy system punktowy opiera się o zasadę ciężkości popełnionego czynu:
1 punkt Przewinienie
2 punkty Przewinienie z przewidywanym zakazem prowadzenia pojazdu
2 punkty Czyn karalny
3 punkty Czyn karalny z odebraniem prawa jazdy
Dodatkowo ze skalą w ścisłym związku pozostaje okres ważności punktów w rejestrze. Umorzenie jest możliwe w następującym czasie:
1 punkt 2,5 roku
2 punkty 5 lat
3 punkty 10 lat
Nowe przepisy przewidują 3 progi wg których urząd z Flensburga podejmuje działanie:
Stan punktów w rejestrze
4 albo 5 punktów -Pisemne upomnienie
Wskazówka o możliwości wzięcia udziału w szkoleniu i zredukowaniu ilości punktów
6 albo 7 punktów -Pisemne ostrzeżenie
Poinformowanie o odebraniu prawa jazdy w przypadku 8 punktów
Od 8 punktów -Odebranie prawa jazdy
Minimum przez 6 miesięcy zakaz prowadzenia pojazdów
Przeprowadzenie badań medyczno-psychologicznych w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwwskazań do kierowania pojazdem
Kierowca posiadający od 1 do 5 punktów ma prawo wzięcia udziału w szkoleniu pouczającym (Fahreignungsseminar). Dzięki niemu może pomniejszyć stan posiadania o 1 punkt karny. Seminarium kosztuje w granicach 400-500 Euro i może być użyte do zmniejszenia ilości punktów raz na 5 lat.
Aktualny taryfikator mandatów i punktów karnych z 1 maja 2014 roku.
Wybrane przewinienia:
Zatrzymywanie pojazdu
10EUR Zignorowanie zakazu zatrzymywania się (np. na przejściu dla pieszych, postoju dla taksówek)
30EUR Zatrzymanie się na autostradzie bez uzasadnionej przyczyny
Parkowanie
10EUR Zaparkowanie w sposób nieuwzględniający oszczędności miejsca parkingowego
15EUR Zlekceważenie zakazu parkowania
25EUR Zlekceważenie zakazu parkowania – dłużej niż 1 h
20EUR Parkowanie w drugim rzędzie
20EUR Pozostawienie przyczepki bez pojazdu na dłużej niż 2 tygodnie
30EUR Zastawienie drogi pożarowej
35EUR Parkowanie na miejscu dla inwalidów bez stosownych uprawnień
20EUR Niedozwolone zaparkowanie na chodniku bądź drodze dla rowerów
Przekroczenie okresu parkowania:
10EUR - do 30 minut
15EUR - do 1h
20EUR - do 2h
25EUR - do 3h
30EUR - powyżej 3h
Środki bezpieczeństwa
15EUR - Jazda bez kasku
60EUR i 1 punkt - Przewożenie dziecka bez kasku
30EUR - Jazda bez zapiętych pasów
30EUR - Dziecko nieprawidłowo zapięte pasami
60EUR i 1 punkt - Przewożenie dziecka bez zachowania środków
Badania kontrolne
15EUR - Termin przekroczony o więcej niż 2 do 4 miesięcy
25EUR - Termin przekroczony o więcej niż 2 do 4 miesięcy
60EUR i 1 punkt - Termin przekroczony o 8 miesięcy
Wyprzedzanie
30EUR - Wyprzedzanie prawą stroną w obrębie miasta
30EUR - Wyprzedzanie bez zachowania odpowiedniej odległości od pojazdu wyprzedzanego
30EUR - Przekroczenie dozwolonej prędkości w czasie wyprzedzania
70 EUR i 1 punkt - Lekceważenie znaków drogowych podczas wyprzedzania
100 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie prawą stroną poza miastem
100 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie w miejscu niebezpiecznym i spowodowanie zagrożenia
150 EUR i 1 punkt - Wyprzedzanie z lekceważeniem znaków drogowych oraz linii na jezdni
250 EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Wyprzedzanie i stwarzanie podczas manewru zagrożenia na drodze
Telefon komórkowy
Telefon komórkowy
25 EUR - Używanie telefonu komórkowego podczas jazdy rowerem
60 EUR i 1 punkt - Używanie telefonu komórkowego podczas jazdy samochodem
Przekroczenie limitu prędkości samochodem/motorem
15 EUR - do 10 km/h w obrębie miasta
10 EUR - do 10 km/h poza miastem
25 EUR - od 11 km/h do 15 km/h w obrębie miasta
20 EUR - od 11km/h do 15 km/h poza miastem
35 EUR - od 16 km/h do 20 km/h w obrębie miasta
30 EUR - od 16 km/h do 20 km/h poza miastem
80 EUR i 1 punkt - od 21 km/h do 25 km/h w obrębie miasta
70 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 21 km/h do 25 km/h poza miastem
100 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 26 km/h do 30 km/h w obrębie miasta
80 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 26 km/h do 30 km/h poza miastem
160 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów- od 31 km/h do 40 km/h w obrębie miasta
120 EUR i 1 punkt + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów- od 31 km/h do 40 km/h poza miastem
200 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 41 km/h do 50 km/h w obrębie miasta
160 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 41 km/h do 50 km/h poza miastem
280 EUR i 2 punkty + 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - od 51 km/h do 60 km/h w obrębie miasta
240 EUR i 2 punkty + 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - od 51 km/h do 60 km/h poza miastem
480 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- od 61 km/h do 70 km/h w obrębie miasta
440 EUR i 2 punkty + 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- od 61 km/h do 70 km/h poza miastem
70 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - powyżej 70 km/h w obrębie miasta
600 EUR i 2 punkty + 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów- powyżej 70 km/h poza miastem
Odległość od innych pojazdów w czasie jazdy (w metrach)
Przy prędkości większej niż 80 km/h:
100EUR i 1 punkt -Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
160EUR i 1 punkt - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 1 punkt - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 1 punkt - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Przy prędkości więcej niż 100 km/h:
100EUR i 1 punkt - Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
160EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 2 punkty oraz 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 2 punkty oraz 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Przy prędkości więcej niż 120 km/h:
100EUR i 1 punkt - Mniej niż 5/10 połowy prędkości na liczniku
180EUR i 1 punkt - Mniej niż 4/10 połowy prędkości na liczniku
240EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 3/10 połowy prędkości na liczniku
320EUR i 2 punkty oraz 2 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 2/10 połowy prędkości na liczniku
400EUR 2 punkty oraz 3 miesiące zakazu prowadzenia pojazdów - Mniej niż 1/10 połowy prędkości na liczniku
Czerwone światło
90EUR i 1 punkt - Przejazd na czerwonym świetle
200EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle stwarzając zagrożenie
200EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle, które świeciło dłużej niż 1 sekundę
320EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - Przejazd na czerwonym świetle, które świeciło dłużej niż 1 sekundę - stwarzając zagrożenie
Strefa zamieszkania
10EUR - Parkowanie w miejscu niedozwolonym
15EUR - Jazda szybciej niż 30 km/h
15EUR - Utrudnianie ruchu pieszym (w strefie zamieszkania mają pierwszeństwo)
60EUR i 1 punkt - Stwarzanie zagrożenia
Skręt w prawo korzystając z zielonej strzałki
35EUR -Podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej utrudnianie ruchu innym pojazdom
100EUR i 1 punkt - Podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej stwarzanie zagrożenia drogowego
70EUR i 1 punkt - Przed skrętem nie zatrzymanie się
Autostrady / drogi ekspresowe
75EUR i 1 punkt - Przy wyjeżdżaniu z drogi niższej klasy na autostradę nie zachowanie reguły pierwszeństwa
80EUR i 1 punkt - Przy wjeżdżaniu z drogi niższej klasy na autostradę utrudnianie jazdy innym uczestnikom ruchu poruszających się prawym pasem
75EUR i 1 punkt - Korzystanie z pobocza do jazdy po autostradzie
Zawracanie, cofanie, jazda pod prąd:
75EUR i 1 punkt - na wjeździe bądź zjeździe z autostrady
130EUR i 1 punkt - na poboczu
200EUR i 1 punkt - na jezdni
Alkohol / Narkotyki
Prowadzenie alkoholu pod wpływem alkoholu:
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - 0,5 do 1,09 promila we krwi
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - 0,25 do 0,54 mg/l alkoholu w oddechu
500EUR i 2 punkty oraz 1 miesiąc zakazu prowadzenia pojazdów - udowodniona konsumpcja narkotyków
W przypadku jazdy tzw. wężykiem, spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu, bądź posiadanie powyżej 1,1 promila alkoholu we krwi karane jest w Niemczech natychmiastowym zabraniem prawa jazdy, karą pieniężną oraz 3 punktami.
Nowe przepisy zostały zreformowane przede wszystkim w dwóch kwestiach: punktowej (skala od 1 do 3) oraz finansowej. 1 punkt otrzymany za wykroczenia, 2 za przestępstwa, zdobycie 3 grozi zatrzymaniem prawa jazdy. W Niemczech przy uzbieraniu łącznie 8 punktów prawo jazdy zostaje zabrane. Nowy taryfikator jest o wiele surowszy również od strony pieniężnej. Ilustruje to wysokość mandatów, niektóre są nawet o 50% wyższe.
Uwaga! Niemiecka policja wszczyna identyczne działania wobec niemieckich kierowców, jak również tych posiadających zameldowanie w innym państwie. Dotyczy to uiszczania mandatów, ale także przekroczeń z przewidywanym zakazem prowadzenia pojazdu.
TH
Opracowano na podstawie: W-D. Beck, M. Schäpe, ADAC. Ratgeber, Monachium 2014....